Innholdsfortegnelse

Praktisk veileder i håndtering av matallergi

Ernæringsmessige konsekvenser

Ernæringsmessige utfordringer ved eliminasjon av spesifikke matvaregrupper

Melkeprodukter

Melkeprodukter er hovedkilden til kalsium, jod og riboflavin hos både barn og voksne (se tabell 2 og 3). I tillegg bidrar melk med andre viktige næringsstoffer som vitamin B12, niacin og sink. Småbarn får hele 40 % av sitt proteininntak fra melkeprodukter. Eliminasjon av melkeprotein er derfor den dietten som i størst grad øker risikoen for feilernæring og dårlig tilvekst hos barn.

Hvete/gluten

Ernæringsstatus hos personer som spiser glutenfri kost er først og fremst undersøkt hos cøliakere, og resultatene kan ikke uten videre overføres til andre grupper som unngår gluten. En oppsummering viser at gluteneliminasjon kan medføre lavt inntak av B-vitaminer, vitamin D, jern, sink, magnesium og fiber, samt et høyere inntak av mettet fett og mat med høy glykemisk indeks (35). I en norsk studie av voksne med selvrapportert ikke-cøliakisk glutensensitivitet (NCGS) fant man høy andel energi fra fett og suboptimalt inntak av vitamin D, folsyre, kalsium, jod og jern, men normale nivåer av mikronæringsstoffer i blodet og kroppsmasseindeks (KMI) som i normalbefolkningen (36). Andre har beskrevet økt forekomst av lav beintetthet, vekttap og anemi hos NCGS-pasienter henvist til spesialist (37). I USA har man funnet høyere nivåer av kvikksølv, bly og kadmium i blodet og høyere arsennivåer i urin hos personer som spiser glutenfri kost (38).

Sjømat

Allergenene i fisk og skalldyr/bløtdyr har lite til felles, men innenfor hver artsgruppe er det større likhet og sjanse for kryssreaksjon. Utredning med tanke på om man kan spise noen typer sjømat anbefales.

Sjømat er særlig viktig for tilførselen av jod, selen, vitamin D, og langkjedede omega-3-fettsyrer (EPA og DHA), som er viktige for hjerne, syn og hud.

Frukt og grønnsaker

Frukt, bær og grønnsaker tilfører kosten farge, volum, smaksrikdom og friskhet i tillegg til viktige næringsstoffer. Begrenset inntak vil gå ut over tilførsel av vitamin C, betakaroten, folat, antioksidanter, kalium, magnesium, fiber og prebiotika.