Vitamin B12-mangel


BMJ-logo

Vitamin B12-mangel kan gjøre deg blodfattig. Det betyr at blodet ikke er i stand til å frakte oksygen rundt i kroppen så godt som det burde. Langvarig B12-mangel kan også gi permanente skader på nervesystemet. Vitamin B12-mangel behandles med vitaminpiller eller injeksjoner.

Hva er vitamin B12-mangel?

Vitamin B12 er et vitamin som du trenger for å holde deg frisk. Det finnes hovedsakelig i animalske produkter som kjøtt, fisk, melk, ost og egg. Du finner det også i gjærekstrakt.

Noen mennesker får ikke nok vitamin B12 i maten de spiser, eller de får rikelig, men kroppen absorberer det ikke riktig. Dette fører til vitamin B12-mangel.

Du kan være i faresonen hvis du:

 • Er over 60 år gammel
 • Er veganer eller vegetarianer
 • Har hatt en mage- eller tarmoperasjon
 • Har hatt en tilstand som kalles atrofisk gastritt, som forårsaker betennelse i
  magen
 • Har Crohns sykdom eller cøliaki som forårsaker betennelse i tarmen
 • Tar medisiner som hindrer kroppen i å absorbere vitamin B12, som for eksempel
  antiepileptika, reseptbelagte syrenøytraliserende legemidler, eller metformin

 Noen får ikke nok vitamin B12 på grunn av en tilstand som kalles pernisiøs anemi. Ved pernisiøs anemi angriper immunsystemet de cellene i kroppen som produserer et stoff som kalles intrinsic factor. Uten intrinsic factor kan ikke kroppen absorbere nok vitamin B12 fra maten.

Du kan ta en blodprøve for å sjekke nivået av vitamin B12.

Symptomer

Vitamin B12 brukes av kroppen til å produsere røde blodceller. Dette er de cellene i blodet som frakter oksygen rundt i kroppen. Uten nok vitamin B12 kan du bli blodfattig.

Symptomer på blodmangel:

 • Tretthet
 •  Tung pust
 • Hjertebank

Vitamin B12-mangel over lang tid kan påvirke nervesystemet.

Vanlige symptomer kan være:

 • Nummenhet eller prikking i fingrene eller tær
 • Nedsatt evne til å føle vibrasjoner i føttene
 • Gangvansker

Noen få utvikler alvorlig kraftsvekkelse i armer og bein og krampetendens (spastisitet).

Behandling

Anbefalinger for sunne B12-nivåer varierer fra land til land. I Storbritannia anbefales det et inntak på 1,5 mikrogram vitamin B12 per dag, mens ammende kvinner trenger 2 mikrogram. De fleste vil få denne mengden fra maten de spiser.

Veganere og vegetarianere blir anbefalt å ta daglig vitamin B12 tilskudd eller å spise matvarer beriket med vitamin B12. Berikede matvarer kan være gjærekstrakt, vegetabilsk protein, soya melk, grønnsaker og solsikkemargarin og frokostblandinger.

Hvis du har hatt en tarm- eller mageoperasjon (for eksempel slankeoperasjon), må du ta vitamin B12 tilskudd. Det kan også være nødvendig med regelmessige blodprøver for å sjekke vitamin B12-nivået.

Behandlingen for lave nivåer av vitamin B12 er tilskudd av vitamin B12. Eksempler på legemidler som blir brukt i behandlingen er hydroksokobalamin og cyanokobalamin, som er to former for vitamin B12. 

Inntak av vitamin B12, vil avhenge av symptomene og alvorlighetsgraden. 

Har du alvorlig anemi eller skade på nervesystemet, trenger du vitamin B12-injeksjoner. Disse gis omtrent tre ganger i uken i ca to uker. Injeksjonene vil bygge opp et lager av vitamin B12 i kroppen din. Etter dette må du ta injeksjoner med noen måneders mellomrom for å hindre tilbakefall.

Hvis symptomene ikke er alvorlige, eller en blodprøve viser du har lite vitamin B12, kan du prøve vitamin B12 kosttilskudd 1-2 mg som tabletter. Fra 1 mai 2017 finner du cyanocobalamin (Behepan) 1 mg tilgjengelig på resept i norske apoteker. Merker du ikke effekt etter to måneder, må du bytte til injeksjoner. I praksis vil de fleste få injeksjonsbehandling (sprøyte i setemuskulatur) fra start av i Norge.

Noen få pasienter har samtidig mangel på folsyre. Dette kan bedres med folsyretabletter. Ved mangel på begge vitaminer må begge mangler behandles. Ved ensidig korreksjon av folinsyremangel, kan B12 mangelen føre til at nerveskadene bli verre (fare for subakutt kombinert spinal degenerasjon).

Personer med spesifikke mage- eller tarmproblemer (intrinsic factor-mangel eller Chrons sykdom i nederste del av tynntarmen), og personer som har hatt mage- eller tarmoperasjoner, kan ikke absorbere vitamin B12 fra tabletter. De vil trenge injeksjoner i stedet.

Prognose

Anemi forårsaket av vitamin B12-mangel kan behandles med vitaminpiller eller injeksjoner. Har du allerede fått nerveskader (f. eks. nedsatt hukommelse, gangvansker eller nummenhet) er det ingen garanti for at skadene vil bli bedre etter behandling. Diskuter med legen din om du bør henvises til en nevrolog.  

Vitamin B12-mangel kan gi alvorlige helseplager. Derfor er det viktig å følge behandlingsrådene du får av legen. 

Originalbrosjyren er utgitt av BMJ Publishing Group som en del av oppslagsverket BMJ Best Practice. Teksten er oversatt og noe tilpasset norske forhold av Helsebiblioteket.no. Brosjyren må ikke erstatte kontakt med, undersøkelse hos eller behandling av kvalifisert helsepersonell.

For å lage denne informasjonen har BMJ samlet den beste og mest oppdaterte forskningen om hva slags behandling som virker. Du kan bruke den når du snakker med helsepersonell og apotek. Legemidler er oppgitt med navn på innholdsstoffet i preparatet, og ikke med salgsnavn. Salgsnavn kan variere, snakk derfor med apotekansatte eller legen din dersom du har spørsmål om navn på legemidler.

(/pasientinformasjon/alle-brosjyrer/vitamin-b12-mangel)