Rundskriv til folketrygdloven § 5-8 – fysioterapi
Innledning
Sist faglig oppdatert: 01.07.2024
Rundskrivet er utarbeidet av Helsedirektoratet 1. januar 2021.
Det ble sist oppdatert 1. juli 2024.
Helse- og omsorgsdepartementet har med hjemmel i de ulike bestemmelsene i gitt forskrifter om stønad til dekning av utgifter til helsetjenester.
Bestemmelser om formål og omfang ved stønad etter folketrygdloven kapittel 5 fremgår av og rundskriv til folketrygdloven § 5-1.
Det er som hovedregel et vilkår for stønad etter kapittel 5 at pasienten er medlem av folketrygden, jf. . Som hovedregel er alle som er bosatt i Norge medlem av folketrygden. Reglene om medlemskap reguleres av folketrygdloven kapittel 2. I dette rundskrivet vil medlemmet omtales som «pasienten».
Hvis utgifter til helsetjenester dekkes etter annen lovgiving, gis det ikke stønad etter kapittel 5 i folketrygdloven, jf. § 5-1. Dette kan for eksempel gjelde når pasienter er innlagt i helseinstitusjon i spesialisthelsetjenesten eller når pasienter har opphold i kommunale helse- og omsorgsinstitusjoner.
Dette rundskrivet er Helsedirektoratets fortolkning av hvordan enkelte bestemmelser i folketrygdloven og tilhørende forskrifter skal forstås og praktiseres. Rundskrivet er ikke en sammenhengende beskrivelse av bestemmelsene på området, men gir utdypende merknader.
Helfo er Helsedirektoratets ytre etat og forvalter folketrygdloven kapittel 5 om stønad ved helsetjenester.
Rammene for stønadsordningen for fysioterapi
Sist faglig oppdatert: 01.01.2021
Kommuner kan velge om de vil ansette fysioterapeuter på fast lønn (fastlønnsfysioterapi) eller inngå driftsavtale med næringsdrivende fysioterapeut (avtalefysioterapi):
- Fastlønnsfysioterapi finansieres gjennom kommunal egenfinansiering, fastlønnstilskudd fra Helfo og egenandeler fra pasientene.
- Avtalefysioterapi finansieres gjennom kommunenes , refusjon fra Helfo og egenandeler fra pasientene.
Helse- og omsorgsdepartementet har fastsatt rammene for avtalefysioterapien i .
Driftstilskudd og takster fastsettes på bakgrunn av årlige forhandlinger mellom staten ved Helse- og omsorgsdepartementet og KS på den ene siden, og Norsk Fysioterapeutforbund, Norsk Manuellterapeutforening og Privatpraktiserende Fysioterapeuters Forbund på den andre siden. Størrelse på driftstilskudd og takster framgår av
Drift av selvstendig næringsdrivendes fysioterapivirksomhet som del av den kommunale helsetjenesten, er nærmere regulert i rammeavtale mellom KS på den ene siden, og Norsk Fysioterapeutforbund, Norsk Manuellterapeutforening og Privatpraktiserende Fysioterapeuters Forbund på den andre siden. Avtalen kalles ASA 4313.
Relevant regelverk for stønad til fysioterapi
Hjemmelen for stønad til fysioterapi er .
Helse- og omsorgsdepartementet har gitt to forskrifter med hjemmel i lovens § 5‑8 femte ledd:
- – regulerer vilkår for stønad
- – regulerer blant annet hos hvilke fysioterapeuter det gis stønad
Andre relevante forskrifter:
Fysioterapeuter som omfattes av stønadsordningen
[Endret 01/24]
Det er et vilkår for stønad til fysioterapi at fysioterapeuten har driftsavtale med en kommune, jf. annet ledd.
Rett til refusjon for vikar
[Endret 01/24]
Reglene for refusjon til vikar fremgår av . Vær oppmerksom på at en avtalefysioterapeut aldri kan kreve refusjon for behandling utført av sin vikar.
Utbetaling av refusjon for behandling utført av en vikar er et forhold mellom vikaren og Helfo. Når kommunen har godkjent vikaren, må vikaren inngå avtale med Helfo via tjenesten «Praksisinformasjon» i tjenesteportalen for helseaktører og registrere nødvendig dokumentasjon. Les mer på helfo.no om tjenesten «Praksisinformasjon».
