Flertallet av ungdom ønsker ikke å være nikotinavhengig – likevel er det vanligst å vape med nikotin (Helsedirektoratet)

Stadig flere unge i alderen 15 til 24 år bruker e-sigaretter. Tall fra Ungdatas Osloundersøkelse viser en økning fra 3 til 17 prosent fra 2021 til 2023. Utviklingen bekymrer Helsedirektoratet.

Flertallet av ungdom ønsker ikke å være nikotinavhengig – likevel er det vanligst å vape med nikotin (Helsedirektoratet)
Mange smugler e-sigaretter med nikotin inn i landet. Ill. foto: Colourbox.
Publisert 18. juni 2024 | Sist oppdatert 17. juni 2024

Selv om andelen som røyker i Norge er historisk lav, er det endringer i ungdomskulturen når det gjelder bruk av røyk, snus og vape (e-sigaretter).

– Det er ikke noe nytt at unge eksperimenterer med tobakksprodukter. Det bekymrer oss at de nå har fått nye produkter som kan bidra til å normalisere tobakks- og nikotinbruk, sier avdelingsdirektør i Helsedirektoratet, Erlend Bø.

Nikotin er svært avhengighetsskapende

– I Norge er det ulovlig å selge e-sigaretter med nikotin, men vi vet at det er mange som smugler det ulovlig inn til landet og selger videre til ungdom, sier Bø.

I en nasjonal undersøkelse utført av Norstat for Helsedirektoratet, hvor 500 unge mellom 15 og 25 år ble spurt, svarte 13 prosent at de bruker e-sigaretter («vape»). 75 prosent av disse sa at de bruker e-sigaretter med nikotin, mens 8 prosent var usikre på hva de brukte.

I Norstat-undersøkelsen svarte flertallet at de synes nikotinavhengighet er kjipt, dyrt og noe de vil unngå.  Flertallet av unge i dag bruker ikke røyk, snus eller vape, men det kan virke som at dette er noe «alle» driver med. Derfor lanserer Helsedirektoratet nå kampanjen Generasjon FRI.

– Vi ønsker at kampanjen skal være en motsats til alt innhold på sosiale medier som fremstiller vape, snus og røyk som noe populært. Kampanjen kan være en viktig stemme for dem som velger å ikke bruke nikotin. Nå får de en referanse som gjør det positivt å velge å være fri fra nikotin, sier Bø.

Kampanjen skal gå på kino, i digitale og sosiale medier og på utendørsreklame ut juni. Den vil også være til stede i forbindelse med ungdomskonserten VG-lista 21.juni, som kommersiell samarbeidspartner.

Fakta om regelverket

 • Det er forbudt å selge e-sigaretter (vape) med nikotin i Norge.
 • Det skal bli lovlig å selge e-sigaretter med 18-års grense i Norge. Tidspunktet for når det nye lovverket trer i kraft er usikkert.
 • Fra 1.juli vil e-sigaretter med smak bli ulovlig å selge i Norge.
 • Nikotinsnus («hvit snus»), som er snus helt uten tobakk, er ulovlig å selge i Norge
 • Les mer om regelverket

Helseskader ved bruk av nikotin

 • Bruk av nikotin gjør at hjertet slår fortere og at blodårer trekker seg sammen.
 • Nikotin gir risiko for fosteret i svangerskapet.
 • Bruk av nikotin i barne- og ungdomstiden kan påvirke utviklingen av hjernen, som ikke er ferdigutviklet før i midten av 20-årene.
 • Nikotinbruk over tid kan blant annet ha negativ effekt på de områdene i hjernen som styrer oppmerksomhet, læring og impulskontroll.
 • Hjernen til barn og ungdom er også mer sårbar for utvikling av nikotinavhengighet.
 • Les mer på ung.no/nikotin

Kilde: Flertallet av ungdom ønsker ikke å være nikotinavhengig – likevel er det vanligst å vape med nikotin (Helsedirektoratet)