Raynauds fenomen

Raynauds fenomen, også kalt likfingre, skyldes at små blodårer trekker seg sammen og klemmer av for blodstrømmen. Vanligvis er det temperaturendringer som utløser anfallene..

Redaksjonen, Helsebiblioteket.no
Publisert 05. desember 2023 | Sist oppdatert 05. desember 2023

Hva er Raynauds fenomen?

Når fingre, tær eller andre kroppsdeler plutselig blir hvite, numne og kalde, kalles det Raynauds fenomen. Dette skyldes at små blodårer trekker seg sammen og stenger av for blodstrømmen. Den ytre utløsende årsaken er ofte kulde, men noen kan få Raynaudforandringer ved stress eller lett nedkjøling.

Tilstanden er sjelden farlig, men kan noen ganger skyldes en bakenforliggende autoimmun bindevevssykdom. Da er det typisk at tilstanden oppstår i voksen alder, at fingrene blir blålig misfarget under anfall og at også tommelen blir påvirket. Raynauds fenomen opptrer gjerne tidlig i livet, mens ved debut etter 40 år er det mer sannsynlig at det henger sammen med underliggende sykdom.

Omtrent 1 av 10 med likfingre har underliggende sykdom.

Symptomer på Raynauds fenomen

Under et anfall blir en kroppsdel plutselig hvit og kald. Vanligvis er det fingrene som rammes, men det kan også være tær, øreflipper, nese, tunge og brystvorter. Det er ofte en skarp grense mellom den hvite huden og den normale. Fingrene kan føles kalde, sitrende, numne og smertefulle.

Når fingrene ikke får oksygen, kan de etter hvert bli blå. Når blodet kommer tilbake, kan de bli røde, bankende og vonde. Slike anfall kan vare i alt fra minutter til timer.

Behandling av Raynauds fenomen

Å holde seg varm er den beste måten å forhindre anfall. Det finnes noen forbyggende tiltak:

  • Hold hele kroppen varm når du er ute i kulda
  • Bruk flere lag med løstsittende klær
  • Bruk lue og votter/hansker i kaldt vær
  • Hold føttene varme
  • Slutt å røyke. Røyking kan forverre plagene.
  • Håndvarmere eller varmeposer kan være lurt å ta med på tur i kulda
  • Stressreduksjon kan hjelpe hvis stress er en utløsende faktor
  • Ved anfall kan den berørte kroppsdel varmes opp i lunkent vann.

Medisiner

De fleste trenger ikke medisiner mot Raynauds fenomen. Ifølge én studie har kun 1 av 10 alvorlige plager med hyppige anfall.

Men har du mye smerter kan du først prøve ibuprofen eller paracetamol.

Det finnes forskning som viser at medisinen nifedipin i noen grad kan forhindre og begrense anfall. Nifedipin kan imidlertid gi bivirkninger som hodepine og rødming, i sjeldnere grad hjertebank og hovne ankler. Det er også en blodtrykksmedisin, og du kan bli svimmel hvis blodtrykket blir for lavt. I en studie opplevde mellom halvparten og tre fjerdedeler bivirkninger. Det finnes andre legemidler legene kan prøve, men de er lite utprøvd og forsøkes kun i alvorlige tilfeller.

Om du allerede bruker betablokker av en annen grunn, kan det forverre Raynauds fenomen. Hør i tilfelle med legen om det finnes alternativer.

Prognose

Raynauds fenomen kan være både smertefullt og plagsomt, men enkle forholdsregler er ofte tilstrekkelig for å holde plagene i sjakk. Har du mer alvorlige symptomer finnes det legemidler som kan hjelpe.

For unge mennesker kan det være riktig å ta hensyn til Raynauds fenomen ved valg av yrke. Man bør for eksempel unngå yrker som krever utendørsarbeid i streng kulde.

Originalbrosjyren er utgitt av BMJ Publishing Group som en del av oppslagsverket BMJ Best Practice. Teksten er oversatt og noe tilpasset norske forhold av Helsebiblioteket.no. Brosjyren må ikke erstatte kontakt med, undersøkelse hos eller behandling av kvalifisert helsepersonell.

For å lage denne informasjonen har BMJ samlet den beste og mest oppdaterte forskningen om hva slags behandling som virker. Du kan bruke den når du snakker med helsepersonell og apotek. Legemidler er oppgitt med navn på innholdsstoffet i preparatet, og ikke med salgsnavn. Salgsnavn kan variere, snakk derfor med apotekansatte eller legen din dersom du har spørsmål om navn på legemidler.