Veileder i vurdering av kompetanse hos leger i spesialisering (LIS)
Om veilederen
Sist faglig oppdatert: 21.05.2019
Helsedirektoratet har på oppdrag fra Helse- og omsorgsdepartementet (HOD) laget en veileder i vurdering av kompetanse hos leger i spesialisering (LIS-er). Veilederen utgjør en del av det omfattende prosjektet for utvikling og gjennomføring av ny modell for spesialistutdanning for leger. Veilederen begrenser seg til å omtale vurdering av læringsprosess og læringsresultat. Andre elementer i utdanningen som veiledning, supervisjon og læringsaktiviteter omtales bare i den grad det bidrar til å belyse vurderingsfunksjonen. Veilederen gir altså ingen utfyllende beskrivelse av for eksempel supervisjonens andre funksjoner, som rådgivning og bistand i gjennomføringen av oppgaver.
Rammene for arbeidet med vurdering av LIS følger av ny forskrift om spesialistutdanning av leger og tannleger, FOR-2016-12-08-1482 (spesialistforskriften). Overleger og andre erfarne kolleger skal vurdere LIS-ens kunnskaper, ferdigheter og holdninger som er beskrevet i forskriftsfestede læringsmål. Ansvaret for arbeidet med vurdering er lagt til helseforetakene, kommunene og eventuelt andre offentlige og private arbeidsgivere med ansatt LIS.
Vurderingen har to hovedformål:
- Å gi LIS tilbakemelding underveis på utføring av arbeidsoppgaver og læringsaktiviteter for å fremme læring og refleksjon og for å tilpasse videre læringsforløp.
- Å foreta sluttvurderinger av om kompetanse er oppnådd, spesifisert i form av forskriftsfestede læringsmål.
Innføring av nye vurderingsformer må skje gradvis. Vurderingspraksisen bør ta utgangspunkt i de gode metodene som allerede er i bruk, samtidig som det jobbes systematisk med innføring av nye evidensbaserte metoder. Kompetanseutvikling, planlegging og innføring av nye vurderingsmetoder må være lederforankret og en integrert del av daglig drift. Samtidig er læringsmålene nasjonale og gjelder for alle LIS. Samarbeid mellom virksomhetene skal sikre en nasjonal standard for spesialistutdanningen.
Målet for denne veilederen er:
- Å gi praktiske anbefalinger til organisering og gjennomføring av arbeidet med vurdering av kompetanse hos LIS.
- Å gi praktiske anbefalinger om vurderingsformer til veiledere, supervisører og andre som har vurderingsoppgaver i spesialistutdanningen.
Veilederen henvender seg først og fremst til følgende målgrupper:
- Ledere, veiledere, supervisører og andre med direkte ansvar for vurdering og godkjenning av kompetanse hos LIS
- Enheter og personell med administrative og faglige oppgaver og interesse for spesialistutdanningen som utdanningsutvalg ved foretakene og de regionale utdanningssentrene
- Spesialitetskomiteene i Legeforeningen, som kan gi råd om læringsmål, aktiviteter og vurderingsformer og er involvert i kvalitetsoppfølgingen av utdanningen
- Leger i spesialisering
Oppbygging av veilederen:
Kapittel 3 i denne veilederen handler om planlegging, gjennomføring og kompetansebygging i vurderingsarbeidet. og behovet for kompetanseoppbygging i forbindelse med den mye spesialistutdanningen blir kort behandlet. Kapittel 4 handler om ulike formerne for vurdering på tvers av spesialitetene og konkrete råd om hvordan vurderingsarbeidet kan gjennomføres.
Arbeidsgruppen har bestått av, i alfabetisk rekkefølge:
- Bjørnland, Kristin, professor i barnekirurgi, Universitetet i Oslo og Oslo Universitetssykehus
- Dahl, Torbjørn, spesialist i karkirurgi, avdelingssjef kirurgisk klinikk, St. Olavs Hospital
- Fossum, Ingvild Skinstad, spesialrådgiver Regionalt utdanningssenter for leger i spesialisering, Helse Sør- Øst
- Hygen, Anne Clarine, seniorrådgiver, Helsedirektoratet
- Kvernenes, Monika, førsteamanuensis i medisinsk- og helsefaglig pedagogikk, spesialrådgiver Regionalt utdanningssenter for leger i spesialisering, Helse Vest (til og med des. 2018)
- Lundevall, Sverre, spesialist i allmennmedisin, veiledekoordinator i Dnlf
- Martinaityte, Ieva, lege i spesialisering Universitetssykehuset Nord-Norge, styremedlem i Norske yngre indremedisinere i Dnlf
- Mellemstrand-Paulsen, Pål Morten, spesialist i anestesiologi, Helse Stavanger, rådgiver i RegSim Helse Vest
- Wiencke, Kristine, overlege Oslo universitetssykehus, leder av spesialitetskomiteen i fordøyelsessykdommer i Dnlf
Referansegruppe har bestått av, i alfabetisk rekkefølge:
- Grimstad, Hilde, professor, leder for Senter for pedagogikk, læring og undervisning, NTNU
- Husebye, Einar, avdelingssjef, Medisinsk avdeling, Vestre Viken HF
- Lundin, Knut, professor ved Universitet i Oslo, overlege Oslo universitetssykehus, nestleder i Norsk indremedisinsk forening
- Mørland, Henning, fylkeslege Fylkesmannen i Vestfold (til og med des. 2018)
- Sarna, Vikas Kumar, lege i spesialisering ved Oslo universitetssykehus, Leder av Norske yngre indremedisinere, Dnlf, styremedlem i Norsk indremedisinsk forening
Arbeidsgruppen og referansegruppen har vært ledet av Helsedirektoratet ved prosjektleder Heidi Stien. Arbeidsgruppen har deltatt aktivt i utviklingen av veilederen og bidratt med tekstinnspill. Referansegruppen har vært et forankringspunkt for arbeidet underveis og kommet med innspill av overordnet karakter som for eksempel samfunnshensyn, arbeidsgiverperspektiv, gjennomførbarhet, forholdet til andre prosesser og ordninger. Professor emeritus Arnstein Finset har vært engasjert som ekstern fagressurs og som ansvarlig for skrivearbeidet.
Sentrale begreper
Å oppnå læringsmål er det bærende elementet i spesialistutdanningen., Med læringsmål menes hva en legespesialist skal forstå, kunne eller være i stand til å utføre (spesialistforskriften §2). Læringsmålene definerer samlet basiskompetanse for spesialiteten, og er forskriftsfestet. Læringsmålene beskriver den sluttkompetansen LIS-en skal ha ved godkjenning som spesialist.
Hvert enkelt læringsmål inneholder krav til kunnskap og/eller ferdigheter (type kompetanse), og det er i hvert læringsmål spesifisert nivået på den kompetansen som skal oppnås (kompetansenivå). I tabellen nedenfor er det spesifisert hvilke ord som kan brukes i læringsmålene for å beskrive kompetansenivå for de ulike typene kompetanse.
Type kompetanse / Kompetansenivå | Kunnskap | Ferdigheter |
Laveste kompetansenivå | Ha kjennskap til Kjenne til | Ha kjennskap til Kjenne til |
Mellomste kompetansenivå | Ha kunnskap om | Under supervisjon kunne utføre/ anvende/ håndtere osv. |
Høyeste kompetansenivå |
| Beherske Selvstendig kunne utføre/ anvende/ håndtere osv. |
Definisjoner
Sist faglig oppdatert: 21.05.2019
- 360 graders vurdering - Alle rundt legen (360 grader); over, ved siden av og under, skal vurdere hva legen gjør og/eller hvordan det gjøres.
- Felles kompetansemål (FKM) - Læringsmål i spesialistutdanningen som er felles for alle spesialiteter.
- Formativ vurdering - Se «Underveisvurdering».
- Gruppeveiledning - Veiledning gjennomført i grupper av fortrinnsvis 6-8 leger.
- Individuell utdanningsplan – En plan for gjennomføring av utdanningen for den enkelte LIS. Planen bygger på utdanningsplanen for spesialitetene og inneholder informasjon om hvor og når LIS-en skal gjennomføre de ulike aktivitetene og oppnå læringsmålene. Planen revideres underveis avhengig av kompetanseutvikling og i samråd med LIS-en. Se også utdanningsplan.
- Internundervisning - Strukturert teoretisk og/eller praktisk undervisning som gis innen en gitt avdeling/enhet. Undervisningen holdes både av overleger og LIS-er. Det er for godkjente utdanningsvirksomheter forskriftsfestet krav til 70 timer internundervisning pr år.
- Kompetanse - Evne til å utføre en oppgave på riktig måte, som følge av læring, med den nødvendige kombinasjon av kunnskaper, ferdigheter og holdninger.
- Kompetanseportalen - Et digitalt verktøy som skal støtte prosessen og dokumentasjonen av utdanningsforløpet for LIS-er. Verktøyet er til bruk for registrering av innfridde læringsaktiviteter og godkjente læringsmål, samt dokumentasjon av veiledningssamtaler. Helsedirektoratet krever at Kompetanseportalen tas i bruk for at spesialistutdanningen til den enkelte LIS skal kunne godkjennes. Per mars 2019 er portalen tilgjengelig for alle LIS-er/arbeidsgivere som har LIS.
- Kvalifikasjon - En dokumentert kompetanse på et gitt nivå. Kompetansen er vurdert etter bestemte kriterier og formelt godkjent av en ansvarlig myndighet.
- LIS - Forkortelse for lege i spesialisering.
- Læringsaktivitet – Det pågår kontinuerlig læring gjennom daglig praksis, men i denne sammenheng knyttes begrepet læringsaktivitet til en nærmere definert og strukturert aktivitet som gjennomføres med sikte på å oppnå læringsmål. Alle læringsaktiviteter skal signeres, og ved signering vil man ha gått god for at læringsaktiviteten er tilfredsstillende gjennomført.
- Læringsarena - Betegnelse for den organisatoriske enheten der læringen finner sted.
- Læringsmål - Med læringsmål i spesialistutdanningen for leger menes hva en legespesialist skal forstå, kunne eller være i stand til å utføre etter endt utdanning. Læringsmålene vedtas av Helsedirektoratet og blir fastsatt i forskrift.
- Læringsutbytte - det faktiske resultatet av en læringsprosess.
- Læringsutbyttebeskrivelse - brukes for å beskrive det faktiske læringsutbyttet studenter i grunnutdanningen har oppnådd etter endt læringsprosess. Læringsutbyttebeskrivelser brukes i utdanningssektoren om målformuleringer og som standard når studentene skal vurderes ved eksamen. Er en del av nasjonalt kvalifikasjonsrammeverk for livslang læring.
- Læringsvisitt – Visittgang der LIS og supervisør går sammen til pasientene og LIS får en mulighet til samarbeide med mer erfarne kolleger som så gir tilbakemelding på LIS sine ferdigheter.
- Læringsvisitt – Visittgang der LIS og supervisør går sammen til pasientene og LIS-en får en mulighet til samarbeide med mer erfarne kolleger som så gir tilbakemelding på LIS-en sine ferdigheter.
- Observasjonsverktøy - Strukturerte skjemaer og metoder for systematisk og fokusert observasjon og vurdering av kompetanse.
- Prosedyreliste - Liste over prosedyrer innen en spesialitet der det er angitt et minimum antall repetisjoner som bør gjennomføres for å sikre mengdetrening og læring.
