Nasjonale faglige råd for multidoseordningen
Om multidose og de faglige rådene
Sist faglig oppdatert: 18.09.2019
Multidose er maskinell pakking av legemidler i poser til personer som trenger hjelp til å dosere og huske å ta legemidlene sine.
En multidose er en forseglet pose med legemidler som skal tas samtidig på et bestemt tidspunkt. Hver pose er merket med hvilke legemidler den inneholder, brukerens navn, dato og tidspunkt for inntak. Multidoseposene utleveres fra apotek og kommer som en remse eller rull med poser. Antall poser i hver remse kan variere når det gjelder antall legemidler, doseringer og dager. Vanligvis leveres det ut multidose for 14 dager av gangen.
Multidoseposene kan også inneholde kosttilskudd. Enkelte legemidler kan av ulike grunner ikke pakkes i multidose, og må administreres til pasient utenom multidose. Tilsvarende gjelder for legemidler for annet inntak enn gjennom munnen.
Papirbasert eller elektronisk rekvirering av multidose
Rekvirering av legemidler til multidose er enten papirbasert (ordinasjonskort) eller elektronisk (multidose i e-resept). Multidosen til pasient er den samme uavhengig av hvordan rekvireringen gjøres.
Rekvirering av og kommunikasjon rundt multidosepakkede legemidler er i dag hovedsakelig papirbasert eller over telefon. Dette innebærer at det er papirresept (ordinasjonskort) og ikke e-resepter som benyttes for rekvirering fra lege og utlevering fra apotek. Det er utviklet støtte for multidose i e-resept og løsningen er i ferd med å innføres for multidoseordningen. Denne oversikten og de faglige rådene beskriver begge ordningene. Der det er forskjeller er de ulike rekvireringsmåtene angitt som "Papirbasert multidose" eller "Multidose i e-resept (elektronisk)".
Begrepsavklaringer
Multidose: Tabletter og kapsler for hvert doseringstidspunkt som er maskinelt pakket i poser på en sammenhengende rull til den enkelte pasient
Hastebestilling/hastepakk: Pakking utenom ordinær leveranse grunnet endringer i legemiddelbehandling, som leveres i henhold til avtale. I de nasjonale rådene er dette omtalt som hasteleveranse.
Ordinasjonskort: Papirbasert legemiddeloversikt over pasientens legemidler. Signert og datert av lege. Gjelder som resept i ett år. Se forskrift om rekvirering og utlevering av legemidler fra apotek (lovdata.no).
Legemiddelliste: En oppdatert liste over alle legemidlene pasienten bruker og inkluderer faste legemidler, legemidler ved behov og legemidler gitt fast i en tidsavgrenset periode.
Papirbasert multidose: Rekvirering av multidose ved signert ordinasjonskort som sendes fra legen til multidoseapoteket.
Multidose i e-resept: Rekvirering av multidose i Reseptformidleren ved elektronisk legemiddelliste og e-resepter.
Legemiddelsamstemming (LMS): Er en metode der helsepersonell i samarbeid med pasienten sikrer fullstendig informasjon om alle legemidlene pasienten bruker. Se samstemming av legemiddelliste (itryggehender24-7.no).
Legemiddelgjennomgang (LMG): Er en systematisk fremgangsmåte for å kvalitetssikre og ivareta effekt og sikkerhet for den enkelte pasients legemiddelbruk. Selve legemiddelgjennomgangen kan gjøres av behandlende lege alene, eller i tverrfaglige team der behandlende lege er en del av teamet. Nasjonalt faglig råd om legemiddelsamstemming og legemiddelgjennomgang gir råd om gjennomføring av legemiddelgjennomgang.
PLO-melding (Pleie- og omsorgsmelding): Omfatter standardiserte meldingstyper utarbeidet for å sikre at tilstrekkelig og relevant informasjon følger pasient ved overføring mellom kommune, fastlege og helseforetak, og mellom aktører innad i kommunehelsetjenesten. Det finnes ulike typer PLO-meldinger. Fagmeldinger og dialogmeldinger som inneholder helsefaglig informasjon samt pasientlogistikkmeldinger som inneholder pasientadministrativ informasjon. Se mer informasjon i veileder for elektronisk meldingsutveksling (nhn.no).
Reseptformidleren: Er den sentrale reseptdatabasen for e-resepter i Norge. Den elektroniske legemiddellisten lagres også i Reseptformidleren sammen med reseptene.
Multidoseansvarlig lege: Er ansvarlig lege for multidosepasienter. Ofte er det fastlegen for pasienter i hjemmetjenesten, men kan også være andre leger. For pasienter i institusjon er det institusjonslegen. Multidoseansvarlig lege godkjenner legemiddellisten til pasienten før pakking av multidosen, og er primærkontakt ved spørsmål fra apotek. Er i de nasjonale rådene omtalt som multidoselege.
Multidoseansvarlig apotek: Apoteket som den som bestiller multidose skal forholde seg til, og som er ansvarlig for leveranser av multidose. Er i de nasjonale rådene omtalt som multidoseapotek.
Kommunen: I de faglige rådene er kommunal helse- og omsorgstjeneste omtalt som "kommunen".
Multidoseordningen i kommunal regi
Hovedaktører i multidoseordningen
Hovedaktørene i multidoseordningen er:
- pasient
- kommunal helse- og omsorgstjeneste (kommunen)
- multidoselege (fastlege/institusjonslege)
- multidoseapotek
Ansvar og oppgaver i multidoseordningen
- Kommunal helse- og omsorgstjeneste har ansvar for at legemiddelhåndteringen sikrer at riktig legemiddel gis til riktig tjenestemottaker i riktig dose til riktig tid og på riktig måte. Se forskrift om legemiddelhåndtering §2 og §7 (lovdata.no):
- Virksomhetsleder, eller den som har fått ansvaret delegert, har ansvar for å sørge for at helsepersonell som håndterer legemidler har tilstrekkelig kompetanse.
- Kommunen har ansvar for å holde pasient/pårørende oppdatert på oversikt over legemidler som blir gitt, bruksområde, dosering og mulige bivirkninger. Ved observasjon av manglende effekt av behandling, mistanke om bivirkninger eller endringer i helsetilstand som tilsier behov for endring i legemiddelbehandling, skal fastlege kontaktes.
- Kommunen har ansvar for at en oppdatert og samstemt liste over legemidler i bruk skal, i forståelse med pasienten, alltid følge pasienten ved skifte av omsorgsnivå eller sende listen som PLO-melding til innleggende enhet ved behov. Se legemiddelhåndteringsforskriften §5 (lovdata.no).
- For pasienter som får legemidler administrert som multidose er det kommunen som er ansvarlig for å formidle pasientinnmelding, midlertidig stopp (som sykehusopphold) og permanent stopp av pakking til aktuelt multidoseapotek.
- Multidoselege er ansvarlig for å koordinere legemiddelbehandlingen til pasient som mottar multidose. For pasienter i hjemmetjenesten ivaretas dette som hovedregel av pasientens fastlege. For pasienter på institusjon ivaretas dette som hovedregel av legen på den institusjonen pasienten bor.
- Legen har ansvaret for rekvirering av legemidler til pasient, se rekvirering-og utleveringsforskriften for legemidler fra apotek (lovdata.no).
- Legen godkjenner legemiddellisten til pasienten før pakking av multidosen, og er primærkontakt ved spørsmål fra apotek.
- Legen er i henhold til fastlegeforskrift (lovdata.no) og legemiddelhåndteringsforskrift (lovdata.no) ansvarlig for at legemiddellisten er oppdatert og at legemiddelgjennomgang gjennomføres jevnlig.
- Legen skal orientere samarbeidende tjenesteytere ved endring i legemiddelbehandling. Legen skal sikre at en oppdatert og samstemt liste over legemidler i bruk er tilgjengelig ved skifte av omsorgsnivå. Legen må angi om endringene skal iverksettes umiddelbart eller om de kan avvente til neste planlagte pakking.
- Multidoseapotek er leverandør av multidose med eventuelle underleverandører som utfører pakkingen. Her menes det leddet som bestiller av multidose forholder seg til. For institusjon kan det være multidoseprodusenten, for hjemmetjenesten apoteket.
- Multidoseapotek er ansvarlig for forsvarlig utlevering av pasientens legemidler i samsvar med gjeldende rekvirering. Se forskrift om rekvirering og utlevering av legemidler fra apotek (lovdata.no).
Beskrivelse av ordningen
Det er den enkelte kommune som avgjør om multidose benyttes i kommunen, og hvilke pasienter dette egner seg for. Hvilke pasienter som tilbys multidose besluttes i samråd med ansvarlig lege.
