Guide til bruk etter uønskede hendelser (Erfaringskompetanse.no)
En ny guide for ivaretakelse av pasienter, brukere, pårørende og medarbeidere etter uønskede hendelser er nå lansert.
Eskil Skjeldal
Involvering av de berørte
Involvering av pasienter, brukere og pårørende er kanskje det viktigste redskapet for bedre pasientsikkerhet, da disse gruppene har perspektiver som helsepersonell ikke har.
Hva er en uønsket hendelse?
I guiden, som kan leses her, står det: “Med uønsket hendelse forstår vi her en faktisk eller potensiell skade som følge av behandling eller tjeneste, eller mangel på nødvendig helse- og omsorgshjelp. Denne definisjonen er videre enn Verdens helseorganisasjons (WHOs) definisjon av “adverse event”, som er begrenset til reell skade. Denne guiden bruker begrepet i samme betydning som nasjonale helsetjenester i andre land, for eksempel Skottland. Det er også i tråd med anbefalinger om begrepsbruk i en ny norsk artikkel om begrepsbruk. Hendelser som kunne medført skade er viktige å ha med fordi også disse kan være belastende for de involverte. De gir også anledning til læring og forbedring av tjenesten, og oppfølging av disse kan dermed bidra til å forhindre reelle skader.”
Bedre ivaretakelse
Guiden skal bidra til bedre ivaretakelse av de fire målgruppene og en mer åpen og lærende kultur. “Ivaretakelse innebærer empati og støtte, men krever også forberedelse i forkant, samtaler og involvering i læringsprosesser i etterkant, og bevisst innsats for å gjenopprette tillit og relasjoner. Mange av de samme elementene er viktige for både pasienter, brukere og pårørende på den ene siden, og medarbeidere på den andre.”
Guiden gir en samlet og faglig oppdatert oversikt over viktige tematikker og eksempler på praktiske virkemidler.
Relevans for store grupper
Guiden er relevant for:
- ledere på alle nivåer i både spesialisthelsetjenesten og den kommunale helse- og omsorgstjenesten
- støttefunksjoner som arbeider med fagutvikling, kvalitet, pasientsikkerhet, HR, samt bedriftshelsetjenesten og vernetjenesten
- helsepersonell og andre medarbeidere
- studenter og elever i helse- og sosialutdanningene
- pasienter, brukere, og pårørende.
Kilde: Guide til bruk etter uønskede hendelser (Erfaringskompetanse.no)