- Simulering - Medisinsk simulering er praktisk trening for leger og annet helsepersonell med sikte på å oppøve kompetanse for eksempel på pasientbehandling uten at pasienten involveres i treningen. I simuleringen er pasienten en avansert treningsdukke eller en markør som responderer på den behandlingen som blir utført av deltagerne.
- Sluttvurdering – Endelig og samlet vurdering av kompetanse knyttet til ett eller en samling av læringsmål. Foretas etter at tilhørende læringsaktiviteter er gjennomført og attestert. Sluttvurdering kalles også summativ vurdering.
- Spesialiseringsperiode –Avgrensede perioder innenfor spesialistutdanningen, f. eks. seks måneder med spesifikke læringsmål og aktiviteter som skal oppnås. Avsluttes med en samlet vurdering av læringsmål. I helseforetakene brukes begrepet først og fremst ved avtaler om opphold ved andre læringsarenaer.
- Supervisjon – å bistå, rådgi og vurdere leger i spesialisering i konkrete arbeidssituasjoner i den daglige virksomheten. Gjennomføres fortrinnsvis ved fysisk tilstedeværelse, men også på telefon eller digitale medier.
- Supervisør - Erfaren lege eller annen relevant fagperson som bistår, rådgir og vurderer LIS-en i konkrete arbeidssituasjoner i den daglige virksomheten.
- Tilbakemelding - Informasjon fra veileder eller supervisør til LIS-en om mestringen av en oppgave. Tilbakemeldingen kan være en bekreftelse, en justering eller en korrigering.
- Underveisvurdering - Vurdering foretatt underveis i et læringsforløp med vekt på tilbakemeldinger som skal fremme læring. Kan være knyttet til daglig virke eller en nærmere definert læringsaktivitet. Underveisvurdering er også kalt formativ vurdering.
- Utdanningsplan - Plan utarbeidet av utdanningsvirksomheten for spesialistutdanning innen en gitt spesialitet. Kalles også generell utdanningsplan. Utdanningsplanen skal blant annet inneholde en oversikt over hvilke læringsmål og læringsaktiviteter som virksomheten kan oppfylle, hvilke læringsarenaer innenfor og utenfor virksomheten som skal kunne tilby de ulike læringsmålene og hvordan veiledning og vurdering organiseres og gjennomføres i virksomheten for hver enkelt spesialitet. Se også individuell utdanningsplan.
- Veileder - Kompetent lege som skal fremme refleksjon, gi råd, følge opp faglig progresjon i henhold til utdanningsplan og bidra i vurderingen av LIS. Med kompetent menes at veileder i utdanningens første del skal være en lege med nødvendig erfaring. Veileder i utdanningens andre del skal være en spesialist i et av fagene som omfattes av del 2. Veileder i utdanningens tredje del skal være spesialist i det aktuelle faget. En kompetent veileder kan i tillegg bruke veiledningsmetodikk og har god innsikt i relevante læringsmål og veileders ansvar og oppgaver i spesialistutdanningen.
- Veiledning - Refleksjon, råd og oppfølging av faglig progresjon under spesialiseringen og bidrag i vurderingen av leger i spesialisering. Veiledningen innebærer planlagte og regelmessige samtaler mellom LIS og veileder. Samtalene skjer ikke i konkrete arbeidssituasjoner, men skjermet fra andre arbeidsoppgaver
- Vurdering – Bedømmelse av en læringsprosess og læringsresultater i form av læringsfremmende tilbakemeldinger underveis i læringsprosessen (se underveisvurdering) og endelig vurdering av oppnådd kompetanse (se sluttvurdering).
- Vurderingskollegium - Kollegium av leder, veileder og en eller flere supervisører som har observert LIS-en, gjør en strukturert evaluering basert på egne observasjoner og tilbakemeldinger fra andre relevante aktører. Kollegiet bistår leder i å foreta en sluttvurdering av måloppnåelse for en gitt spesialiseringsperiode. LIS-en selv kan delta i møtet.
Planlegging, gjennomføring og kompetanseoppbygging i vurderingsarbeidet
En plan for vurdering av læringsmål skal inngå som en integrert del av utdanningsplanen for den enkelte spesialitet.
For å bli godkjent/registrert som utdanningsvirksomhet må det legges frem en plan for hvordan læringsmålene innen den gitte spesialiteten kan oppnås. Planene skal blant annet inneholde opplysninger om hvordan det legges til rette for supervisjon og hvordan veiledning og vurdering organiseres og gjennomføres i virksomheten.
Vurdering vil være knyttet til daglige arbeidsoppgaver eller strukturerte læringsaktiviteter og både veileder og en eller flere supervisører skal delta i vurderingen før læringsmålet godkjennes av leder.
I denne veilederen gis det råd og anbefalinger om vurderingsformer knyttet til ulike typer nærmere definerte læringsaktiviteter eller til daglig praksis. Disse anbefalingene vil danne grunnlaget for planlegging og gjennomføring av vurdering.
Sist faglig oppdatert: 21.05.2019
En plan for vurdering av oppnådde læringsmål skal inngå som en integrert del av den individuelle utdanningsplanen.
Utdanningsvirksomheten har ansvar for at det tidlig i arbeidsforholdet utarbeides en individuell utdanningsplan for den enkelte LIS. Planene skal bygge på utdanningsplanen for spesialiteten og inneholde informasjon om hvor og når LIS-en skal gjennomføre de ulike aktivitetene og når og hvordan kompetansen skal vurderes.
Det er arbeidsgivers ansvar at hver LIS har en individuell utdanningsplan. Veileder skal følge med i den faglige progresjonen under spesialiseringsforløpet og bidra til individuelle tilpasninger, revisjoner og konkretiseringer av utdanningsplanen. Veileder skal også, sammen med LIS-en, følge med på og sørge for at LIS får vurdert oppnådd kompetanse (summativt). Mengdetrening og hvor ofte man må følges opp med tilbakemelding og vurdering på de ulike læringsmålene vil variere for den enkelte LIS. Det er viktig å rette fokus og ressurser mot de områdene der det viser seg at LIS-en trenger mest trening og tilbakemelding.
Praktisk – slik kan anbefalingen følges
Kompetansevurdering kan medføre at den individuelle utdanningsplanen må justeres. For eksempel er det for spesialiteter som har nasjonalt anbefalte prosedyrer, lagt inn et minimum antall repetisjoner per prosedyre. Dersom en kompetansevurdering tilsier at LIS-en vil trenge flere repetisjoner enn den anbefalte mengden, kan informasjon om dette legges inn i Kompetanseportalen. Det kan også legges inn informasjon om hvor ofte en supervisør må signere for gjennomførte prosedyrer, eventuelt med kommentar.
Planen skal revideres underveis i løpet ved behov.
Sist faglig oppdatert: 21.05.2019
Utdanningsløp, vurdering og godkjenning av læringsmål bør planlegges og gjennomføres i avgrensede spesialiseringsperioder
Individuell utdanningsplan med utdanningsløpet for den enkelte LIS bør organiseres i avgrensede spesialiseringsperioder, f. eks. 6 måneder eller etter avsluttet opphold på en læringsarena. Det bør spesifiseres hvilke læringsaktiviteter som skal gjennomføres og hvilke læringsmål som skal oppnås i perioden, samt hvilke vurderinger som skal ligge til grunn for godkjenning av aktiviteter og mål. LIS og veileder skal samarbeide om dette.
Avgrensede læringsmål kan godkjennes underveis i den enkelte periode. Mer sammensatte læringsmål eller grupper av læringsmål som krever at man observerer LIS-en over tid og i flere situasjoner, kan med fordel godkjennes mot slutten av perioden, gjerne ved bruk av et vurderingskollegium (se anbefaling om vurderingskollegium).
Praktisk – slik kan anbefalingen følges
I kompetanseportalen vil det kunne legges inn læringsarena knyttet til læringsmål. Ofte vil det være hensiktsmessig å planlegge opphold ved en læringsarena som en spesialiseringsperiode. I helseforetakene brukes begrepet spesialiseringsperiode spesifikt om de tilfeller LIS må reise til annet sykehus eller foretak for å oppnå læringsmål.
Begrunnelse – dette er anbefalingen basert på
Begrunnelse
Å dele opp spesialistutdanningen i avgrensede spesialiseringsperioder gir bedre oversikt for LIS og virksomhet over hvilke læringsmål som forventes oppnådd innenfor en aktuell periode og hvilke læringsaktiviteter som skal inngå. Det gir også mulighet for å se læringsmål i sammenheng.
Sist faglig oppdatert: 21.05.2019
Den enkelte LIS har selv et ansvar for egen læring og for at utdanningen blir planlagt og gjennomført så raskt og effektivt som mulig
LIS-en kan ta ansvar for egen læring gjennom aktivt å be om tilbakemeldinger på gjennomført arbeid og delta aktivt i utforming og revisjoner av sin individuelle utdanningsplan. Dersom LIS-en mener at det er grunnlag for å revidere utdanningsplanen fordi forventet kompetanse er, eller ikke er, utviklet, kan LIS-en be om et møte med veileder/leder for å få denne kompetansen vurdert og for å eventuelt få justert utdanningsplanen. For øvrig er det leders ansvar å legge til rette for best mulig progresjon i utdanningsløpet.
Begrunnelse – dette er anbefalingen basert på
Begrunnelse
LIS-enes ansvar for egen læring er hjemlet i spesialistforskriften. Selv om ny spesialistutdanning legger mye ansvar på utdanningsvirksomhetene for tilrettelegging og gjennomføring, vil læring og progresjon ikke finne sted uten aktiv deltakelse fra LIS.
Sist faglig oppdatert: 21.05.2019
Vurdering av kompetanse skal inneholde både underveisvurdering med tilbakemelding til LIS og sluttvurdering
I pedagogikken skilles det ofte mellom underveisvurdering (formativ vurdering) og sluttvurdering (summativ vurdering). Læringsfremmende tilbakemelding til LIS-en underveis i utdanningsforløpet skal være et grunnprinsipp for all vurdering av læringsaktiviteter, både i supervisjon, veiledning, kurs, simuleringsøvelser etc.
Tilbakemeldingene vil ha noe ulik form om de er knyttet til supervisjon eller veiledning, om de gis individuelt eller i gruppe og om de gis skriftlig eller muntlig etc. Men for å oppnå læring bør tilbakemeldingen inneholde følgende elementer:
- Ta utgangspunkt i LIS-ens perspektiv (be om egenvurdering av læringsbehov og mestring)
- Gi konkret tilbakemelding med innledende fokus på det LIS-en mestrer
- Gjennomføre en dialog om forbedringspunkter
- Trekke konklusjoner sammen med LIS-en
Se utdypning av disse punktene i kapittelet om vurderingsformer i supervisjon og veiledning.
Når LIS-en i samråd med supervisører og veileder vurderer at den kompetansen som er beskrevet i læringsmål er oppnådd, skal han/hun be om godkjenning av oppnådd læringsmål fra leder. I denne sluttvurderingen innhenter leder vurdering fra både veileder og minst èn supervisør.
Grunnlaget for vurderingen er delvis registrert i kompetanseportalen gjennom signatur på at læringsaktivitetene er tilfredsstillende gjennomført, men det kan også være nødvendig å innhente andre vurderingsinnspill, for eksempel gjennom dialog i et vurderingskollegium. Se anbefaling om vurderingskollegium.
