Kun 1 av 10 voksne pasienter har samarbeidsmøte den første måneden etter døgninnleggelse i psykisk helsevern (NAPHA)

Ny rapport fra Helsedirektoratet viser at 50 prosent av pasientene har samarbeidsmøte mellom spesialisthelsetjenesten og kommunale tjenester det første året etter døgninnleggelse, men av disse har kun 20 prosent det i løpet av den første måneden.

Kun 1 av 10 voksne pasienter har samarbeidsmøte den første måneden etter døgninnleggelse i psykisk helsevern (NAPHA)
samtale med psykolog Det tar oftest mer enn en måned før utskrevne pasienter har samarbeidsmøte med kommunehelsetjeneste og spesialisthelsetjeneste. Ill.foto: Colourbox.
Publisert 27. februar 2024 | Sist oppdatert 27. februar 2024

Hanne Wilhelmsen Giske

– Men for pasientene som er meldt utskrivningsklare har 28 prosent samarbeidsmøte den første måneden, sier faglig rådgiver i NAPHA, Marianne Borthen. 

Hun sier det ikke står mye om årsakene til hvorfor det er slik, men at det er en nyttig rapport. 

– Det er viktig at spesialisthelsetjenesten og kommunene ser på den og bruker den i helsefellesskapene til å se på tjenestene i dag og forbedre dem – tilby mer sammenhengende tjenester. 

Utvalget av pasienter som rapporten har tatt for seg er personer med schizofreni-diagnoser, alvorlig depresjon, bipolar lidelse, personlighetsforstyrrelser og samtidig ruslidelse. Det endelige utvalget av pasienter var 15 587 personer og omhandlet «personer med minst ett avsluttet døgnopphold». 

Her kan du lese hele rapporten: Forløp etter døgnbehandling i psykisk helsevern for pasienter med alvorlige psykiske lidelser (Helsedirektoratet) 

Les hele saken: Kun 1 av 10 voksne pasienter har samarbeidsmøte den første måneden etter døgninnleggelse i psykisk helsevern (NAPHA Nasjonalt kompetansesenter for psykisk helsearbeid)