Klinisk utprøving av WAIS-IV (Tidsskrift for Norsk Psykologforening)

Analyser av resultater fra WAIS-IV fra et blandet klinisk utvalg viser at en blind tillit til normeringsmateriale kan svekke reliabilitet og validitet når det brukes overfor personer med lærevanskeproblematikk.
Klinisk utprøving av WAIS-IV (Tidsskrift for Norsk Psykologforening)
Man bør ikke stole blindt på normeringsmateriale. Ill.foto: Colourbox.
Publisert 02. juni 2015 | Sist oppdatert 16. september 2022
av Jens Egeland

Wechslers evnetest for voksne (Wechsler Adult Intelligence Scale: WAIS) (Wechlser, 2008) er den eneste psykologiske testen som har en bruksfrekvens på over halvparten av alle norske psykologer (Vaskinn og Egeland 2012). Resultatene fra denne prøven legger premissene for en rekke viktige avgjørelser diagnostisk og tiltaksmessig: Diagnostikk av psykisk utviklingshemning eller spesifikke lærevansker er eksempler på førstnevnte; tilgjengelighet for terapi og behov for spesialpedagogiske støttetiltak er eksempler på sistnevnte. I nevropsykologien brukes testen som en «benchmarking» av premorbid intellektuell funksjon eller som evidens for modalitetsspesifikke vansker eller fokale utfall etter hjerneskade. Den nåværende versjon fire av WAIS kom i norsk utgave i 2011, basert på et skandinavisk standardiseringsutvalg. Det er neppe noen test hvor den nasjonale utgaven har vært så grundig standardisert som WAIS. Allikevel er det grunn til å vurdere eventuelle svake sider ved testen og ved standardiseringsprosessen. De psykometriske egenskapene som gjør seg gjeldende i et normeringsutvalg, kan eksempelvis vise seg å være annerledes enn i et klinisk utvalg. I standardiseringen av WAIS-IV har man valgt å ikke bruke kliniske data i utprøvningen av de psykometriske egenskapene, så som faktorstruktur og reliabilitet.

Denne artikkelen er basert på en klinisk utprøving av WAIS-IV fra 226 fortløpende henviste pasienter til forfatterens deltids avtalepraksis i nevropsykologi. Følgende problemstillinger er undersøkt:

  1. Er vanskegraden av ledd i de språklige prøvene gradvis økende også i et klinisk utvalg?
  2. Svekker innføring av strengere stopp-kriterier reliabiliteten av de enkelte delprøvene?
  3. Fører den nye sekvens-oppgaven i Tallspenn til en større sensitivitet for arbeidsminnevansker?

En kunne tenke seg at personer med svak kunnskap om dette vil falle ut av delprøven selv om de kunne ha klart vanskeligere ledd.

Les hele artikkelen her:

Klinisk utprøving av wais-iv (Tidsskrift for Norsk Psykologforening).

Artikkelen har tidligere vært publisert i nyhetsbloggen PsykNytt.

Les mer om psykisk utviklingshemming og skåringsverktøy, eller gå til siste nummer av PsykNytt.