Sist faglig oppdatert: 21.05.2019
Når en læringsaktivitet er gjennomført, skal læringsresultatet vurderes og dokumenteres med en signatur i Kompetanseportalen
Til hjelp i arbeidet med å godkjenne læringsmål skal det gjennomføres vurdering av utførte læringsaktiviteter. Når en læringsaktivitet er tilfredsstillende gjennomført, skal den dokumenteres. Dette skjer ved en signatur i Kompetanseportalen, der all dokumentasjon om gjennomførte læringsaktiviteter og godkjente læringsmål fortløpende registreres for den enkelte LIS.
For noen læringsaktiviteter kan LIS-en selv signere at aktiviteten er gjennomført, men ofte vil det være supervisør eller veileder som signerer for gjennomført aktivitet. Også andre aktører kan signere for tilfredsstillende gjennomførte læringsaktiviteter. Det bør fremgå av den individuelle utdanningsplanen hvem (LIS selv, supervisør, veileder etc) som skal attestere.
Den som signerer har ansvar for å sikre at aktiviteten er tilfredsstillende gjennomført. Dersom den som har signeringsansvaret er usikker på om læringsaktiviteten er godt nok gjennomført, kan det markeres med «avvist» i portalen, gjerne sammen med en frihåndskommentar om utfordringer og anbefalte tiltak, og saken kan følges opp overfor LIS i supervisjon eller veiledning. Kommentarfeltet kan også anvendes til utfyllende merknader når læringsaktiviteten anses tilfredsstillende gjennomført.
Praktisk – slik kan anbefalingen følges
Kompetanseportalen er et digitalt verktøy som skal støtte prosessen og dokumentasjonen av utdanningsforløpet for LIS-er. Verktøyet er til bruk for registrering av læringsaktiviteter og godkjente læringsmål, samt dokumentasjon av veiledningssamtaler. Portalen er tilgjengelig for alle godkjente og registrerte utdanningsvirksomheter.
I en travel hverdag kan det være krevende for leder og veileder å forsikre seg om at LIS-en i det daglige får tilstrekkelig trening for å oppfylle læringsmålene. Det vil derfor være en fordel å knytte supervisjonsarbeidet tett opp til de strukturerte læringsaktivitetene som inngår i den aktuelle spesialiseringsperioden.
Begrunnelse – dette er anbefalingen basert på
Begrunnelse
Et system for en fortløpende dokumentasjon av fremdrift i den enkelte LIS sin spesialistutdanning er blant annet begrunnet i Høringsnotat 2016 til spesialistforskriften, se pkt. 10.3.8 og 12.4.
Sist faglig oppdatert: 21.05.2019
Alle læringsmål skal godkjennes av leder etter anbefaling fra veileder og minst en supervisør
Leder for LIS-en har ansvar for å godkjenne læringsmål og for å innhente anbefalinger fra veilederen og minst en av dem som har deltatt i supervisjonen. Leder kan delegere oppgaven med å godkjenne læringsmål, men ansvaret kan ikke delegeres. En leder i sykehus er den som har både faglig, administrativt og personellmessig ansvar i den enheten LIS-en er ansatt. En leder i kommunen vil både for en LIS ansatt i kommunen eller på et fastlegekontor som har avtale med kommunen, være en linjeleder i kommunens administrasjon, for eksempel en helse- og sosialsjef.
I høringsnotatet heter det at gjennomføring av vurdering og dokumentasjon om et læringsmål er oppnådd bør skje innen seks uker etter at de relevante læringsaktivitetene er gjennomført (Høringsnotat 2016, s. 124). Dette for å sikre en reell vurdering av kompetansen i "sanntid" og progresjon i læringsforløpet. Som påpekt andre steder i denne veilederen, kan det imidlertid være nødvendig å vente med godkjenning av enkelte læringsmål dersom det er viktig å se kompetansen i sammenheng.
Praktisk – slik kan anbefalingen følges
Leder kan innhente anbefaling fra veileder og supervisør(er) på flere måter. Noen ganger vil attesterte læringsaktiviteter og gjennomført veiledning være tilstrekkelig som anbefaling, under forutsetning av at de som har attestert har foretatt en reell vurdering av at de enkelte læringsaktiviteter er godt nok gjennomført. Ved mer sammensatte læringsmål vil det være nødvendig å foreta en helhetsvurdering i en veiledningstime eller at leder avholder et vurderingskollegium.
Begrunnelse – dette er anbefalingen basert på
Begrunnelse
Prosessen for godkjenning av læringsmål er beskrevet i spesialistforskriften. Forankring av godkjenningen hos leder er viktig fordi leder har ansvar for at LIS-en får gjennomført sin utdanning og for at kompetansen i avdelingen er god nok. Samtidig er det viktig at leder innhenter råd fra de som veileder og de som jobber sammen med LIS-en. Dette gjelder ikke minst i tilfeller der leder ikke er lege eller ikke er spesialist i det aktuelle faget.
Sist faglig oppdatert: 21.05.2019
En helhetlig vurdering av et vurderingskollegium bør inngå som en del av vurderingsprosessen
Vurderingskollegium er spesielt nyttig ved vurdering av sammensatte eller sammenhengende læringsmål innenfor et tema som det tar tid å oppnå og som krever observasjon fra flere. Gjerne i løpet av en spesialiseringsperiode
I et vurderingskollegium bør leder, veileder, aktuelle supervisører og eventuelt andre kolleger av LIS-en delta. Det bør være åpenhet om hvem som deltar og hvilke kompetanser som vurderes, og det skal henvises til forskriftsfestede læringsmål. Systematiske vurderingsskjemaer kan være nyttige hjelpemidler i et vurderingskollegiums arbeid. Se anbefalinger om vurderingsverktøy.
Som en hovedregel bør LIS-en selv delta i vurderingskollegiets møte. LIS-en kan eventuelt få tilbakemelding fra veileder i ettertid.
En variant av vurderingskollegium er den såkalte 360-graders vurdering, der spørsmål formuleres på forhånd, og der et stort antall medarbeidere trekkes inn i vurderingen (Whitehouse, 2005). 360-graders evaluering kan gjennomføres skriftlig, anonymt eller åpent, eller muntlig ved at LIS-en intervjuer leder, kollegaer og andre samarbeidspartnere.
Praktisk – slik kan anbefalingen følges
Grunnlaget for vurderingene vil kunne variere fra uformelle skjønnsmessige vurderinger til vurderinger basert på skjemaer eller sjekklister utarbeidet for formålet eller gjennomgang av flere forskjellige læringsaktiviteter (se anbefalinger om vurderingsverktøy). I enkelte spesialiteter er det utviklet vurderingsskjemaer for dette formålet (f. eks. innen barnekirurgi).
I Danmark anvendes blant annet vurderingsskjema til bruk ved 360 graders vurdering.
Begrunnelse – dette er anbefalingen basert på
For LIS-en vil det være en trygghet at det er flere personer til stede som har observert LIS-en i ulike situasjoner. Samarbeid om vurdering av kompetanse vil også kunne styrke det kollektive ansvaret for spesialistutdanningen. Ikke minst vil dette være en arena for leder til å være involvert i vurderingsarbeidet selv om selve oppgaven med å godkjenne ved avkrysning i kompetanseportalen er delegert til andre.
I Danmark er det et uttalt mål ved flere utdanningsinstitusjoner at det skal gjennomføre 360-graders vurdering fordi dette anses som det beste virkemidlet for en god og helhetlig vurdering.
Sist faglig oppdatert: 21.05.2019
LIS-en har krav på ny vurdering dersom et læringsmål ikke er godkjent
Gjennom individuell utdanningsplan og revisjoner av denne skal virksomheten legge til rette for at læringsmål kan oppnås. Dersom læringsmål likevel ikke oppnås, kan dette ha sammenheng med forhold ved virksomheten eller ved den enkelte LIS. Dersom utdanningen er godt tilrettelagt og LIS-en likevel har mangelfull kompetanse, bør leder søke å komme til enighet og forståelse med LIS-en om hvordan dette best kan løses. Prinsipper for god personalforvaltning og arbeidsrettslige regler må følges i alle prosesser. Det er gjort en del forskning på hvilke faktorer som bidrar til dårlig progresjon eller til at det oppstår krevende situasjoner i samarbeid med andre eller i møte med pasienter. Hagelsteen et al. identifiserer 11 problemområder som angir risikofaktorer for at det oppstår problemer med gjennomføringen av spesialistutdanningen.
Dersom LIS-en i del 2/3 får underkjent ett eller flere læringsmål, men likevel ønsker å fortsette i det spesialistløpet som er valgt, har LIS-en krav på en ny vurdering. Dersom legen ber om det, skal det regionale helseforetaket for godkjente virksomheter eller fylkesmannen for registrerte virksomheter sørge for en vurdering fra en annen virksomhet, enten ved at LIS-en midlertidig flytter til annen virksomhet eller ved at representanter fra annen virksomhet kommer til det stedet LIS-en er ansatt. Dersom læringsmålet ikke nås etter ny vurdering, må LIS-en gjennomføre relevante læringsaktiviteter i minst seks måneder før ny vurdering kan gjennomføres.
LIS i del 1 har ikke rett på ny vurdering. Dersom læringsmålene ikke oppnås i del 1 kan helseforetaket eller kommunen ansette LIS-en i en ny stilling, men er ikke pliktig til dette. Dersom utdanningsvirksomheten eller kommunen ikke vil ansette legen i en ny stilling, må legen søke reststilling for å oppnå de læringsmålene legen mangler. LIS1 vil ikke kunne gå videre i del 2/3 før alle læringsmålene fra del 1 er godkjent. (Jfr. Spesialistforskriftens § 18 og kommentarer til bestemmelsen i Rundskriv 1-2-2019).
Referanser
- Hagelsteen K, Johansson B-M, Bergenfelz A, Mathieu C. Identification of Warning Signs During Selection of Surgical Trainees. J Surg Educ. 2018 Dec
- FOR-2016-12-08-1482 om spesialistutdanning og spesialistgodkjenning for leger og tannleger
- Rundskriv I-2/2019 "Spesialistforskriften med kommentarer"
Sist faglig oppdatert: 21.05.2019
Helsedirektoratet skal foreta den endelige godkjenningen som spesialist
Når alle læringsmålene i spesialiteten er oppnådd og utdanningen gjennomført etter gjeldende regelverk, søker LIS-en Helsedirektoratet om å få godkjent spesialistutdanningen (jfr. spesialistforskriftens § 29 og kommentarer til bestemmelsen i Rundskriv 1-2-2019).
Søknaden skal kunne sendes direkte fra kompetanseportalen.
Kriteriene for godkjenning er som følger:
- Alle læringsmål skal være dokumentert oppnådd
- Utdanningen er gjennomført i henhold til kravene i § 2 i spesialistforskriften
- Legen har autorisasjon etter helsepersonelloven § 48a
Det er ikke lagt opp til en avsluttende eksamen. Ved underveisvurdering og sluttvurdering av et enkelt eller flere læringsmål sammen, og godkjenning av hvert enkelt læringsmål, forutsettes det at LIS-en har oppnådd spesialistkompetanse. Det vil bli lagt til rette for at LIS-en kan søke om godkjenning som spesialist direkte fra kompetanseportalen når alle kravene anses oppfylt.
