Hvorfor slutter man å ruse seg? (ROP)

En ny studie fra NKROP undersøker hvorfor noen personer med langvarig ruslidelse klarer å slutte å ruse seg. Skadevirkninger av rus, familiens bekymring og håp om et bedre liv var blant årsakene.
Hvorfor slutter man å ruse seg? (ROP)
Beslutningen om å slutte å ruse seg kan være motivert av langvarig forverring av psykisk og fysisk helse. Ill.foto: Colourbox.
Publisert 30. april 2018 | Sist oppdatert 23. juni 2023

Av Frøy Lode Wiig

Mange mennesker med rusmiddelmisbruk, også de med langvarige ruslidelser, klarer etter hvert å bli rusfrie. En forskergruppe fra Norge og USA, ledet av NKROP-forsker Henning Pettersen, ønsket å undersøke hvorfor personer med langvarig ruslidelse slutter å ruse seg. I forskergruppa har det deltatt flere personer med egenerfaring, medforskere, som har bidratt til å planlegge studien og analysere resultatene.

Studien Why Do Those With Long-Term Substance Use Disorders Stop Abusing Substances? er nylig publisert i Substance Abuse: Research and Treatment. Det er en kvalitativ studie hvor forskerne har gjennomført semistrukturerte intervjuer med 18 deltakere. Deltakerne i studien hadde alle hatt en alvorlig ruslidelse, og vært rusfri i minst fem år.

Helseskader ga ønske om rusfrihet

Resultatene viser at de viktigste årsakene til at deltakerne bestemte seg for å kutte ut rusen var de negative helseeffektene av rusmisbruket, samt press og bekymring fra nær familie. Deltakerne fortalte at de opplevde både fysiske og psykiske helseplager som følge av rusmisbruket.  Beslutningen om å slutte å ruse seg kom ikke etter én enkelt episode, men som et resultat av langvarig forverring av psykisk og fysisk helse.

Håp om bedre liv

I tillegg var press og bekymring fra nære familiemedlemmer en viktig utløsende faktor for å bestemme seg for å forsøke å bli rusfri. Mange av deltakerne hadde opplevd en årelang forverring av relasjoner til familie og venner. Å klare å forestille seg et annet liv var svært viktig for motivasjonen og håpet om en rusfri fremtid. Kunnskap om behandlingsmuligheter bidro også til å oppnå rusfrihet.

Mye å lære

Pettersen og hans kollegaer mener det er mye å lære av de som har klart å oppnå rusfrihet. Dersom man vet hvorfor brukerne ønsker å slutte med rus, kan man tilpasse hjelp og behandling bedre. Forskerne understreker også at det kan ta tid – lang tid – å oppnå rusfrihet. Flere av deltakerne i studien hadde hatt en ruslidelse i flere tiår og vært til behandling mange ganger. Alle ble rusfrie til slutt. Det gir håp. Kilde: Pettersen H, Landheim A, Skeie I, Biong S, Brodahl M, Benson V and Davidson L. Why Do Those With Long-Term Substance Use Disorders Stop Abusing Substances? A Qualitative Study.

Les mer: Hvorfor slutter man å ruse seg? (ROP)

Artikkelen har tidligere vært publisert i nyhetsbloggen PsykNytt.

Les mer om rus og avhengighet, eller gå til siste nummer av PsykNytt.