Soppinfeksjon i underlivet (candidavaginitt)

Den vanligste plagen ved soppinfeksjon i underlivet er endret utflod fra skjeden. Du kan også kjenne kløe og sårhet. Soppen er vanligvis enkel å behandle, men noen kvinner sliter med tilbakevendende soppinfeksjon.

Redaksjonen, Helsebiblioteket.no
Publisert 20. januar 2023 | Sist oppdatert 20. januar 2023

Hva er underlivssopp?

Hos de fleste kvinner er soppinfeksjon i underlivet (candidavaginitt) forårsaket av gjærsoppen Candida albicans. Candida er vanligvis ufarlig, og den lever naturlig på kroppen. Ved overvekst fører det til betennelse i skjeden. Soppinfeksjon i underlivet oppstår ofte etter en antibiotikakur.

Soppinfeksjon i skjeden kan overføres til seksualpartner. Synlige symptomer er utslett og tørrhetsfølelse på penis. Dette kan behandles med antisoppkrem som du får kjøpt på apoteket. 

Har begge tegn på soppinfeksjon, kan de smitte hverandre frem og tilbake, og begge bør behandles samtidig. Imidlertid vil de fleste soppinfeksjoner hos kvinner oppstå ved overvekst av sopp i hennes egen mikrobiologiske flora. Partneren vil derfor ikke trenge behandling uten symptomer. 

Underlivssopp er vanligvis lett å behandle. Kommer den stadig tilbake, er det en risiko for underliggende sykdom, som for eksempel diabetes. Oppsøk lege hvis dette gjelder deg.

Symptomer

Det vanligste symptomet på underlivssopp er utflod fra skjeden. Den er vanligvis tykk og hvit, nesten som cottage-cheese, men noen kvinner får også klar utflod. Området utenfor skjeden, vulva, kan føles sårt og klø. Tilstanden kalles da vulvovaginitt. Har du symptomer for første gang, eller er usikker på årsaken, bør du bestille time hos legen.

Behandling

Medikamentell behandling

De vanligste legemidler mot underlivssopp er kremer eller stikkpiller til skjeden (vagitorier). 

Kremer og vagitorier inneholder ofte et medikament fra en gruppe legemidler som kalles imidazoler. Dette får du reseptfritt på apoteket. Du trenger kanskje bare én dose. Du setter inn en stikkpille dypt i skjeden når du legger deg om natten. Det er også mulig å bruke vagitorier under menstruasjonen. De færreste får bivirkninger, men lokalirritasjon i skjeden kan forekomme. Det er ikke farlig å bruke legemidlene dersom du er gravid eller ammer.

Ved gjentatte infeksjoner kan du få flukonazol på apoteket. Dette er en reseptfri kapsel som man svelger og kan fjerne candida med bare én dose. Én studie fant at rundt en fjerdedel av kvinnene fikk bivirkninger som hodepine, magesmerter eller kvalme. Du bør ikke ta flukonazolkapsler dersom du er gravid.

De som er svært hyppig plaget kan få råd om å bruke legemiddelet regelmessig.

Annen behandling

Det finnes flere naturmidler som selges mot candida, men virkningen er ikke dokumentert. Noen kan virke lokalirriterende.

Gjærsoppen som forårsaker vaginitten vokser best under varme, fuktige forhold. Derfor anbefales løstsittende bomullsundertøy heller enn tights for å forebygge candidaoppvekst.

Prognose

Soppvaginitt er ikke farlig og forsvinner vanligvis med behandling.  Selv uten behandling blir man ofte bedre av seg selv. Infeksjonen er lokal og vil ikke gi noen innvirkning på fosteret under graviditet.

Originalbrosjyren er utgitt av BMJ Publishing Group som en del av oppslagsverket BMJ Best Practice. Teksten er oversatt og noe tilpasset norske forhold av Helsebiblioteket.no. Brosjyren må ikke erstatte kontakt med, undersøkelse hos eller behandling av kvalifisert helsepersonell.

For å lage denne informasjonen har BMJ samlet den beste og mest oppdaterte forskningen om hva slags behandling som virker. Du kan bruke den når du snakker med helsepersonell og apotek. Legemidler er oppgitt med navn på innholdsstoffet i preparatet, og ikke med salgsnavn. Salgsnavn kan variere, snakk derfor med apotekansatte eller legen din dersom du har spørsmål om navn på legemidler.