Sist faglig oppdatert: 21.05.2019
Supervisører og veiledere skal tilbys opplæring i kompetansevurdering
Overgangen fra en vurderingspraksis som i hovedsak har bestått av kvantitative krav og uformelle vurderinger, til ny spesialistutdanning hvor LIS-en skal dokumentere oppnåelse av alle læringsmål i spesialiteten, krever målrettet kompetanseoppbygging og god rolleforståelse blant veiledere, supervisører og ledere. Ledere og andre med ansvar for å lage planer for vurdering må ha grunnleggende kjennskap til vurderingens funksjon i et utdanningssystem og til de ulike vurderingsformenes styrker og svakheter. Veiledere og supervisører må ha kompetanse i bruk av vurderingsmetodikk, inkludert kompetanse i å gi læringsfremmende tilbakemeldinger.
Det er et betydelig felles gods av ferdigheter i kommunikasjon, veiledning og supervisjon. Opplæring i kompetansevurdering vil derfor kunne inngå i både veilednings-, supervisjons- og kommunikasjonstreningen.
Det forutsettes at det innføres opplæring for de som skal planlegge og gjennomføre kompetansevurdering, gjerne ved bruk av "Train the trainer"-modellen (se under pkt. praktisk)
Praktisk – slik kan anbefalingen følges
Opplæring av kompetansevurdering kan skje på følgende måte:
1. Grunnutdanning for alle (overleger og LIS-er):
Alle supervisører får grunnopplæring i supervisjonsmetodikk med vekt på å kunne gi LIS-ene en konstruktiv tilbakemelding, både gjennom daglige og uformelle muntlige tilbakemeldinger og systematisk tilbakemelding ved bruk av observasjonsverktøy. Dette er en omfattende oppgave, da praktisk talt alle erfarne leger har supervisjonsoppgaver overfor LIS-ene. For å nå flest mulig kan e-læring tas i bruk, eller supervisjonsmetodikk kan være tema i internundervisning. Alle supervisører bør i tillegg ha tatt et grunnkurs i klinisk kommunikasjon på et nivå tilsvarende læringsmål for kommunikasjon i FKM.
Siden de aller fleste veiledere også er eller har vært supervisører, og LIS-ene har læringsmål som omfatter veiledning og kommunikasjon kan denne grunnopplæringen ligge i bunnen for både veiledere, supervisører og LIS-er.
2. "Train The Trainer"-opplæring for noen:
Et korps av nøkkelpersoner innen hver virksomhet eller grupper av kommuner læres opp for å bidra til opplæring av supervisører og veiledere lokalt. En god opplæring vil kunne gjennomføres ved et kursprogram over 8-10 dager over 2-3 år, med et basiskurs i klinisk kommunikasjon i bunnen og opplæring i supervisjons- og veiledningspedagogikk med vekt på teori, praktiske øvelser og utprøvning av ulike opplærings- og vurderingsmetoder i praksis. Etter hvert vil disse nøkkelpersonene kunne tilby kurs for supervisører og veiledere lokalt.
Begrunnelse – dette er anbefalingen basert på
Begrunnelse
I tilknytning til grunnutdanningen i medisin bruker universitetene mye ressurser på å utvikle gode vurderingsformer og på å støtte de vitenskapelig ansatte gjennom kompetansebygging på vurdering. På samme måte vil dette være et mål innen spesialistutdanningen for de som innehar vurderingsansvar av læringsaktiviteter eller læringsmål for LIS. I de flest andre europeiske og nordamerikanske land gjøres dette systematisk for å sikre at LIS-ene innehar den kompetansen de skal ha som ferdige spesialister.
Sist faglig oppdatert: 21.05.2019
Innføring av ny vurderingsmetodikk kan skje gradvis, men skal skje raskest mulig
Lokal vurdering og godkjenning av kompetanse hos LIS-er er bærebjelken i ny spesialistutdanning. Målet er at lik kompetanse skal vurderes likt og at vurderingen er etterprøvbar.
Det er virksomhetenes ansvar å sørge for en god vurdering og at egnede vurderingsformer tas i bruk. I vurderingsarbeidet kan det være nødvendig å starte enkelt, og så bygge ut med nye metoder etter hvert. Tre faktorer som må komme på plass for å kunne gjennomføre vurdering er tilrettelegging, kompetanse og kulturutvikling. For å få til en best mulig vurdering raskest mulig, bør det jobbes systematisk og kontinuerlig med disse faktorene.
Praktisk – slik kan anbefalingen følges
Hver enkelt avdeling bør utvikle egnede enkle rutiner for å gjennomføre veilednings- og supervisjonsoppgavene og vurderingsarbeidet. Det er viktig at det settes av tid i tjenesteplanene, f. eks. en fast tid per uke, som er avsatt til veilednings- og supervisjonsoppgaver for alle leger i en avdeling. Dette innebærer ikke at hver LIS skal ha ukentlig veiledning, men at det settes av en fast tid som kan anvendes på ulike måte for å gjennomføre aktivitetene knyttet til spesialistutdanningen. For fastleger bør utdanningsoppgaver og ansvar legges inn i avtalen mellom kommune og fastlege.
De enkelte utdanningsvirksomhetene bør gi prioritet til å styrke vurderingskompetansen for å komme i gang med vurdering av læringsmål. Det er realistisk å regne med at det for mange læringsaktiviteter fortsatt måtte anvendes skjønn. Etter hvert som den nye spesialistutdanningen har fungert en stund, vil og bør flere vurderingsverktøy utvikles og tas i bruk.
Sist faglig oppdatert: 21.05.2019
Det skal tilstrebes felles nasjonal standard ved godkjenning av læringsmål
Felles standarder for spesialistutdanningen blir først og fremst sikret gjennom de detaljerte læringsmål som er utarbeidet og med tilhørende læringsaktiviteter. Samtidig bør det tilstrebes felles faglige kriterier for oppnådde læringsmål gjennom samarbeid om vurdering på tvers av de enkelte foretak og kommuner.
I tillegg vil praktisering av de vurderingsmetodene som anbefales i denne veilederen bidra til systematisk vurdering av oppnådd kompetanse. Det bør tilstrebes samarbeid om vurderingsmetodikk på tvers av de enkelte foretak og kommuner. Her vil både de respektive spesialitetskomiteer, de regionale utdanningssentrene og samarbeidende kommuner spille en viktig rolle.
Sist faglig oppdatert: 21.05.2019
Vurderingsformer og vurderingssituasjoner
Kjernen i supervisørens vurderingsarbeid skal være læringsfremmende tilbakemeldinger til LIS knyttet til daglig arbeid
Supervisjon av en erfaren kollega i konkrete arbeidssituasjoner er en av de viktigste søylene i spesialistutdanningen. Med supervisør menes en erfaren lege eller annen relevant fagperson som bistår, rådgir og vurderer LIS-en i konkrete arbeidssituasjoner i den daglige virksomheten. En LIS kan ha flere supervisører.
Supervisjon innebærer samhandling mellom supervisør og LIS i tilknytning til det daglig arbeidet. Supervisjonen kan være planlagt eller ad hoc, og kan foregå med og uten pasient tilstede. Det kan veksles mellom flere arbeidsformer, for eksempel:
- Supervisør utfører en oppgave mens LIS ser på (modellæring), eller
- LIS utfører en oppgave mens supervisør observerer og gir læringsfremmende tilbakemelding
Gode rutiner for muntlige tilbakemeldinger må innarbeides som en integrert del av det å gi supervisjon. Tilbakemeldingen til LIS-en bør gis hyppig, regelmessig og i tilslutning til læringssituasjonene der LIS-en er blitt observert og der LIS-en vet hvem som har rollen som supervisør. Som en hovedregel skal pasient ikke være til stede når tilbakemelding gis, med mindre annet er avtalt.
For spesialiteter der det ikke er mulig med hyppige tilbakemeldinger fra supervisør fordi LIS-en i utgangspunktet jobber mye alene, er det spesielt viktig med planlagt og strukturert supervisjon i utvalgte situasjoner.
Praktisk – slik kan anbefalingen følges
Muntlig tilbakemelding bør være konkret, informativ og systematisk, og så spesifikk og konstruktiv som mulig, Tilbakemeldingen skal fremme refleksjon og læring hos LIS-ene. I en travel hverdag vil tilbakemeldingene til LIS ofte skje i form av korte samtaler innimellom andre aktiviteter. Det er derfor viktig å ha en god struktur på tilbakemeldingene og å følge en mal med fire trinn også ved raske og umiddelbare tilbakemeldinger:
- Supervisør spør hvordan LIS-en selv syntes det gikk og spør spesifikt om hva som gikk bra.
- Supervisør gir bekreftelse og peker på andre ting som gikk bra.
- Supervisør spør LIS-en om hva som kunne vært gjort bedre og gir råd om forbedring. Uklarheter oppklares, felles forståelse sikres.
- Supervisør og/eller LIS oppsummerer tilbakemeldingen, og sammen trekker de en konklusjon om hva LIS skal trene videre på.
LIS bør være er i trygge omgivelser når tilbakemeldinger blir gitt. Tilbakemeldingen kan bli gitt etter pasientkontakten med bare supervisør og LIS til stede. Om tilbakemeldinger gis underveis med pasienten til stede, er det viktig at både pasienten og LIS-en er opplyst om dette og om at supervisør eventuelt vil overta ved behov.
For å oppnå en mest mulig konkret tilbakemelding til LIS-en og en best mulig vurdering av faktisk kompetanse bør supervisjonsarbeidet planlegges slik at LIS-en observeres regelmessig av supervisør i noen utvalgte arbeidssituasjoner, slik at vanlige arbeidsoppgaver blir bredt og systematisk vurdert.
Kliniske fag i sykehus har læringsmål for kliniske situasjoner som undersøkelse og anamnese i akuttmottak, previsitt, visittgang og utskrivningssamtaler. Supervisør vurderer LIS-ens ferdigheter i dette. Læringsvisitt kan være en fin arena for supervisjon av LIS-ens daglige arbeid på sengepost. Gjennomføring av læringsvisitter bør planlegges på forhånd og inngå i den individuelle utdanningsplanen. Ved læringsvisitter går LIS og supervisør sammen til pasientene og LIS-en får en mulighet til samarbeide med mer erfarne kolleger som så gir tilbakemelding på LIS-ens ferdigheter.
Eksempel på hvordan en læringsvisitt kan legges opp:
Forhåndssamtale mellom supervisør og LIS:
- Det må i forhåndssamtalen avtales en tid for tilbakemelding rett etter supervisjonen eller i hvert fall samme dag. Supervisør og LIS avtaler hvem som skal gå visitten.
Selve visitten:
- Dersom supervisør går visitt, LIS er med og observerer (modellæring) skal LIS noterer og merker seg detaljer underveis.
- Dersom LIS går visitt og supervisør er med og observerer skal supervisøren noterer underveis hva LIS gjør riktig, funksjonelt og hensiktsmessig. Supervisøren kan oppmuntre LIS til å spørre pasienten til slutt hvordan det gikk.
Kort samtale i etterkant av visitten:
- Supervisør og LIS møtes til en kort samtale umiddelbart etter visitten. Se retningslinjen for konkret tilbakemelding i avsnittene ovenfor.
- Dersom supervisør gikk visitt skal supervisøren svare på spørsmål fra LIS og kommenterer visitten
- Dersom LIS gikk visitt skal supervisør gi tilbake melding til LIS. Tilbakemeldingene skal være spesifikke og ikke nødvendigvis omhandle alt. Dette er viktig for at LIS-en skal føle seg sett og trygg.