Hovedregelen er at en avtalefysioterapeut som har tatt inn en vikar, ikke kan praktisere for trygdens regning i samme periode. Vikaren overtar avtalefysioterapeutens rett til refusjon i vikarperioden, og at vikarens praksisomfang må ligge innenfor samme ramme som avtalefysioterapeutens praksisomfang. Hvis kommunen godkjenner en vikar i deltidspermisjon, kan både avtalefysioterapeuten og vikaren utløse refusjon, men det er et vilkår at det samlede praksisomfanget ikke utvides. Avtalefysioterapeuten og vikaren vil ikke kunne utløse refusjon for samme dato og klokkeslett.
Om fysioterapeuten kan ta inn en vikar ved fravær og permisjon er et forhold mellom avtalefysioterapeuten og kommunen. Dette er regulert i og i .
Driftsavtale med nedtrapping/opptrapping
En fysioterapeut som planlegger å avvikle virksomheten på grunn av alder eller uførhet, har rett til å trappe ned sin virksomhet. Kommunen kunngjør og tildeler da driftsavtalen til en ny fysioterapeut som inngår en driftsavtale med kommunen med opptrapping i tråd med fastsatt nedtrappingsplan. I fremgår det at nedtrapping må gjennomføres slik at det samlede omfanget av virksomheten ikke utvides vesentlig.
I nedtrappings-/opptrappingsperioden er både nedtrappende og opptrappende fysioterapeut knyttet til samme driftsavtale med kommunen, og begge fysioterapeutene har rett til trygderefusjon i kraft av å ha driftsavtale med kommunen. Vikarreglene i skal ikke legges til grunn. Det er kommunens ansvar å følge opp at det samlede omfanget av virksomheten ikke utvides vesentlig.
Rett til refusjon for utdanningskandidater og lærere
Fysioterapeuter som er utdanningskandidat eller lærer ved visse undervisningsinstitusjoner, kan gis rett til refusjon i en begrenset periode. De må overfor Helfo legge fram dokumentasjon på
- at institusjonen og utdanningen er godkjent av Helse- og omsorgsdepartementet
- at fysioterapeuten er utdanningskandidat eller lærer ved den aktuelle institusjonen
- omfanget av praksisen i antall timer per uke
Refusjonsretten er begrenset til det antall timer behandlingsvirksomhet som departementet har godkjent ut fra de praksiskrav som institusjonen har fastsatt, og til den perioden fysioterapeuten deltar i institusjonens undervisningsprogram.
Helse- og omsorgsdepartementet har gitt godkjenning til følgende undervisningsinstitusjoner:
- Universitetet i Bergen: klinisk masterstudium i manuellterapi
- Høgskulen på Vestlandet: masterprogram i klinisk fysioterapi
- Oslo Met: videreutdanning i psykomotorisk fysioterapi
- Norges Idrettshøgskole: masterprogram i idrettsfysioterapi
- Universitetet i Tromsø: masterprogram i fysioterapi, studieretning psykomotorisk fysioterapi eller nevrologisk fysioterapi
§ 3
Sist faglig oppdatert: 01.01.2021
Utgifter til fysioterapi kan bare dekkes dersom fysioterapeuten har autorisasjon. Fysioterapistudenter som er i praksis eller har deltidsjobb i studietiden, kan ikke utløse trygderefusjon.
§ 5 første ledd
Sist faglig oppdatert: 01.01.2021
Når pasienter ber om fritak for egenandel på grunn av yrkesskade, må fysioterapeuten be pasienten dokumentere yrkesskaden gjennom et vedtak på godkjent yrkesskade fra NAV, jf. . For tidsbegrensede vedtak vil pasienten kun ha rett til refusjon etter honorartakst i den oppgitte perioden. Den enkelte fysioterapeut må vurdere om det er årsakssammenheng mellom den godkjente yrkesskaden og behandlingsbehovet. Skal pasienten fritas fra egenandel, må behandlingsbehovet i det vesentligste skyldes den godkjente yrkesskaden.
Dersom en fysioterapeut krever egenandeler for behandlingen og pasienten mener at vilkårene for dekning etter honorartakst er oppfylt, kan pasienten søke Helfo om å få refundert egenandelen.
Vernepliktige og korporaler er yrkesskadedekket 24 timer i døgnet og har rett til dekning etter honorartakst for fysioterapi etter forskriftens § 5.
§ 5 annet ledd
Sist faglig oppdatert: 01.01.2021
All undersøkelse og behandling som det gis stønad til, skal være innenfor rammen av nødvendig og faglig forsvarlig fysioterapi. Behandlingsformene som benyttes må være anerkjente og nødvendige for å gi forsvarlig fysioterapi.
Behandlingsformer som ligger klart innenfor fysioterapifaget i Norge, er for eksempel øvelsesbehandling, manuelle behandlingsteknikker (bløtvevsbehandling, massasje, mobilisering), elektroterapi, traksjonsbehandling, manuell terapi, psykomotorisk fysioterapi, rådgivning og informasjon.
