Forkjølelsessår/herpes/munnsår

Forkjølelsessår kan være smertefulle, men de går over av seg selv i løpet av en ukes tid. Det finnes behandling som kan lindre plagene.

Redaksjonen, Helsebiblioteket.no
Publisert 19. mars 2021 | Sist oppdatert 07. april 2021

Hva er forkjølelsessår?

Forkjølelsessår omtales også som herpes eller munnsår. Det faglige uttrykket for forkjølelsessår er herpes labialis.

Forkjølelsessår arter seg som blemmer som utvikler seg til sår på leppene og rundt munnen. Årsaken er et virus som kalles herpes simplex. Det finnes to typer herpes simplex-virus, type 1 og type 2. Det er vanligvis type 1 som gir forkjølelsessår, mens type 2 oftere gir sår på og rundt kjønnsorganene. Denne brosjyren handler om sår rundt munnen.

Forkjølelsessår er svært smittsomt. Den vanligste smittemåten er gjennom andre menneskers spytt. De fleste smittes som barn og kan bli ganske syke under det første utbruddet.

Vanlig symptomer kan være:

  • Smertefulle blemmer som blir til sår i munnen eller på leppene
  • Smerter når man spiser
  • Feber
  • Hovne lymfekjertler
  • Dårlig ånde
  • Dårlig appetitt
  • Nedsatt allmenntilstand.

Behandling med antivirale legemidler kan hjelpe dersom behandlingen starter tidlig.

Infeksjonen kan komme tilbake flere ganger fordi immunforsvaret ikke klarer å fjerne viruset. Etter et utbrudd, vil viruset «ligge i dvale» til det reaktiveres igjen av for eksempel en halsbetennelse, tretthet, stress, menstruasjon, sollys og visse legemidler. Symptomene vil da blusse opp på nytt, gjerne på et bestemt sted på leppene, men i mildere form.

Når du har forkjølelsessår, kan du smitte andre. Du bør derfor unngå kyssing, drikke av samme glass og dele bestikk når du har et utbrudd. Du bør også unngå oralsex siden det kan gi herpesinfeksjon på partnerens kjønnsorgan.

Du bør også unngå å spre smitte fra leppene til øynene dine.  Ikke plukk på leppesåret og gni deg i øynene!

En spesiell form for munnsår kalles after. After er ikke det samme som herpes. After er som oftest små slimhinnesår, vanligvis lyserøde med rød rand, inne i munnen. De kan ta flere uker å bli kvitt. Årsaken til after er ukjent, men immunsystemet overreagerer sannsynligvis på noe som igjen fører til sår i munnen.

Symptomer

Forkjølelsessår begynner som røde flekker som blir til små blemmer. Et par dager i forveien kan noen få et forvarsel i form av stikkende smerte, dunkende følelse eller endret berøringssans der blemmene senere kommer. Når blemmene sprekker, dannes det et sår. Noen får også feber. Sårene forsvinner etter sju til ti dager.

Behandling

Det finnes både forebyggende og lindrende behandling for forkjølelsessår.

Selvhjelp

Dersom sollys utløser forkjølelsessår, vil bruk av solkrem og fet sinksalve muligens gi beskyttelse og forebygge utbrudd.

Men har du først fått et utbrudd finnes det reseptfrie antivirale kremer (aciklovir og penciklovir) på apotek som kan lindre plagene og avkorte utbruddet med ca en dag. Du oppnår best virkning når behandlingen starter i forvarselfasen, men behandlingen kan ikke forhindre utbrudd. Du kan også prøve smertestillende gel og vanlige smertestillende som paracetamol eller ibuprofen for å lindre plagene. år.

Legemidler på resept

Leger skriver av og til ut resept på antivirale legemidler til spedbarn, barn (mikstur) og voksne (tabletter), ofte ved første utbrudd som er verst. Antivirale legemidler kan også brukes ved et svekket immunsystem, for eksempel ved HIV eller kreft.

Noen bruker antivirale legemidler som forebyggende medisin ved hyppige utbrudd eller straks utbruddet begynner. De fleste trenger imidlertid ikke antivirale midler siden infeksjonen vanligvis går bort av seg selv uten komplikasjoner.

Hvis infeksjonen rammer øyet, kan den i verste fall true synet. Derfor er det viktig å behandle infeksjonen raskt med øyesalve og følges opp av øyelege.

Antivirale legemidler gir få bivirkninger, men noen kan få hodepine og sykdomsfølelse. De fleste fortsetter likevel med medisinen.

Prognose

Forkjølelsessår tilheles i løpet av sju til ti dager og etterlater sjelden arr. Noen rammes oftere av forkjølelsessår, men de fleste blir kvitt utbruddene med tiden. Omtrent en av ti får utbrudd seks ganger i året eller oftere.

Har du et svekket immunsystem kan herpesinfeksjonen bli mer alvorlig, og du bør oppsøke lege.

Du trenger ikke å kontakte lege hvis symptomene er milde og du ellers er frisk.

Originalbrosjyren er utgitt av BMJ Publishing Group som en del av oppslagsverket BMJ Best Practice. Teksten er oversatt og noe tilpasset norske forhold av Helsebiblioteket.no. Brosjyren må ikke erstatte kontakt med, undersøkelse hos eller behandling av kvalifisert helsepersonell.

For å lage denne informasjonen har BMJ samlet den beste og mest oppdaterte forskningen om hva slags behandling som virker. Du kan bruke den når du snakker med helsepersonell og apotek. Legemidler er oppgitt med navn på innholdsstoffet i preparatet, og ikke med salgsnavn. Salgsnavn kan variere, snakk derfor med apotekansatte eller legen din dersom du har spørsmål om navn på legemidler.