Negative opplevelser på sosiale medier kan påvirke ungdoms mentale helse (FHI)

Videregående-elever som har opplevd negative ting på sosiale medier, har økt risiko for symptomer på angst og depresjon. Det er konklusjonen i en studie fra Folkehelseinstituttet.

Negative opplevelser på sosiale medier kan påvirke ungdoms mentale helse (FHI)
Selv mindre alvorlige hendelser som uønsket oppmerksomhet og ekskludering på sosiale medier kan ha en betydning for ungdoms mentale helse. Ill.foto: Colourbox.
Publisert 02. september 2023 | Sist oppdatert 28. september 2023

En nylig utført studie har avdekket en sammenheng mellom negative opplevelser på sosiale medier og mental helse blant ungdom. Undersøkelsen, som ble gjennomført blant over 3 000 norske ungdommer på videregående, viser at selv mindre alvorlige hendelser som uønsket oppmerksomhet og ekskludering på sosiale medier kan ha en betydning for ungdoms mentale helse.

Studien fant en tydelig sammenheng mellom opplevelser av negative hendelser på sosiale medier og økte symptomer på angst og depresjon og lavere grad av trivsel blant ungdommene.

Negative hendelser var blant annet å bli kontaktet av fremmede, få negative kommentarer på poster, få sårende meldinger, eller føle seg ekskludert fra grupper/chatter.

– Det er viktig å merke seg at selv om disse negative opplevelsene kan virke mindre alvorlige sammenlignet med for eksempel nettmobbing, så kan det likevel se ut som opplevelsene har en betydelig sammenheng med unges mentale velvære, sier Jens Christoffer Skogen, seniorforsker ved FHI.

Les hele saken: Negative opplevelser på sosiale medier kan påvirke ungdoms mentale helse (FHI)