Brannskader

Overfladiske brannskader rammer de øverste lagene i huden. De kan være svært smertefulle, men gror vanligvis uten arrdannelse. Nedkjøling under rennende vann begrenser skaden og er smertestillende.
Redaksjonen, Helsebiblioteket.no
Publisert 24.mars.2023 | Sist oppdatert 24.mars.2023

Hva er en overfladisk brannskade?

I overfladiske brannskader er bare de øverste hudlagene skadet. Det betyr at huden kan leges helt eller nesten uten arr og at tilhelingen skjer raskere enn ved dypere brannskader. Behandlingen av overfladiske brannskader er også annerledes og enklere enn ved dype brannskader.
 • Overfladiske brannskader deles inn i:
 • Epidermal brannskade (som mild solbrenthet). Disse påvirker kun det aller øverste laget av huden, kalt epidermis.
 • Delhudsskade. Disse strekker seg inn i det som kalles lærhuden, dermis. Når dette hudlaget skades, dannes det ofte blemmer.
Det er vanlig at barn ved uhell får brannskader. De kan for eksempel få brannskade av kokende vann fra kjeler og panner, svært varm drikke som kaffe og te, samt fra varme overflater som strykejern, ovnsdører og kokeplater. Det er viktig å holde et øye med barn på kjøkkenet, spesielt når du lager varm mat eller koker opp væske. Eldre får oftest brannskade fra kokende vann når de lager mat.

Symptomer

Mindre brannskader er lyserosa eller røde og kan gi blemmer. Selv svak berøring kan gi smerter, og huden hovner lett opp. Andregradsforbrenning gir blemmer i løpet av få timer. Blemmene er blærer i huden fylt med en klar væske.

Det er ikke alltid lett å fange opp en dyp brannskade (tredjegradsforbrenning). Nervene blir skadet, og det kan gi overraskende lite smerter. Huden kan imidlertid se ut som hvitaktig voks. En tredjegradsforbrenning skjer ofte i kontakt med noe veldig varmt, som for eksempel glødende jern eller kokende olje.

Behandling

Førstehjelpstips som begrenser brannskader:
 • Avkjøl det brente området øyeblikkelig ved å holde det under rennende vann i opptil 20 minutter. Du kan også bruke et kar med vann eller en svamp. Våte håndklær fungerer dårligere fordi huden varmer dem opp. Vannet bør være kjølig, men ikke for kaldt. Barn skal ikke kjøles ned med annet enn lunkent vann. Bruk ikke is som kan skade huden ytterligere.
 • Hold det skadde området høyt hevet for å unngå at det hovner opp.
 • Ta av smykker, ringer og klokker som sitter i nærheten av det skadde området.
 • Ta klær av det skadede området når det er avkjølt. Dra imidlertid ikke av klær som sitter fast i huden.
 • Hvis du må til lege, dekk til brannskaden etter avkjølingen. Tynn plastfolie kan legges direkte på brannskadet hud og festes med plaster. Ikke bruk noe som kleber eller loer på brannskaden. Ikke smør på fett, krem, smør eller olje.
 • Smertestillende som paracetamol og ibuprofen kan lindre smerten.
 • Ikke lag hull på blemmer hjemme før de sprekker av seg selv. Dette kan åpne huden for bakterier.
 • Stivkrampesprøyte kan være nødvendig ved mer utbredte skader dersom det er en mer enn 5 - 10 år siden siste dose.
 • Oppsøk alltid lege hvis barnet ditt har en dyp eller stor brannskade eller hvis ansikt, hender, føtter eller kjønnsorganer er rammet.
 • Små brannskader, med for eksempel et par små blemmer, kan behandles hjemme.

Hjemmebehandling for små brannskader:

 • Etter avkjøling, bør det berørte området rengjøres forsiktig med vann og mild såpe.
 • For å forhindre infeksjon, bør du smøre på en bakteriedrepende krem på det berørte området. Det forhindrer også at bandasjen klistrer seg fast.
 • Det berørte området skal dekkes med en steril bandasje for å holde området rent. Det finnes forskjellige typer bandasjer du kan bruke på mindre brannsår, som for eksempel en steril gaskompress.
 • Etter hvert som brannsåret heles, må du rengjøre såret regelmessig med mild såpe og vann før du legger på bandasje igjen. Det anbefales ofte å rengjøre det berørte området en gang om dagen for mindre brannsår, men spør legen din om dette.

Prognose

De fleste overfladiske brannskader gror i løpet av to-tre uker. Førstegradsforbrenninger tilheler i løpet av to-tre dager uten videre behandling. Overfladiske skader gir vanligvis ikke arr selv om du har blemmer.
Hvis hudoverflaten brister og det dannes brannsår, øker faren for infeksjon. Kjennetegnet på en infeksjon kan være en ny rødhet, hevelse eller ømhet, nedsatt allmenntilstand eller feber, puss eller vond lukt. Oppsøk lege hvis du har fått en infeksjon eller har andre bekymringer.

Originalbrosjyren er utgitt av BMJ Publishing Group som en del av oppslagsverket BMJ Best Practice. Teksten er oversatt og noe tilpasset norske forhold av Helsebiblioteket.no. Brosjyren må ikke erstatte kontakt med, undersøkelse hos eller behandling av kvalifisert helsepersonell.

For å lage denne informasjonen har BMJ samlet den beste og mest oppdaterte forskningen om hva slags behandling som virker. Du kan bruke den når du snakker med helsepersonell og apotek. Legemidler er oppgitt med navn på innholdsstoffet i preparatet, og ikke med salgsnavn. Salgsnavn kan variere, snakk derfor med apotekansatte eller legen din dersom du har spørsmål om navn på legemidler.