For at multidoseapoteket skal kunne pakke og ekspedere legemidler i multidoser må apoteket få ordinasjonskort eller elektronisk legemiddelliste/e-resepter fra pasientens multidoselege. Kommunene har ikke tatt i bruk de nasjonale løsningene for e-resept/kjernejournal, så det er viktig at legen også sender legemiddellisten til hjemmetjenesten. Hjemmetjenesten har ansvar for å administrere legemidlene til pasienten. Til dette benyttes vanligvis pleie- og omsorgsmelding (PLO-meldinger). Kommunen må inntil videre manuelt overføre oversikter over disse legemidlene i sitt journalsystem
Kommunen bestemmer hvor mange dager det skal pakkes for av gangen. 14 dager er vanlig pakkeperiode, men dette kan variere.
Når multidosen er ferdig pakket distribueres multidoserullen fra pakkesentral/apotek til kommunen. Kommunen kontrollerer og distribuerer multidosen til pasient, eller det er avtalt at pasient selv henter multidosen. Pasient kan også bruke legemidler som ikke kan eller skal pakkes i multidose, for eksempel legemidler til behov, kortere kurer eller faste legemidler som av ulike grunner ikke kan pakkes. Det er ulike rutiner for hvordan kommunene sikrer at pasienten får den legemiddelbehandlingen legen har rekvirert, uavhengig av om de kommer i multidose eller ikke.
Ved papirbasert multidose må ordinasjonskortet valideres årlig av multidoselege. Når multidoselege gjør endringer i pasientens legemiddelbehandling utenom årlig validering, må dette også formidles til multidoseapotek. E-reseptens gyldighetstid står på den enkelte e-resept, og må fornyes når den er utløpt.
For pasienter som bor hjemme må det i tillegg formidles til hjemmetjenesten når multidoselege gjør endringer i pasientens legemiddelbehandling.
Andre leger enn multidoselege, som legevaktslege eller sykehuslege, kan også gjør endringer i en multidosepasients legemiddelbehandling. Endringer fra andre leger krever spesiell årvåkenhet i multidoseordningen. Multidoselege har et koordinerende ansvar for pasient som får multidose, også når andre leger gjør endringer i legemiddelbehandlingen. Dette forutsetter imidlertid at den ansvarlige legen blir gjort kjent med endringene. Kommunen har ansvar for å følge opp endringer i legemiddelbehandlingen på vegne av pasient. Det er ulike rutiner i kommunene for hvordan endringer av legemidler følges opp, enten som hasteleveranser fra multidoseapotek eller om det løses på annen måte som sikrer at pasienten får riktig legemiddelbehandling.
Ordningen krever et godt samarbeid og samhandling mellom pasient, kommune, lege og apotek for at pasient skal få riktig legemiddelbehandling. Kjente risikoområder med papirbasert løsning som kan gi feil i pasientens legemiddelbehandling:
- At pasientens legemiddelliste ikke samsvarer på tvers av de ulike journalsystemene (lege, kommune, apotek), fordi det ikke er felles systemer og kommunikasjonskanaler, og dermed må det gjøres manuell oppdatering av det enkelte system.
- At rekvirent forskriver både papirresept (ordinasjonskort) og e-resept for samme legemiddelbehandling.
- At endringer ikke fanges opp ved overganger mellom behandlingsnivå.
Hvordan vil ordningen fungere med multidose i e-resept
Når kommunen har avklart at en pasient skal starte med multidose må pasientens multidoselege (vanligvis fastlegen) og det aktuelle multidoseapotek få beskjed fra kommunen. I den elektroniske løsningen må ansvarlig lege og apotek melde seg på som multidoseansvarlig for pasienten i Reseptformidleren. På denne måten kan Reseptformidleren sikre at elektronisk dialog formidles mellom riktig multidoselege og riktig multidoseapotek for den enkelte pasient. Annet helsepersonell som gjør oppslag i Reseptformidleren/Kjernejournal får informasjon om hvilken lege som er multidoseansvarlig og hvilket apotek som er multidoseapotek.
I stedet for å sende et ordinasjonskort til multidoseapotek, sender multidoselege en elektronisk legemiddelliste og aktuelle e-resepter til Reseptformidleren. Multidoseapotek får beskjed når det skjer endringer for pasienter de er multidoseansvarlig apotek for. Dersom multidoseapotek eller multidoselege har behov for avklaringer, løses dette gjennom elektronisk dialog via Reseptformidleren. For eksempel vil ny e-resept fra en sykehuslege medføre at det aktuelle multidoseapoteket får varsel om endringen, og apoteket vil spørre multidoselegen, via elektronisk dialog, om legemiddelet skal inngå i pasientens legemiddelliste. Multidoselegen får spørsmålet fra apoteket i sin arbeidsliste, og svarer dette ut med "ja" eller "nei". Legen kan også legge til kommentarer, samt oppdatert legemiddelliste.
Ved utlevering av legemidler fra et annet apotek enn multidoseapotek vil den apotekansatte få opp et varsel om at det er en multidosepasient.
Hvorfor multidose ble innført
Multidose ble innført i legemiddelhåndteringsprosessen som et virkemiddel for å sikre at riktig legemiddel gis til rett pasient. I tillegg er det et virkemiddel for å effektivisere tidsbruk til sykepleiere, og for å redusere kassasjon av legemidler
Brukere av multidose
Siden tidlig 2000-tallet har multidose blitt benyttet i stadig større omfang i kommunal hjemmetjeneste og institusjoner, men ordningen er ikke innført i alle kommunene. Den største andelen som har multidose er pasienter med vedtak om hjelp til legemiddelhåndtering i hjemmetjenesten og i ulike omsorgsboliger. Multidose benyttes også av pasienter i institusjon. Multidose til privatpersoner tilbys som en betalbar tjeneste fra apotek (privatpakking).
I 2017 fikk i overkant av 90 400 pasienter multidose viser statistikk fra Apotekforeningen (apotek.no). Av disse var 74 % i hjemmetjenesten, 21 % i sykehjem og 5 % brukte multidose på eget initiativ via tilbud gjennom apotekkjedene. I 2018 fikk i overkant av 94 000 pasienter multidose, men det finnes ikke tilsvarende oversikt over fordeling av brukere som i 2017. Multidose brukes ikke i helseforetakene.
Kommunal anskaffelse av multidose
Innkjøp av multidose er i de fleste kommuner regulert i innkjøpsavtaler mellom den enkelte kommune eller samarbeid mellom flere kommuner og multidoseapotek. Erfaringer viser at bytte av multidoseleverandør kan være en krevende omstilling og at avtalen derfor må ta høyde for det.
Finansiering av kommunal multidose
Pasienter som får multidose i kommunal regi betaler ingen ekstra kostnad for å få sine legemidler pakket i multidose.
Pris for multidose er regulert i avtale mellom kommune og leverandør av multidose, og betales av kommunen. HELFO tilbyr kommuner avtale om et tilskudd tilsvarende 500 kroner per kalenderår per pasient i kommunens hjemmetjeneste som bruker multidose. Tilskuddet ble innført med stortingsproposisjon nr. 1 (2002-2003) (regjeringen.no), for å stimulere til økt bruk av multidose i kommunenes hjemmetjeneste. Tilskuddet har vært uendret siden starten. Det gis ikke et tilsvarende tilskudd for multidose til pasienter i institusjon.
For pasienter i hjemmetjenesten dekkes selve legemiddelkostnadene av pasient, HELFO (stønad etter blåreseptforskrift) og Helseforetak (H-resepter) på tilsvarende måte som øvrige legemidler på resept. For pasienter i institusjon dekkes alle pasientens legemiddelkostnader av kommunen.
Hvorfor faglige råd
Nasjonale faglige råd for multidose er et resultat av Helsedirektoratets evaluering av multidoseordningen i 2015, se Helsedirektoratets rapport: Multidose – status og veien videre. Sektoren foreslo felles faglige råd og rutiner som et viktig tiltak for at multidose i sterkere grad skal bidra til at pasienter sikres riktig legemiddelbehandling. I etterkant av evalueringen fikk Helsedirektoratet i oppdrag fra Helse- og omsorgsdepartementet å utarbeide nasjonale råd for multidose. Underveis i prosessen har direktoratet fått løpende innspill fra sektoren, og i 2018 var utkast til faglige råd på ekstern høring. Det kom mange høringsinnspill. Det medførte en ny gjennomgang og større endringer av rådene både i innhold og form før publisering i 2019. Rådene er utarbeidet i samarbeid med Direktoratet for e-helse.
Rådene dekker ikke hele prosessen i multidoseordningen, men fokuserer på de områdene der det erfaringsvis fra sektoren er høyest risiko for svikt.
Formålet er at kommunen og samhandlende aktører i ordningen bruker rådene til å understøtte utarbeidelse av gode lokale rutiner, og god kvalitet i tjenesten for pasienter som får legemidler administrert via multidose.
Primærmålgruppen for rådene er: kommune, multidoselege og multidoseapotek. I tillegg vil rådene være aktuelle for andre deler av helsetjenesten som er i kontakt med eller behandler pasienter som får sine legemidler i multidose.