Alternativ behandling er metoder som i all vesentlighet anvendes utenfor helse- og omsorgstjenesten. Behandlingsformer som ligger klart utenfor fysioterapifaget i Norge, er for eksempel osteopati, naprapati, fotsoneterapi, akupunktur, aromaterapi, magnetterapi og medisinsk yoga.
Nåler kan brukes som et hjelpemiddel eller «verktøy» i forbindelse med fysioterapeutisk undersøkelse og behandling, for eksempel i forbindelse med triggerpunktbehandling og elektroterapi.
Fysioterapeuten er ansvarlig for all behandling. Medhjelpere kan ikke på egen hånd utføre behandlingstiltak og utløse refusjon fra trygden.
Hovedregelen er at to fysioterapeuter ikke kan utløse refusjon for å behandle samme pasient samtidig. Hvis pasienten har et så omfattende behandlingsbehov at det er nødvendig at to fysioterapeuter behandler samtidig, kan det gjøres unntak fra hovedregelen. Momenter som vil være av betydning ved vurdering, er blant annet om det vil medføre en vesentlig ulempe for behandlingen og pasienten å utføre to behandlinger etter hverandre.
§ 5 fjerde ledd
Sist faglig oppdatert: 01.07.2022
[Endret 7/22]
Forskriftens § 5 fjerde ledd regulerer avtalefysioterapeutens mulighet for å kreve inn og beholde egenandeler utløst av turnuskandidat.
Turnuskandidater kan gjennomføre deler av turnustjenesten hos avtalefysioterapeut. Behandlingen som turnuskandidaten gir, utløser ikke trygderefusjon, men på samme måte som kommuner kan kreve egenandel for behandling utført av en turnuskandidat, kan avtalefysioterapeuten kreve inn og beholde egenandelene som turnuskandidaten kan kreve av pasientene.
Når avtalefysioterapeuten krever egenandel, må denne egenandelen innrapporteres til Helfo på lik linje med alle egenandeler som inngår i ordningen med egenandelstak.
Det er fra 1. juli 2022 innført egne takstkoder for egenandeler utløst av turnuskandidat hos avtalefysioterapeut, se kapittel II. Takster punkt T.
§ 6
Sist faglig oppdatert: 01.01.2021
Hvis pasienten på grunn av sin helsetilstand ikke kan møte opp på behandlingsstedet, dekker kommunen reiseutgifter for fysioterapeuten. Nærmere regler om dette er gitt i . I tillegg utbetaler Helfo reisetillegg etter takstene F21-23 i . Reisetillegget skal kompensere for tapt arbeidsinntekt under reise til og fra pasienten.
§ 9
Sist faglig oppdatert: 01.01.2021
Forskriftens § 9 regulerer størrelsen på driftstilskuddet som kommunene skal utbetale til næringsdrivende fysioterapeuter som de har inngått driftsavtale med. Driftstilskuddet utbetales av kommunene etter helse- og omsorgstjenesteloven, og dekkes ikke av Helfo etter folketrygdloven. Bestemmelser om driftstilskuddet er tatt inn i denne forskriften som informasjon om hvilket beløp som er fastsatt i forhandlinger mellom staten, KS og profesjonsforeningene.
Helsedirektoratets kommentarer til kapittel II Takster
Sist faglig oppdatert: 01.07.2022
Her utdyper vi enkelte bestemmelser i .
Folketrygdens stønad gis i form av takster for utført aktivitet. Takstene er fastsatt i forskriftens kapittel II.
Takstene er inndelt i honorar, egenandel og refusjonsandel:
- Egenandel er det beløpet pasienten skal betale før egenandelstaket er nådd.
- Refusjonsandelen er det beløpet fysioterapeuten får refundert av Helfo.
- Honorartakst er summen av egenandelen og refusjonsandelen. Helfo kan dekke hele honorartaksten dersom pasienten er under 16 år, har en godkjent yrkesskade eller har frikort.
- I tillegg til honorartakst kan fysioterapeuten i noen tilfeller kreve pasientbetaling, jf. forskriften kapittel III.
Honorartakstene fastsettes i forskrift på bakgrunn av forhandlinger mellom staten og KS på den ene siden, og Norsk Fysioterapeutforbund, Norsk Manuellterapeutforening og Privatpraktiserende Fysioterapeuters Forbund på den andre siden. Endring i egenandelene fastsettes av Stortinget i statsbudsjettet.
