Brennkopper – Impetigo

Brennkopper er en overflatisk infeksjon i huden som smitter lett. Den kan være plagsom, men går som regel over etter noen dager med riktig behandling.
Redaksjonen, Helsebiblioteket.no
Publisert 06. mai 2022 | Sist oppdatert 06. mai 2022

Hva er brennkopper?

Brennkopper (impetigo) er en infeksjon som skyldes en bakterie. Den vanligste bakterien er staphylococcus aureus, også kalt "gule stafylokokker".

Infeksjonen kan være kløende og smertefull, og den smitter lett fra person til person. Hudoverflaten er en viktig del av kroppens forsvar, og huden blir lettere infisert dersom huden er skadet av skrubbsår, insektsstikk eller eksem. Ansiktet, spesielt rundt nesen og munnen, er utsatt. Brennkopper er vanligst blant barn.

Det finnes to former for brennkopper, bulløs og ikke-bulløs. Den ikke-bulløse er vanligst. Den begynner med små sår eller små blemmer som sprekker og får skorpe. Den bulløse formen kjennetegnes ved større blemmer som lett sprekker. Dette er langt sjeldnere og rammer hovedsakelig spedbarn.

Symptomer

Det mest synlige symptomet på brennkopper er skorpen som dannes når blemmene brister. De har en gyllen eller mørkegul farge og kleber til huden.

Infeksjonen kan gi kløe hos noen. Leger kan vanligvis diagnostisere impetigo bare ved å se på huden. Før oppstart med antibiotika kan det tas en penselprøve for å dyrke frem bakteriene. Prøven viser hvilken type antibiotika som virker i tilfelle behandlingen skulle feile.

Behandling

Behandlingen av brennkopper avhenger av hvor stort område som er rammet. Ved få og små brennkopper som sitter på samme sted, er det nok å rense med desinfiserende væske. Man kan bruke for eksempel klorhexidin og dekke til med tørre kompresser. Klorhexidin får du kjøpt reseptfritt på apoteket, men det brukes vanligvis ikke på de minste barna.

Når det er flere betente områder, kan en desinfiserende krem som dibrompropamidin eller antibiotikakrem brukes under kompressene i tillegg til klorhexidin.

Ved utbredt infeksjon flere steder på kroppen, anbefaler legene antibiotikatabletter eller mikstur. I første rekke anbefales dikloksacillin i syv dager. Hvis kuren ikke virker, må man ta dyrkningsprøve av det betente området.

Nyfødte eller pasienter med svakt immunsystem vil vanligvis behandles med antibiotikamikstur eller tabletter. Dype hudinfeksjoner og pasienter med dårlig allmenntilstand legges inn på sykehus til behandling. Dette skjer veldig sjelden.

Forebygging

Den beste måten å forebygge smitte på, er å vaske og tørke hendene godt hver gang du har vært i kontakt med brennkoppene. Det er en fordel med korte negler. Den som er rammet, bør bruke egne håndklær, kluter og sengetøy. Ofte holdes barn med brennkopper borte fra barnehagen og skolen.

Prognose

Brennkopper forsvinner ofte av seg selv etter noen uker, men behandling anbefales fordi brennkopper smitter lett. Behandlingen virker vanligvis etter noen få dager. Brennkopper kan imidlertid komme tilbake. Dersom dette gjentar seg flere ganger, kan det være at man har gule stafylokokker i nesen. Dette bør behandles med bakteriedrepende krem.

Originalbrosjyren er utgitt av BMJ Publishing Group som en del av oppslagsverket BMJ Best Practice. Teksten er oversatt og noe tilpasset norske forhold av Helsebiblioteket.no. Brosjyren må ikke erstatte kontakt med, undersøkelse hos eller behandling av kvalifisert helsepersonell.

For å lage denne informasjonen har BMJ samlet den beste og mest oppdaterte forskningen om hva slags behandling som virker. Du kan bruke den når du snakker med helsepersonell og apotek. Legemidler er oppgitt med navn på innholdsstoffet i preparatet, og ikke med salgsnavn. Salgsnavn kan variere, snakk derfor med apotekansatte eller legen din dersom du har spørsmål om navn på legemidler.