I 2018 publiserte en ekspertgruppe under Europarådet "Guidelines on best practice for the ADD process, and care and safety of patients" (edqm.eu). Denne publikasjonen viser at mange av utfordringene med multidose er de samme i Europa, og at det anbefales felles nasjonale standarder for å sikre en beste praksis. I flere av rådene refereres det fra disse anbefalingene.
Samhandling og rutiner
Kommunen bør i samråd med aktuelle leger utarbeide kriterier for hvilke pasienter/pasientgrupper som kan tilbys multidose
Sist faglig oppdatert: 03.03.2020
Kriteriene bør omfatte både praktiske og medisinske forhold som kan ha betydning for pasientens legemiddelhåndtering.
Kriteriene skal legge grunnlaget for rutiner for inn- og utmeldinger av ordningen, og for håndteringen av multidose i kommunal regi.
Kriteriene og rutinene bør evalueres ved jevne mellomrom.
Praktisk – slik kan rådet følges
Multidose kan gi en mer effektiv og sikker legemiddelhåndtering for pasienter som:
- tar flere legemidler fast
- ikke har hyppige endringer av legemiddelbehandlingen
- ikke har hyppige skifter i omsorgsnivå
- har problemer med å ta sine legemidler til rett tid og i riktige doser
- har problemer med å åpne og håndtere legemiddelpakninger
- tar legemidler som kan pakkes i multidose
Både legen og kommunen kan foreslå multidosepakkede legemidler, men det er kommunen som har ansvaret for å administrere ordningen basert på vedtak om bistand. Kommunen kontakter apoteket om inn- og utmeldinger av pasienter til multidoseordningen, og håndterer legemidlene for pasient. Oppstart må koordineres med multidoselegen og apoteket.
Begrunnelse – dette er rådet basert på
Sammendrag
I rapporten Multidose – status og veien videre foreslås det at det må utarbeides felles kriterier for hvilke pasienter som kan inngå i multidoseordningen.
Uttalelser på utkast til faglige råd for multidose som var på høring 2018, avdekket ulik praksis for hvilke pasienter som får tilbud om multidose. Det er viktig at kriteriene forankres lokalt i samsvar med de rutinene som kommunen har for de som tilbys multidose."
I rapporten Gjennomgang og forbedring av arbeidet med multidose i Larvik kommune (fhi.no) står det at: "Brukere som er i en ustabil situasjon og hvor det forventes hyppige medikamentendringer bør ikke tas inn i multidosesystemet før situasjonen er mer stabil".
I Legemiddelhåndbokens kapittel om avmedisinering (G27.7) står det:
"Multidose kan være et godt tilbud til pasienter i en stabil klinisk tilstand, men da multidose pakkes og leveres for 2-4 uker om gangen, er det uegnet for pasienter som trenger hyppige dosejusteringer og ved planlagt avmedisinering med gradvis nedtrapping av doser. Multidose bør i slike situasjoner erstattes av individuell daglig eller ukentlig utdeling av legemidler i doseringseske (dosett). Når avmedisinering er gjennomført, kan multidose gjeninnføres hvis pasientens tilstand er stabil."
I "Automated dose dispensing (ADD) - Guidelines on the best practice for the ADD process, and care and safety of patients" (edqm.eu), er det anbefalt at multidose ikke tilbys pasienter med ustabil legemiddelbehandling såfremt disse ikke følges nøye. Det anbefales også at fordeler og ulemper med multidose må vurderes for hver enkelt pasient. Ulempen kan være at pasienten ikke blir så involvert i egen behandling, og at det kan være en risiko for manipulering av multidosene hjemme hos pasienten.
Kommunen bør i samarbeid med leger og apotek, utarbeide skriftlige rutiner for hvordan samhandlingen om multidose skal fungere
Sist faglig oppdatert: 18.09.2019
Rutinene bør omfatte hvem som har ansvar for hva ved oppstart, endring og utmelding av pasienter i multidoseordningen. Det bør også ta for seg hvordan samarbeidet om multidoseleveransene skal fungere i stabile perioder og i perioder med endringer av pasientens legemiddelbehandling.
Praktisk – slik kan rådet følges
Helsedirektoratet anbefaler å gjøre en risikovurdering for aktuelle pasientgrupper. På dette grunnlaget etableres rutiner for nødvendig samarbeid og samhandling med leverende apotek og pasientenes leger.
Rutinene bør sikre at pasientene får riktige legemidler både i stabile perioder og ved endringer som skifte av omsorgsnivå. Det bør fremkomme hvem som har ansvar for hvilke oppgaver, og hvordan oppgavene skal gjennomføres og forankres lokalt. Rutinene bør ta utgangspunkt i denne ansvarsfordelingen:
- Multidoselegen skal koordinere og distribuere oppdaterte legemiddellister til kommunen og multidoseapoteket. Legen skal også sørge for at apoteket har gyldige resepter til pasienter som skal ha legemidler pakket i multidoser.
- Kommunen har ansvar for å melde pasienter inn og ut av ordningen med multidose, etablere rutiner for legemiddelhåndteringen og for samarbeidet med apotek og lege.
- Kommunen skal også følge med på pasientenes legemiddelbruk, og kontakter multidoselegen ved behov. For eksempel ved fornyelse av resepter/ordinasjonskort eller ved uønskede effekter av legemidlene som gis.
- Multidoseapoteket er ansvarlig for å sikre at leveransene er i henhold til det som er rekvirert, og at alle ordinasjoner er farmasøytkontrollert før pakkingen starter.
Samhandlingsrutinene bør utarbeides i fellesskap, og oppdateres ved behov. Alle som er involvert i samarbeidet om multidoseordningen bør kjenne til disse rutinene.
Begrunnelse – dette er rådet basert på
Sammendrag
Behovet for felles rutiner for samarbeid og samhandling om multidose fremheves som et viktig forbedringstiltak i rapporten Multidose - status og veien videre.
Behovet for felles rutiner i multidoseordningen ble beskrevet på følgende måte i rapporten Gjennomgang og forbedring av arbeidet med multidose i Larvik kommune (fhi.no):
- Alle aktører som omsorgstjenesten, fastleger og apotek må delta i utviklingen av multidosesystemet i kommunen. Ved dette bygges gjensidig respekt og tillit som gjør samhandlingen også på andre områder bedre til beste for brukerne.
- Jevnlige samhandlingsmøter mellom omsorgstjenesten og fastleger er et nyttig tiltak for å sikre god kommunikasjon og samhandling om legemiddelhåndteringen.
- Det er viktig at det utarbeides et helhetlig system for legemiddelhåndteringen i kommunen med nedskrevne rutiner for alle deler av prosessen. Aktørene må ha et eierforhold til rutinene. De fungerer ikke dersom det er en opplevelse av at rutinene er bestemt ensidig av andre aktører.
Se også kapittelet Om multidose og de faglige rådene, under avsnittet ansvar og oppgaver i multidoseordningen.
Kommunen bør ha skriftlige rutiner for hvordan multidosepasienter skal følges opp
Sist faglig oppdatert: 18.09.2019
Når kommunen overtar ansvaret for pasienters legemiddelhåndtering bør det beskrives hvordan disse pasientene skal følges opp på en systematisk måte over tid.
Praktisk – slik kan rådet følges
Eksempler på oppgaver ved vedtak om bistand i legemiddelhåndteringen:
- Sikre god og trygg håndtering av legemidlene ved å kartlegge jevnlig hvordan dette fungerer, og igangsette eventuelle forbedringstiltak. I forskningsrapporten om multidose for hjemmeboende brukere foreslås et kartleggingsskjema for systematisk oppfølging (Idunn.no).
- Følge opp eller etterspørre timeavtaler/kliniske kontroller hos multidoselegen.
- Være pådriver for at planlagte samstemminger og legemiddelgjennomgang blir utført, gjerne i samarbeid med helsepersonell som administrerer multidose.
- Utarbeide konkrete rutiner for hvordan legemiddelbruken skal observeres og dokumenteres, og når kommunen bør ta kontakt med multidoselegen (bivirkninger, manglende effekt, mulige interaksjoner med mer)
- Følge opp at pasient har gyldige resepter.
- Ved reseptfornyelse: gi innspill til multidoselegen om eventuelle behov for endringer
Begrunnelse – dette er rådet basert på
Sammendrag
I brev fra Helsedirektoratet til landets fylkesmenn 2017 (ref 17/12871-1) beskrives kommunens ansvar for pasienter som får bistand til sin legemiddelhåndtering:
"Samarbeid mellom lege og kommunehelsetjeneste er viktig for å følge opp og vurdere pasientens behandling. Legen har behov for informasjon fra kommunehelsetjenesten om effekt / bivirkninger og andre legemiddelrelaterte problemer, samt håndtering/ administrasjon av legemidlene (...)