Vilkårene for å utløse den enkelte takst fremgår av takstens ordlyd og av merknad til taksten. Videre fremgår det av taksttabellen om
- den enkelte takst kan kombineres med andre takster i én og samme konsultasjon
- taksten kan repeteres i én og samme konsultasjon
- det er merknader til taksten i forskriften
Egenandelstak
Behandling hos fysioterapeut inngår i ordningen med egenandelstak. Pasienten må betale egenandeler inntil egenandelstaket er nådd. Hva som er godkjente egenandeler, følger av de enkelte takstene i forskriftens kapittel II.
Punkt T: Egenandeler hos turnuskandidat
Sist faglig oppdatert: 01.07.2022
[Tilføyd 7/22]
Turnuskandidater er fastlønnet i kommunen og skal ikke ha eget oppgjør med Helfo. Fra 1. juli 2022 er det innført egne takster for egenandeler ved undersøkelse og behandling hos turnuskandidat hos avtalefysioterapeut fordi turnuskandidater kan utløse egenandeler, men ikke refusjonsandelen på takstene. Det er avtalefysioterapeuten som krever inn egenandelene og tar disse med i sitt oppgjør til Helfo. Avtalefysioterapeut og turnuskandidat kan behandle hver sine pasienter samtidig.
Takstene A1dt og B0dt er innført ved en inkurie, og det er i utgangspunktet ikke behov for disse takstene hos turnuskandidater. Dette har imidlertid ingen praktisk betydning. Enten turnuskandidaten utløser A1at/B0at eller A1dt/B0dt ved behandling av barn under 16 år, er egenandelen den samme. Barn under 16 år er fritatt for egenandel hos avtalefysioterapeut, og egenandelen vil i slike tilfeller bli betalt av Helfo.
Punkt T: Egenandeler hos turnuskandidat
Sist faglig oppdatert: 01.07.2022
[Tilføyd 7/22]
Turnuskandidater er fastlønnet i kommunen og skal ikke ha eget oppgjør med Helfo. Fra 1. juli 2022 er det innført egne takster for egenandeler ved undersøkelse og behandling hos turnuskandidat hos avtalefysioterapeut fordi turnuskandidater kan utløse egenandeler, men ikke refusjonsandelen på takstene. Det er avtalefysioterapeuten som krever inn egenandelene og tar disse med i sitt oppgjør til Helfo. Avtalefysioterapeut og turnuskandidat kan behandle hver sine pasienter samtidig.
Takstene A1dt og B0dt er innført ved en inkurie, og det er i utgangspunktet ikke behov for disse takstene hos turnuskandidater. Dette har imidlertid ingen praktisk betydning. Enten turnuskandidaten utløser A1at/B0at eller A1dt/B0dt ved behandling av barn under 16 år, er egenandelen den samme. Barn under 16 år er fritatt for egenandel hos avtalefysioterapeut, og egenandelen vil i slike tilfeller bli betalt av Helfo.
Helsedirektoratets kommentarer til kapittel III Egenandeler og pasientbetaling
Sist faglig oppdatert: 01.01.2021
Her utdyper vi enkelte bestemmelser i .
Det fremgår også av annet ledd at "Fysioterapeuten kan ikke ta høyere egenandel eller pasientbetaling enn det som fremgår av forskrift om stønad til dekning av utgifter til fysioterapi".
Det fremgår av at innsyn i journal skal være gratis. Det fremgår videre at det kan kreves "et rimelig gebyr" basert på administrasjonskostnadene dersom pasienten ber om flere kopier, jf. personvernforordningen (GDPR) art 15 nr. 3.
Ved brudd på bestemmelsene om egenandeler og pasientbetaling skal Helfo rapportere til kommunen.
Kommuner / fastlønte fysioterapeuter kan kreve samme egenandeler som avtalefysioterapeuter. For pasienter med frikort kan kommuner kreve egenandelene fra Helfo.
Helsedirektoratets kommentarer til kapittel IV Tilskott til fellesformål
Sist faglig oppdatert: 01.01.2021
Her utdyper vi enkelte bestemmelser i .
I de årlige forhandlingene mellom staten og profesjonsforeningene forhandles det om driftstilskudd, takster og avsetning av midler til fondet til etter- og videreutdanning av fysioterapeuter. Størrelsen på beløpet som skal avsettes til fondet, fremgår av forskriftens kapittel V, og det er Helfo som foretar utbetaling til fondet.
Helsedirektoratets kommentarer til kapittel V Ikrafttredelse
Sist faglig oppdatert: 01.01.2021
Her utdyper vi enkelte bestemmelser i
Forskriften revideres forskriften normalt per 1. juli hvert år etter gjennomføring av forhandlinger mellom staten, KS, Norsk Fysioterapeutforbund, Norsk Manuellterapeutforening og Privatpraktiserende Fysioterapeuters Forbund.