Jernmangelanemi


BMJ-logo

Har du for lite jern i kroppen, kan du utvikle jernmangelanemi. Vanlige symptomer er tretthet, svimmelhet og tung pust. Behandles du med jerntabletter, vil du merke bedring i løpet av kort tid.

Hva er jernmangelanemi?

Ved anemi mangler blodet røde blodlegemer (blodceller). Disse cellene frakter oksygen fra lungene til cellene rundt i kroppen. Hvis du har for få røde blodceller, vil mange av kroppens vev og organer ikke fungere så bra som de burde. Som et resultat av dette, kan du føle deg sliten, bli lett andpusten og blek.

Det finnes mange årsaker til anemi. Den vanligste årsaken er at man mangler jern. Det er denne typen anemi vi beskriver her. Jern er et mineral som kroppen trenger for å produsere hemoglobin, et protein som transporterer oksygen i røde blodlegemer. Hvis du har for lite jern til hemoglobindannelsen, vil antallet røde blodlegemer falle, og blodet kan ikke frakte oksygen så effektivt som det burde.

Kroppen får normalt nok jern i det du spiser og drikker, samt fra gjenvinning av gamle røde blodlegemer. Men enkelte forhold kan gjøre at jerntilførselen blir for lav, noe som fører til anemi. Her er de vanligste årsakene:

 • Blodtap. Når du mister blod, mister du også jern. Du kan utvikle anemi etter plutselig blodtap (for eksempel fra en skade eller etter kirurgiske inngrep) eller mer gradvis (for eksempel fra et langsomt blødende magesår). Kvinner som har kraftig eller hyppig menstruasjon har økt risiko for å få anemi.
 • For lite jern i kosten.  Veganere, som ikke spiser noe kjøtt eller animalske produkter, har større risiko for å bli blodfattige. Det samme gjelder gravide kvinner, som kan få for lite jern til å holde tritt med økende blodvolum og behovet til det voksende fosteret. Mange kvinner trenger også mer jern når de ammer, og svært premature barn som drikker morsmelk blir også anbefalt jerntilskudd. 

Gode kilder til jern er kjøtt, egg, bønner, linser, nøtter, tørket frukt, samt jern-beriket korn og brød.

 • Dårlig absorpsjon av jern i kroppen. Under fordøyelsen vil jern fra maten du spiser absorberes i tynntarmen og gå over i blodet. Hvis deler av tynntarmen er fjernet eller syk, kan jernopptaket i tarmen være redusert. Crohns sykdom og cøliaki er tarmlidelser som kan forstyrre absorpsjon av jern og andre næringsstoffer. Visse legemidler kan også hindre jernopptak, slik som syrenøytraliserende og andre legemidler som reduserer magesyre. Du trenger magesyre for å omdanne vanlig jern til en form som lett absorberes av tynntarmen.

Symptomer

Jernmangelanemi kan forårsake et bredt spekter av symptomer, deriblant:

 • Tretthet
 • Kortpustethet
 • Svimmelhet og ørhet
 • Blek hudfarge
 • Sår tunge
 • Uvanlig sug etter stoffer som ikke er mat, for eksempel jord, is, maling eller leire. Dette kalles pica-syndromet
 • Tynne negler som kan begynne å bøye seg oppover i kantene (skjenegler)
 • Dårlig muskelytelse (du kan for eksempel ikke være i stand til å trene så lenge som vanlig)
 • Restless legs. Dette betyr at du har en uimotståelig trang til å bevege beina for å avlede oppmerksomheten fra ubehagelige følelser som kløe og liknende.

 Det kan imidlertid hende du ikke har noen åpenbare symptomer hvis anemien er mild eller utvikler seg langsomt.

For å finne ut om du har jernmangelanemi, vil legen ta en blodprøve og gjøre flere tester. Laboratoriet vil gi opplysninger om størrelsen, fargen, og antallet røde blodceller og hvor mange nye celler som dannes. Legen vil også måle hemoglobinnivået, og hvor mye jern som er i blodet og lagret i kroppen din. Legen kan gjøre flere tester for å finne ut hvorfor du har jernmangel. For eksempel kan legen undersøke om det finnes skjult blod i avføringen og om det er grunn til å undersøke øvre eller nedre del av tarmen.

Behandling

Behandling av selve jernmangelanemien er ganske enkel etter at årsaken er fastslått. Den vanligste behandlingen er å ta jerntabletter, som setter kroppen i stand til å produsere flere røde blodlegemer. Nye blodlegemer dannes raskt, og de fleste pasienter føler seg bedre etter en ukes tid. Hemoglobinnivået vil vanligvis gå tilbake til normalverdier i løpet av to til fire måneder. Men legene anbefaler vanligvis å ta jerntabletter ytterligere tre til seks måneder å fylle opp kroppens jernlagre.

Du kan få bivirkninger av jerntabletter, blant annet urolig mage eller forstoppelse.

Avføringen kan bli svart. Noen leger anbefaler å ta jerntabletter sammen med appelsinjuice eller vitamin C-tilskudd. Vitamin C hjelper kroppen med å omdanne jern slik at det suges opp lettere i tarmen.

Det anbefales å ta jerntabletter tom mage, siden mange drikke- og matvarer kan hemme jernabsorpsjon, som for eksempel te, kaffe, vin og mat rik på kalsium eller fiber. Noen legemidler, som syrenøytraliserende (antacida) og enkelte antibiotika, kan også hemme jernopptaket. Hvis jerntabletter irriterer magen din, kan du ta dem med mat. Du kan også prøve en annen type jerntablett eller en jernmikstur. Ved manglende bedring eller hvis jerntapet er alvorlig og forverrer seg, kan legen gi jerninjeksjoner i stedet for tabletter. Jerninjeksjoner kan føre til alvorlige allergiske reaksjoner. Ved svært alvorlig anemi vil man behandles på sykehus med blodoverføring.

Dersom en underliggende sykdom forårsaker jernmangelanemi, vil man trenge behandling for denne også.

For noen mennesker, for eksempel veganere og kvinner med hyppig eller kraftig menstruasjon, kan det være nødvendig å ta jerntilskudd over lengre tid.

Prognose

Med behandling blir de fleste friske etter kort tid. For noen er det ikke tilstrekkelig med jerntabletter, men da finnes det injeksjoner. I de aller alvorligste tilfellene må man behandles med blodoverføring på sykehus. 

 

Originalbrosjyren er utgitt av BMJ Publishing Group som en del av oppslagsverket BMJ Best Practice. Teksten er oversatt og noe tilpasset norske forhold av Helsebiblioteket.no. Brosjyren må ikke erstatte kontakt med, undersøkelse hos eller behandling av kvalifisert helsepersonell.

For å lage denne informasjonen har BMJ samlet den beste og mest oppdaterte forskningen om hva slags behandling som virker. Du kan bruke den når du snakker med helsepersonell og apotek. Legemidler er oppgitt med navn på innholdsstoffet i preparatet, og ikke med salgsnavn. Salgsnavn kan variere, snakk derfor med apotekansatte eller legen din dersom du har spørsmål om navn på legemidler.

(/pasientinformasjon/blod/jernmangelanemi)