Kommunal helse- og omsorgstjeneste har overtatt legemiddelhåndteringen på vegne av
pasienten og må i denne sammenheng holde rede på pasientens resepter, samt sørge for at pasienten får helsehjelp når dette er nødvendig."
I Forskningsrapporten Multidosetjeneste for hjemmeboende – brukernes erfaringer og behov for nye løsninger (idunn.no) avdekkes det at brukere som får multidose kan ha et større behov for oppfølging og kontakt enn det de får av kommunen i dag.
I "Automated dose dispensing (ADD) - Guidelines on the best practice for the ADD process, and care and safety of patients" (edqm.eu), anbefales det at det gjøres en evaluering med jevne mellomrom av hvordan multidose fungerer hos den enkelte pasient. Spesielt ved endringer av legemiddelbehandlingen eller andre endringer av helsestatus. Utover dette anbefales det periodisk oppfølging av hvordan multidose fungerer.
Kommunen skal ha rutiner for hvordan multidose bestilles, administreres og håndteres
Sist faglig oppdatert: 18.09.2019
Rutinene bør være kjent for personell som har oppgaver knyttet til multidoseordningen i kommunen, fra bestilling til hvordan multidose håndteres hos den enkelte pasient.
Praktisk – slik kan rådet følges
Eksempler på områder som bør beskrives i rutinene:
- Hvilken avtale som gjelder for bestilling, hastebestillinger, stopp og start av leveranser fra multidoseapoteket.
- Hvordan legemidler i multidose skal returneres eller kasseres ved behov.
- Hvordan legemidler i multidose skal administreres og håndteres fra mottak/mottakskontroll frem til den enkelte pasient.
- Hvordan endringer av legemidler skal følges opp og håndteres.
- Hvordan legemidler utenom multidose skal oppbevares og administreres for pasient.
- Hvordan pasient/pårørende kan være oppdatert på legemidlene som gis (eksempelvis oppdatert legemiddelliste, informasjon)
- Kommunens ansvar for å avklare pasientens behov for informasjon og eventuell opplæring om legemidlene.
Begrunnelse – dette er rådet basert på
Sammendrag
Legemiddelhåndteringsforskriften setter krav til rutiner på legemiddelområdet, som i § 4 - Virksomhetsleders ansvar:
"Virksomhetsleder skal sørge for internkontroll, jf. lov 30. mars 1984 nr. 15 om statlig tilsyn med helse- og omsorgstjenesten § 3, jf. internkontrollforskrift i sosial- og helsetjenesten § 3, herunder: a) Etablere og oppdatere skriftlige prosedyrer for legemiddelhåndtering. Dette innebærer, blant annet, prosedyrer for risikovurdering, evaluering, kontroll og avvikshåndtering. Prosedyrene skal gjøres kjent i virksomheten."
I Helsetilsynets rapport fra tilsyn av legemiddelhåndtering (helsetilsynet.no) er det utdypet hvilke krav som gjelder for styring og kontroll av legemiddelhåndteringen i en kommune.
Kommunen skal tilby nødvendig opplæring til personell som administrerer og håndterer multidose
Sist faglig oppdatert: 18.09.2019
Opplæringen bør sikre at personell kjenner til og følger kommunens rutiner for bestilling, administrasjon og håndtering av multidose. I tillegg må helsepersonell ha tilstrekkelig kunnskap om legemidlene, for å kunne følge med på hvordan behandlingen fungerer for den enkelte pasient.
Praktisk – slik kan rådet følges
Eksempler på hva opplæringen kan omfatte:
- Gjennomgang av kommunens rutiner fra bestilling, mottak og mottakskontroll til håndtering av multidoserullen hos den enkelte pasient.
- Gjennomgang og jevnlig repetisjon av aktuelle legemidler/legemiddelgrupper som administreres.
- Deltakelse i tverrfaglige legemiddelgjennomganger kan være et viktig tiltak for oppdatert kunnskap om legemidler og bruk av disse.
- Hvordan personalet skal observere, dokumentere legemiddelbruk og håndteringsutfordringer, og når multidoselegen bør kontaktes.
- Hvordan legemiddelhåndteringen skal kartlegges og følges opp hos den enkelte pasient.
- Hva personalet/pasient bør gjøre hvis innholdet i multidosen kommer på avveie når posen åpnes.
Opplæringen bør dokumenteres, evalueres og gjentas jevnlig.
Begrunnelse – dette er rådet basert på
Sammendrag
Legemiddelhåndteringsforskriften § 4.4.4 setter krav til opplæring av personell med oppgaver innen legemiddelhåndtering:
"Virksomhetsleder skal sørge for at arbeidstakerne har tilstrekkelig kompetanse innenfor det aktuelle fagfeltet, samt kunnskap om virksomhetens internkontrollsystem. I dette ligger at virksomhetsleder skal sørge for at medarbeiderne har tilstrekkelige kunnskaper og ferdigheter til å utføre sine oppgaver på faglig forsvarlig måte. Dette forutsetter at virksomheten kartlegger kompetansebehov og rekrutterer personell med nødvendig kompetanse, samt sørger for at alle medarbeidere får tilstrekkelig opplæring og videre- og etterutdanning."
Helsepersonelloven § 4 setter krav til helsepersonells yrkesutøvelse.
Multidose til den enkelte pasient
Pasient/pårørende skal få nødvendig informasjon av kommunen om hvordan multidoseordningen fungerer før oppstart
Sist faglig oppdatert: 18.09.2019
Pasient/pårørende bør kjenne til hva ordningen med multidose omfatter, og hvordan de kan bidra til riktig og trygg legemiddelbruk med multidose.
Informasjonen bør ta utgangspunkt i pasientens behov for bistand, og bruk av eventuelle hjelpemidler som medisindispenser.
Det bør sikres at pasient/pårørende er kjent med at informasjon om legemiddelbruken deles mellom aktørene som samarbeider om multidoseordningen.
Praktisk – slik kan rådet følges
Informasjon om multidoseordningen bør gis både muntlig og skriftlig.
Eksempler på innhold:
- Hva er pasientens behov for bistand, informasjon eller oversikt over sine legemidler
- Hvem som skal håndtere legemidlene, hvordan de blir dosert og oppbevart hos pasient
- Hvordan legemidler utenom multidose blir oppbevart og håndtert
- Hvordan pasient/pårørende bør forholde seg hvis det rekvireres resepter utenom multidose
- Hva som skjer med multidose ved skifte av omsorgsnivå
- At pasient/pårørende gir beskjed til kommunen ved planlagt fravær slik at leveransen av multidose kan tilpasses dette
- Hvordan kommunen kan bistå pasient i å følge opp sine legemidler
- Hvordan samarbeidet med multidoselegen og multidoseapoteket vil fungere
Begrunnelse – dette er rådet basert på
Sammendrag
I Forskningsrapporten Multidosetjeneste for hjemmeboende – brukernes erfaringer og behov for nye løsninger (idunn.no) avdekkes det at brukere som får multidose kan ha et større behov for oppfølging og kontakt enn det de får av kommunen i dag.
Se også kapittel 3 pasient og brukerrettighetsloven "Rett til medvirkning og informasjon" (lovadata.no).
Multidoselegen bør gjøre en klinisk vurdering med samstemming og legemiddelgjennomgang før oppstart av multidose
Sist faglig oppdatert: 18.09.2019
Formålet er å sikre at pasienten får riktig legemiddelbehandling ved oppstart av multidose, og at pasientens legemiddelbehandling blir vurdert og oppdatert jevnlig videre. Før en legemiddelgjennomgang kan gjennomføres, må legemiddellisten samstemmes fra aktuelle kilder. Det er også viktig å vurdere eventuelt behov for avmedisinering som del av den kliniske vurderingen.
Ny samstemming og gjennomgang bør gjøres ved behov, som for eksempel ved endringer av helsetilstanden og før fornyelse av resepter til multidose.
Praktisk – slik kan rådet følges
Kommunen må kontakte legen som skal være medisinsk ansvarlig for pasientens multidose, om ønsket oppstart av multidose og behov for klinisk vurdering og legemiddelgjennomgang.
Det bør vurderes om legemiddelgjennomgangen kan gjøres tverrfaglig med legen og helsepersonell fra kommunen, samt om pasient/pårørende kan være delaktige i gjennomgangen.
Begrunnelse – dette er rådet basert på
Sammendrag
Siden legen, kommunen og apotek ikke har felles oversikter over pasientens legemidler, er det nødvendig å samstemme oversiktene med jevne mellomrom. Dette kan skje ved endringer av pasientens helsetilstand og før fornyelse av ordinasjoner til multidose.
Multidose i e-resept vil forenkle dette ved at lege og apotek har tilgang til samme legemiddelliste i Reseptformidleren, og kommunen kan få oversikt over pasientens legemidler i Kjernejournalen. I en studie utført ved nasjonalt senter for e-helseforskning (ehealthresearch.no) er det vist færre uoverensstemmelser i pasienters legemiddellister etter innføring av multidose i e-resept.
