Menneskesyn i psykoterapi (Tidsskrift for Norsk psykologforening)

Refleksjon over behandlingsmetodenes implisitte og verdiforankrete menneskesyn kan motvirke «psykoteknologien» i faget vårt.

Menneskesyn i psykoterapi (Tidsskrift for Norsk psykologforening)
Psykoterapi er bare delvis vitenskapelig forankret, mener artikkelforfatterne. Ill.foto: Colourbox.
Publisert 14. februar 2023 | Sist oppdatert 14. februar 2023

Ole Magnus Vik og Erik Stänicke

Psykologer har en ambisjon om at vår kliniske psykoterapeutiske praksis skal være evidensbasert. Likevel vil vi hevde at psykoterapi bare delvis er vitenskapelig forankret. Psykoterapeutiske perspektiv utgjør også beskrivelser av det menneskelige som går utover det som er studert eller dokumentert. Med andre ord reflekterer behandlingsmetodene påstander og innsikter om mennesket som overskrider det vi har vitenskapelig dekning for.

Ulike menneskesyn i klinisk praksis blir spesielt tydelig når vi sammenlikner psykoterapimetoder. For eksempel vil de emosjonsfokuserte tradisjonene fremheve emosjoner som de viktigste retningsangiverne i livet (Greenberg, 2021). Vi kan si at emosjonsfokusert terapi betegnes av et mer sentimentalistisk snarere enn et rasjonalistisk menneskesyn. Begge menneskesynene er gyldige, så lenge man erkjenner at en slik vektlegging vanskelig kan belegges empirisk. Vi tror mange psykologer velger terapeutisk retning fordi retningens iboende visjon av det menneskelige på en eller annen måte resonnerer med dem selv. Om vi ikke i utgangspunktet velger tradisjonene som appellerer mest til våre egne (intuitive) verdier og menneskesyn, så kan vi appropriere de verdiene og menneskesynene som allerede er til stede i metoden.

Les hele artikkelen: Menneskesyn i psykoterapi (Tidsskrift for Norsk psykologforening)