Bør fastleger sykmelde pasienter med depresjon? (Tidsskrift for Den norske legeforening)

Fastlegers praksis og holdninger til sykmelding ved depresjon varierer mye, viser en ny studie.

Bør fastleger sykmelde pasienter med depresjon? (Tidsskrift for Den norske legeforening)
Retningslinjene anbefaler å unngå sykemelding så langt som mulig. Ill.foto: Colourbox.
Publisert 13. mai 2025

Berit Horn Bringedal, Øystein Hetlevik

Fastleger må balansere mellom myndighetenes restriktive anbefalinger om sykmelding og pasientenes behov for støtte. Norske retningslinjer anbefaler å unngå sykmelding så langt som mulig ved mild til moderat depresjon. Samtidig blir vel 50 % av pasienter som kommer til lege med depresjon, sykmeldt, de aller fleste relativt kortvarig.

«Blant dem som oppfattet sykmelding som en del av behandlingen, var det færre som hadde som mål å unngå sykmelding»

Studien, som omfattet 221 fastleger, viste at 67 % svært ofte eller ofte forsøkte å unngå sykmelding for en pasient med depresjon. Samtidig anså 68 % sykmelding som en del av behandlingen, og 16 % tok initiativ til å foreslå dette uten at pasienten selv tok det opp. Blant dem som oppfattet sykmelding som en del av behandlingen, var det færre som hadde som mål å unngå sykmelding.

Blant fastlegene i studien var det 62 % som rapporterte at de svært ofte eller ofte oppfattet spørsmål om sykmelding som hovedårsak til at pasienter med depresjon oppsøkte dem. 46 % mente at pasientens ønske om sykmelding svært ofte eller ofte var uhensiktsmessig. Det var et klart samsvar mellom disse svarene, spesielt blant yngre fastleger. De aldersavhengige forskjellene kan skyldes ulik erfaring og hvordan dette påvirker tolkningen av retningslinjene.

Les hele saken: Bør fastleger sykmelde pasienter med depresjon? (Tidsskrift for Den norske legeforening)