Nasjonalt faglig råd om legemiddelsamstemming og legemiddelgjennomgang beskriver metoden for legemiddelgjennomgang, og hvilke krav som gjelder. Avmedisinering kan også være aktuelt ved legemiddelgjennomgang, dette er beskrevet i et eget kapittel i Legemiddelhåndboken (legemiddelhandboka.no).
Forskningsartikkelen "Associaton between Multi-Dose Drug Dispensing and Quality of Drug Treatment - A Register-Based Study" (ncbi.nlm.nih.gov), viste at pasienter som fikk sine legemidler i multidose kunne ha dårligere behandlingskvalitet enn pasienter som fikk ordinert legemidler på vanlig måte. Dette er også omtalt i kunnskapsoppsummering fra senter for e-helseforskning (ehealthresearch.no).
I de europeiske anbefalingene "Automated dose dispensing (ADD) - Guidelines on the best practice for the ADD process, and care and safety of patients" (edqm.eu) er tverrfaglig legemiddelgjennomgang av pasienter som får legemidler i multidose beskrevet. I anbefalingene vises det til risiko for at multidosepasienter blir stående på legemidler for lenge hvis ikke behandlingen vurderes regelmessig.
Kommunen bør avklare pasientens behov for informasjon om sine legemidler
Sist faglig oppdatert: 18.09.2019
Pasienter med vedtak om bistand til legemiddelhåndteringen vil ha ulike behov for å kjenne til og ha oversikt over sine legemidler. Dette bør kommunen kartlegge for hver enkelt pasient, og bidra til at de som ønsker det får nødvendig informasjon.
Praktisk – slik kan rådet følges
Eksempler på tiltak for å sikre at pasient har nødvendig oversikt over sine legemidler:
- Kommunen formidler til multidoselegen at pasienten ønsker informasjon og oversikt over sine legemidler.
- Legen leverer ut liste over legemidler i bruk, med angivelse av bruksområde og dosering som er forståelig for pasienten.
- Kommunen gir pasienten apotekets liste/bilder over hvilke legemidler som er pakket i multidosen, og oppdaterer denne ved endringer.
- Kommunen informerer pasienten om legemidlene som er levert.
- Kommunen henviser pasient/pårørende til helsenorge.no/legemidler der oversikt over e-resepter og utleveringer er tilgjengelig.
Det er viktig at pasient/pårørende får tilstrekkelig informasjon om hvilke legemidler som gis, for å sikre riktig legemiddelbehandling.
Begrunnelse – dette er rådet basert på
Sammendrag
Forskningsartikkelen Multidosetjeneste for hjemmeboende – brukernes erfaringer og behov for nye løsninger (Idunn.no) viser at pasienter kan ha mer behov for informasjon om sine legemidler og håndteringen av multidose enn det som blir gitt.
I forskningsartikkelen Patients' Perspective on Automated Multi-dose Drug Dispensing (omicsonline.org) ble det også konkludert med at multidosepasienter hadde behov for mer informasjon om sine legemidler og hensikten med behandlingen.
Kommunen bør bidra til oversiktlig og sikker oppbevaring og håndtering av legemidler hos pasienten
Sist faglig oppdatert: 18.09.2019
Legemidlene kan leveres i multidoserull, dispenser, dosett, originalpakning eller annet. Flere løsninger og pakninger av legemidler kan gi større risiko for feil i bruk og dosering.
Praktisk – slik kan rådet følges
Kommunen bør kartlegge og eventuelt avdekke behov for tiltak som sikrer korrekt håndtering og bruk av legemidlene. Dette bør evalueres med jevne mellomrom, og følges opp med pasienten.
- For sikker legemiddelhåndtering bør alle legemidlene plasseres i nærheten av hverandre for å ha best mulig oversikt over når de skal gis. Dette er spesielt viktig hvis legemidlene kommer i ulike forpakninger og systemer.
- Multidoseposen bør ikke åpnes opp, innholdet endres eller fordeles i andre beholdere før legemidlene skal tas, hvis det ikke er gode manuelle rutiner for det.
Begrunnelse – dette er rådet basert på
Sammendrag
Forskningsartikkelen Multidosetjeneste for hjemmeboende – brukernes erfaringer og behov for nye løsninger (Idunn.no) viste at brukere i multidoseordningen kan ha behov for tettere oppfølging av håndtering av multidosen eller av bruk av dispenser enn det som gis. Dette bør avklares ved oppstart og ved jevnlige evalueringer. I artikkelen foreslås det å bruke et kartleggingsverktøy for en oversikt over legemiddelhåndteringen hos den enkelte bruker.
Pasienter med multidose bør anbefales å bruke samme apotek til alle sine resepter
Sist faglig oppdatert: 18.09.2019
For å unngå dobbeltutlevering og feilbruk av legemidler bør pasienten få utlevert alle sine reseptpliktige legemidler fra samme apotek.
Praktisk – slik kan rådet følges
Multidoseapoteket må varsle kommunen hvis noen av legemidlene bestilt for pakking i multidose ikke kan leveres på den måten. Kommunen er da ansvarlig for å bestille og hente ut disse legemidlene i tillegg til multidose. For å unngå dobbeltutlevering og feilmedisinering anbefales det at alle legemidlene leveres fra samme apotek.
Kommunen bør informere pasient og pårørende om risikoen for dobbelutlevering og feilbruk ved utlevering av legemidler fra andre apotek enn multidoseapoteket.
Ved papirbasert multidose er det kun multidoseapoteket som har oversikt over legemidler som pakkes i multidose. Det er også bare dette apoteket som har ordinasjonskortet. Pasienten kan imidlertid ha både ordinasjonskort og e-resepter (for eksempel fra sykehusleger). Multidoseapoteket bør etablere en løsning for å kunne sjekke om pasienten har e-resepter i Reseptformidleren i tillegg til ordinasjonskort for multidose for å avdekke utilsiktet dobbeltforskrivning og utlevering.
Ved multidose i e-resept vil alle apotek ha oversikt over pasientens e-resepter, både legemidler som utleveres i multidose og andre legemidler. Imidlertid kan pasient/pårørende selv hente ut legemidler på et hvilket som helst apotek.
Ved ekspedisjon av e-resepter gis det varsel fra Reseptformidleren til apotek om at dette er en pasient som får multidose. Apoteket der resepten ekspederes bør kontakte multidoseapoteket før utlevering.
Begrunnelse – dette er rådet basert på
Sammendrag
Pasienter som får sine legemidler i multidose er en sårbar gruppe, der det kan være en risiko for dobbeltforskrivninger eller dobbeltutleveringer. I rapporten Multidose – Status og veien videre, foreslås det at utlevering av legemidler for pasienter i multidoseordningen begrenses til det apoteket som også leverer multidose.
Senter for kvalitet i legekontor gjorde i 2016 en risikoanalyse av papirbasert multidose (kilde ikke tilgjengelig digitalt). Ett av risikoområdene som ble beskrevet var at fastleger kunne sende både multidose (ordinasjonskort) og e-resept på samme legemiddel. I analysen var ett av tiltakene som ble foreslått at apotek må ha kontrollsystemer for å fange opp slik dobbeltforskrivning.
Skifte av omsorgsnivå
Sist faglig oppdatert: 19.09.2019
Mottakende enhet bør avklare om pasienten får legemidler i multidose
Sist faglig oppdatert: 19.09.2019
Som del av samstemmingsprosessen ved innleggelse eller mottak bør det avklares om pasienten får sine legemidler i multidose. Dette bør dokumenteres i journalen.
Praktisk – slik kan rådet følges
Det bør være en avkrysning for multidose i skjema for legemiddelsamstemming (itryggehender24-7.no).
Oversikt over utleverte legemidler i kjernejournalen viser om legemidlene er pakket i multidose (angitt som delmengder). Dette gjelder både papirbasert multidose og multidose i e-resept.
Begrunnelse – dette er rådet basert på
Sammendrag
Utfordringer med samhandling ved bytte av omsorgsnivå er omtalt i rapporten Multidose – Status og veien videre. Det anbefales felles faglige råd som også inkluderer andre deler av helsetjenesten som i avgrensende perioder behandler multidosepasienter, eksempelvis spesialisthelsetjenesten og kommunal akutt døgnenhet (KAD).
Pasienten bør ikke ha med seg multidoserull hvis det ikke er avtalt med mottakende enhet
Sist faglig oppdatert: 19.09.2019
Multidoserullen gir ikke alltid en fullstendig oversikt over pasientens legemidler, da det kan være avvik på grunn av legemiddelmangel eller at pasienten får andre legemidler i tillegg til multidose. Ved skifte av omsorgsnivå er det derfor viktig at oppdatert legemiddelliste over pasientens legemidler er tilgjengelig.
