Skaff deg oversikt over når du skal bryte taushetsplikten

Helsepersonells taushetsplikt er regulert i Helsepersonelloven. Av spesiell interesse er Helsepersonellovens kapitler 5 og 6. Her er en introduksjon til bestemmelsene.

Skaff deg oversikt over når du skal bryte taushetsplikten
Helsepersonell har plikt til å si fra om overgrep mot barn. Ill.foto: Colourbox.
Publisert 24. mars 2014 | Sist oppdatert 27. februar 2023

Hippokrates sa det ganske enkelt: ”Alt som kommer til min viten under utøvingen av mitt yrke eller i daglig samkvem med mennesker, som ikke burde bli kjent for andre, vil jeg holde hemmelig og aldri avsløre.

Tidsskriftets blogg hadde i november 2013 en sak om en leges bevisforspillelse i ly av taushetsplikten i en narkotikasak.

Pasientenes og befolkningens tillit til helsevesenet bygger på at de kan stole på at følsom informasjon ikke kommer på avveie. Dette muliggjør åpenhet mellom pasient og behandler. Men pasientene har også krav på å få informasjon om seg selv. Noen ganger ber de om slik informasjon når andre, som ikke har krav på denne informasjonen, er til stede. Andre ganger vil hensynet til liv og helse kreve at taushetsplikten brytes. Hvordan skal helsepersonell forholde seg?

Helsepersonellovens kapittel 5 handler om taushetsplikt og opplysningsrett. Helsepersonell skal forhindre at uvedkommende får opplysninger om folks helse. I paragraf 23 gis unntak fra taushetsplikten, altså når helsepersonell kan bryte taushetsplikten. Det gjelder blant annet når den som får opplysningene kjenner til dem på forhånd, ved tungtveiende private eller offentlige interesser, når ingen berettiget interesse tilsier hemmelighold, når helsepersonell mistenker at dyr utsettes for mishandling, når opplysningene gis videre i medhold av lov som sier at taushetsplikt ikke skal gjelde. Helsepersonell kan gi opplysninger videre til samarbeidende helsepersonell.

Helsepersonellovens kapittel 6 handler om opplysningsplikt. Helsepersonell skal gi opplysninger til Helsetilsynet, Fylkesmannen og nødetatene. Helsepersonell har også plikt til, på eget initativ, å gi opplysninger til den kommunale helse- og omsorgstjenesten. Spesielt nevnt er mistanke om gravides rusmiddelmisbruk. Helsepersonell har dessuten plikt til på eget initiativ å informere barnevernet når de mistenker mishandling, omsorgssvikt eller når barn har vedvarende atferdsvansker. Helsedirektoratet har gitt ut et rundskriv spesielt om helsepersonells informasjonsplikt om rus blant gravide og mishandling av barn.

Her er kun gjengitt et utvalg av lovens bestemmelser. For mer utfyllende opplysninger, se selve lovteksten. Helsedirektoratet har laget et rundskriv om helsepersonells taushetsplikt. Det gir nyttige praktiske eksempler og beskriver taushetsplikten og dens begrensninger på en lettfattelig måte.

Aktuelle lenker:

Helsepersonelloven

Helsepersonells taushetsplikt (Rundskriv fra Helsedirektoratet, 2010)

Taushetsplikt i helse- og sosialtjenesten

Opplysningsplikt mv.

Disclaimer: Bildene i PsykNytt er illustrasjonsfoto.

Artikkelen har tidligere vært publisert i nyhetsbloggen PsykNytt.

Les mer om psykisk helsearbeid og retningslinjer, eller gå til siste nummer av PsykNytt.