Kommuneoverlegen skal utføre medisinskfaglig rådgivning til helse- og omsorgstjenesten på lik linje med rådgivning til øvrige sektorer i kommunen. Dette innebærer å ha oversikt over lokal, regional og nasjonal kunnskap, samt utviklingstrekk i samfunnet.
Kommuneoverlegen bør være en viktig premissleverandør i kommunal planlegging, blant annet ved å sikre bruk av gode styringsdata om sykdomsforekomst og identifisere helsebehov på gruppenivå. Kommuneoverlegen bør bidra med kunnskap om helseforhold i budsjettarbeid og beslutningsprosesser. Rådgiverrollen omfatter også evaluering av helse- og omsorgstjenester i kommunen som viktig del av kvalitet- og utviklingsarbeidet.
Kommuneoverlegen står i særstilling fordi funksjonen ligger utenfor den daglige driften og det kliniske arbeidet i helse- og omsorgstjenesten.
Den kommunale helse- og omsorgstjenesten har et bredt samfunnsoppdrag gjennom å forebygge, behandle og legge til rette for mestring av sykdom, skade, lidelse og nedsatt funksjonsevne. Tjenesten skal være av høy kvalitet og bidra til best mulig ressursutnyttelse. Verdier som likeverd, likestilling og respekt for den enkeltes verdighet og integritet skal legges til grunn for tjenestene.
Kommuneoverlegens rådgiverrolle kan innebære å gi råd om kommunal planlegging, styring og evaluering av helse- og omsorgstjenestene, også innen sykehjem og hjemmebasert omsorg.
Kommuneoverlegen er medisinskfaglig rådgiver for fastlegeordningen på lik linje med den øvrige kommunale helsetjenesten. Kommuneoverlegen bør involveres i kvalitetsarbeidet i fastlegeordningen og i samhandlingen mellom kommunen og fastlegene. Dette gjøres vanligvis ved at kommuneoverlegen deltar i samarbeidsutvalget. Fastlegene skal bidra til oversikten over helsetilstanden og påvirkningsfaktorene som er en viktig del av kommunens folkehelsearbeid.
Det er nyttig at kommuneoverlegen er synlig og aktiv i ulike samhandlingsarenaer for å ivareta det samfunnsmedisinske perspektivet. Eksempler på dette kan være helsefellskap, politiråd og beredskapsråd.
Helsefellesskap er en arena hvor kommuner og helseforetak utvikler og planlegger tjenestene sammen som likeverdige partnere. Helsefellesskapene ble etablert i 2020 som ledd i nasjonal helse- og sykehusplan 2020-2023, og er siden videreført. Helsefellesskapets innsatsområder er utvikling av:
Lokale fastleger og kommuneoverleger bør delta som faglige rådgiver i helsefellesskapene.
Politirådet er et formalisert samarbeid mellom øverste ledelse i kommunen og lokalt politi. Rådet skal være et strategisk organ for det lokale kriminalitetsforebyggende arbeidet, og sikre utveksling av kunnskap og erfaring mellom politi og kommune. Politirådet har også ansvar for redning og beredskap. En sentral tanke bak politirådene er at kunnskap om lokale problemer skal omsettes til samordnet innsats.
Under flisen "Helseberedskap" finner du flere relevante kunnskapsressurser.
Kommuneoverlegen, eller den han bemyndiger, kan fatte vedtak om tvungen legeundersøkelse dersom pasienten unndrar seg nødvendig legeundersøkelse etter psykisk helsevernloven. Vedtaket er et enkeltvedtak etter forvaltningsloven og er ikke helsehjelp. Det skal derfor ikke skrives inn i pasientjournal, men arkiveres i kommunenes saksbehandlingssystem unntatt offentlighet.
Annet relevant lovverk som omhandler bruk av tvang (MT)
I øvrig tvangslovverk som er relevant for kommunehelsetjenesten har kommuneoverlegen kun en rådgivende rolle. Etter helsepersonelloven § 7, pasient- og brukerrettighetsloven § 4a og psykiskhelsevernloven §§ 3-2 og 3-3,er det helsepersonellet som er ansvarlig for helsehjelpen som skal fatte vedtak eller beslutning.
Etter helse- og omsorgstjenesteloven § 10-1og § 10-3er det kommunen som fatter midlertidig vedtak. Barneverns- og helsenemnda treffer endelig vedtak. For vedtak etter helse- og omsorgstjenesteloven kapittel 9 er det den som har det daglige ansvaret for tjenesten, (eller – dersom det ikke er tid til dette – av tjenesteyteren) som fatter beslutning.
Kommuneoverlegens rolle er å gi råd til helsepersonell og tjenestene, og bør derfor kjenne regelverket.