I tillegg kan det også være en risiko for dobbeltmedisinering eller feilmedisinering under oppholdet hvis pasienten har med egne legemidler som ikke er avtalt med mottakende enhet.
Praktisk – slik kan rådet følges
I dokumentasjon på utført samstemming bør det være mulig å krysse av for at pasienten får legemidler i multidose. Dette bør avklares ved skifte av omsorgsnivå, og følges opp når pasienten skal hjem igjen.
Begrunnelse – dette er rådet basert på
Sammendrag
Flere respondenter til høringsutkastet av de faglige rådene i 2018 frarådet at pasienter har med seg multidoserullen ved innleggelse, uten at dette er avtalt med mottakende enhet.
Utfordringer med samhandling ved bytte av omsorgsnivå er også omtalt i rapporten Multidose – Status og veien videre.
Utskrivende enhet har ansvaret for legemiddelbehandlingen frem til fastlegen er informert
Sist faglig oppdatert: 19.09.2019
Når omsorgsnivået for multidosepasient endres kan det føre til at leveranser av multidose stanses og må startes opp igjen når pasienten er tilbake i sitt hjemmiljø. I overgangen mellom omsorgsnivåene er det utskrivende enhet som har ansvaret, frem til pasientens lege er informert og kan videreføre behandlingen.
Praktisk – slik kan rådet følges
Eksempler på hva utskrivende enhet kan gjøre for å sikre overgangen til neste nivå:
- Bestille oppfølgingstime hos fastlegen/multidoselegen for eksempel innen 4 uker.
- Hjelpe pasient/pårørende med å bestille time til lege.
- Kontakte kommunen (hjemmesykepleie/institusjon) om hvordan pasientens legemidler kan håndteres i overgangen frem til multidose igjen kan leveres.
Se også rådene:
Begrunnelse – dette er rådet basert på
Sammendrag
Rådet baseres rapporten Multidose – Status og veien videre, og tilbakemeldinger på høringsutkastet til faglige råd i 2018.
Utskrivende enhet bør sørge for at pasienten får med seg nok legemidler til multidose starter opp igjen
Sist faglig oppdatert: 19.09.2019
Den som leverer pasienten fra seg bør sørge for at pasienten har nok legemidler frem til multidoseleveransene starter opp igjen. Den bør også sørge for at epikrisen oversendes uten forsinkelser til fastlege/multidoselege og kommunen som har ansvar for å bistå pasienten videre.
Praktisk – slik kan rådet følges
Pasienten må ha tilgang til sine legemidler frem til multidoseleveransen har startet opp igjen. Dette kan sikres ved at:
- Utskrivende enhet kontakter kommunen om behovet for oppstart av multidose.
- Utskrivende enhet sender med legemidlene i dosett eller i mindre mengder, hvis det er mulig. Dette bør gjøres etter avtale med kommunen.
Dersom det sendes med resepter på legemidlene kan det bidra til en større risiko for at pasienten tar doble doser, etter at multidosen har startet opp igjen.
Ved endringer av legemiddelbehandlingen se rådet "Som hovedregel bør endringer av legemidler i multidose bekreftes av multidoselege før pakking".
Begrunnelse – dette er rådet basert på
Sammendrag
Rådet baseres på rapporten Multidose – Status og veien videre, og tilbakemeldinger på høringsutkastet til faglige råd fra 2018.
Som hovedregel bør endringer av legemidler i multidose bekreftes av multidoselege før pakking
Sist faglig oppdatert: 19.09.2019
For å sikre riktig legemiddelbehandling bør alle endringer i pasientens legemiddelbehandling bekreftes av multidoselegen som har det koordinerende ansvaret.
Praktisk – slik kan rådet følges
Ved papirbasert multidose sender multidoselegen nytt eller oppdatert ordinasjonskort til multidoseapoteket og oppdatert legemiddelliste til kommunen. Dersom multidoseapoteket mottar endringer fra andre leger, bør apoteket kontakte multidoselegen før pakking.
En alternativ fremgangsmåte ved utskriving av pasient fra sykehus og andre døgnbaserte institusjoner, basert på lokale rutiner og forankring:
- Lege i avgivende/utskrivende enhet gjør manuell endring i pasientens ordinasjonskort (resept) for multidose.
- Det avtales med kommunen om det skal gjøres hasteleveranse av multidose før pasienten skrives ut.
- E-resept sendes for nye legemidler som ikke skal pakkes i multidose.
- Multidoseapoteket varsler multidoselegen om endringene ved å sende oppdatert ordinasjonskort.
- Pasienten får oppdatert legemiddelliste med seg.
- Epikrise med korrekt legemiddelliste sendes hjemmetjeneste og fastlege utskrivelsesdagen.
Lokale rutiner må sikre at pasienten får time hos fastlege/multidoselege senest innen 1 måned, for klinisk kontroll, videreføring av legemiddelbehandlingen, oppdatering av pasientens legemiddelliste og ordinasjonskort. Ved innføring av multidose i e-resept må lokale rutiner sikre at pasienten får foreskrevne legemidler ved utskrivelse og frem til fastlege/multidoselege kan overta behandlingsansvaret.
Ved multidose i e-resept registreres endringer i Reseptformidleren. Det er kun multidoselegen som kan oppdatere legemiddellisten i Reseptformidleren. Apoteket mottar automatisk informasjon om endringer i Reseptformidleren, og spør multidoselegen om nødvendige avklaringer, også når endringer kommer fra andre leger. Hovedregelen er at multidoseapotek skal pakke multidosen basert på oppdatert legemiddelliste fra multidoselege sammen med gyldige e-resepter, og ikke bare basert på nye e-resepter fra andre leger, som sykehusleger.
Kommunen oppdateres ved at legen sender PLO-melding om endringene.Dette gjelder både ved papirbasert multidose og multidose i e-resept.
Begrunnelse – dette er rådet basert på
Sammendrag
Rådet baseres rapporten Multidose – Status og veien videre, tilbakemeldinger på høringsutkastet til faglige råd i 2018 og innspill fra sektoren i ferdigstillelsen av disse rådene.
Legemiddelhåndtering av multidose
Kommunen bør gjøre mottakskontroll av multidoseruller som sikrer at pasienten får riktig legemiddelbehandling
Sist faglig oppdatert: 19.09.2019
Det er spesielt viktig å kontrollere mottatte multidoseruller ved:
- endringer av resepter
- legemiddelmangel
- oppstart av nye pasienter
- overgang til multidose i e-resept
- bytte av multidoseapotek
- overføring av pasient fra annet omsorgsnivå/tjenestested.
Praktisk – slik kan rådet følges
Eksempler på hva som bør kontrolleres ved mottak av multidoseruller:
- at mottatte ruller og periodeangivelse er i overenstemmelse med kommunens oversikt over pasientens legemidler
- pakking av alternativt legemiddel ved legemiddelmangel eventuelt andre tiltak for å sikre kontinuitet
- leveranse og klargjøring (for eksempel i dosett) av andre legemidler i tillegg til multidose
Eventuelle avvik registreres og følges opp. Hvis avvik ikke blir avdekket i mottakskontrollen, men oppdages senere, er det viktig å registrere dette også i avvikssystemet og at alle avvik følges opp.
Begrunnelse – dette er rådet basert på
Sammendrag
Det vises til legemiddelhåndteringsforskriften generelt, og spesielt til § 7 Krav til istandgjøring og utdeling (lovdata.no):
"Helsepersonell skal sørge for at riktig legemiddel gis til riktig pasient, i riktig dose, til riktig tid og på riktig måte".
Kommunen bør unngå å endre innholdet manuelt i utleverte multidoseposer
Sist faglig oppdatert: 19.09.2019
Ved endringer av legemiddelbehandlingen i utlevert multidoserull, bør kommunen ha rutiner som ikke bryter med sikker legemiddelhåndtering. Manuelle justeringer av innholdet i multidoseposer bør derfor unngås.
Praktisk – slik kan rådet følges
Ved endringer av legemiddelbehandling pakket som multidose bør følgende vurderes:
- kan det bestilles ny rull som hasteleveranse eller kan endringen vente til neste ordinære leveranse?
- hvordan sikre forsvarlig kassasjon av utdatert rull, slik at dobbeltdosering unngås?
- kan nytt legemiddel leveres i originalpakning eller i dosett til neste planlagte multidoseleveranse?
Hvis kommunen har manuelle rutiner for å fjerne legemidler fra multidoseruller, må det være rutiner som sikrer at pasienten får rett behandling.
Begrunnelse – dette er rådet basert på
Sammendrag
Rådet baseres på legemiddelhåndteringsforskriften med rundskrivs krav til gode systemer og rutiner som skal sikre at pasient får riktig legemiddelbehandling.
