Gonoré

Publiseringsdato 10.03.2023

Gonoré er en infeksjon som smitter lett ved seksuell kontakt. Infeksjonen behandles vanligvis med en antibiotikasprøyte. Kondom er den beste måten å beskytte seg på.

Hva er gonoré?

​​Gonoré er en infeksjon forårsaket av bakterier som kalles Neisseria gonorrhoeae. Bakteriene overføres ved sex.

Noen ganger kan gonoré spre seg i kroppen og gi alvorlige komplikasjoner. Gravide kvinner med gonoré kan overføre infeksjonen til barnet under fødsel. Skjer dette, er det viktig at barnet får antibiotikabehandling. Ubehandlet gonoré hos nyfødte kan føre til blindhet.

Symptomer

Symptomene hos kvinner og menn kan variere. 

Symptomer hos kvinner

Kun halvparten av kvinnene får symptomer. Symptomene kan være:

 • gul eller grønnlig utflod fra skjeden
 • brennende smerte når du tisser
 • smerter i nedre mageregion
 • blødninger mellom menstruasjonsperiodene, men dette er sjelden

Symptomer hos menn

Gonoré hos menn gir hyppig følgende symptomer:

 • brennende smerte når du tisser
 • trang til å tisse ofte
 • væske eller puss som kommer ut av penis, ofte sees en gul eller gulgrønn flekk i undertøyet ditt. Dette ga opphav til sykdommens gamle kallenavn: «dryppert».
 • ømme testikler
 • rødhet eller sårhet på tuppen av penis

Symptomer ved gonoré i hals eller endetarm

Du kan få vondt i halsen hvis smitten har satt seg her. Infeksjon i endetarmen kan gi smerter, kløe eller svie.

Slik unngår du å bli smittet av gonoré

Bruk alltid kondom ved ny partner/partnerbytte for å unngå å bli smittet av gonoré.

Gratis undersøkelse ved mistanke om gonoré

Har du mistanke om at du kan være smittet av gonoré, bør du teste deg ved en klinikk for seksuell helse. De har antibiotikasprøyter lett tilgjengelig. Alternativt kan du teste deg hos fastlegen, helsestasjoner/klinikker eller studenthelsetjenesten. Prøven kan tas som en urinprøve av menn eller som en selvtatt penselprøve fra skjeden hos kvinner. Ved symptomer bør man undersøkes av lege som vil undersøke deg og ta en prøve fra urinrøret og/eller livmorhalsen. Prøven sendes til et laboratorium og du får svar i løpet av noen dager.

Testene vil vise om symptomene skyldes gonoré.

Tidligere partnere må også testes

Er du smittet med gonoré, er det viktig at siste partner og eventuelle andre partnere du har hatt i løpet av de tre siste månedene, også testes for gonoré. Gonore er en allmennfarlig smittsom sykdom. Det innebærer at den som er smittet skal bidra til smittesporing.

Behandling av gonoré

Gonoré behandles med antibiotika, som er bakteriedrepende. Du vil mest sannsynlig trenge en sprøyte med antibiotika.

I de fleste land i verden meldes det nå om økende behandlingsresistent gonoré. Det betyr at ingen kjent antibiotika virker mot mikroben. Det gjør det ekstra viktig å beskytte seg med kondom.

Dersom du har gonoré, kan du også ha fått klamydia, en annen seksuelt overførbar sykdom. Du kan bli testet og få behandling for begge infeksjonene.

For å minimere risikoen for at infeksjonen kommer tilbake, bør du ikke ha sex før du har fått negativt svar på kontrollprøven to uker etter behandlingen.

Undersøkelse og behandling for gonoré og klamydia er gratis i Norge.

Ubehandlet gonoré hos kvin​ner

Ubehandlet gonoré kan spre seg til eggstokker, livmor eller egglederne. Dette kalles en akutt bekkeninfeksjon, bekkenbetennelse eller egglederbetennelse.

​Rundt 15 av 100 kvinner med gonoré får akutt bekkeninfeksjon, bekkenbetennelse eller egglederbetennelse. Dette kan føre til tette eggledere, som kan gjøre det vanskelig for deg å bli gravid eller øke risikoen for svangerskap utenfor livmoren. I et svangerskap utenfor livmoren, på fagspråket kalt ekstrauterin graviditet, festes et befruktet egg i egglederen og vokser her. Dette er en farlig tilstand, og svangerskapet må derfor avsluttes med legemidler eller operasjon.

Dersom gonoré sprer seg inn i blodbanen, kan du få leddinfeksjon, utslett og feber.

​​Ubehandlet gonoré hos men​n

Det er sjelden at menn får komplikasjoner av gonoré, fordi de fleste har symptomer og oppsøker lege. Ubehandlet gonoré kan spre seg til bitestiklene og prostata, som kan gi langvarige plager. Menn kan også få arrvev i urinrøret som blokkerer urinpassasjen

Dersom gonoré sprer seg inn i blodbanen, kan du få leddinfeksjon, utslett og feber.

Komplikasjoner ved behandlingsresistent gonoré

Behandlingsresistent gonoré kan gi kronisk infeksjon eller bærertilstand, og kan noen ganger smitte til andre organer i kroppen, som ledd, lever og blod.

Prognose

Rask vellykket behandling gir god prognose, men ubehandlet kan gonoré gi alvorlige komplikasjoner.

Oppsummering

 • Kvinner smittes lettere og risikerer mer alvorlig sykdom enn menn
 • Halvparten av kvinner har ikke symptomer
 • Hos kvinner påvirker gonoré vanligvis livmorhalsen, urinrøret eller begge deler
 • Hos menn sitter infeksjonen som oftest i urinrøret
 • Smitten kan overføres ved oral- og anal-, og vaginal sex og rammer også svelg og endetarm
 • Berører du øynene etter å ha tatt på infisert væske fra kjønnsorganene, kan du få øyeinfeksjon

Originalbrosjyren er utgitt av BMJ Publishing Group som en del av oppslagsverket BMJ Best Practice. Teksten er oversatt og noe tilpasset norske forhold av Helsebiblioteket.no. Brosjyren må ikke erstatte kontakt med, undersøkelse hos eller behandling av kvalifisert helsepersonell.

For å lage denne informasjonen har BMJ samlet den beste og mest oppdaterte forskningen om hva slags behandling som virker. Du kan bruke den når du snakker med helsepersonell og apotek. Legemidler er oppgitt med navn på innholdsstoffet i preparatet, og ikke med salgsnavn. Salgsnavn kan variere, snakk derfor med apotekansatte eller legen din dersom du har spørsmål om navn på legemidler.