Trøske - soppinfeksjon i munn og svelg

Trøske kjennetegnes som oftest av fortykket hvitt belegg på slimhinnene i munnen og i svelget. Den er forårsaket av en sopp som heter Candida. Infeksjonen kan vanligvis lett behandles med legemiddelmikstur.
Publisert 04. desember 2023 | Sist oppdatert 04. desember 2023

Hva er trøske?

Candidasoppen finnes normalt i små mengder på huden og i munnen. Dette er ufarlig og forårsaker ingen symptomer. Men noen ganger danner Candida-soppen et hvitt belegg, som kan gi infeksjon i munnen.

Trøske er vanligst hos spedbarn fordi immunforsvaret deres ikke er fullt utviklet. Svekket immunforsvar er ofte årsaken til tilstanden hos voksne.

Trøske kan oppstå på tungen, tannkjøttet, på innsiden av kinnene, på ganen eller i halsen.

Risikofaktorer for å utvikle trøske:

 • Personer med et svakt immunsystem forårsaket av medisinsk behandling, som for eksempel cellegift, kortison eller strålebehandling
 • Sykdommer som svekker immunsystemet, slik som AIDS og leukemi
 • Diabetes type 1 og diabetes type 2
 • Personer med astma som tar kortisonpreparater gjennom en inhalator
 • Langvarig munntørrhet. Trøske vokser lettere i munnen når det ikke er mye spytt der. Du kan få tørr munn når du tar visse legemidler, samt etter strålebehandling eller kirurgi på halsen eller hodet.

Trøske er mer vanlig hos personer som:

 • Røyker
 • Har dårlig tilpassede tannproteser
 • Har dårlig munnhygiene
 • Nylig har brukt antibiotika (antibiotika dreper vennlige bakterier, så vel som skadelige bakterier, og dette kan gi Candida-sopp mulighet for å vokse)
 • Er underernærte

Symptomer på trøske

Trøske vises vanligvis som hvite fortykkede flekker i munnen. Munnen kan føles sår, og du kan få en brennende følelse på tungen. Har du trøske i halsen, kan du få problemer med å snakke eller svelge skikkelig. Dette kan gjøre at du føler deg uvel. Noen opplever at maten smaker annerledes når de har trøske.

Det finnes fire hovedtyper av trøske, og de kan se ganske forskjellige ut. De fire hovedtypene har disse karakteristikkene:

 • Små hvite flekker på innsiden av kinnene, hals, tunge eller tannkjøtt. Flekkene kan fjernes med spatel, og de ​​kan blø. Dette er den vanligste typen trøske.
 • Glatte røde flekker på ganen, på baksiden av tungen, eller innsiden av kinnene
 • En type trøske heter Cheilitis angularis. Dette er irritasjon i munnvikene. Huden i munnvikene kan sprekke, bli skjellete eller rød.
 • Folk som bruker gebiss, kan få rødhet og hevelse på ganen eller rundt tannkjøttet der protesen kommer i kontakt med munnen

Tannlegen kan oppdage at du har trøske og forskrive medisiner som behandler den.

Du bør oppsøke lege dersom du har noen av symptomene nevnt ovenfor, eller hvis innsiden av munnen din ser annerledes ut enn vanlig. Hos legen vil du sannsynligvis bli undersøkt i munnen for hvite eller røde flekker. Legen vil også kartlegge hele symptombildet. Noen ganger blir det tatt prøve fra utslettet for å teste for Candida. Dersom flekkene i munnen fortsatt er der etter du har fått behandling, kan du bli henvist til en spesialist.

Behandling av trøske

Forebyggende behandling ved sterkt svekket immunsystem

Personer med for eksempel HIV eller som er under behandling for kreft, kan ha behov for forebyggende behandling med soppmidler for å hindre Candida-infeksjon. Dette skyldes at immunforsvaret er så svakt at en infeksjon ville være mer alvorlig for dem enn for friske mennesker.

For tidlig fødte spedbarn og spedbarn med svært lav fødselsvekt, kan også trenge forebyggende behandling mot Candida-infeksjon.

Behandling av mild til moderat trøske

Trøske blir vanligvis behandlet med soppdrepende legemidler. Hvis symptomene er milde, vil du bli behandlet med en mikstur av soppdrepende midler som du skal smøre rundt i munnen eller ta sugetabletter. Dette kalles lokalbehandling og er ofte tilstrekkelig for barn og voksne.

Behandling av mer alvorlig trøske

Personer med alvorligere symptomer, som smerte og en brennende følelse i munnen blir ofte tilbudt soppdrepende tabletter som skal svelges. Tablettene virker sterkere enn lokalbehandling fordi legemiddelet tas opp i blodbanen og virker over lengre tid. Men risikoen for bivirkninger er større. Vanlige bivirkninger er oppkast, diaré, hodepine og utslett. En fryktet bivirkning er alvorlig leverskade. Trenger du å ta tabletter mot sopp i mer enn tre uker, bør du følges opp med regelmessige blodprøver.

Behandling av resistente infeksjoner

Folk med infeksjoner som ikke blir bedre på vanlige soppdrepende tabletter, kan behandles med intravenøs behandling. Dette brukes vanligvis bare for de mest alvorlige tilfellene. Behandlingen kan gi bivirkninger som hodepine, feber, kvalme, oppkast og diaré.

Prognose

Hos spedbarn vil trøske vanligvis forsvinne av seg selv i løpet av noen uker. Det er likevel vanlig å behandle dette med pensling med mikstur. Hos andre kan ubehandlet trøske vare i måneder, eller de kan få gjentatte infeksjoner.

Det er viktig å få hvite eller røde flekker i munnen undersøkt og behandlet. Disse flekkene kan være et tegn på en annen tilstand enn trøske.

Originalbrosjyren er utgitt av BMJ Publishing Group som en del av oppslagsverket BMJ Best Practice. Teksten er oversatt og noe tilpasset norske forhold av Helsebiblioteket.no. Brosjyren må ikke erstatte kontakt med, undersøkelse hos eller behandling av kvalifisert helsepersonell.

For å lage denne informasjonen har BMJ samlet den beste og mest oppdaterte forskningen om hva slags behandling som virker. Du kan bruke den når du snakker med helsepersonell og apotek. Legemidler er oppgitt med navn på innholdsstoffet i preparatet, og ikke med salgsnavn. Salgsnavn kan variere, snakk derfor med apotekansatte eller legen din dersom du har spørsmål om navn på legemidler.