Legen skal ikke sende e-resept i tillegg til ordinasjonskort ved papirbasert rekvirering av multidose
Sist faglig oppdatert: 19.09.2019
Ved rekvirering av multidose på ordinasjonskort (papir) skal det ikke sendes e-resepter på det samme til Reseptformidleren. Dette kan gi risiko for dobbeltutlevering og feilmedisinering.
Dette rådet gjelder kun ved papirbasert rekvirering av multidose.
Begrunnelse – dette er rådet basert på
Sammendrag
Rådet baseres på risiko omtalt i statusrapporten for multidose 2015.
Risiko for dobbeltforskrivning og feilbruk er også beskrevet i risikoanalysen "Multidose uten e-resept" utført av Senter for kvalitet i legekontor (SKIL) 2016 (analysen er ikke tilgjengelig digitalt).
Ved endringer av legemiddelbehandlingen må både apotek og kommune få oppdatert liste fra legen med informasjon om når endringene skal iverksettes
Sist faglig oppdatert: 19.09.2019
Ved papirbasert multidose: multidoselegen må melde om endringer av legemiddelbehandlingen (multidosen) og når endringen skal iverksettes til både apoteket og kommunen.
Ved multidose i e-resept: multidoselegen oppdaterer listen i Reseptformidleren som apoteket automatisk fanger opp. Multidoselegen må fortsatt sende PLO-melding om endringen og tidspunkt for iverksettelse til kommunen fordi kommunen har ikke tilgang til Reseptformidleren.
Praktisk – slik kan rådet følges
Både multidoseapoteket og kommunen må ha beskjed om endringer i multidosen, fordi det er kommunen som beslutter hvordan endringene skal iverksettes. Eksempler på hvordan endringer kan håndteres:
- hasteleveranse av multidose ved endringer av legemidler i bruk
- vente til neste planlagte leveranse hvis endringene kan utsettes til ny rull leveres
- velge alternative måter å håndtere endringene på (dosett eller originalpakning) til multidoseleveransen blir oppdatert
Ved endringer som skal iverksettes før neste leveranse av multidose, må kommunen ha rutiner som sikrer korrekt legemiddelhåndtering til denne er oppdatert. Manuelle endringer av innholdet i multidoseposene bør unngås.
Begrunnelse – dette er rådet basert på
Sammendrag
Rådet refererer til forskriften for fastlegeordning i kommunen § 19 (lovdata.no), om fastlegens medisinskfaglige koordineringsansvar med andre relevante tjenesteytere.
Dette er utdypet i brev fra Helsedirektoratet til landets fylkesmenn "Multidose faglige råd" ref 17/12871-1 der det blant annet står:
"Helsedirektoratet vil minne om at fastlegen skal koordinere legemiddelbehandlingen til innbyggerne på listen. Når fastlegen endrer eller får informasjon om at legemiddelbehandlingen er endret, skal legemiddellisten oppdateres."
Kommunen i samarbeid med legen må sikre at pasient har gyldige resepter slik at multidoseruller kan leveres som planlagt
Sist faglig oppdatert: 19.09.2019
Resept til multidose er enten papirbasert ordinasjonskort eller e-resept.
For å unngå forsinkelser i leveransene må det sikres at pasienten har gyldige resepter på legemidler som skal pakkes i multidose. Dette gjelder enten ved fornyelse av ordinasjonskort eller av den enkelte e-resept ved multidose i e-resept.
Det er viktig at multidoselegen har rutiner for å svare raskt på elektronisk dialogmeldinger fra multidoseapotek når multidose i e-resept er implementert.
Det bør ikke inngås avtaler mellom kommunal helse- og omsorgstjeneste og apotek som kan føre til automatikk i fornyelse av av resepter i multidose.
Praktisk – slik kan rådet følges
Ved multidose i e-resept:
- For legemidler som brukes fast må det sikres tilstrekkelig mengde på e-resept for ett års forbruk.
- Det anbefales samme utløpsdato på e-resepter som er rekvirert til fast bruk som gjør det enklere å administrere reseptene.
- I de tilfeller lege vurderer det som aktuelt å rekvirere vanedannende legemidler til fast bruk bør lege skrive "kun til multidose" i merknadsfeltet på resepten.
- Kommunen får beskjed fra multidoseapotek om behov for fornyelse av e-resepter og må videreformidle dette til multidoselege .
- Ved elektroniske dialogmeldinger til lege fra apotek bør disse besvares innen 2 virkedager, på tilsvarende måte som ved PLO-meldinger.
Ved papirbasert multidose er det vanlig at apotek sender ordinasjonskortene til validering hos multidoselege en gang per år.
Begrunnelse – dette er rådet basert på
Sammendrag
I brev fra Helsedirektoratet til landets fylkesmenn "Multidose faglige råd, ref 17/12871-1", er det beskrevet hvordan det må sikres at pasient har gyldige resepter:
"Når den kommunale helse og omsorgstjeneste har overtatt legemiddelansvaret fra hjemmeboende pasienter som selv ikke er i stand til å administrere legemiddelbruken, har de også overtatt ansvaret om å be fastlegen om fornying av resepter."
I brevet er det også fremhevet at det ikke må legges opp til en automatikk ved fornyelse av resepter i multidose, men at det kreves legen gjør en klinisk vurdering av pasientens legemiddelbruk før dette.
Multidoseleveranser fra apotek
Apoteket skal sikre at legemidler i multidose leveres i samsvar med det som er rekvirert på gyldig resept
Sist faglig oppdatert: 19.09.2019
Før legemidler pakkes i multidoser skal apoteket kontrollere gyldigheten på resepten, og kontakte legen ved eventuelle uklarheter eller når rekvirerte legemidler ikke kan leveres.
Praktisk – slik kan rådet følges
Eksempler på uklarheter/mangler:
- Styrke, dosering eller doseringshyppighet mangler.
- Det er ikke angitt når en eventuell endring av rekvirert legemiddel skal starte.
- Mulige interaksjoner med mer avdekket i farmasøytkontrollen.
- Resepten er ikke gyldig: gått ut på dato, ikke mer igjen av legemidlet på resepten eller ikke signert av lege.
- Legemiddel kan ikke skaffes (legemiddelmangel)
Avvik på bestillingen avklares med multidoselegen. Avvik må være vurdert og løst før pakkingen starter. Ved multidose i e-resept vil apoteket kunne sende elektronisk dialogmelding til multidoselegen. Dette bør gjøres så raskt som mulig, slik at legen kan svare før pakking. På denne måten kan telefonhenvendelser og eventuelle nødekspedisjoner begrenses.
Informasjon om eventuelle endringer må dokumenteres og formidles tydelig til kommunen ved multidoseleveransen. Kommunen er ansvarlig for å informere pasient/pårørende om eventuelle endringer i mottatt multidoserull.
Begrunnelse – dette er rådet basert på
Sammendrag
Ekspedisjon av legemidler i multidose skal følge de samme kravene som for andre resepter, se rekvirering og utleveringsforskriften §7 (lovdata.no).
I "Automated dose dispensing (ADD) - Guidelines on the best practice for the ADD process, and care and safety of patients (edqm.eu), er dispensering og ekspedisjon av legemidler pakket i multidose nøye beskrevet. Anbefalingene må tilpasses nasjonale standarder og krav.
Legemidler til bruk "ved behov" skal ikke pakkes i multidose
Sist faglig oppdatert: 19.09.2019
For å unngå overforbruk eller feilbruk av legemidler som kun skal brukes ved behov, skal disse ikke pakkes i multidose selv om det vil kunne forenkle administrasjonen. Mer informasjon om dette står i nasjonal veileder for vanedannende legemidler.
Praktisk – slik kan rådet følges
Alternative måter å administrere legemidler til bruk ved behov for pasienter som får sine faste legemidler i multidose:
- legge behovsmedisin i dosett
- levere behovsmedisin i endoser
- levere behovsmedisin i originalpakning eller dele opp i mindre antall tabletter (anbrudd)
Begrunnelse – dette er rådet basert på
Sammendrag
Veileder for vanedannende legemidler fraråder at behovsmedisin pakkes i multidoser:
"Multidose er ikke godt egnet til å håndtere hyppige endringer i legemiddeldosering. Legemidler til bruk «ved behov» må håndteres utenom multidose."
Multidoseapoteket bør kontaktes hvis resept til pasient med multidose ekspederes ved et annet apotek
Sist faglig oppdatert: 19.09.2019
For å unngå dobbeltutlevering og feilbruk bør apotek kontakte multidoseapoteket ved ekspedisjon av andre resepter til pasienter som får multidose.
Praktisk – slik kan rådet følges
I apoteksystemet vil det komme varsel om at pasient i tillegg får legemidler i multidose ved ekspedisjon av e-resepter. Dette gjelder både for papirbasert multidose og multidose i e-resept.
Med multidose i e-resept kan alle elektroniske resepter ekspederes ved alle landets apotek inklusive legemidler som skal pakkes i multidose. Ved papirbasert multidose vil dette gjelde tilgjengelige e-resepter utover ordinasjonskortet for multidose, som kun multidoseapoteket har.
