Åpen dialog fremmer bruker- og pårørendemedvirkning (Erfaringskompetanse.no)

– Vår forskning bidrar til å vise frem en tilnærming som evner å møte mennesker i krise på en bedre måte enn det tradisjonell behandling gjør, sier Ritva Kyrrø Jacobsen (Ahus) som nettopp disputerte til doktorgraden ved OsloMet.

Åpen dialog fremmer bruker- og pårørendemedvirkning (Erfaringskompetanse.no)
Artikkelen beskriver hvordan nettverksmøteledere og -deltakere opplever nettverksmøter. Ill.foto: Colourbox.
Publisert 18. mars 2025

Eskil Skjeldal

Last ned gratis versjon av håndbok for Åpen dialog her.

Her er et e-læringskurs i Åpen dialog.

– Hva er prosjektets innhold?

– Artikkelen er 3. artikkel i mitt doktorgradsarbeid med fokus på utvikling av Åpen dialog som tilnærming i offentlige psykiske helsetjenester i en norsk sammenheng. Artikkelen har fokus på hvordan klinikere som leder nettverksmøter erfarer å lede Åpen dialog i nettverksmøter, og hvordan pasienter/brukere, det sosiale nettverket og andre fagfolk erfarer å delta i nettverksmøtene.

– Hvilke spørsmål stilte du for å finne ut av dette?

– Vi hadde to forskningsspørsmål i den delen av forskningen som beskrives i denne artikkelen: Hvordan erfarer nettverksmøteledere å lede Åpen dialog i nettverksmøter? Hvordan erfarer nettverksmøtedeltakere å delta i nettverksmøter? For å samle data, gjennomførte vi fokusgruppeintervjuer med klinikere som ledet nettverksmøter. Pasienter/brukere, deres sosiale nettverk og andre fagpersoner som deltok i nettverksmøtene fikk utlevert et spørreskjema på slutten av nettverksmøtene, der de ble bedt om å skåre sine erfaringer med nettverksmøtet. Skjemaet var utformet som et tilbakemeldingsverktøy (FiT) der deltakerne kunne skåre sin opplevelse gjennom fire motsatte påstander, på en skala fra 0 – 10 (der 10 var høyest mulig skår).

– Hva fant du?

– Klinikerne beskriver vellykkede nettverksmøter der de opplever å håndtere rollen som nettverksmøteledere, og mer utfordrende nettverksmøter der de strever med å lede. Personlig og faglig vekst, og inkludering og bedre samhandling med familiene, løftes frem av nettverksmøtelederne som viktige aspekter ved utviklingen. Nettverksmøtedeltakere skåret høyt på alle fire målepunkter (median på 9-10): De ble forstått, respektert og akseptert, de fikk snakke om det de ønsket å snakke om, arbeidsmåten passet for dem, og de følte seg som en del av gruppen. Dette er et overveldende positivt funn. Studien viser at ved å møtes, samarbeide og snakke om det som har betydning for den enkelte, så skapes det et behandlingsrom som deltakerne synes å verdsette høyt.

– Hvorfor er dette viktige funn?

– Evalueringer viser at de offentlige psykiske helsetjenestene ikke har vært flinke nok til å involvere pasienter/brukere og pårørende i behandling. Det kan vi ikke fortsette med. Vi plikter å fremme en praksis som ivaretar bruker- og pårørendeinvolvering. Bruk av tilnærmingen Åpen dialog er en måte å imøtekomme dette på. Åpen dialog er en tilnærming som både ivaretar bruker- og familieperspektivet, fremholder et likeverdig samarbeid og er godt tilpasset menneskerettighetene. Funnene våre viser at ved å invitere til samarbeid gjennom Åpen dialog i nettverksmøter, så endres dynamikken mellom de som yter og de som mottar helsehjelp, og pasienter/brukere og familiene blir mer engasjerte og tar aktivt del i beslutningene rundt behandling.

– Hvilke nye kunnskapshull har denne undersøkelsen avdekket?

– I kvalitativ forskning snakker vi ikke alltid om kunnskapshull. Det er like viktig å delta i diskursen på kunnskapsfeltet og bidra til tykke og rike beskrivelser av temaet. Gjennom vår studie om Åpen dialog har vi bidratt til at kunnskapen om Åpen dialog har blitt tykkere og rikere. Studien har bidratt til mer kunnskap om Åpen dialog generelt, og i gjennomføring av nettverksmøter spesielt. Funnene kan videre brukes i opplæringsøyemed og i veiledning for klinikere som leder nettverksmøter.

– Hvordan har du ivaretatt brukermedvirkningen gjennom forskningsprosessen?

– Vi har hatt bruker- og pårørenderepresentanter med i prosjektgruppen gjennom hele prosjektperioden. De har vært med å designe og gjennomføre prosjektet. Dette har bidratt til ulike og unike perspektiver i planlegging og gjennomføring av forskningsstudien.

– På hvilken måte tror du denne forskningen kan bli nyttig for fremtidens pasienter eller pårørende?

– Vår forskning bidrar til å vise frem en tilnærming som evner å møte mennesker i krise på en bedre måte enn det tradisjonell behandling gjør. Studien tydeliggjør viktigheten av å involvere pasienter/brukere og deres familier aktivt i behandlingen, og at denne samarbeidsformen gir endringer i form av økt samarbeid og tilfredse brukere. Klinikerne selv beskriver sin egen utvikling i Åpen dialog som en dannelsesreise. En slik endring i oppfattelse av egen rolle og samarbeid kan være med å bidra til å forme fremtidens helsetjeneste i en mer dialogisk, relasjonell og behovsrettet retning.

Vil du vite mer om prosjektet? Du kan lese et sammendrag av artikkelen her. Du kan ta kontakt med Ritva Kyrrø Jacobsen her: Ritva.Kyrro.Jacobsen@ahus.no.

Last ned gratis versjon av håndbok for Åpen dialog her.

Her er et e-læringskurs i Åpen dialog.

Les også saken vår om Jacobsens forskning på bruk av dialog sammen med 1 konkret pasient på en sikkerhetsavdeling.

Kilde: Åpen dialog fremmer bruker- og pårørendemedvirkning (Erfaringskompetanse.no)