I de fleste kliniske fag vil supervisjon omfatte læring av spesifikke ferdigheter i tillegg til visitter og andre pasientsamtaler. Et eksempel er hematologi, der tolkning av blodutstryk og benmargsutstryk vil være sentrale læringsoppgaver. Det er viktig at supervisjon legges opp slik at supervisør og LIS analyserer utstryk sammen og at LIS-en får konkret tilbakemelding på egen analyse av funnene.
I laboratoriefagene vil supervisjon foregå på mange ulike arenaer avhengig av fagområde. For eksempel, innen radiologi er granskning og beskrivelse av radiologiske undersøkelser en viktig oppgave. Ofte skjer tilbakemelding ved at LIS-en beskriver undersøkelsen og får skriftlig tilbakemelding fra overlege dersom det er feil i beskrivelsen. Alternativt ser LIS-en på undersøkelsen, spør overlegen om hjelp, får fasiten og dikterer undersøkelsen. Det er ønskelig at det kan legges til rette for en tilbakemelding som gir optimal læring for LIS-en, for eksempel ved at LIS-en presenterer hva han/hun har funnet og hvordan undersøkelsen bør beskrives, for så å få tilbakemelding fra overlege.
I ASA-fagene (allmenn-, samfunns- og arbeidsmedisin) har LIS-ene en rekke ulike læringsarenaer og arbeider i mange tilfeller alene. For å ha grunnlag for vurdering bør supervisøren spesielt observere LIS-ene i utvalgte læringsaktiviteter. Ved supervisjon i allmennpraksis bør supervisør vurdere de kliniske ferdighetene i vanlig arbeid på læringsarenaene, slik som på legekontoret, legevakt, helsestasjon og sykehjem. Supervisjon vil også finne sted ved praksisbesøk som inngår som læringsaktivitet i utdanningsplanen i allmennmedisin.
Rådene om læringsvisitter kan tilpasses til pasientsamtaler i allmennpraksis.
I psykiatri vil supervisjon ofte betegnes som veiledning, men ha samme funksjon som supervisjon har innen kirurgi og medisin. Det kan være basal psykoterapiveiledning, veiledning i grunnleggende relasjonell forståelse eller metodespesifikk psykoterapiveiledning.
Se eksempler på nyttige sjekklister og observasjonsverktøy i denne veilederen som kan brukes som ledd i vurderingen av LIS i tilknytning til supervisjon.
Begrunnelse – dette er anbefalingen basert på
Supervisjon med vekt på konkret tilbakemelding har god effekt på kompetanseutvikling for leger i spesialisering (Saedon, 2012). Tilbakemelding med høy kvalitet inneholder informasjon som LIS kan bruke til identifisering av kunnskapshull og tiltak som fremmer læring. Effektiv tilbakemelding kan også inneholde elementer som får LIS til å starte en refleksjon og evaluering rundt egen kompetanse og læring (Hattie, Timperley 2007).
Det er utarbeidet flere Cochrane-oversikter om effekten av tilbakemelding i videreutdanning av helsepersonell (Jamtvedt, 2006, Ivers, 2012). I den siste oversikten fant forskerne at opplæringsprogrammer med vekt på tilbakemeldinger hadde statistisk signifikant effekt på forbedring av praksis. Effekten var størst blant annet når prestasjonen før trening var svak, når undervisningen ble gjennomført av en supervisør eller eldre kollega og når tilbakemeldingen ble formidlet både muntlig og skriftlig og mer enn en gang (Ivers, 2012). Det synes også å være viktig at tilbakemelding gis fra flere kilder (Saedon, 2012).
Supervisørs oppgaver er omtalt og begrunnet i Høringsnotatet til spesialistforskriften 2016 (Helse- og omsorgsdepartementet, 2016). Se også rapporten Veiledning av LIS i ny spesialitetsstruktur (Helsedirektoratet, 2016).
Sist faglig oppdatert: 21.05.2019
Veileder skal vurdere kompetanse hos LIS-en og gi muntlig tilbakemelding i regelmessige veiledningstimer
En veileder er en kompetent lege som skal fremme refleksjon, gi råd, følge opp faglig progresjon i henhold til utdanningsplan og bidra i vurderingen av LIS-er. Veileder har et spesielt ansvar for koordinering og tilrettelegging for LIS, følge med på kompetanseutviklingen og forberede godkjenning av læringsmål.
Veileder skal ikke først og fremst formidle kunnskap og forklare LIS-en hvordan en oppgave skal løses, men fremme refleksjon om kunnskaper, ferdigheter og holdninger. Gjennom å utfordre og støtte bidrar veileder til kvalifisert refleksjon som øker selvinnsikt og faglig forståelse hos LIS.
Vurdering er en integrert del av veiledningsarbeidet. LIS skal få fortløpende tilbakemelding på hvordan oppgavene gjennomføres og på grad av modenhet i refleksjoner. Veileder skal vurdere alle relevante læringsmål i løpet av den aktuelle spesialiseringsperioden. Områder der LIS-en ikke oppnår forventet progresjon i læringen eller det er gitt tilbakemelding fra supervisør på utfordringer knyttet til konkrete arbeidsoppgaver, må vies spesiell oppmerksomhet.
På denne bakgrunn slik tilbakemelding får LIS-en mulighet til å lære og korrigere seg selv underveis. Fortløpende vurdering av måloppnåelse danner grunnlaget for justering av planlagte læringsaktiviteter i den individuelle planen, enten ved at LIS-en bør gjøre flere eller andre aktiviteter, eller ved at LIS-en kan gå videre med nye utfordringer. Spesielt i kirurgiske fag med rotasjon til ulike seksjoner, vil veileder ha en koordinerende rolle, og må innhente informasjon fra forskjellige kanaler, eventuelt etterspørre hvordan kandidaten fungerer i ulike miljøer.
Egenvurdering, dvs. LIS-ens vurdering av egne kunnskaper, ferdigheter og holdninger, bør inngå som et element i veileders vurdering, men bør ikke stå alene i vurderingen av om et læringsmål er oppnådd.
For mange læringsmål vil flere ulike læringsaktiviteter bidra til utvikling av forventet kompetanse. Godkjenningen vil forutsette en helhetsvurdering av legens praksis for å vurdere om læringsmålet er nådd. Veiledningstimene vil være en naturlig arena for å påbegynne en helhetlig vurdering av både enkle og mer komplekse læringsmål.
Veileder skal melde fra til leder dersom progresjonen over tid ikke er som forventet. Det er leders ansvar å legge til rette for best mulige læringsforhold og ta grep dersom LIS-en ikke har tilfredsstillende kompetanseutvikling.
Praktisk – slik kan anbefalingen følges
En rekke råd om veiledning finnes i rapporten om veiledning av LIS i ny spesialitetsstruktur (Helsedirektoratet, 2016).
Veiledningen innebærer planlagte og regelmessige samtaler mellom LIS og veileder. Samtalene skjer ikke i konkrete arbeidssituasjoner, men skjermet fra andre arbeidsoppgaver. Der det er praktisk mulig bør veiledningen skje ansikt til ansikt, men veiledning basert på videooverføring eller lignende kan være et alternativ. Ved planleggingen av veiledningssamtalen bør det tydeliggjøres hvilke læringsmål og læringsaktiviteter som er relevante og som skal vurderes av veileder.
Ofte vil veiledningen ta utgangspunkt i en oppgave LIS-en arbeider med. Det kan være en oppgave som LIS-en selv ønsker veiledning på, eller det kan være en problemstilling fra klinisk praksis som veileder velger å ta opp. Faglige spørsmål knyttet til diagnose og behandling vil ofte stå sentralt i veiledningen. I allmennmedisin vil sykmeldingsarbeid (med vurdering av arbeidsevne) og medikamentforskrivning være gode temaer for veiledning. Aktuelle temaer på tvers av diagnoser vil være kommunikasjon, rolleoppfatning, samarbeidsaspekter og etiske aspekter. Til støtte i læring og vurdering i veiledningstimen kan det også foreligge skriftlige arbeider som LIS-en har gjennomført i forkant, for eksempel et refleksjonsnotat eller en prosjektoppgave. Erfaring fra allmennmedisin viser at det kan fungere bra å be LIS-en vurdere seg selv, f. eks ved gjennomgang av videokonsultasjoner.
Vurderingsarbeidet tar form av muntlig tilbakemelding, med en tydelig konklusjon og skriftlig avtale om hva LIS-en må arbeide videre med for å oppnå læringsmålet. Veiledningssamtalene skal dokumenteres i Kompetanseportalen. Som skissert i denne veilederen bør tilbakemeldingen til LIS-en ta utgangspunkt i det LIS-en får godt til, for deretter å drøfte forbedringspunkter. Dette er spesielt krevende i de tilfeller der LIS-en strever med å tilegne seg god nok kompetanse. I slike tilfeller er det særlig viktig å være konkret i tilbakemeldingen, spesifisere hvilke ferdigheter LIS-en ikke mestrer og sette konkrete delmål for videre læring.
Det kan være fornuftig å avtale hva som skal være tema ved neste veiledningstime, med fleksibilitet i forhold til akutte behov for veiledning som LIS-en ønsker å ta opp. Agenda for neste veiledning kan legges inn i Kompetanseportalen, og kan lages av LIS eller veileder, eller med innspill fra begge. I Kompetanseportalen skal det lages referat fra hver veiledningssamtale som er gjennomført før veiledningen kan ferdigregistreres.
Se eksempler på nyttige sjekklister og observasjonsverktøy i denne veilederen som kan brukes som ledd i vurderingen av LIS i tilknytning til veiledningssamtaler.
Begrunnelse – dette er anbefalingen basert på
Veiledning og supervisjon bør være godt innarbeidet gjennom hele utdanningsløpet for at spesialistutdanning med vekt på formativ vurdering/underveisvurdering skal fungere (Driessen, 2013. Tulinius, 2010). Det er viktig at veiledningen er godt planlagt, forankret i en god administrativ struktur og at det er klare avtaler mellom veileder og LIS (Kashiwagi, 2013).
Egenvurdering er svært nyttig i en veiledningsprosess, men flere studier viser at korrelasjonen mellom vurdering av egen prestasjon og vurderingen til en observatør ofte er lav (Davis, 2006, Rizan, 2015, Gagliardi, 2011). Gjennomgående er det lite samsvar mellom egen vurdering og observerte ferdigheter. Flere studier har funnet at de som hadde de dårligste ferdigheter også var dårligst til å vurdere egen prestasjon, mens leger med gode ferdigheter og kompetanse kunne ha en tendens til å undervurdere egne ferdigheter (Davis, 2006).
Veileders oppgaver er begrunnet i Høringsnotatet 2016 (s. 123) (Helsedirektoratet, 2016). Se også Veiledning av LIS i ny spesialitetsstruktur (Helsedirektoratet, 2016).
Sist faglig oppdatert: 21.05.2019
Gruppeveileder skal vurdere kompetanse hos LIS-en og gi tilbakemelding til LIS-en som en integrert del av gruppeveiledningen.
Gruppeveiledning finner sted i en lukket kollegagruppe med kompetent gruppeveileder, og ulike metoder for læring kan tas i bruk. Det grunnleggende fellestrekket ved gruppeveiledning er at gruppen deler erfaringer og hjelper hverandre til refleksjon over tema som tas opp.
