Verktøy for å kartlegge sosial deltakelse er oversatt til norsk (ROP)

SCOPE-mini er navnet på verktøyet. I tillegg til oversettelsen har de norske forskerne fått validert verktøyet for bruk blant personer med rus og psykiske lidelser.

Verktøy for å kartlegge sosial deltakelse er oversatt til norsk (ROP)
SCOPE Mini kartlegger sosial deltakelse blant personer med psykiske lidelser. Ill.foto: Colourbox.
Publisert 03.januar.2023 | Sist oppdatert 03.januar.2023

Last ned: SCOPE-mini (pdf)

Av Marte Goplen

Internasjonalt har SCOPE-mini vært benyttet for å kartlegge sosial deltakelse blant personer med psykiske lidelser. Det norske forskningsteamet, ledet av postdoktor Marja Leonhardt, ønsket å finne ut om verktøyet også egnet seg til bruk for personer med rus og psykiske lidelser (ROP-lidelser).

Vi er i gang med et større forskningsprosjekt innen Virtual Reality (VR) hvor vi skal undersøke hvordan VR kan bidra til sosial deltakelse i samfunnet. Til dette forskningsprosjektet trenger vi et verktøy for å måle sosial deltakelse.

– Innledningsvis gjorde vi et litteratursøk for å finne egnet verktøy, men fant ikke noe kvalifisert målingsverktøy på norsk. Derfor måtte vi utvide søket, og kom over SCOPE-mini, forteller Leonhardt.

Det viste seg at SCOPE-mini tidligere var brukt blant pasienter med psykiske lidelser i Singapore. Leonhardt tok derfor kontakt med forskeren, og fikk tilgang på verktøyet slik de hadde benyttet det.

Les hele saken: Verktøy for å kartlegge sosial deltakelse er oversatt til norsk (ROP)