Flåttbitt og borreliose

Borreliose er den vanligste flåttbårne sykdommen i Norge og Europa. Sykdommen skyldes en gruppe bakterier som heter Borrelia-bakterier, som smitter via flåttbitt og som kan gi infeksjon hos både dyr og mennesker.

Redaksjonen, Helsebiblioteket.no
Publisert 20. desember 2023 | Sist oppdatert 20. desember 2023

Hva er borreliose?

Borreliose er en infeksjons-sykdom som spres ved flåttbitt.. Flått er små blodsugende parasitter i edderkoppfamilien. Noen ganger suger de blod fra mennesker. Skogflåtten, som er vanligst i Norge, trives best på steder med tett vegetasjon og skygge (høyt gress, busker/kratt etc). Det er også vanlig å finne flått i hager og i parker i byområder. 

Smitteoverføring

En del flått inneholder bakterier eller virus, som kan overføres til mennesker ved flåttbitt. Det er bakterien Borrelia Burgdorferi som oftest gjør deg syk.  Man anslår at 496 personer fikk alvorlig infeksjon på grunn av borreliabakterier i Norge i 2022.

Hvordan fjerne flått

Oppdager du en flått på huden, må du å fjerne den så fort som mulig. Bruk gjerne en pinsett eller flåttfjerner. Hvis du ikke har det: bruk fingrene/neglene. Ta tak så nærme huden som mulig og dra rett ut.

Vask gjerne området med såpe og vann. Hvis flåtten fjernes før 24 timer er gått, er det mye mindre sannsynlig med smitteoverføring.

Symptomer på borreliose

Det vanligste og ofte eneste symptomet på en borreliose er et rødlig utslett som vokser utover bittstedet. Utslettet Erytema migrans er vanligvis større enn 5 cm og oppstår vanligst 3-30  dager etter et flåttbitt. Farge og form kan variere mye. Ikke alle får det «klassiske» utslettet med en tydelig rød ring. Noen får i tillegg til utslettet også milde allmensymptomer som slapphet, hodepine, muskel- og leddsmerter, hovne lymfeknuter etc. Feber er ikke så vanlig ved borreliose.

Legene behandler deg ut ifra sykehistorie kombinert med mistenkelig utslett. Det er ikke nødvendig å ta blodprøver. Kun halvparten av pasientene med ubehandlet Erytema migrans vil få utslag på blodprøve når de oppsøker lege. Erytema migrans behandles med penicillin.

Dersom man ikke behandler utslettet, er det en liten risiko for at infeksjonen kan spre seg. Det kan den også gjøre uten at det kommer utslett først.

Mer utbredt infeksjon

Ca.5-10% av alle som får borreliose i Norge får en mer utbredt infeksjon. Det vanligste er borreliainfeksjon i nervesystemet (nevroborreliose). Men borrelia-bakterier kan også gi infeksjon i ledd (borrelia artritt) , ihjertet (borrelia karditt) eller i øyet. Hvis det er mistanke om dette skal man henvises til spesialist på sykehus for utredning. Ved mistanke om nevroborreliose skal det tas både blodprøve og spinalvæske-prøve.

Symptomer på nevroborreliose:

  • Ansiktslammelse (facialis parese)
  • Betydelige nervesmerter i nakken eller ryggen, eller utstrålende nervesmerter i arm, bein eller som et «belte fra ryggen til magen.
  • Nedsatt kraft/lammelser i armer/bein.
  • Følelsesendringer i huden i samme område som nervesmertene.
  • Influensalignende symptomer som hodepine, lysskyhet, nakkestivhet, muskel- og leddsmerte og sykdomsfølelse

Forebygging av borreliose

Er du ute i områder i skogen eller i hagen hvor det kan være mye flått, bør du vurdere å gå med lange ermer og bukser med sokkene utenpå. Bruk gjerne flått/myggmiddel. Lyse klær kan gjøre det enklere å finne og fjerne flått. Har du vært i et område der det kan være flått, bør du se over huden din før du legger deg, særlig i hudfolder og hårete områder. Husk hodebunn hos barn

Flåttnymfen er omtrent på størrelse med et valmuefrø, og kan være vanskelige å få øye på. Voksen flått som er fulle av blod er større, og kan komme helt opp i størrelse med en kaffebønne.

Behandling av borreliose

I Norge gis ikke antibiotika ved flåttbitt alene fordi risikoen for å bli syk er liten, ca. 2%. Først ved utslett eller påvist utbredt borreliose, vil legen forskrive antibiotika. 

Anbefalt behandling for Erytema migrans (Borreliose utslett) er penicillintabletter i 10 dager . Ved penicillinallergi gis doksysyklin til voksne og azitromycin til barn.

Utbredt borreliose (nevroborreliose, borrelia artritt etc) skal behandles med et mer bredspektret antibiotikum. Vanligvis doksysyklin tabletter.

Prognose ved borreliose

Prognosen for borreliose utslett (Erytema migrans) er svært god. De fleste merker en forbedring innen tre dager etter påbegynt antibiotikabehandling.

Når det gjelder utbredt borreliose, så er sjansen stor for at du blir helt frisk etter behandling. Et lite antall mennesker kan få kroniske skader i nervesystemet. Dette kan påvirke kraft, følsomhet og koordinasjon i kroppen.

Omtrent 1 av 10 personer som får borreliaartritt, kan ha hovne og smertefulle ledd i lengre tid etter behandlingen. Men det gir seg som regel etter noe tid, men noen få kan få en mer kronisk leddbetennelse.

Mer informasjon finnes på flåttsenteret.no

Originalbrosjyren er utgitt av BMJ Publishing Group som en del av oppslagsverket BMJ Best Practice. Teksten er oversatt og noe tilpasset norske forhold av Helsebiblioteket.no. Brosjyren må ikke erstatte kontakt med, undersøkelse hos eller behandling av kvalifisert helsepersonell.

For å lage denne informasjonen har BMJ samlet den beste og mest oppdaterte forskningen om hva slags behandling som virker. Du kan bruke den når du snakker med helsepersonell og apotek. Legemidler er oppgitt med navn på innholdsstoffet i preparatet, og ikke med salgsnavn. Salgsnavn kan variere, snakk derfor med apotekansatte eller legen din dersom du har spørsmål om navn på legemidler.