Klamydia

Klamydia er en infeksjon som smitter ved seksuell kontakt. Infeksjonen er lett å behandle, men ubehandlet klamydia kan imidlertid gi alvorlige helseproblemer. Bruk av kondom er den beste måten å beskytte seg på.

Redaksjonen, Helsebiblioteket.no
Publisert 14. februar 2020 | Sist oppdatert 14. februar 2020

Hva er klamydia?

Klamydia er en infeksjon forårsaket av bakterien Chlamydia trachomatis og smitter ved seksuell omgang. Infeksjonen kan smitte både ved oral-, anal- og vaginalsex, og rammer derfor også svelget og rektum.

Hos kvinner kan klamydia spre seg til eggstokkene, livmoren eller til egglederne (rørene fra eggstokkene til livmoren). Dette kalles bekkeninfeksjon. Omtrent en tredjedel av kvinner med ubehandlet klamydia får bekkeninfeksjon.

Bekkeninfeksjon kan føre til tette eggledere, som igjen kan gjøre det vanskelig å bli gravid. Arrdannelse i egglederen kan også føre til graviditet utenfor livmoren. Ved graviditet utenfor livmoren begynner et befruktet egg å vokse i egglederen. Det er en farlig tilstand, og det er nødvendig å avslutte graviditeten med legemidler eller operasjon.

Hos menn kan ubehandlet klamydia føre til betennelse i sædlederne, prostata eller i selve testiklene. Det kan også utvikles en form for leddbetennelse som kalles reaktiv artritt.Berører du øynene etter å ha tatt på infisert væske fra genitaliene, kan det gi øyeinfeksjon.

Gravide kvinner med klamydia kan overføre infeksjonen til barnet under fødsel. Barnet kan da få øyeinfeksjon eller lungebetennelse, men begge tilstandene kan behandles med antibiotika.

Symptomer

Kvinner som er smittet av klamydia kan få betennelse i livmorhalsen, urinrøret eller begge. Infeksjonen kan også gi bekkenbetennelse og tette eggledere som kan gjøre det vanskelig å bli gravid.

Klamydia gir ikke alltid symptomer, det vil si at man kan ha infeksjonen uten å vite om det.

Vanlige symptomer hos kvinner:

  • Uvanlig utflod fra underlivet
  • Blødning mellom menstruasjoner
  • Smerter ved vannlating
  • Smerter i nedre del av magen

Menn som er smittet av klamydia kan få symptomer fra urinrøret og en sjelden gang fra prostata. Klamydia hos menn kan gi følgende symptomer:

  • Utflod fra penis
  • Brenning og kløe rundt penis
  • Smerter ved vannlating

Mistenker du at du kan være smittet av klamydia, bør du teste deg. Dette kan du gjøre hos fastlegen, helsestasjoner/klinikker, studenthelsetjenesten eller ved en klinikk for seksuell helse. Testen gjennomføres ved hjelp av en urinprøve eller ved å ta en prøve fra underlivet med en vattpinne. Hos kvinner vil prøven bli tatt fra livmorhalsen, hos menn fra urinrøret. Er det mistanke om infeksjon i halsen/svelget eller anus vil det også bli tatt prøver fra svelg og anus. Tester du positivt på klamydia, bør seksualpartnere de siste månedene også bli testet for klamydia.

Behandling

Klamydia behandles vanligvis med doksycyklin (antibiotika), men dette skal ikke brukes av gravide.  Doksycyklin tas i syv dager og kan foreskrives av lege etter paragraf 4 slik at kuren blir gratis. Egenandelen for legekonsultasjonen er også gratis dersom klamydia er hovedproblemstillingen.

Forskning viser at 8–9 av 10 som får behandlingen, blir kvitt klamydiainfeksjonen. Det er viktig at du ikke har sex før både du og partneren din har fullført behandlingen.

Ved graviditet er det vanlig å behandle med amoxicillin i første trimester og erytromycin eller azithromycin i 2. og 3. trimester. Erytromycin og amoxicillin brukes som regel i en uke. Azithromycin gis som en engangsdose. Amoxicillin tilhører en gruppe antibiotika som kalles penicilliner. Amoxicillin bør ikke tas hvis du er allergisk mot penicillin. Ved utslett eller en mulig allergisk reaksjon, bør du oppsøke lege straks. Det er ikke sikkert at disse legemidlene vil forebygge infeksjon hos barnet selv om de ser ut til å ha effekt på infeksjonen til den gravide.

Antibiotika gir vanligvis få alvorlige bivirkninger, men de kan føre til sykdomsfølelse, urolig mage, magesmerter, oppkast eller diaré.

Prognose

Klamydia er vanligvis lett å behandle, men uten behandling kan du smitte andre. Ubehandlet klamydia kan gi alvorlige helseplager.

Den beste måten å redusere risikoen for å få klamydia igjen på er følgende:

  • Bruk kondom
  • Test deg for klamydia ved symptomer

Noen velger å bli testet når de går inn i et nytt forhold. Noen ber også partneren om å teste seg.

Originalbrosjyren er utgitt av BMJ Publishing Group som en del av oppslagsverket BMJ Best Practice. Teksten er oversatt og noe tilpasset norske forhold av Helsebiblioteket.no. Brosjyren må ikke erstatte kontakt med, undersøkelse hos eller behandling av kvalifisert helsepersonell.

For å lage denne informasjonen har BMJ samlet den beste og mest oppdaterte forskningen om hva slags behandling som virker. Du kan bruke den når du snakker med helsepersonell og apotek. Legemidler er oppgitt med navn på innholdsstoffet i preparatet, og ikke med salgsnavn. Salgsnavn kan variere, snakk derfor med apotekansatte eller legen din dersom du har spørsmål om navn på legemidler.