Apper for gravide (og for dem som ønsker å bli det)

Det finnes tusenvis av apper for smart-telefoner, beregnet på kvinner som ønsker å bli gravide, eller som er det. Hvor mange norske gravide som bruker slike apper, er det ikke gjort noen undersøkelse over.
Apper for gravide (og for dem som ønsker å bli det)
Det finnes et utall av apper, og ikke alle er til å stole på. Ill.foto: Colorbox. Foto: Colourbox
Britt-Ingjerd Nesheim
Publisert 05. mars 2018 | Sist oppdatert 05. mars 2018

Et google-søk med ordene «svangerskap app» gir omtrent 30 000 resultater. Noen apper er på norsk, et utall er engelske. Mange er gratis, noen krever betaling. Noen tilbyr også ekstra funksjoner, som det skal betales for. Noen har reklame.

Noen apper fokuserer på enkelte funksjoner, som å beregne eggløsning, regne ut termin, telle spark eller rier. Andre inneholder mye mer, som svangerskapets utvikling, relevant informasjon på de ulike tidspunktene i svangerskapet, bilder og filmer, mulighet for å legge inn egne bilder og filmer, registrering av vekt, og på noen kan man også høre barnets hjerteslag ved å legge telefonen på magen.

Apper kan utvilsomt være nyttige, ved at den gravide får informasjon, og ved økt engasjement og samarbeid med jordmor eller lege. Det er imidlertid vanskelig i jungelen av apper å gi råd om hvilke apper som er pålitelige. Ett råd er å se på hvem som har utviklet dem. Noen er utviklet av profesjonelle organisasjoner. Et annet råd er å se på hvor ofte de blir oppdatert.

Apper som beregner termin, er gjerne basert på dato for siste menstruasjon. Norske kvinner må rådes til å stole på den termindatoen de får på ultralydundersøkelsen.

Svært mange av appene som beregner eggløsning, er ikke nøyaktige. En liste over apper som er gode nok, finnes i denne artikkelen: Evaluation of Smartphone Menstrual Cycle Tracking Applications Using an Adapted APPLICATIONS Scoring System (Obstetrics & Gynecology, open access artikkel)

De appene som registrerer fosterets hjerteslag, er ikke nøyaktige, og det må advares mot å stole på dem, annet enn som underholdning. se Identification and Evaluation of Fetal Heart Rate Monitoring Mobile Applications  (Obstetrics & Gynecology, kun abstract gratis)

For helsepersonell kan det sikkert fremme samarbeidet med den gravide å spørre om, og I tilfelle hvilken app hun bruker, for å se på den sammen.