For å sikre at det ikke hentes ut legemidler som skal pakkes i multidose, bør multidoseapoteket kontaktes av apoteket som ekspederer resepten. Før utlevering av A og B preparater skal multidoseapoteket kontaktes før utlevering for å unngå overforbruk/feilbruk.
Begrunnelse – dette er rådet basert på
Sammendrag
Rådet er basert på rapporten Multidose – Status og veien videre, i tillegg til tilbakemeldinger og innspill fra sektoren.
Ved skifte av multidoseapotek bør overgangen skje gradvis under god styring og kontroll
Sist faglig oppdatert: 19.09.2019
Hvis kommunen inngår avtale med nytt multidoseapotek, bør overgangen planlegges og gjennomføres på en systematisk måte. Dette skal sikre at pasienter får korrekt legemiddelbehandling uavhengig av hvilket apotek som leverer multidosen.
Praktisk – slik kan rådet følges
Eksempler på tiltak for å sikre overgangen til nytt multidoseapotek:
- Gjennomføre risikovurderinger i forkant både i kommunen og i nytt multidoseapotek.
- Kommunen og nytt multidoseapotek må samkjøre overgangen og ha tett kontakt underveis der det er avklart hvem som er ansvarlige for hva i prosessen, og hva som er akseptable og uakseptable avvik.
- Ved papirbasert multidose: Ta høyde for at det tar tid å overføre validerte ordinasjonskort til nytt apotek. Validert ordinasjonskort innebærer at kortet gir en oversikt over alle legemidlene som skal pakkes, at kortet er signert av lege og gyldig for nye ekspedisjoner.
- Ved multidose i e-resept: Tidligere multidoseapotek må melde seg av som ansvarlig apotek i Reseptformidleren rett etter siste pakking. Så kan nytt apotek melde seg på som ansvarlig multidoseapotek. Reseptformidleren vil inneholde pasientens e-resepter og legemiddelliste. Multidoselegen må ikke gjøre noe ekstra i forbindelse med apotekskifte.
- Planlegge en trinnvis overgang og kvalitetssikre leveransene ved mottak hos kommunen.
- Registrere alle avvik i overgangen og håndtere disse forløpende slik at korrigerende og forebyggende tiltak kan iverksettes uten forsinkelse.
- Aksept og åpenhet om at tidsrammen i overgangen kan endres ved økt risiko for feil som kan virke inn på pasientsikkerheten.
Begrunnelse – dette er rådet basert på
Sammendrag
Rådet baseres på tilsyn av multidoseproduksjon ved en apotekkjede (dmp.no) gjennomført i 2019.
I "Automated dose dispensing (ADD) - Guidelines on the best practice for the ADD process, and care and safety of patients (edqm.eu), er det listet opp konkrete anbefalinger for å sikre produksjonen av multidose.
Evaluering og tiltak
Kommunen bør ha jevnlig kontakt med leger og apotek om rutinene og samarbeidet om multidose
Sist faglig oppdatert: 19.09.2019
Multidose krever god samhandling mellom kommune, lege og apotek for riktig legemiddelbehandling til den enkelte pasient. For at dette skal fungere best mulig bør kommunen i samarbeid med apoteket og leger jevnlig gå igjennom samhandlingsavvik og mulige forbedringsbehov av multidoseordningen.
Praktisk – slik kan rådet følges
Eksempler på hvordan dette kan fungere:
- Regelmessige samarbeidsmøter med apoteket og leger om hvordan multidoseordningen fungerer.
- Registrere og gjennomgå samhandlingsavvik og forbedringsbehov.
- Gå igjennom felles skriftlige rutiner og gjøre nødvendige oppdateringer av disse.
- Gjennomgå tilbakemeldinger på hvordan ordningen fungerer hos den enkelte pasient som grunnlag for bedre rutiner.
Begrunnelse – dette er rådet basert på
Sammendrag
I rapporten Gjennomgang og forbedring av arbeidet med multidose i Larvik kommune (fhi.no) er det anbefalinger på hvordan og hvorfor det er viktig med jevnlig kontakt med alle som er involvert i multidoseordningen.
Se også forskriften ledelse og kvalitetsforbedring (lovdata.no) om krav til helsetjenesten og tiltak for å levere tjenester av god kvalitet.
Kommunen bør følge med på hvordan multidose fungerer for den enkelte pasient
Sist faglig oppdatert: 19.09.2019
Selv om multidose tilbys pasienter ut ifra gitte kriterier, bør det også vurderes hvordan dette fungerer for den enkelte med jevne mellomrom. Ved å kartlegge hvordan multidose fungerer, kan kommunen tilpasse bistanden til den enkeltes behov.
Praktisk – slik kan rådet følges
I forskningsartikkelen Multidosetjeneste for hjemmeboende – brukernes erfaringer og behov for nye løsninger (Idunn.no) foreslås et kartleggingsskjema som kan brukes i evalueringen av ordningen for den enkelte pasient. Resultatet av kartleggingen bør brukes som grunnlag for nødvendige tilpasninger og forbedringer av multidoseordningen på ulike nivåer.
Kommunen bør gjøre en risikovurdering før større endringer av multidoseordningen gjennomføres
Sist faglig oppdatert: 19.09.2019
Større endringer kan være:
- bytte av multidoseapotek
- endringer av rutiner som kan påvirke multidoseleveransene
- innføring av medisindispenser
- overgang til multidose i e-resept
Praktisk – slik kan rådet følges
Mulige konsekvenser av endringer kan vurderes ved en risiko- og sårbarhetsanalyse. Resultatet av analysen bør dokumenteres, og konkrete tiltak følges opp for å redusere risikoen for feil og avvik som kan virke inn på pasientsikkerheten.
Overgang til multidose i e-resept må planlegges og koordineres med lege og apotek
Sist faglig oppdatert: 19.09.2019
Overgang til multidose i e-resept innebærer endringer i samhandlingen mellom multidoselege og multidoseapotek. Se kapittelet Om multidose og de faglige rådene for mer informasjon om multidose i e-resept.
Praktisk – slik kan rådet følges
Ved papirbasert rekvirering av multidose kan det være avvik mellom legemiddeloversikter hos lege, kommune og apotek i ordningen. Det er derfor nødvendig å gjøre en legemiddelsamstemming ved overgangen til multidose i e-resept.
Overgang til multidose i e-resept må skje koordinert mellom lege og multidoseapotek. Det er viktig at multidoselege ikke starter opp med elektronisk forskrivning til multidosebrukere før multidoseapotek har gitt klarsignal om dette til den enkelte lege.
Les mer om multidose i e-resept og innføring av denne løsningen hos e-helse.
Begrunnelse – dette er rådet basert på
Sammendrag
Rapporten Multidose – Status og veien videre gir en oversikt over fordeler og utfordringer med multidose i e-resept med forslag til tiltak for å sikre kvaliteten i overgangen.
Nasjonalt senter for e-helseforskning har gitt ut en rapport om erfaringer ved rekvirering av multidose i e-resept og fra implementeringen i pilotkommuner.
Alle aktører bør være pådrivere til at multidose gir bedre kvalitet i legemiddelhåndteringen
Sist faglig oppdatert: 19.09.2019
Formålet med multidose er å sikre at rett person får rett legemiddel til rett tid. Det er også mål om mindre kassasjon av legemidler, samt effektivisere arbeidet med dosering av legemidler i kommunal helse-og omsorgstjeneste. Les mer om dette i Multidose - status og veien videre.
For at ordningen skal fungere som forventet kreves god samhandling på tvers.
Praktisk – slik kan rådet følges
Eksempler på tiltak for bedre kvalitet i legemiddelhåndteringen med multidose:
- Gjennomgå de nasjonale faglige rådene for multidose som utgangspunkt for lokalt forbedringsarbeid og felles rutiner.
- Aktiv deltakelse i implementeringen av multidose i e-resept lokalt.
- Kjennskap til at ordningen kan ha ulike utfordringer hos de enkelte aktørene.
- Bidra til mer brukertilpassede løsninger med multidose basert på pasientens tilbakemeldinger og behov.
Begrunnelse – dette er rådet basert på
Sammendrag
Kunnskapsoppsummeringen fra nasjonalt senter for e-helseforskning viser at ulike helseprofesjoner kan ha ulike erfaringer med multidoseordningen.
I rapporten Gjennomgang og forbedring av arbeidet med multidose i Larvik kommune (fhi.no) gis det konkrete eksempler på tiltak for bedre kvalitet i det lokale samarbeidet om ordningen.
Forskningsrapporten Multidosetjeneste for hjemmeboende – brukernes erfaringer og behov for nye løsninger (Idunn.no) peker på flere områder der multidose bør forbedres for bedre tilpasninger til brukernes behov.