Normal størrelse av ytre kjønnsorganer hos kvinner

At mange menn er opptatt av størrelsen av kjønnsorganet sitt, er velkjent, og kanskje ikke så merkelig – gitt hvor synlig det er. Men mange kvinner lurer også på om de er «normale» eller «pene nok» der nede, noe pågang på plastiske operasjoner vitner om.
Normal størrelse av ytre kjønnsorganer hos kvinner
Forfatterne håper at målingene kan bidra til å lage standarder for hva som kan være indikasjon for kosmetisk kirurgi. Ill.foto: Colourbox. Foto: Colourbox
Britt-Ingjerd Nesheim
Publisert 15. november 2018 | Sist oppdatert 15. november 2018

Enkelte har også reelle plager av at de små kjønnsleppene er brede.

Nå er det, for første gang, kommet en undersøkelse der de ytre kjønnsorganene hos europeiske kvinner er målt. Undersøkelsen ble gjort ved en gynekologisk poliklinikk i Lucerne, og kvinnene var mellom 15 og 84 år gamle. 657 kvinner deltok i undersøkelsen. De ytre kjønnsorganer ble målt på en standardisert måte. Ikke uventet var variasjonene store. Det var variasjoner med alder og med BMI, og noe variasjon mellom kvinner som hadde født vaginalt og kvinner som var forløst med keisersnitt.

Lengden av de store kjønnsleppene varierte fra 1,2 til 18 cm, med gjennomsnitt 8 cm. Lengden av de små kjønnsleppene varierte fra 1,6 til 10 cm, med gjennomsnitt 4,2 cm. Bredden av de små kjønnsleppene varierte fra 0,1 til 6 cm, med gjennomsnitt 1,4 cm. 95 prosent hadde en bredde som lå under 3 cm. Det var ingen statistisk signifikante forskjeller på høyre og venstre side.

Det er særlig de små kjønnsleppene enkelte kvinner ønsker å få justert, det vil i praksis si forminsket. Det har ikke vært enighet om hva som skulle brukes som grense for kosmetisk kirurgi, ofte har en bredde på over 5 cm vært brukt, lavere grenser har også vært foreslått. Forfatterne håper at målingene kan bidra til å lage standarder for hva som kan være indikasjon for kosmetisk kirurgi.

 Les sammendrag: Measurements of a 'normal vulva' in women aged 15-84: a cross-sectional prospective single-centre study.

Relevante søkeord: kjønnslepper, labia, vulva, kvinnelige kjønnsorganer