Refleksjon over urealistiske skjønnhetsidealer kan forebygge spiseforstyrrelser (FHI)

FHI har publisert en artikkel om hva som kan forebygge utvikling av spiseforstyrrelser. Et hovedresultat er at såkalt «dissonans-baserte tiltak» har størst effekt. Dette er en type kognitiv terapi som hjelper deltakerne med å reflektere over urealistiske skjønnhetsidealer.

Refleksjon over urealistiske skjønnhetsidealer kan forebygge spiseforstyrrelser (FHI)
Dissonansbaserte tiltak har størst effekt for å forebygge utvikling av spiseforstyrrelser. Ill. foto: Colourbox.
Publisert 13. mai 2025

Her er de første avsnittene i artikkelen, med lenke til hele saken nederst.

Hvilke forebyggingstiltak av spiseforstyrrelser viser best effekt?

Dissonansbaserte tiltak har størst effekt for å forebygge utvikling av spiseforstyrrelser, særlig når de ledes av jevnaldrende. Tiltak basert på livsstilsendring viser en viss effekt, men usikkerheten rundt begge tiltakene er høy. Det viser en systematisk oversikt fra 2021.

Hvilke forebyggingstiltak av spiseforstyrrelser viser best effekt? Forskningsomtale 2025

Kristiansand kommune ønsket mer kunnskap om effekten av ulike forebyggingstiltak for ungdom og unge voksne med utfordrende tanker, følelser og handlinger knyttet til mat og kropp for å vurdere behovet for å innføre nye tiltak i egen kommune.   ​

Hovedbudskap

Den systematiske oversikten vurderte om ulike forebyggingsprogrammer kunne forebygge utvikling av spiseforstyrrelser, sammenlignet med minimal intervensjon eller alternative tiltak. Utfallene som ble undersøkt var forekomst av spiseforstyrrelser etter oppfølging, samt variasjoner i effekt mellom ulike typer forebyggingstiltak. Deltakerne var ungdom og unge voksne  mellom 14 og 22 år med en eller flere risikofaktorer for spiseforstyrrelser, rekruttert fra skoler og universiteter i USA og Europa.

Resultatene viser at:

  • Dissonansbaserte tiltak gir trolig færre med spiseforstyrrelse, spesielt når de ledes av jevnaldrende.
  • Psykoedukasjon, interpersonlig terapi, nettbasert kognitiv atferdsterapi og nettbasert familieterapi gir trolig lite effekt på forekomst av spiseforstyrrelser.
  • Tiltak basert på livsstilsendring gir muligens færre personer med spiseforstyrrelse
  • Vi vet ikke effekten av mestringsforsterkende tiltak på forekomst av spiseforstyrrelser.
  • Tilliten til dokumentasjonen varierer fra middels til svært liten på grunn av metodiske begrensninger, få deltakere og usikker størrelse av effekt.

Les hele artikkelen: Hvilke forebyggingstiltak av spiseforstyrrelser viser best effekt? (FHI)