I gruppeveiledning vil vurdering i form av tilbakemelding til LIS-en være en integrert del av selve gruppeprosessen. Vurderingen i gruppeveiledning vil blant annet være knyttet til evne til samspill med andre og til hvilke holdninger LIS-en viser i arbeider med gruppeoppgavene, men også kunnskapsmål vil kunne vurderes. For ASA-fagene er gruppeveiledningen spesielt viktig og kommer til erstatning for mange læringsaktiviteter som gjennomføres i spesialiteter der kollegaer jobber sammen til daglig.
Vurdering av om de aktuelle læringsmålene er oppnådd skjer fortrinnsvis i åpenhet i gruppen. Dersom en gruppeveileder finner at et læringsmål som ligger til grunn for gruppearbeidet ikke er oppnådd, kan dette tas opp med LIS selv og med individuell veileder.
Praktisk – slik kan anbefalingen følges
I gruppeveiledning kan en diskusjon av en problemstilling eller et klinisk eksempel ta utgangpunkt i en kort presentasjon fra en LIS. Veileder inviterer øvrige gruppemedlemmer til å komme med kommentarer og gi tilbakemelding. LIS-en vil inviteres til å reflektere over tilbakemeldingen, og veileder kommer tilbake med nye tilbakemeldinger og refleksjoner.
I ASA -fagene har det vært gjennomført gruppeveiledning i over 30 år. Målet har vært et trygt kollegialt læringsmiljø der deltakerne også tør å fortelle om feil og eksponere sin usikkerhet. Fortløpende uformell kollegial tilbakemelding til den enkelte fra både gruppeveileder og resten av gruppen er integrert i virksomheten. For gruppeveilederne blir en mer formalisert vurdering av kompetanse hos den enkelte LIS en ny oppgave. For å bevare tryggheten må det være kjent og åpent hvilke kompetanser som skal vurderes av gruppeveileder, og på hvilket grunnlag vurderingen gjøres. Gruppeveileder kan med fordel delta i evalueringskollegium sammen med LIS, veileder og leder.
Ulike modeller for gruppeveiledning blir nå prøvet ut i flere foretak. Sykehuset I Østfold har valgt faglige spydspisser som gruppeveiledere. Sykehuset Innlandet har innført bruk av reflekterende team (ved kirurgisk avdeling på Hamar sykehus). I reflekterende team gjøres vurderingen av likemenn, der gruppeveilederen blir en deltaker i prosessen og ikke en «kontrollør».
Et eksempel på aktiv bruk av gruppelæring og -vurdering av læringsmål er læringsmål 26-29 om samvalg i FKM. Gruppen arbeider med å konkretisere beslutningsprosesser for pasienter som den enkelte lege arbeider med. Gruppemedlemmene får i oppdrag å legge fram resultatene i gruppen. Vurderingen av fremleggene skjer i med utgangspunkt i åtte nøkkelferdigheter for samvalg (jfr. læringsmål 26 i FKM)
- Tematisere behov for beslutning
- Kartlegge pasientens preferanser
- Vurderer forsvarlige og tilgjengelige behandlingsalternativer
- Klargjøre hvilke fordeler og ulemper som betyr mest for pasienten
- Kommunisere tydelig hva pasienten kan forvente av behandlingen
- Ta pasienten med på en vurdering av fordeler og ulemper opp mot hverandre
- Samarbeide med pasient for å oppnå enighet om beste behandling
- Gi pasienten støtte til å delta i behandlingen
Begrunnelse – dette er anbefalingen basert på
Veiledning i gruppe gir gode muligheter for samhandling og refleksjon, spesielt om legerollen og andre allmenne temaer i legearbeidet (Nielsen, 2012, O'Keefe, 2014). Kollega-til-kollega-læring og -tilbakemelding er effektivt og bør benyttes i større utstrekning innenfor medisinsk utdanning (Ten Cate, Durning 2007).
Referanser
- Nielsen HG, Söderström M. Group supervision in general practice as part of continuing professional development. Danish Medical Journal. 2012;59(2)
- O'Keeffe M, James F. Facilitated group supervision: Harnessing the power of peers. Journal of Paediatrics and Child Health. 2014;50(12):944-8. doi: 10.1111/jpc.12638
- Ten Cate O, Durning S. Peer teaching in medical education: twelve reasons to move from theory to practice. Medical Teacher. 2007;29(6): 591-599.
- Lundevall S, Aschim B, Prestegaard K, Prydz P, Kroken L. Håndbok for veiledningsgrupper i allmennmedisin. Den norske legeforening. Revidert november 2018. https://beta.legeforeningen.no/globalassets/legeforeningen.no/fag-og-utdanning/spesialitetssidene/allmennmedisin/handbok-for-veiledningsgrupper-i-allmennmedisin.pdf
- Vidar G. Veiledningshåndbok for samfunnsmedisin. Den norske legeforening. Under revisjon. https://beta.legeforeningen.no/fag/spesialiteter/Samfunnsmedisin/Veiledningsgrupper/#26107
Sist faglig oppdatert: 21.05.2019
Ved flere arbeidsoppgaver kan den uformelle muntlige tilbakemeldingen suppleres med bruk av enkle sjekklister som grunnlag for vurdering
Enkle sjekklister kan med fordel supplere muntlig tilbakemelding på flere områder. Med enkle sjekklister menes hukommelsesverktøy som systematiserer muntlig tilbakemelding for å sikre at man får med seg alle sentrale elementer i en vurdering.
Praktisk – slik kan anbefalingen følges
Tre eksempler på bruk av enkle oversikter eller sjekklister:
Kommunikasjon:
Kommunikasjonsferdigheter hos LIS-en ved kartlegging av symptomer, helsetilstand, pasientens perspektiv, informasjon om funn og behandling og ivaretakelse av pasientens reaksjoner, inngår i felles kompetansemål (FKM). For å gjøre tilbakemelding til LIS-en så konkret som mulig, kan det være en fordel å anvende en sjekkliste for god kommunikasjon, for eksempel strukturert ut fra Fire gode vaner-modellen, som er mye brukt i kommunikasjonstrening i flere foretak, blant annet Diakonhjemmet sykehus som har publisert Håndbok i kommunikasjonstrening på sykehus – Diakonhjemmetmodellen (PDF).
Sjekkliste:
-
- Investere i begynnelsen: skape trygghet, sette en agenda (vane 1)
- Utforske pasientens perspektiv (vane 2)
- Fange opp og håndtere følelsesmessige reaksjoner, vise empati (vane 3)
- Investere i avslutningen: Porsjonere informasjon etter pasientens forutsetninger, sjekke hvordan informasjon er forstått, involvere pasienten i beslutninger (vane 4)
Det arbeides med en kort sjekkliste for Fire gode vaner.
Kliniske læringsmål:
Vurdering foretatt av supervisør og veileder er den viktigste vurderingsformen for de fleste kliniske læringsmål. I innledningen til læringsmålene for de kliniske fagene i del 1 av spesialistutdanningen vises det til en klinisk beslutningsprosess i fem trinn. Disse fem trinnene kan gjennomgås med som en sjekkliste for å veilede supervisjonen:
- Kunne ta opp anamnese
- Kunne foreta klinisk undersøkelse, herunder ordinere supplerende undersøkelser
- Kunne vurdere tentative diagnoser og relevante differensialdiagnoser
- Kunne vurdere aktuelle behandlingsalternativer og drøfte dem med pasienten
- Kjenne til risiko og komplikasjoner forbundet med utredning og behandling
Epikriser og journaler:
Supervisør eller veileder bør gi tilbakemelding på form og innhold i journalnotater, med vekt på en tydelig problemstilling, presis beskrivelse av observasjoner og funn og en klar konklusjon. Epikriser skal vurderes med hensyn til lesbarhet, informasjonsinnhold og nytteverdi for mottaker. Gjennomlesning av LIS-ens journalnotater kan gi en innsikt i LIS-ens kliniske beslutningskompetanse i tillegg til vurdering av om LIS-en følger formalkrav til notatene.
Et eksempel er læringsmål 16 i FKM, der evaluering av journalmateriale er anbefalt som en vurderingsform. En sjekkliste for epikriser og journalnotater bør omfatte tydelige kriterier for kvalitet:
- God struktur
- Tydelig presentasjon av funn
- Fornuftig prioritering av nødvendig informasjon
- Tydelig konklusjon
- Klinisk beslutning om tiltak og behandling
Det er i tillegg viktig å vurdere lesbarhet av epikrisen, med vekt på å unngå forkortelser, unødig medisinsk sjargong og spesialitetsspesifikke uttrykk som mottakere av epikrisen ikke forventes å kjenne til.
Eksempel på gjennomføring:
Supervisør eller veileder gjennomgår 5 innkomstjournaler og 5 epikriser og gir muntlig eller skriftlig tilbakemelding. Supervisørs vurdering av epikriser og journalnotater kan følges opp i veiledningssamtale.
Det er avgjørende at en finner en form på vurdering av epikriser og journalnotater som tar hensyn til regler om personvern. Alt helsepersonell er bundet av taushetsplikten som er hjemlet i Helsepersonelloven, kapittel 5. Således er både LIS og veileder gjensidig bundet av taushetsplikten i en veiledningssituasjon. Det kan være en grei tommelfingerregel at dokumenter som inneholder pasientens personidentifiserende opplysninger (navn, personnummer) avidentifiseres før bruk i veiledningssituasjonen, dersom mulig. Dersom veiledningen foregår ved at LIS-en gjør oppslag i elektronisk pasientjournal og viser til veileder, skulle det ikke være nødvendig for veileder å selvstendig logge seg inn i pasientens journal.
Begrunnelse – dette er anbefalingen basert på
Bruk av sjekklister slik de her er omtalt representerer en mellomting mellom uformell muntlig tilbakemelding og mer formaliserte observasjonsverktøy. Det er viktig å få erfaring med anvendelse av slike verktøy. Uformelle sjekklister kan være praktisk og lite tidkrevende virkemiddel for å systematisere muntlig tilbakemelding.
Sist faglig oppdatert: 21.05.2019
Supervisør og veileder kan bruke strukturerte observasjonsverktøy for vurdering av om kompetanse er oppnådd
Vurdering av ferdigheter kan måles med objektive og strukturerte skåringsskjemaer eller observasjonsverktøy. Disse verktøyene kan brukes både formativt og summativt og gir mye informasjon som kan formidles ved god tilbakemelding. Det er et mål at slike verktøy etter hvert blir mer anvendt i supervisjonsarbeidet for å gi LIS-en en mest mulig presis og systematisk tilbakemelding og for å sikre lik vurdering på tvers.
Praktisk – slik kan anbefalingen følges
Ferdighetene som hyppigst registreres i de forskjellige observasjonsverktøy som brukes er prosedyrekompetanse, kommunikasjon, direkte pasientarbeid, oppfølging etter prosedyrer og teamarbeid (McKinley, 2008).
Det er utarbeidet en rekke strukturerte observasjonsverktøy/skjemaer som er fritt tilgjengelig og kan tilpasses ulik kunnskap som skal testes. Vurderingsformen objektiv strukturert klinisk eksaminasjon (OSKE), som ble utviklet på 1970-tallet, ligger til grunn for mange av skåringsskjemaene (Khan 2013).
Den danske Sundhedsstyrelsen har utarbeidet en oversikt over metoder for vurdering av legers kompetanse, som omhandler en rekke ulike observasjonsverktøy (Sundhedsstyrelsen, 2013).
