Vorter

Vorter er ufarlige og går ofte borte av seg selv, men hos noen forsvinner ikke vortene uten behandling.
Redaksjonen, Helsebiblioteket.no
Publisert 05.mars.2021 | Sist oppdatert 05.mars.2021

Hva er vorter?

Vorter (verrucae) er utvekster på huden og skyldes ulike typer vortevirus. Vorter er vanligvis hudfargete, harde og har en ujevn overflate. I noen tilfeller kan de være mørke og ha en jevn overflate.

Vorter er mer vanlig hos barn enn voksne fordi mange blir immune mot viruset med årene. Barna smitter hverandre gjennom hverdagslig kontakt, og smitte er derfor vanskelig å forbygge.  

Fotvorter smitter vanligvis i fellesdusjer og garderober, som for eksempel i svømmehaller og treningssentre.

Symptomer

Vorter er vanligvis ufarlige og smertefrie, men mange synes de er kosmetisk skjemmende. Noen vorter kan imidlertid gi ubehag, spesielt vorter under fotbladet kan være vonde å gå på.

Behandlinger

Dersom vortene ikke plager deg, kan du vente til de forsvinner av seg selv. Dette kan imidlertid ta måneder og noen ganger år.

Behandling kan bidra til at vortene forsvinner raskere, men de kan være vanskelig å behandle. Vi vet ikke sikkert hvilken behandling som fungerer best, og mange må prøve flere typer. Behandlingen kan ta opptil to til tre måneder før den begynner å virke.

Her er noen behandlinger du kan prøve:

 • Salisylsyre finnes som et liniment som pensles på vortene hver dag, og det dannes en film over vorten. Når du bruker salisylsyre, bør du forsiktig skrape bort vorten med en fil én gang i uken. Salisylsyre kan irritere huden rundt vorten.
 • Dekke vorten med kraftig teip. Vi vet ikke sikkert hvorfor 
  denne  behandlingen hjelper, men det kan være at teipen hindrer oksygen til vorten så den dør. Etter en uke tar du av teipen og skraper bort vorten med en fil. Deretter setter du på ny teip igjen. Begynner teipen å løsne før en uke er gått, må den skiftes ut.
 • Frysebehandling (kryobehandling). Fastlegen kan fryse vorten din i 10 til 30 sekunder ved å bruke flytende nitrogen. Det finnes også spraybokser med frysemiddel som kan kjøpes på apoteket. Sprayboksfrysing gir ikke samme fryseeffekt som behandling hos lege og er dårligere dokumentert. Frysing kan være smertefullt og medføre blemmer og i sjeldne tilfeller arr.
   
 • Sølvnitrat er et etsende middel som finnes i en lapisstift. Spissen vætes før den presses mot vorten.

Behandling av vorter som er vanskelige å bli kvitt eller kommer tilbake

Dersom annen behandling ikke har virket eller at vorten stadig kommer tilbake, finnes det andre typer behandlinger du kan prøve.

 • Canthacur (cantharidin) må spesialimporteres og håndteres av lege. Liniment pensles på smertefritt og tildekkes med tape.

Blemme kan oppstå etter 2-24 timer, og dette kan gjøre vondt. Da fjernes tapen og man kan skylle bort med vann. Behandlingen gjentas ofte etter 2-3 uker.

 • Imiquimod er en krem ​​som du smører på vorten en gang om dagen. Behandlingen er reseptbelagt og skal brukes i to til seks uker. Mange har god effekt av behandlingen, men den kan gi bivirkninger som kløe, hevelse og smerte. Noen kan også få influensalignende symptomer og smerter.
 • Kirurgi, enten med skalpell eller laser fjerner effektivt vorter, men vortene har en tendens til å komme tilbake etter operasjonen. Leger anbefaler derfor forebyggende behandling etter operasjonen, som for eksempel imiquimod-krem.
 • Injiseringer av et stoff som kalles Candida antigen i vorten kan bidra både til at vorten forsvinner og forebygge tilbakefall. Behandlingen er ikke vanlig i Norge.

Har du problemer med tilbakevendende vorter bør du alltid bruke rene håndklær og unngå at hendene er våte lengre enn nødvendig.

Vortebehandling ved svekket immunforsvar

Personer med svekket immunforsvar er mer utsatt for at vortene kan utvikle seg til hudkreft og trenger derfor rask behandling. Det er vanlig å anbefale behandling med Imiquimod-krem. Har du mange vorter kan du trenge legemiddelbehandling som hjelper huden å hele raskere.

Vorter i ansikt og nakke

Vorter i ansiktet, nakke og lepper er kjent som filiforme-vorter og behandles vanligvis med frysing eller kirurgi. Dersom du opererer vil du få lokalbedøvelse. Imiquimod-krem etter inngrepet kan noen ganger anbefales som forebyggende behandling.  

Prognose

Vorter forsvinner ofte av seg selv uten behandling, men behandlingen gir ofte raskere resultat. Du må kanskje prøve flere typer før du oppnår effekt.

Originalbrosjyren er utgitt av BMJ Publishing Group som en del av oppslagsverket BMJ Best Practice. Teksten er oversatt og noe tilpasset norske forhold av Helsebiblioteket.no. Brosjyren må ikke erstatte kontakt med, undersøkelse hos eller behandling av kvalifisert helsepersonell.

For å lage denne informasjonen har BMJ samlet den beste og mest oppdaterte forskningen om hva slags behandling som virker. Du kan bruke den når du snakker med helsepersonell og apotek. Legemidler er oppgitt med navn på innholdsstoffet i preparatet, og ikke med salgsnavn. Salgsnavn kan variere, snakk derfor med apotekansatte eller legen din dersom du har spørsmål om navn på legemidler.