Visdomstenner: Når bør jeg trekke de?

Med mindre visdomstennene forårsaker smerter eller andre problemer, trenger du ikke å fjerne dem.
Redaksjonen, Helsebiblioteket.no
Publisert 09. september 2020 | Sist oppdatert 09. september 2020

Visdomstennene er de siste tennene som vokser ut. Det er fire av dem, bakerst i hver kjevehalvdel.

Når er visdomstennene et problem?

De færreste får problemer med visdomstennene, men noen kan imidlertid få store plager.

De vanligste problemene er:

 • Infeksjon i tannkjøttet rundt tannen. Dette kan noen ganger føre til infeksjon i kinnet, halsen, eller kjevebeinet. Infeksjoner behandles med antibiotika, men kan komme tilbake.
 • Tannråte og hull (karies)

Mindre vanlige problemer er:

 • Skade på andre tenner. Når visdomstennene vokser ut, kan de presse nabotennene ute av posisjon og skade dem.
 • Cyste (en hulrom fylt med væske) i kjeven. Cysten kan skade kjevebenet eller nærliggende tenner.
 • At det blir for trangt i kjeven. Dette kan muligens føre til skjeve fortenner og at bittet endres. 

En visdomstann omtales som innkilt hvis den ikke klarer å trenge skikkelig gjennom tannkjøttet, ofte fordi det ikke er nok plass eller hvis tannen vokser i feil retning. Oppstår det komplikasjoner bør tannen trekkes.

Symptomer

Hvis du får en infeksjon, hull eller en tannkjøttbetennelse kan dette gi følgende symptomer:

 • Smerter eller ømhet i tannkjøttet eller kjevebenet
 • Dårlig ånde
 • Rødhet og hevelse i tannkjøttet rundt tannen som er påvirket
 • En ubehagelig smak i munnen når du tygger i nærheten av området
 • Hodepine eller kjevesmerte

 Mer sjeldne symptomer kan være:

 • Hovne lymfekjertler på halsen
 • Problemer med å åpne munnen

Når visdomstannen er i ferd med å vokse ut, kan tannkjøttet noen ganger føles sårt eller ømt, men dette betyr ikke at du trenger å trekke visdomstannen. Sårheten er vanligvis midlertidig og forsvinner når tannen er vokst ut. Ofte hjelper det å skylle munnen med munnvann. Du kan også prøve smertestillende, som for eksempel ibuprofen eller paracetamol. Går ikke sårheten bort, bør du oppsøke tannlege.

Når bør jeg trekke visdomstennene?

Har du plager med visdomstennene bør du vurdere å fjerne dem. Dette kan gjøres hos tannlegen eller du kan bli henvist til en spesialist. Trekking av en visdomstann med lokalbedøvelse tar ca 20 minutter.

Ved behov kan du få et legemiddel som heter benzodiazepin, som virker beroligende. Det er sjelden behov for narkose, men noen velger dette, spesielt hvis alle fire tennene trekkes samtidig. Ibuprofen og/eller paracetamol umiddelbart før behandlingen kan dempe hevelse og smerter.

Etter tanntrekking vil man hovne opp lokalt og man kan ha litt ubehag. Du må kanskje ta en dag fri fra skole eller jobb.  Av og til kan det oppstå nerveskade som   kan gi nummenhet i den nedre leppen eller tungen. En sjelden gang blir de varige.

Man kan også få infeksjon og/eller blødning. Infeksjonen kan behandles med antibiotika. Blødningen stopper man med å presse en tampong mot blødningsstedet.

Hvis visdomstennene ikke forårsaker problemer, trenger du ikke å fjerne dem. Det er imidlertid ingen garanti for at de ikke kan gi plager i fremtiden. Regelmessige kontroller hos tannlege kan forbygge dette. 

Originalbrosjyren er utgitt av BMJ Publishing Group som en del av oppslagsverket BMJ Best Practice. Teksten er oversatt og noe tilpasset norske forhold av Helsebiblioteket.no. Brosjyren må ikke erstatte kontakt med, undersøkelse hos eller behandling av kvalifisert helsepersonell.

For å lage denne informasjonen har BMJ samlet den beste og mest oppdaterte forskningen om hva slags behandling som virker. Du kan bruke den når du snakker med helsepersonell og apotek. Legemidler er oppgitt med navn på innholdsstoffet i preparatet, og ikke med salgsnavn. Salgsnavn kan variere, snakk derfor med apotekansatte eller legen din dersom du har spørsmål om navn på legemidler.