For å få til god, valid og hensiktsmessig bruk av objektive og strukturerte skåringsskjemaer må man bruke tid på å sette seg inn i bruken av disse, bestemme på forhånd hva som skal testes og hvordan, og bestemme hvilken prestasjon som betyr tilfredsstillende kompetanse. Skåringsskjemaene kan gi poengskår, eller en total skjønnsmessig global skår (for eksempel ikke tilfredsstillende, god, svært god) eller en kombinasjon av disse.
Det er viktig at slike observasjonsverktøy må tilpasses den enkelte kontekst det skal brukes i. Det vil si at validiteten og reliabiliteten til verktøyet er avhengig av hvordan skjemaet brukes - ikke noe observasjonsverktøy er valid i seg selv. Det er også viktig før et skjema tas i bruk at det er tenkt nøye igjennom hvordan det skal brukes. For eksempel: Kreves det 100% av poengene og god global skår for å være kompetent? Eller er standarden en annen? Brukes skjemaet primært til formativ vurdering/underveisvurdering er kravene til reliabilitet og validitet mindre da det i den konteksten hovedsakelig blir et tilbakemeldingsverktøy (Khan 2013).
Her følger noen eksempler på strukturerte observasjonsverktøy som kan brukes.
Mini Clinical Evaluation Exercise (Mini-CEX):
Mini Clinical Evaluation Exercise (Mini-CEX) (Durning, 2002, Kogan, 2003, Norcini, 1995) er et skåringsskjema som ble utviklet på 1990-tallet for bruk i spesialistutdanningen av leger i USA. Mini-CEX brukes både som vurderings- og tilbakemeldingsverktøy for gjennomføring av pasientsamtale og klinisk undersøkelse.
Dette skjemaet er oversatt til norsk av Professor Anders Bærheim, UiB, og medarbeidere. I skjemaet blir en rekke ferdigheter vurdert med hensyn til selvstendighet i utførelsen innen medisinske ferdigheter (somatisk undersøkelse, tekniske ferdigheter etc.), kommunikasjon med pasienter og samarbeidspartnere, opprettholdelse av tillit og profesjonalitet, sikkerhet og kvalitet. Den som observerer LIS-en, vanligvis supervisør eller evt. veileder, gir tilbakemelding til LIS-en basert på observasjonen. Utførelsen blir rangert ut fra en sjekkliste, og en samlet skåre for "klinisk kompetanse" blir regnet ut. På dette grunnlag kan supervisør, evt. veileder og LIS diskutere mulige forbedringsstrategier.
Det er ønskelig at de regionale utdanningssentrene og andre faginstanser utvikler og oversetter systematiske observasjonsverktøy og gjør dem tilgjengelige i utdanningsvirksomhetene over hele landet.
Lenker:
https://www.dagensmedisin.no/artikler/2018/12/21/nytt-skjema-for-medisinstudent-evaluering/
https://www.ntnu.no/came/mini-cex
OSKE og Objective Structured Assessment of Technical Skills (OSATS):
Objektiv strukturert klinisk eksaminasjon (OSKE) er en vurderingsform hvor det brukes strukturerte skåringsskjemaer. Kommunikasjonsferdigheter, klinisk undersøkelsesteknikk og andre ferdigheter kan testes. OSATS er utledet av OSKE og brukes som et vurderingsverktøy ved vurdering av tekniske ferdigheter (Martin, 1997; Niitsu, 2013). OSATS består av sjekklister og globale vurderingsskalaer (Global Rating Scale,GRS). Sjekklistene er oppgavespesifikke med en punktvis beskrivelse av trinnene i hver prosedyre. Ved hjelp av GRS-skåring vurderes generelle ferdigheter som for eksempel vevshåndtering, bevegelsesøkonomi, valg og håndtering av instrumenter samt kjennskap til og gjennomføring av prosedyren. En oversiktsartikkel av Hatala et. al. fra 2015 gjennomgår 29 studier som har anvendt OSATS (Hatala, 2015). OSATS hadde i hovedsak tre bruksområder: som ledd i en underveisvurdering, som summativ vurdering med konsekvenser for den legen som tar testen (high-stakes assessment) og som del av en programevaluering. Forskerne konkluderte med at bruk av OSATS som grunnlag for tilbakemelding generelt hadde høy validitet anvendt som del av underveisvurdering, men påpekte at det ikke er tilstrekkelig dokumentert at OSATS-skårer har sammenheng med ferdigheter og beslutningstaking i praksis.
Direct observation of practical skills (DOPS):
Det strukturerte skåringsskjemaet DOPS er en videreutvikling av mini-CEX og OSATS (se over) gjort av Royal College of Physicians i Storbritannia, og er spesifikt brukt i vurdering av kompetanse i virkelige praktiske prosedyresituasjoner i pasientutredning eller -behandling (Norcini, Burch 2007. Norcini, McKinley 2007.) Skjemaet er oversatt til norsk.
Non-Technical Skills for Surgeons (NOTSS):
Observasjonsverktøyet Non-Technical Skills for Surgeons (NOTSS) (ncbi.nlm.nih.gov) (Yule, 2008, Yule, 2006, Yule, 2018) er i bruk internasjonalt for å vurdere ikke-tekniske ferdigheter hos kirurger. Skjemaet inneholder 13 ferdigheter som skal skåres på en skala fra 1 (meget dårlig) til 5 (meget godt). De 13 ferdighetene dekker elementer som gjelder situasjonsbevissthet, beslutningstaking, lederskap, kommunikasjon og teamsamarbeid.
Andre verktøy og skjemaer
I flere av foretakene er det utarbeidet lokale skjemaer som kan være nyttige redskaper i vurderingen av LIS-ene. Ta kontakt med de regionale utdanningssentrene for mer informasjon.
Strukturerte observasjonsverktøy for tilbakemelding innen det kirurgiske fagfeltet er godt beskrevet og det er god evidens for at strukturert tilbakemelding kan bidra til forbedring av tekniske og ikke-tekniske ferdigheter. Se referanser for modellene GROW, PRACTICE og WISCONSIN.
Begrunnelse – dette er anbefalingen basert på
Bruken av strukturerte observasjonsverktøy er vanlig internasjonalt i både grunn- og etterutdanningen av leger og annet helsepersonell. Foreløpig er disse mest i bruk i grunnutdanningen av leger i Norge.
Strukturerte observasjonsverktøy og skåringsskjemaer gir mulighet for en tilbakemelding basert på mest mulig objektive og godt spesifiserte kriterier. Observasjonsskjemaene kan også bidra til at vurderingene legges på riktig kompetansenivå i forhold til hvor langt LIS-en har kommet i spesialiseringen.
Sist faglig oppdatert: 21.05.2019
Der prosedyrelister inngår som læringsaktivitet skal supervisør følge opp med tilbakemelding og vurdering av oppnådd kompetanse underveis og til slutt
Trening på prosedyrer er nødvendig for å oppnå relevante læringsmål. Prosedyrelister med spesifikasjon av antall repetisjoner, kan inngå som en del av grunnlaget for vurdering av måloppnåelse.
I flere spesialiteter anvendes prosedyrelister som grunnlag for trening og dokumentasjon på oppnådd kompetanse. Prosedyrelister inneholder krav til at en gitt prosedyre skal være gjennomført et spesifisert antall ganger.
Det er imidlertid ikke tilstrekkelig for kompetansevurderingen bare å kontrollere om antallet prosedyrer er utført. Det må i tillegg gjennomføres en kvalitativ kompetansevurdering både underveis og til slutt. Leder må legge til rette for at supervisør er tilstede for å gi tilbakemeldinger, bekrefte, korrigere og justere hyppig, særlig de første gangene. Også når alle avtalte repetisjoner er gjennomført må supervisør observere for å vurdere om kompetansen faktisk er oppnådd.
Antall repetisjoner som er nødvendig for den enkelte LIS vil variere i noen grad og må tilpasses den enkeltes progresjon.
Praktisk – slik kan anbefalingen følges
Kompetanseportalen er hensiktsmessig for å kartlegge i hvilken grad spesifikke prosedyrer faktisk er gjennomført, kombinert med tilbakemelding underveis og kvalitativ vurdering.
Ved flere prosedyrer kan det ved vurdering underveis være aktuelt å anvende strukturerte observasjonsverktøy. Se egen anbefaling om dette.
Ved opplæring i operasjonsteknikk og andre krevende prosedyrer kan det være naturlig med trinnvis økning av selvstendig arbeid under operasjoner. LIS-en bør få delta på flere inngrep av lignende type etter hverandre etter en plan for progresjon. LIS-en deltar først som assistent, opererer så med erfaren kollega som assistent, deretter selvstendig med egen assistent.
Det er en fordel om flere kolleger er med å vurdere progresjon og utførelse.
Ved prosedyrelæring i kirurgi kan video-basert supervisjon være en nyttig metode for instruksjon og vurdering med sikte på å forbedre tekniske ferdigheter. I praksis foregår det ved at LIS-en sammen med veileder/supervisør, gjennomgår en video av den kirurgiske prosedyren. Videoen kan enten være en instruksjonsvideo, eller en video som er tatt opp av en LIS som opererer. Sammen med veileder identifiserer man momenter ved den kirurgiske prosedyren der LIS-en har et forbedringspotensial. Disse momentene fokuseres det på i den påfølgende operative prosedyren (se Greenberg et al., Hu et al. Og Dimick et al.)
Begrunnelse – dette er anbefalingen basert på
Trening på prosedyrer under supervisjon vil være en mer effektiv læringsaktivitet enn repetisjon av prosedyre uten supervisjon. Dette gjelder særlig for LIS-er som ikke har lang erfaring. Vurderingen og tilbakemeldingene underveis ved innlæring av ny metode vil føre til at ferdighetene utvikles raskere.
Referanser
- Greenberg CC, Dombrowski J, Dimick JB. Video-Based Surgical Coaching. JAMA Surgery. 2016 Mar 1; 151: 282.
- Hu Y-Y, Mazer LM, Yule SJ, Arriaga AF, Greenberg CC, Lipsitz SR, et al. Complementing Operating Room Teaching With Video-Based Coaching. JAMA Surgery. 2017 Apr 1; 152: 318.
- Dimick JB, Scott JW. A Video Is Worth a Thousand Operative Notes. JAMA Surgery. 2019 Jan 23.
Sist faglig oppdatert: 21.05.2019
Kursprøver kan brukes ved vurdering av om en læringsaktivitet er tilfredsstillende gjennomført eller et læringsmål er oppnådd
Selv om en stor del av opplærings- og vurderingsarbeidet vil bli lagt til de enkelte virksomheter, vil det fortsatt være behov for eksterne aktiviteter som kurs, trening i simuleringslaboratorier etc. Kursleder, instruktør og andre vil kunne få oppgaver i å vurdere oppnådd kompetanse gjennom ulike vurderingsformer, inkludert kursprøve.
Med kursprøver menes formell testing av LIS-ens kunnskaper eller ferdigheter for å sjekke om relevant kompetanse er oppnådd gjennom den aktuelle læringsaktiviteten. Ofte vil dette være skriftlige eller elektronisk baserte besvarelser. Direkte observasjon i en simulert setting kan også anvendes som kursprøve.
