Godt videoforedrag om søvnens betydning

Publiseringsdato 28.10.2014
Godt videoforedrag om søvnens betydning
Se hvorfor søvn er så viktig. Foto: TEDMED
Forskeren Jeff Iliff gir i denne videoen på nettstedet TEDMED.com en talende beskrivelse av hva som skjer når vi sover og hvorfor søvnen er så viktig for hjernen.

I resten av kroppen sørger lymfesystemet for å frakte bort avfallsstoffer og slippe dem ut i blodet, men i hjernen er det ingen lymfeårer. Hvordan fraktes avfallsstoffer bort fra hjernecellene?

Istedenfor lymfe, finnes det cerebrospinalvæske (CSF) som hjernen og ryggmargen ligger badet i. Jeff Iliff har, med forskning på mus, vist at når vi sover, fraktes avfallsstoffer fra hjernecellene bort i CSF, på utsiden av hjernens blodkar. Hjernecellene reduseres i størrelse og gir plass til CSF som flyter inn, dypt inne i hjernen. Dette er en elegant utnyttelse av minimal plass og høyst effektivt.  Blant de viktigste avfallsstoffene er amyloid-beta-proteiner.

For fagfolk som har vært opptatt av Alzheimers sykdom, er amyloid-beta-proteiner et kjent begrep. Iliff påpeker flere interessante sammenhenger i denne videoen som tar tolv minutter å se.

I videoen refererer Iliff til den greske legen og filosofen Galen som levde i Roma på 100-talle e.Kr.  Galen påviste hvordan blod sirkulerer og hvordan nervesystemet fungerer.

Se videoen One more reason to get a good night’s sleep (Jeff Iliff på TEDMED)

Artikkelen har tidligere vært publisert i nyhetsbloggen PsykNytt.

Les mer om alderspsykiatri, kropp og sinn og søvnforstyrrelser, eller gå til siste nummer av PsykNytt.