Sverige: Ingen anbefaling av screening for prostatakreft

I en debattartikkel i Läkartidningen gjennomgår representanter for Socialstyrelsen argumenter for og mot screening for prostatacancer.
Sverige: Ingen anbefaling av screening for prostatakreft
PSA finnes også i blodet til friske menn, og screeningen kan gi mange falske positive resultater. Ill.foto: Colourbox. Foto: Colourbox
Britt-Ingjerd Nesheim
Publisert 28. februar 2018 | Sist oppdatert 19. september 2022

Konklusjonen er at de ikke anbefaler innføring av screening. Det er i samsvar med det norske nasjonale handlingsprogrammet

Prostatakreft er den hyppigst forekommende kreftformen i Sverige. Det er den også i Norge. I følge Kreftregisteret var det 5118 nye tilfeller i 2016. Det var 957 dødsfall. Prostatakreft rammer særlig eldre, nesten halvparten av dem som får diagnosen, er over 74 år. Flere og flere lever lengre med, og dør med, og ikke av, sykdommen. Fem års overlevelse er i underkant av 94 %.

PSA (prostataspesifikt antigen) er et protein som lages av epitelcellene i prostata. Det fører til at ejakulatet er flytende, og bidrar også til å løse opp slimet i livmorhalsen, slik at spermiene lettere kan svømme gjennom. Det gjenfinnes i blod hos friske menn, men forekommer i økte mengder ved prostatakreft. Screeningen går ut på å oppdage forhøyde nivåer.

Ulempene ved screening er overdiagnostikk og overbehandling av svulster som ikke ville gitt symptomer i mannens levetid. Både utredning og behandling er inngripende og plagsom. Alt etter typen behandling forekommer urinlekkasje, ereksjonssvikt, skade av endetarmen og virkninger av hormonbehandling.

Nytten av screening diskuteres, og det er ingen absolutt enighet. En rekke organisasjoner har utgitt retningslinjer. Emedicine har en oppdatert oversikt over anbefalingene i forskjellige retningslinjer (februar 2018).

Socialstyrelsens anbefaling er ute til åpen høring, med frist 9. mai 2018. Det er ikke vanskelig å slutte seg til ønsket om mer forskning på forbedret diagnostikk av prostatakreft.

Aktuelle lenker:

Mer forskning behövs för förbättrad diagnostik av prostatacancer (Läkartidningen)

Anbefalinger i forskjellige retningslinjer

Fakta om prostatakreft (Kreftforeningen)