Døgnbehandling for anoreksi hos barn og unge (Erfaringskompetanse.no)
Jan-Vegard Nilsen har nylig disputert: Han undersøker brukere og pårørendes erfaringer med familiebasert døgnbehandling for pasienter med alvorlig anoreksi.
Thomas Weinholdt
– Hva er prosjektets innhold?
– Prosjektet var del av en større etterundersøkelse av familiebasert døgnbehandling ved Regional seksjon for spiseforstyrrelser (RASP), Oslo universitetssykehus. Doktorgradsprosjektet benyttet kvalitativ metode og tok utgangspunkt i semistrukturerte intervjuer av 37 tidligere innlagte ungdommer, 14 foreldre og 10 søsken. Intervjuene ble gjennomført en god stund etter døgninnleggelsen. Overordnet fokus var å undersøke hvilke opplevelser og erfaringer ungdommene, foreldre og søsken hadde med familieinnleggelser.
– Hvilke spørsmål stilte du for å finne ut av dette?
– Vi benyttet intervjuguider som tok utgangspunkt i spørsmål om deltakernes erfaringer med perioden før innleggelse (forvern – planleggingsfasen), selve innleggelsen (hvordan de opplevde døgnbehandlingen) og tiden etter innleggelse (erfaringer med overgangen fra innleggelse til tiden etterpå, deres ettertanker – råd til behandlingssystemet etc.). Fokus var deltakernes subjektive opplevelser, erfaringer og meninger, inkludert råd til behandlingssystemene.
– Hva fant du?
– I en undersøkelse som denne, der mange deltakere stilles mange forskjellige spørsmål blir det mange funn. Overordnet blir det viktig å fremheve at de aller fleste vi intervjuet opplevde det å være innlagt som familie som meningsfullt og til god hjelp. De fikk anledning til å forene krefter, få god støtte fra terapeutene og anledning til å jobbe sammen for varig bedring. Samtidig blir det viktig å anerkjenne at enkelte av ungdommene skulle ønske at tilbudet ble organisert noe annerledes; særlig at familien ble involvert på en annen måte, og at behandlingsfokuset var mer individuelt orientert.
Les hele saken: Døgnbehandling for anoreksi hos barn og unge (Erfaringskompetanse.no)