Undertøy og testikkelfunksjon

Det har vært kjent lenge at testiklene skal ha lavere temperatur enn kroppstemperaturen for å fungere normalt – det er derfor de er anbrakt der de er. Nå har en amerikansk undersøkelse vist at typen undertøy har betydning.
Undertøy og testikkelfunksjon
Luftige boxershorts ser ut til å være bra for fruktbarheten. Ill.foto: Colourbox. Foto: Colourbox
Britt-Ingjerd Nesheim
Publisert 31. august 2018 | Sist oppdatert 27. oktober 2023

656 menn fra par som søkte behandling for infertilitet, fylte ut et skjema som blant annet spurte om hva slags undertøy de brukte. Halvparten av mennene svarte at de vanligvis brukte boxershorts, de andre brukte vanligvis undertøy som satt tettere på kroppen. Mennene med boxershorts hadde 25 % høyere spermiekonsentrasjon enn de andre, og 17 % høyere spermietall. De hadde også lavere nivå av FSH (follikkelstimulerende hormon) i blodet. Spermiekonsentrasjonen og spermietallet var omvendt proporsjonalt med FSH.

Når det ble justert for FSH i utregningene, forsvant forskjellene mellom gruppene.

FSH produseres i hypofysen (en del av hjernen) og stimulerer spermieproduksjonen. Når spermieproduksjonen er nedsatt, kan det reflekteres i høyt FSH – testiklene har fortalt hjernen at her må det piskes på.

Forskerne er forsiktige i konklusjonene sine, både når det gjelder å trekke generelle slutninger fra dem og blodprøvene som de analyserte, der de kan ha gått glipp av andre sammenhenger.

Med et normalt spermietall spiller det ingen rolle om det nedsettes litt. Men for menn som har litt lavt tall, kan det spille rolle. Et råd kan da være å sørge for litt lavere temperatur rundt testiklene, og i hvert fall ikke trene i stramme underbukser.

Les sammendrag: Mínguez-Alarcón L. et al. Type of underwear worn and markers of testicular function among men attending a fertility centerHuman Reproduction, Volume 33, Issue 9, 1 September 2018, Pages 1749–1756.