Prostatitt - akutt

Symptomer på akutt prostatitt er feber og smerter i bekkenområdet. Det kan ramme menn i alle aldre. Akutt prostatitt behandles med antibiotika.
Redaksjonen, Helsebiblioteket.no
Publisert 08. oktober 2021 | Sist oppdatert 08. oktober 2021

Det finnes to typer prostatitt; akutt og kronisk prostatitt. Denne brosjyren handler om akutt prostatitt.

Hva er akutt prostatitt?

Prostatitt betyr at prostatakjertelen er betent, ofte forårsaket av en infeksjon. Prostatakjertelen ligger mellom blære og penis, like foran endetarmen (rektum).

Den vanligste årsaken til akutt prostatitt er en bakterieinfeksjon, men risikoen øker også dersom du har hatt en urinveisinfeksjon eller forstørret prostata.

Symptomer

Symptomer på akutt prostatitt er smerter rundt penis, testikler, anus, bekkenet eller i korsryggen. For mange kan det kan være smertefullt eller vanskelig å late vannet. I tillegg til smerter kan du få feber og frysninger og føle deg generelt uvel.

Prostata undersøkes ved at legen forsiktig plassere en finger inni anus og kjenner på prostata. Du vil sannsynligvis avgi en urinprøve som sjekkes for bakterier.

Behandling

Infeksjonen behandles med antibiotika, vanligvis i to uker ifølge norske retningslinjer. Menn med tegn på alvorlig infeksjon (sepsis) må ha sykehusbehandling med antibiotika intravenøst. Betennelsesdempende midler (for eksempel ibuprofen) kan hjelpe mot smerter i behandlingstiden.

Om du strever med å late vannet, kan du prøve en alfa-blokker. Hvis vannlatingen stopper helt opp, må du få et kateter (tynt rør) satt inn for å tømme urinen fra blæren.

Menn med tegn på en abscess kan trenge kirurgi for å drenere prostatakjertelen. Dette er svært sjelden.

Prognose

De fleste med prostatitt blir bra etter behandling med antibiotika. Noen menn, særlig hvis de ikke behandles raskt, kan få kronisk prostatitt. Dette betyr at de fortsetter å ha smerter og problemer med vannlating. Kronisk prostatitt behandles vanligvis med lengre antibiotikakurer og andre legemidler.

Originalbrosjyren er utgitt av BMJ Publishing Group som en del av oppslagsverket BMJ Best Practice. Teksten er oversatt og noe tilpasset norske forhold av Helsebiblioteket.no. Brosjyren må ikke erstatte kontakt med, undersøkelse hos eller behandling av kvalifisert helsepersonell.

For å lage denne informasjonen har BMJ samlet den beste og mest oppdaterte forskningen om hva slags behandling som virker. Du kan bruke den når du snakker med helsepersonell og apotek. Legemidler er oppgitt med navn på innholdsstoffet i preparatet, og ikke med salgsnavn. Salgsnavn kan variere, snakk derfor med apotekansatte eller legen din dersom du har spørsmål om navn på legemidler.