Resultatene fra kursprøvene vil inngå som ett av flere elementer i en helhetlig vurdering av et læringsmål. I noen tilfeller kan bestått kursprøve være tilstrekkelig grunnlag for å vurdere om et gitt læringsmål er oppnådd. I andre tilfeller må bestått kursprøve suppleres med andre vurderingselementer, f. eks. observasjon i praksis. Kursplanleggerne må vurdere hvilken vurderingsform som egner seg og bør ha ansvaret for å utforme kursprøver.
Praktisk – slik kan anbefalingen følges
Ved kurs i praktiske ferdigheter kan systematiske observasjonsverktøy anvendes i vurderingen av oppnådd kompetanse, se egen anbefaling om dette. Dersom kompetansen ikke blir vurdert som god nok, kan veileder informeres, og eventuelt følge opp med revidert individuell utdanningsplan.
Begrunnelse – dette er anbefalingen basert på
Et kursbevis kan enten bekrefte deltakelse, eller bekrefte oppnådd kompetanse. For å få til en dreiing fra telling av kurs og antall kurstimer, til en bekreftelse på oppnådd kompetanse, vil det være viktig å få testet ut hva LIS-en har lært etter gjennomført kurs.
Sist faglig oppdatert: 21.05.2019
Ved noen læringsmål kan spesifikke ferdigheter vurderes i form av en simuleringsoppgave
Medisinsk simulering er praktisk trening for leger og annet helsepersonell med sikte på å oppøve bedre kompetanse på pasientbehandling, uten at pasienten involveres i treningen. Simuleringsøvelser kan anvendes til blant annet å vurdere om læringsutbytte er godt nok til å gå videre på pasient. Simuleringsøvelser kan også anvendes for å vurdere om læringsutbyttet kan godkjennes i den konteksten utbyttet skal anvendes.
Simuleringsøvelser inngår som læringsaktivitet i flere spesialiteter. Det kan være form av ferdighetstrening med målrettet praktisk trening for å automatisere ferdigheter som hører til kliniske prosedyrer, oftest med direkte tilbakemelding og bruk av egnet treningsutstyr. Simuleringsøvelser kan også anvendes der en ønsker en refleksjonsbasert læring, for å oppnå dypere innsikt. Dette kan være i form av praksisnær teamtrening med gjenskaping av relevante situasjoner med utforsking av dilemma, beslutninger, atferd og hvordan ikke tekniske ferdigheter påvirker anvendelse av kompetanse. Det kan også ta form av klinisk intervju av simulert pasient (skuespiller) ved spesielt krevende kommunikasjonsoppgaver.
Vurdering ved simulering kan brukes før LIS-en får praktisere, altså vurdering av om LIS-en er kompetent nok til å utføre oppgaven i en reell situasjon (eksempel: koloskopi, innleggelse av thoraxdren, avansert hjerte-/lungeredning, traumemottak, mottak av dårlig barn), eller som en vurderingsform for tilbakemelding og videre læring i simulert setting.
Praktisk – slik kan anbefalingen følges
Simulering og ferdighetstrening for læring forutsetter et trygt læringsmiljø der det er lov å feile for å gi erfaring og skape refleksjon. Ved individuell ferdighetstrening trener LIS-en frem til kompetansen er vurdert god nok til å gå videre på pasient. Ved simulering i team er det teamet som blir vurdert. Det bør likevel ved behov gis individuelle tilbakemeldinger slik at videre læringsaktiviteter tilpasses for å styrke kompetansen der det trengs. For å sikre nødvendige tilpasninger tar den ansvarlige for simuleringen opp forbedringsområder med LIS-en og med veileder ved behov. Også veileder kan spille inn behov for ekstra ferdighetstrening ved simulering for sin LIS.
Simulering kan legges opp som demonstrasjon på modeller (delferdigheter eller helhet), oftest utenfor relevant kontekst eller som scenariebasert testing. Scenario er å gjenskape en relevant arbeidssituasjon (et scenario) der LIS-en må forholde seg til flere forhold, f.eks. pasient, sykepleier, et større team og ikke bare en avgrenset prosedyre. Ved bruk av simulering som sluttvurdering må dette opplyses i forkant til LIS-en.
Det er utviklet spesielle observasjonsskjemaer som egner seg godt for vurdering av simuleringsøvelser. Et norsk eksempel på systematisk vurdering av scenariebaserte øvelser som del av spesialistutdannelsen i kirurgi er kurset Basic Surgical Skills, der OSATS (Objective Structured Assessment of Technical SKillS) blir anvendt i vurderingen (Mansoor, 2014). Simulatortesting blir også brukt i endoskopiopplæring.
Det er spesielt viktig at den som utfører vurdering av LIS-en i simulering er kurset, trent og vurdert kompetent til å skape et trygt og forutsigbart læringsmiljø, til å vurdere LIS-en og til å gi tilbakemeldinger på en pedagogisk god måte.
Begrunnelse – dette er anbefalingen basert på
Noen tilstander/situasjoner/prosedyrer er så sjeldne at de er vanskelige å lære uten å bruke simulering/ferdighetstrening. Noen tilstander/prosedyrer er så alvorlige at det er uforsvarlig å la LIS trene på pasient uten å ha vist god nok kompetanse i simulert setting i forkant. Det samme gjelder prosedyrer som innebærer stor risiko eller stort ubehag for pasienten. Andre situasjoner oppstår under så stor grad av kompleksitet at de er vanskelige å forstå, lære og forbedre. Det kan også være uetisk eller vanskelig å vurdere kompetansen i klinisk setting, for eksempel når den mer erfarne legen må behandle pasienten sammen med LIS-en under tidspress. Det er dokumentasjon for at man kan oppnå like god teknisk kirurgisk kompetanse ved simulering som ved «hands on» training (Le Blanc et al. 2010 og 2011).
Sist faglig oppdatert: 21.05.2019
Vurdering av bidrag til internundervisning eller tilsvarende bør inngå i vurderingsplanen
I henhold til spesialistforskriften skal godkjente utdanningsvirksomheter gjennomføre internundervisning i minimum 70 timer per år (spesialistforskriften, §24). LIS-en skal delta aktivt i internundervisning, og deltakelse bør registreres, men det vil i liten grad være aktuelt med egne kursprøver.
For flere læringsmål er anbefalt læringsaktivitet at LIS-en gjennomfører en eller flere presentasjoner i avdelingens internundervisning. Et eksempel er læringsmål 4 i FKM, som gjelder håndtering av etiske utfordringer i egen spesialitet, gjennomføre etisk refleksjon og veilede andre. Her er innlegg i internundervisning anbefalt som læringsaktivitet.
Veiledere og supervisører bør aktivt stimulere til at LIS-en får erfaring i å framføre faglige innlegg, kursforedrag og gjennomgang av pasientmaterialer. Et visst antall innlegg bør inngå i den individuelle utdanningsplanen.
Veileder eller en lege med ansvar for internundervisning bør gi tilbakemelding til LIS-en om gjennomføring av hans/hennes presentasjoner, både med hensyn til form og innhold. Deltakerevaluering av internundervisning kan også inngå som en vurderingsmetode.
LIS-ene kan med fordel benytte forskningsbaserte metoder for undervisning og læring i internundervisningen. Med det menes nye og aktive undervisningsmetoder, for eksempel slik som "flipped classroom", "peer-instruction" og teambasert læring.
For registrerte utdanningsvirksomheter som kommuner, er det ikke krav om å tilby internundervisning. Her bør LIS-en bli vurdert ved fremføring i andre relevante fora, eventuelt i gruppeveiledning.
Praktisk – slik kan anbefalingen følges
Det foreligger enkle sjekklister for vurdering av faglige foredrag.
Aktuelle momenter for tilbakemelding kan være:
- Er tema og problemstilling for innlegget tydelig presentert? Blir det gjort klart hvilke kilder innlegget bygger på?
- Er det en logisk og tydelig struktur i innlegget? Er det gode illustrasjoner?
- Åpnes det opp for spørsmål og dialog?
- Trekkes det tydelige konklusjoner?
Sist faglig oppdatert: 21.05.2019
Vurdering av skriftlige arbeider som for eksempel prosjektrapporter eller presentasjoner av forskningslitteratur kan inngå i vurderingsplanen
Skriftlige arbeider kan også inngå i vurderingsplanen. I del 2/3 av spesialistutdanningen er det anbefalt at LIS-en skriver en prosjektoppgave om et kvalitetsforbedringsprosjekt i egen klinisk praksis. I oppgaven inngår læringsmål i forskningsforståelse, kunnskapshåndtering og kvalitet og pasientsikkerhet i felles kompetansemål (FKM). Oppgaven er laget etter mal av KloK-oppgaven fra Universitetet i Oslo. Se mer om dette i rapport fra arbeidsgruppe 2 (Helsedirektoratet, 2017). Skriftlige arbeider kan også bestå i at LIS-en får i oppdrag å gjennomgå og oppsummere forskningslitteraturen om en bestemt aktuell pasient eller prosedyre.
For å vurdere slike oppgaver vil det være aktuelt å trekke inn personer med tilstrekkelig akademisk kompetanse i tillegg til veileder. Se også foreslått metodikk for vurdering av internundervisning.
Referanser
- Arbeidsgruppe 2: Forskningsforståelse, kunnskapshåndtering, kvalitet og pasientsikkerhet. Oslo: Helsedirektoratet, 2017
Sist faglig oppdatert: 21.05.2019
LIS-en bør få tilbakemelding fra pasienter som en del av spesialistutdanningen
I tilknytning til enkelte læringsaktiviteter i klinisk praksis kan også pasientens stemme inngå som grunnlag for tilbakemelding til LIS-en, f. eks. ved bruk av spørreskjemaer for pasientopplevelse.
Praktisk – slik kan anbefalingen følges
Flere aktuelle spørreskjemaer kan anvendes for å undersøke pasienters opplevelse av konsultasjonen, så som skjemaer fra de Nasjonale brukererfaringsundersøkelser (Pasopp), Patient Experience Questionnaire (PEQ), som er utarbeidet av norske forskere (Steine, 2001) og Communication Assessment Tool (CAT) (Makoul, 2007). En norsk validert utgave av CAT finnes i rapport om pedagogikk og kommunikasjon fra en arbeidsgruppe oppnevnt av Helsedirektoratet (Helsedirektoratet, 2017). Anvendelse av slike skjemaer som tilbakemelding til leger er noe nytt, og den enkelte utdanningsvirksomhet bør finne fram til hensiktsmessige måter å gjennomføre det på.
Referanser
- Steine S, Finset A, Laerum E. A new, brief questionnaire (PEQ) developed in primary health care for measuring patients' experience of interaction, emotion and consultation outcome. Family Practice. 2001;18(4):410-8. doi: 10.1093/fampra/18.4.410
- Makoul G, Krupat E, Chang CH. Measuring patient views of physician communication skills: Development and testing of the Communication Assessment Tool. Patient Education and Counseling. 2007;67(3 SPEC. ISS.):333-42. doi: 10.1016/j.pec.2007.05.005
- Gruppe 3: Pedagogikk og kommunikasjon (dekker kommunikasjon, pasient- og pårørendeopplæring, brukermedvirkning og samhandling). Oslo: Helsedirektoratet, 2017
- Nasjonale brukererfaringsundersøkelser: Nasjonalt kunnskapssenter for helsetjenesten. https://www.helsebiblioteket.no/innhold/artikler/kvalitetsforbedring/kvalitetsforbedring#brukererfaringer
Sist faglig oppdatert: 21.05.2019