Miljørettet helsevern

Miljørettet helsevern

Sist oppdatert 13. mai 2025

Miljørettet helsevern er et fagområde innen folkehelse som handler om å identifisere, forebygge og kontrollere miljøfaktorer som kan påvirke menneskers helse.

Arbeidet med miljørettet helsevern omfatter helsefremmende miljøtiltaksom legger til rette for positive faktorer som for eksempel gode oppvekstsvilkår, godt fysisk skolemiljø, helsefremmende nærmiljøer, trygge skoleveier, sosiale møteplasser m.m. I tillegg skal man forebygge sykdom og uhelse ved å beskytte befolkingen mot negative miljøfaktorer, som for eksempel støy, forurensing, dårlig inneklima, helseskadelige bomiljø, ulykker og skader.

Målet er å redusere risiko for sykdommer, forbedre livskvaliteten og beskytte sårbare grupper.

Aktuell lover, forskrifter og forarbeider

Miljørettet folkehelsearbeid i plan

Kommunen skal etter plan og bygningsloven utarbeide en kommuneplan med tilhørende delplaner. Planstrategien skal ligge til grunn for dette arbeidet som bør bygge på informasjon og kunnskap fra alle sektorer i kommune, inkludert miljøfaktorer som kan påvirke menneskers helse. På denne måten sikrer planlegging at nærmiljøet og lokalsamfunnet skal bli mest mulig helsefremmende.

God planlegging bidrar til trygge oppvekst- og levekår i form av gode bomiljøer, nødvendig infrastruktur, samt inkluderende by- og nærmiljøer, og vil i mindre grad føre til misnøye, konflikter og klagesaker.

Klagesaksbehandling og vedtak

Kommunen skal føre tilsyn med virksomhet og eiendom etter folkehelseloven, og i den forbindelse treffe nødvendige enkeltvedtak etter samme kapittel. Kommunen skal prioritere klagesaksbehandling etter en vurdering av helserisiko og forholdsmessighet. Saksbehandling og vedtak skal følge forvaltningsloven.

Avgjør først om saken skal behandles vurderes etter annet regelverk, som for eksempel grannelova, burettslagslova, politivedtekter eller andre juridiske bindende kommunale planer som kommuneplanen og reguleringsplaner. Folkehelseloven og regelverket i miljørettet helsevern er ment som et sikkerhetsnett for å sikre helsen til befolkningen.

Tilsyn og godkjenning

Tilsyn og godkjenning er virkemidler som brukes innen miljørettet helsevern for å ivareta innbyggernes helse og trivsel.

Dette betyr at kommunen fører tilsyn med skoler, barnehager, virksomheter og eiendommer for å sikre trygge og helsemessig forsvarlige forhold. Miljørettet helsevern som tilsynsorgan gir godkjenning av virksomheter der det er påkrevd, som for eksempel for barnehager og skoler.

Beredskap i miljørettet helsevern

Kommunen plikter å utarbeide en beredskapsplan for sine oppgaver, i samsvar med helseberedskapsloven. Helseberedskapsplanen skal samordnes med kommunens øvrige beredskapsplaner. Miljørettet helsevern skal være en del av kommunens helse- og sosialberedskapsplan, og inkludert i risiko- og sårbarhetsanalyse (ROS).

Ved en miljøhendelse eller mistanke om utbrudd av sykdom knyttet til helseskadelige miljøfaktorer, skal kommunen etter folkehelseloven iverksette nødvendige tiltak for å forebygge, håndtere og begrense negative helsekonsekvenser.

Begrepet CBRNE er en fellesbetegnelse på farer med høyt skadepotensiale. Alt handler om stoff og materialer som kan gjøre at liv går tapt.

Kan den lenkes til flisen helse- og beredskap?

Andre ressurser