Ringorm på kroppen

Ringorm er en soppinfeksjon i det ytterste laget av huden og behandles vanligvis med et soppmiddel.
Redaksjonen, Helsebiblioteket.no
Publisert 28.september.2021 | Sist oppdatert 28.september.2021

Hva er ringorm?

Ringorm er forårsaket av en type sopp som kalles dermatofytter. Det medisinske navnet på ringorm er tinea. Utslettet er ringformet og oppstår vanligvis på glatt og myk hud, uten for mye hår.

Ringorm kan smitte gjennom berøring fra person til person eller indirekte via gjenstander du kommer i kontakt med, som for eksempel kammer, håndklær og sengetøy. Soppinfeksjonen kan også smitte fra hunder, katter og noen gårdsdyr, som for eksempel kuer.

Ringorm kan forekomme i hodebunnen, men dette behandles annerledes enn ringorm på kroppen. Dermatofytter kan også gi fotsopp- og neglsoppinfeksjon.

Symptomer

Ringorm på kroppen starter vanligvis som et kløende, rødt, skjellete utslett på huden. Utslettet er ringformet, og i midten av ringen ser huden ofte mer normal ut.

Du kan få en eller flere ringormer. Noen ganger overlapper de hverandre og danner et mønster som ligner kronbladene i en blomst. Ringorm i lysken danner imidlertid ingen ringform, men et stort område med rød hud rundt hudfoldene.

Behandling

Ringorm behandles vanligvis med soppmiddel som smøres på utslettet.

Det finnes flere reseptfrie soppmidler i kremform som du får kjøpt på apoteket, som klotrimazol, mikonazol og terbinafin på apoteket. Noen av disse kremene markedsføres for fotsopp, men kan også brukes mot ringorm på kroppen.

Ikke alle kremer er beregnet på barn, så spør gjerne en ansatt på apoteket om råd. Dersom reseptfrie kremer ikke har effekt, kan legen skrive ut sterkere kremer.

De fleste opplever bedring etter å ha brukt soppdrepende kremer. Det er viktig å følge bruksanvisningen som følger produktet. Kremen må ofte brukes en eller to ganger om dagen, også etter at utslettet er borte. Hvis kremen ikke virker i løpet av en til to uker, bør du oppsøke lege.

Noen få opplever at huden blir irritert av soppkremen.

Hvordan forebygge og hindre spredning av ringorm på kroppen?

  • Huden rundt utslettet bør holdes tørr og ren
  • Unngå å klø på utslettet da kløing kan forårsake små sår som kan bli betente av bakterier. Soppinfeksjonen kan også lettere spre seg til andre steder på kroppen eller andre personer fra neglene som har vært i kontakt med soppen.
  • Sopp trives på steder der det er varmt og fuktig, så bruk løstsittende klær og unngå klær som holder på fuktigheten.
  • Har du ringorm i lysken bør du bruke løstsittende bomullsundertøy, som for eksempel boksershorts.
  • Har du fotsopp og ringorm på kroppen samtidig, bør du behandle begge steder for å unngå at soppen sprer seg fra foten til kroppen igjen.
  • Det er viktig med god håndhygiene for å forhindre å smitte andre. Du bør heller ikke dele personlige ting som håndklær, klær og sengetøy. Husk også å vaske disse jevnlig.

Har du mistanke om at kjæledyret ditt har ringorm, bør du ta det med til dyrlegen. Hos dyr ser ringorm vanligvis ut som et hårløst område i pelsen. Ubehandlet kan kjæredyret smitte deg.

Prognose

Ringorm kan behandles med soppmidler. Uten behandling kan infeksjonen vedvare lenge og kan spre seg til andre deler av kroppen eller til andre personer.

Originalbrosjyren er utgitt av BMJ Publishing Group som en del av oppslagsverket BMJ Best Practice. Teksten er oversatt og noe tilpasset norske forhold av Helsebiblioteket.no. Brosjyren må ikke erstatte kontakt med, undersøkelse hos eller behandling av kvalifisert helsepersonell.

For å lage denne informasjonen har BMJ samlet den beste og mest oppdaterte forskningen om hva slags behandling som virker. Du kan bruke den når du snakker med helsepersonell og apotek. Legemidler er oppgitt med navn på innholdsstoffet i preparatet, og ikke med salgsnavn. Salgsnavn kan variere, snakk derfor med apotekansatte eller legen din dersom du har spørsmål om navn på legemidler.