Tannbyll

En tannbyll er en infisert lomme av puss som dannes ved roten av en tann eller i nærliggende vev eller bein. Det kan være svært smertefullt, men de fleste blir raskt bra med behandling. Ubehandlet tannbyll kan imidlertid gi alvorlige helseproblemer.

Redaksjonen, Helsebiblioteket.no
Publisert 21. desember 2022 | Sist oppdatert 21. desember 2022

Hva er en tannbyll?

Det finnes tre hovedtyper av tannbyller:

  • Den vanligste typen er når det danner seg en tannbyll ved roten av en tann (periapikal abscess). Infeksjonen oppstår når det myke vevet inne i kjernen av tannen (pulpaen) blir infisert med bakterier og dør. Bakterier kan også angripe en tann hvis den er sprukket eller ødelagt.
  • En abscess langsmed en tann (periodontal abscess) oppstår når vevet rundt en tann (tannkjøttet) er infisert med bakterier. Dette skyldes ofte langtkommen tannkjøttsykdom, hvor bakteriene har etablert seg under overflaten av tannkjøttet og forårsaket skader på bein og vev rundt tannen.
  • En abscess i tannkjøttet som delvis dekker en tann (pericoronal abscess) kan oppstå når en tann ikke bryter helt gjennom tannkjøttet. Når tannen er delvis dekket, kan det være vanskelig å holde den rein, og bakterier kan spre seg under tannkjøttet og forårsake en abscess. Spesielt visdomstenner er utsatt for denne type tannbyll.

Symptomer

Det vanligste symptomet på en tannbyll er intens og kontinuerlig smerte, ofte beskrevet som bankende, gnagende, skarp eller ilende.

Andre symptomer på en tannbyll kan være:

  • Rødhet og hevelse (betennelse) der byllen er. Ettersom infeksjonen blir verre, kan hevelsen spre seg og påvirke større deler av munnen. Personer med en abscess langsmed tennene, får ofte hevelse før de kjenner smerter.
  • Tannen blir følsom for varm eller kald mat og drikke
  • Vond smak i munnen og dårlig ånde
  • Feber

Selv om symptomene ikke er alvorlige, er det viktig å få raskt time hos tannlegen. Behandling kan lindre symptomene og forhindre at infeksjonen sprer seg.

For å diagnostisere en tannbyll, vil tannlegen undersøke tennene og ta røntgenbilder. Bildene kan vise hvor infeksjonen er lokalisert, om infeksjonen har spredd seg og om eventuelle skader på tann eller bein. Det kan også bli tatt blodprøve for å se etter tegn på infeksjon.

Tegn på en mer alvorlig infeksjon kan være:

  • Svært høy feber
  • Vanskeligheter med å åpne munnen
  • Utbredt hevelse som påvirker ansiktet
  • Vanskeligheter med å svelge
  • Pustevansker

Har du tegn på en alvorlig infeksjon, bør du søke behandling umiddelbart. Pustevansker kan være spesielt farlig og krever akutt behandling på sykehus.

Andre som kan trenge sykehusbehandling er veldig unge eller eldre og personer med helseproblemer, som for eksempel lungesykdom, hjertesvikt, HIV eller kreft.

Forebygging

De fleste tannbyller oppstår på grunn av dårlig tannstell. For å hindre framtidige problemer, er det viktig å:

  • Pusse tennene minst to ganger om dagen med fluortannkrem
  • Bruke tanntråd daglig
  • Prøve å begrense sukkerholdig mat og drikke (for eksempel brus)
  • Gå regelmessig til tannlegen
  • Passe på at alle hull og tannskader behandles raskt, slik at karies ikke sprer seg.

Behandling

Behandling av tannbyll innebærer å fjerne smittekilden. Dette kan gjøres på to måter.

Rotfylling og krone

Rotfylling er den vanligste behandlingen for tannbyll som oppstår ved tannroten. Tannlegen borer et lite hull i tannen og bruker spesielle verktøy for å rense ut bakterier og dødt vev inne i midten av tannen.

Når kjernen (pulpa) av tannen er rein, fyller og forsegler tannlegen tannen. Etterpå kan du sette på en kunstig topp (krone) på det som er igjen av den gamle tannen.

Trekke tannen og drenering av tannbyll

Hvis en tann er svært ødelagt av råte eller skade, kan tannlegen trekke den ut. Tannen kan også bli trukket hvis bein og vev som holder den på plass, er skadet.

De tre vanligste alternativene når du erstatter en tann er: 

  • Et tannimplantat (en ny tann er festet til metall implantert inn i kjevebeinet)
  • En bro (en ny tann er festet til den ene eller begge tenner på hver side av den manglende tannen)
  • En delvis protese (en ny tann er festet til et gebiss som kan fjernes om kvelden)

Noen ganger kan det være nødvendig å lage et lite snitt i tannbyllen og sette inn et lite rør (dren) for å tømme den. Du vil sannsynligvis ha røret i to til fem dager.

Hvis du har en abscess langsmed en tann, og tannen ikke må trekkes, vil drenering av abscessen og dyp reingjøring rundt tannen og tannkjøttet ofte være tilstrekkelig behandling. Har du abscess som skyldes at tannkjøttet delvis dekker en visdomstann, kan tannlegen anbefale å trekke den. Visdomstennene sitter langt bak i munnen og er ofte vanskelig å holde reine med tannbørste og tanntråd, noe som kan øke sjansen for ytterligere problemer.

Beholder du visdomstannen, vil tannlegen sannsynligvis anbefale en liten operasjon for å fjerne tannkjøttet som dekker den. Behandlingen skjer i lokalbedøvelse, så du slipper smerter. Noen bruker i tillegg et beroligende legemiddel.

Noen ganger kan tannlegen anbefale en antibiotikakur, for å forebygge at en latent infeksjon bryter ut.

De fleste tar smertestillende både før og etter behandling. Mange har god effekt av reseptfrie legemidler, som for eksempel ibuprofen. Er smertene alvorlige, kan tannlegen foreskrive et sterkere smertestillende legemiddel.

Er du engstelig for å gå til tannlegen, kan du diskutere dette med tannlegen din. De har lang erfaring med denne problematikken, og mange får god hjelp. 

Prognose

Med behandling vil de fleste komme seg raskt etter en tannbyll. Ubehandlet tannbyll kan imidlertid gi alvorlige helseproblemer med innleggelse på sykehus.

Hvis tannen må fjernes helt, kan den ofte erstattes med en kunstig tann. En manglende tann kan påvirke både tygging og tale.

Originalbrosjyren er utgitt av BMJ Publishing Group som en del av oppslagsverket BMJ Best Practice. Teksten er oversatt og noe tilpasset norske forhold av Helsebiblioteket.no. Brosjyren må ikke erstatte kontakt med, undersøkelse hos eller behandling av kvalifisert helsepersonell.

For å lage denne informasjonen har BMJ samlet den beste og mest oppdaterte forskningen om hva slags behandling som virker. Du kan bruke den når du snakker med helsepersonell og apotek. Legemidler er oppgitt med navn på innholdsstoffet i preparatet, og ikke med salgsnavn. Salgsnavn kan variere, snakk derfor med apotekansatte eller legen din dersom du har spørsmål om navn på legemidler.