Årebrokk i pungen - Varikocele

Et varikocele gir sjelden plager, og de fleste trenger ingen behandling. Men hos noen kan tilstanden gi helseproblemer, som ømhet og ubehag eller nedsatt fruktbarhet.
Redaksjonen, Helsebiblioteket.no
Publisert 15. mars 2021 | Sist oppdatert 15. mars 2021

Hva er et varikocele?

Et varikocele (årebrokk i pungen) skyldes utvidelse av blodkar (venene) i pungen. Tilstanden oppstår nesten alltid i venstre testikkel, men begge testiklene kan rammes.

I noen tilfeller kan tilstanden påvirke sædkvaliteten og føre til vansker med å få barn. I disse tilfellene kan behandling hjelpe.

Dersom et varikocele oppstår i puberteten, kan det hindre at testikkelen vokser som normalt.

Omtrent 15 av 100 menn rammes av tilstanden.

Symptomer

Hevelsen oppstår normalt over testikkelen, og kjennes ut som en myk fortykkelse baktil og ovenfor testikkelen. Noen får smerter eller verking i testikkelen.

Dersom du finner en klump eller hevelse i selve testikkelen, bør du alltid oppsøke lege for å utelukke kreft. Testikkelkreft er sjelden, men det er best å være på den sikre siden.

Behandling

Hvis du ikke har noen plager, er det ofte unødvendig med behandling. Kirurgi anbefales vanligvis dersom varikocelet forårsaker forskjell i testikkelstørrelse hos personer i tenårene eller er årsaken til redusert fruktbarhet hos voksne. Kirurgi kan også hjelpe mot smertene tilstanden kan forårsake.  

Det finnes flere typer operasjoner, men alle går ut på å blokkere venene i varikocelet.   

Kirurgi

En type operasjon stenger av (underbinder) opphovnede vener og fjerner varikocelet. Operasjonen utføres på sykehuset, og du vil sannsynligvis kunne dra hjem samme dag. Vanligvis vil du få narkose slik at du ikke er våken under operasjonen.

Operasjonen kan gjøres som kikkhullskirurgi gjennom flere små snitt i nedre del av magen din, eller som åpen kirurgi gjennom ett større snitt. Uavhengig av operasjonstype vil snittet eller snittene være i nedre del av magen, ikke i pungen. Så snart de opphovnede venene i testiklene er avstengt, vil andre vener i testiklene ta over, slik at blodstrømmen i testiklene blir normal etterpå. Enhver operasjon medfører en viss risiko for smerter og infeksjon etter operasjonen. Det er også en liten risiko for allergiske reaksjoner mot anestesimiddelet, men det er sjelden. Hvis kirurgen skulle være uheldig og skade arterien som fører blod til den aktuelle testikkelen, kan det gjøre at testikkelen krymper. Etter operasjonen kan noen få hydrocele, som er væske rundt en eller begge testikler. Vanligvis går dette bort av seg selv.

Den andre typen operasjon blokkerer de hovne venene innenfra. Det er en mindre operasjon enn å underbinde venene. Den gjøres på sykehuset, og du vil sannsynligvis kunne reise hjem samme dag. Du vil få lokalbedøvelse slik at du ikke kjenner smerter i lysken. Kirurgen vil føre en nål inn i en vene i lysken din, deretter fører man et tynt rør gjennom nålen og inn i de opphovnede venene. Deretter kan kirurgen bruke en metallcoil eller en liten ballong til å tette venene. Kirurgen kan også injisere et kjemisk middel som gjør at venene klapper sammen.

Komplikasjoner er ikke vanlige, men noen kan få et blåmerke der nålen ble satt inn. Det er også mulig at en coil som blokkerer en vene kan flytte på seg, men dette er uvanlig. Enkelte reagerer allergisk mot anestesimiddelet.

Prognose

De fleste får ingen problemer av varikocelet, men noen trenger kirurgisk behandling. Omtrent 90 av 100 varikoceler forsvinner i løpet av de første månedene etter operasjonen. Det finnes tilfeller hvor tilstanden kommer tilbake, men dette er uvanlig.

Tenåringer med redusert vekst i en testikkel har 50 til 80 prosent sjanse for å få normal vekstforløp igjen etter operasjonen. Studier viser at mer enn 60 av 100 menn har forbedret sædkvalitet etter åpen kirurgi.

For menn som prøver å få barn, vil 40 av 100 lykkes etter kirurgisk behandling. Kirurgi reduserer også vanligvis smerten du kan få av et varikocele.