After

After kan være både smertefulle og plagsomme, men det finnes behandlinger som kan hjelpe.

Redaksjonen, Helsebiblioteket.no
Publisert 29. april 2022 | Sist oppdatert 29. april 2022

Hva er after?

After (sår i munnhulen, munnskold) er små, gråhvite sår inne i munnhulen. De sitter ofte på innsiden av kinnene, leppene og på tungen. Sårene er ofte røde rundt kanten, og du kan få ett eller flere av gangen.

After er som regel små, det vil si mindre enn fem millimeter i diameter og gror gjerne i løpet av en uke eller to. Hvis de er store, kan det ta litt lengre tid. Større after kan gi arr.

Alle får after på et eller annet tidspunkt i livet. Noen er imidlertid plaget av utbrudd med bare uker eller måneders mellomrom.

Årsaken til sår i munnen er ikke alltid kjent, men risikoen øker dersom du har:

  • Mangel på jern, folsyre eller vitamin B-12
  • Noen ganger kan mangel på C-vitamin gi sår i munnen. Dette gjelder spesielt eldre med feilernæring.
  • Cøliaki, som betyr immunreaksjon mot gluten
  • Skader på innsiden av munnen, for eksempel etter ett bitt
  • Hyppig forekomst av munnsår i familien


After kan forårsakes av enkelte matvarer og drikker, som for eksempel sjokolade, kaffe og peanøtter. After kan også skyldes infeksjoner eller andre sykdommer, men dette er sjeldnere. Sår som er større enn noen få millimeter kan skyldes sykdom, og bør undersøkes av lege. Du bør også oppsøke lege dersom du får andre symptomer, som for eksempel feber, magesmerter, vekttap, eller sår andre steder på kroppen.

Noen får små og smertefulle sår som kalles herpes. Disse skyldes virus og behandles på annen måte enn after. Se egen pasientinformasjon om forkjølelsessår/herpes/munnsår.

Symptomer

Kjennetegnet på after er små gråhvite sår i munnhulen. Disse kan være smertefulle, og måltider og prating kan forverre smerten. Merker du at matlysten blir mindre av sårene, bør du passe på at du får i deg den næringen du trenger og ikke går for mye ned i vekt. Dersom barnet ditt har after og har problemer med å spise kan du få råd om ernæring hos lege.

Behandling

Det finnes flere typer behandlinger som kan hjelpe mot after.

Munnskyllevann

Klorheksidin er et middel som kan virke smertelindrende og fremskynde tilhelingen. Flere klorheksidinholdige produkter mot after kan kjøpes på apoteket. Ved daglig bruk kan det farge tungen og tenner gulbrune. Denne misfargingen forsvinner når du slutter å bruke produktet. Det bør gå minst 30 minutter mellom bruk av tannkrem og bruk av klorheksidin. Klorheksidin kan smake bittert og hos noen utløse kvalme.

Hexetidin og thymol er andre virkestoffer som finnes i munnskyllevann, men de ser ikke ut til å virke mot after.

Ved gjentatte plager anbefales egen tannpasta som heter Zendium. 

Noen vil ha nytte av b12 behandling, selv ved normale b12 verdier.

Munnkrem eller munnskyllevann med kortison kan dempe smerter og stimulere tilhelingen. Det gir lite bivirkninger, men noen få kan få munntrøske.

En liten studie viser effekt av kolkisin.

Smertestillende legemidler

Det finnes smertestillende legemidler som kan påføres munnsår direkte. Du får kjøpt legemidlene på apotek i ulike former som gel, spray og munnskyllevann. Smertestillende tabletter som ibuprofen og paracetamol er andre alternativer.

Selvhjelp

Det finnes andre tiltak mot munnsår som du kan prøve:

  • Puss tenner og tannkjøtt nøye for å unngå infeksjoner
  • Spør tannlegen hva slags tannbørste og tannkrem du bør bruke
  • Unngå drikke med mye syre, som fruktsaft og brus
  • Unngå sterkt krydret mat
  • Flere forskere mener stress utløser munnsår
  • Slutte å røyke

Prognose

After er vanligst hos tenåringer og unge voksne. De forsvinner ofte med alderen.

Ved tilbakevendende after eller hvis det tar mer enn to uker før de gror, bør du oppsøke lege.

Originalbrosjyren er utgitt av BMJ Publishing Group som en del av oppslagsverket BMJ Best Practice. Teksten er oversatt og noe tilpasset norske forhold av Helsebiblioteket.no. Brosjyren må ikke erstatte kontakt med, undersøkelse hos eller behandling av kvalifisert helsepersonell.

For å lage denne informasjonen har BMJ samlet den beste og mest oppdaterte forskningen om hva slags behandling som virker. Du kan bruke den når du snakker med helsepersonell og apotek. Legemidler er oppgitt med navn på innholdsstoffet i preparatet, og ikke med salgsnavn. Salgsnavn kan variere, snakk derfor med apotekansatte eller legen din dersom du har spørsmål om navn på legemidler.