Analfissur - rift i endetarmsåpningen hos voksne

Analfissurer kan være smertefulle, men gror gjerne etter enkel behandling. Noen vil trenge en operasjon.

Redaksjonen, Helsebiblioteket.no
Publisert 13. februar 2023 | Sist oppdatert 13. februar 2023

Hva er analfissur?

Anus er endetarmsåpningen, og en fissur er en sprekk i slimhinnen. En analfissur er altså en rift i slimhinnen i endetarmsåpningen. Mange med analfissur opplever derfor smerte ved avføring.

Noen får analfissurer av å presse ut hard avføring. Diaré kan også gi analfissurer.

Det er uvanlig å ha flere enn én analfissur av gangen. Det er også uvanlig at slimhinnen på høyre og venstre side av endetarmsåpningen brister. Det skjer oftest foran eller baktil. Hvis huden brister på sidene eller du har flere, må legen sjekke om det er en annen årsak til fissuren, som for eksempel en infeksjon.

Analfissurer gror oftest av seg selv, men noen heler imidlertid ikke innen seks uker eller mer. Da kalles det kroniske analfissurer. Dette kan skyldes at lukkemuskelen i anus strammer seg krampaktig mye. Stramheten gjør at blodtilførselen blir nedsatt rundt riften, og dermed gror det ikke.

Symptomer

De vanligste symptomene på analfissurer er smerter og blod på papiret man tørker seg med. Smerten er ofte skarp og intens, og kan vare så lenge som en time eller mer etter et toalettbesøk. Du blør sjelden mye, og blodet vil være friskt rødt og ofte utenpå avføringen. Hvis blodet er blandet inn i avføringen eller mørkere, kan det tyde på blødning fra høyere opp i tarmen.

Noen ganger dannes det en hevelse eller klump i den enden av fissuren som er lengst vekk fra endetarmsåpningen. En slik klump kan føre til at tilstanden forveksles med hemoroider. Hemoroider er utvidete blodårer rundt endetarmsåpningen og kan gi blødning med mørkere blod.

Behandling

De fleste analfissurer gror av seg selv. Hvis en analfissur ikke blir bedre med vanlig behandling, kan legen anbefale en salve eller en injeksjon. Hvis dette heller ikke hjelper, kan alternativet være en operasjon.

Selvhjelp

Det er viktig å unngå hard avføring. Det er ofte årsaken til at slimhinnen sprekker og blir smertefull. Bruk god tid på toalettet, og ikke trykk for hardt.

Inntak av fiberrik kost kan hjelpe. Fiber brytes ikke ned i tarmen, og det trekker til seg vann. Det betyr at avføringen blir mykere og lettere å kvitte seg med. Eksempler på fiberrik kost er helkornsprodukter, frukt og grønnsaker.

Drikk rikelig med væske for å gjøre avføringen mykere og forhindre forstoppelse. For å dempe smertene ved avføring kan du også ta deg et varmt bad. Det kan få muskelen i endetarmen til å slappe mer av.

Legemidler

Ved forstoppelse kan du spørre legen om du bør prøve mykgjørende avføringsmidler (laktulose).

Et annet alternativ ved analfissur er salve med glyseroltrinitrat. Legemiddelet smøres tynt på i analkanalen. Virkestoffet utvider blodårene, og dermed bedres blodtilførselen slik at riften gror. Dette legemiddelet fås kun på resept. En av bivirkningene er hodepine som rammer rundt en fjerdedel.

Et annet alternativ er en krem med kalsiumblokker (nifedipin). Men dette er uvanlig i Norge og må spesiallages på apoteket. Begge salvebehandlingene brukes i seks til åtte uker.

Botulinumtoksin A (botox) kan gis som injeksjoner i endetarmens lukkemuskel hvis ikke ovenstående salvebehandling hjelper. Dette får muskelen til å slappe av, og bidrar til at analfissurer gror. Bivirkninger av injeksjonen kan være lette blødning og smerter. Rundt 6 av 100 blir så slappe i lukkemuskelen at de ikke klarer å kontrollere luftavgang (promping). Dette kan vare i en til to uker. Rundt 4 av 100 har tilsvarende problemer med å holde på avføringen.

Kirurgisk behandling

Det finnes to måter å operere analfissurer på dersom behandling med legemidler ikke fører frem. Begge er enkle prosedyrer som kan gjøres med lokalbedøvelse.

Den vanligste operasjonen får analfissuren til å gro i 9 av 10 tilfeller. Kirurgen lager da et lite kutt i lukkemuskelen slik at den ikke strammer seg så mye. Dette kalles en intern anal sfinkterotomi. Det virker bedre enn legemidler, men kan ha midlertidige bivirkninger. 1 av 10 blir inkontinente for avføring, det vil si at de ikke klarer å holde på avføringen og må bruke bleie. Mange får også problemer med å holde på luft. Disse problemene forsvinner imidlertid oftest ganske raskt.

En annen operasjonsform er å sy frisk hud over fissuren. Dette gjøres sjeldnere, og fungerer ikke like godt. Men man slipper å engste seg for inkontinens.

Prognose

Rundt 8 av 10 som får analfissur, blir bedre av enkel behandling som kostholdsendringer og varme bad innen åtte uker.

Kroniske analfissurer er vanskeligere å behandle. Da trengs det salvebehandling eller injeksjonsbehandling som kan kontrollere stramningen i lukkemuskelen. Ved manglende effekt, kan en operasjon hjelpe 9 av 10, men noen få kan få tilbakefall av plagene senere.

Originalbrosjyren er utgitt av BMJ Publishing Group som en del av oppslagsverket BMJ Best Practice. Teksten er oversatt og noe tilpasset norske forhold av Helsebiblioteket.no. Brosjyren må ikke erstatte kontakt med, undersøkelse hos eller behandling av kvalifisert helsepersonell.

For å lage denne informasjonen har BMJ samlet den beste og mest oppdaterte forskningen om hva slags behandling som virker. Du kan bruke den når du snakker med helsepersonell og apotek. Legemidler er oppgitt med navn på innholdsstoffet i preparatet, og ikke med salgsnavn. Salgsnavn kan variere, snakk derfor med apotekansatte eller legen din dersom du har spørsmål om navn på legemidler.