Helsebibliotekets oppslagsverk kan brukes til diagnostikk
Helsebiblioteket abonnerer på BMJ Best Practice og UpToDate, samt på den norske Legevakthåndboka. Alle kan brukes til diagnostikk.

De tre oppslagsverkene er kjøpt fri for alle med norsk IP-adresse.
BMJ Best Practice er oversiktlig, også på diagnostikk-området. UpToDate kan være vanskeligere å finne frem i, men omfatter samtidig mange flere diagnoser.
BMJ Best Practice
Oppslagsverket gir oversikt over vanlige diagnostiske nøkkelfaktorer ved psykiske lidelser, uvanlige nøkkelfaktorer og risikofaktorer. Disse oversiktene gjør oppslagsverket egnet som hjelpemiddel for å stille en diagnose.
Et eksempel: Ved tvangslidelse (obsessive-compulsive disorder, OCD) er «besettende» tanker og tvangshandlinger vanlige nøkkelfaktorer, mens tics og dårlig motorisk koordinasjon er uvanlige faktorer ved en diagnose.
Viktige risikofaktorer er PANDAS (paediatric autoimmune neuropsychiatric disorders associated with streptococcal infection), og nære slektninger som har tvangslidelse.
Tilsvarende tabeller finner du for andre psykiske lidelser:
BMJ Best Practice dekker mange psykiske lidelser. I tillegg til nøkkelfaktorene har Best Practice et eget kapittel om differensialdiagnostikk, og lister over tester som er aktuelle ved de enkelte diagnosene.
UpToDate
Det svært omfattende oppslagsverket UpToDate har en litt mer fortellende stil enn BMJ Best Practice. UpToDate krever noen ekstra trinn å få tilgang til. På jobben har du antakelig tilgang basert på IP-adresse, men for å få tilgang hjemmefra, må du opprette en personlig bruker. Se Tilgang til UpToDate
Når du har kommet deg inn i UpToDate, dominerer søkefeltet skjermbildet. Søkefunksjonen er god, og ofte vil dette være den mest hensiktsmessige måten å navigere på. Men UpToDate har også et menysystem, og under Contents kan du navigere «Topics by specialty«, og da finner du lett spesialiteten Psychiatry.
Legevakthåndboka
Legevakthåndboka er skrevet for å være et praktisk arbeidsredskap på legevakt. Korte, konsise tekster om sykdom og diagnostikk, praktisk nyttige rutiner for legevaktslegen, som henvisninger, sjekkliste før innleggelse, bistand fra politiet og medisinering i nødrett inngår. Legevakthåndboka er utgitt av Gyldendal og kjøpt fri av Helsebiblioteket.
Håndbok psykiatrisk legevakt
Håndbok psykiatrisk legevakt kan lastes ned som pdf fra Helsebiblioteket. Dette er ei håndbok med prosedyrer for arbeid på psykiatrisk legevakt. Selv om håndboka er skrevet for bruk ved psykiatrisk legevakt i Oslo, kan den være til nytte for legevakt rundt omkring i landet. Den
inneholder blant annet gode råd ved diagnostisering og behandling av
psykiske lidelser, og håndtering av krevende konsultasjoner. Håndbok psykiatrisk legevakt er utgitt av OUS og gratis å bruke.