Nasjonal faglig retningslinje for legemiddelbehandling ved psykoselidelser
Behandling med legemidler
Pasienter med psykoselidelse bør tilbys behandling med antipsykotika
Antipsykotika bør tilbys som en del av behandlingen sammen med psykososial tilnærming og andre psykososiale behandlingstiltak.
Anbefalingen gjelder ved første psykoseepisode og ved senere akutt forverring eller tilbakefall av kjent psykoselidelse. Se også anbefaling om vedlikeholdsbehandling.
Behandling med antipsykotika tilpasses den enkelte pasienten. Pasienten medvirker ved valg av legemiddel. Legen informerer om mulig nytte og bivirkninger. Dette sammen med pasientens tidligere erfaringer er grunnlag for valg av legemiddel.
Tilbud om antipsykotika bør også gis til pasienter som har diagnostisk uavklart psykose, men eventuell oppstart av antipsykotika kan utsettes i noen dager til uker. Da kan det avklares om psykosen er utløst av andre årsaker enn psykoselidelse.
For pasienter som ikke ønsker å bruke antipsykotika, tilbys andre behandlingstiltak. Tilbud om antipsykotika kan gjentas etter noen dager til uker.
Se også anbefaling for pasienter med sterk angst og uro i forbindelse med akutt psykose.
Praktisk – slik kan anbefalingen følges
Bruker- og klinikerfaringer viser at det er vanskelig å forutsi effekten behandlingen med antipsykotika har på hver enkelt pasient. Det er individuelle forskjeller mellom hva de enkelte pasientene vektlegger når de vurderer hva som gir god livskvalitet ut fra erfaringer med effekt og bivirkninger av antipsykotika. For noen er psykosesymptomer i seg selv så plagsomme at de ønsker å bruke antipsykotika, mens andre foretrekker å leve med psykosesymptomer fremfor å leve med bivirkninger som kan følge bruk av antipsykotika. Antipsykotiske legemidler er på gruppenivå et godt dokumentert akuttbehandlingstiltak for å redusere psykosesymptomer ved schizofreni og lignende psykoselidelser (Huhn et al., 2020). Erfaring tilsier at symptomlette kan gjøre det enklere for pasienten å nyttiggjøre seg andre behandlingstilbud i tillegg til legemidler.
Funn på gruppenivå lar seg imidlertid ikke direkte overføre til individnivå. Symptomdempende effekt og grad av bivirkninger ved bruk av samme legemiddel er ulik fra person til person (Neumeier et al., 2021; Schennach et al., 2012).
Amisulprid, klozapin, olanzapin og risperidon har vist noe større symptomdempende effekt på gruppenivå enn andre antipsykotika sammenlignet med placebo (Huhn et al., 2020). På gruppenivå er det større forskjeller i bivirkningsprofil enn ønsket effekt mellom de ulike antipsykotiske legemidlene (Huhn et al., 2020). Klinisk erfaring tilsier at bivirkningsprofilen tillegges større vekt enn forskjeller i ønsket effekt ved valg av antipsykotika.
Ved første psykoseepisode velges et annengenerasjons (atypisk) antipsykotisk legemiddel med lav risiko for ugunstig metabolsk påvirkning og vektøkning. Se Norsk legemiddelhåndbok (legemiddelhandboka.no).
Før oppstart med legemiddelbehandling informeres pasienten om ønsket effekt og mulige bivirkninger. Informasjon om de enkelte legemidlene finnes på preparatomtaler (legemiddelsok.no). Hvis pasienten ønsker det, involveres også pårørende i valg av behandling og videre oppfølging. Dersom pasienten mangler samtykkekompetanse, har nærmeste pårørende rett til informasjon og medvirkning uavhengig av pasientens ønske, jamfør pasient- og brukerrettighetsloven kapittel 3 (lovdata.no).
For mer informasjon om hvordan pasienten kan delta i valg av behandling, se samvalg ved psykose (helsenorge.no).
Somatisk undersøkelse og kartlegging gjennomføres før oppstart med antipsykotika.
Kartleggingen kan omfatte følgende:
- ernæringsstatus og kosthold
- hjerte-karforhold
- fysisk aktivitet
- bevegelsesforstyrrelser
- ev. røyking
Undersøkelse av somatiske forhold før oppstart med antipsykotika kan omfatte følgende:
- vekt
- livvidde
- puls og blodtrykk
- blodsukker
- lipider
- prolaktin
- EKG dersom det er angitt i produktomtalen, ved kardiovaskulær lidelse eller dersom det foreligger kardiovaskulære risikofaktorer
For mer informasjon om somatisk undersøkelse og kartlegging, se Hjertefrisk (oslo-universitetssykehus.no, PDF). I tillegg kan det finnes lokale metodebøker, veiledere og prosedyrer. Portalen metodebok.no er utviklet for å samle slike.
Behovet for farmakogenetisk testing vurderes eksempelvis i forbindelse med oppstart av behandling med antipsykotika, ved mangelfull effekt, bivirkninger, avvikende serumkonsentrasjon eller langvarig behandling. Se Nasjonale faglige råd for legemiddelsamstemming og legemiddelgjennomgang.
Pasientens samlede legemiddelbruk gjennomgås i samarbeid med pasienten. Se Nasjonale faglige råd for legemiddelsamstemming og legemiddelgjennomgang samt Direktoratet for medisinske produkters sjekkliste. Effekten av behandlingen og mulige bivirkninger evalueres systematisk.
Vær oppmerksom på følgende forhold ved pågående behandling med antipsykotika:
- respons på behandling
- bivirkninger
- nyoppståtte bevegelsesforstyrrelser
- vektendring
- økning i livvidde
- endring i puls og blodtrykk
- økt blodsukker
- endret lipidstatus
Hjertefrisk-algoritmen er også aktuell for oppfølging av legemiddelbehandling, se Hjertefrisk (oslo-universitetssykehus.no, PDF).
Ved mangelfull effekt eller plagsomme bivirkninger vurderes bytte til et annet antipsykotisk legemiddel. Ved fortsatt mangelfull effekt eller uakseptable bivirkninger etter utprøving av flere antipsykotiske legemidler avsluttes legemiddelbehandlingen.
Nedtrapping
Behandling med antipsykotika trappes ned ved manglende effekt, ved uakseptable bivirkninger eller dersom pasienten ønsker å avslutte legemiddelbehandlingen. Nedtrapping av antipsykotika gjøres gradvis, og pasienten følges opp for å fange opp tilbakefall av psykosesymptomer (NICE clinical guideline 178, 2014, gjennomgått og vurdert som gjeldende i 2019 (nice.org.uk)). For mer informasjon om nedtrapping og seponering, se Kliniske råd for nedtrapping og seponering av antipsykotiske legemidler (legeforeningen.no, PDF).
Pasienter uten tidligere erfaring med bruk av antipsykotika
Effekt av antipsykotika vurderes ut fra generell kunnskap og forskning om legemidlets virkning. Vær spesielt oppmerksom på bivirkninger hos førstegangsbrukere. Klinisk erfaring er at førstegangsbrukere kan ha behandlingseffekt på lavere dose antipsykotika sammenlignet med pasienter som har brukt antipsykotika ved gjentatte psykoseepisoder.
Kombinasjonsbehandling – dersom monoterapi ikke gir tilfredsstillende effekt
Ved behandling med antipsykotika foretrekkes bruk av ett legemiddel (monoterapi).
Unntaksvis vurderes kombinasjonsbehandling hos pasienter med komplekse psykosetilstander dersom pasienten ikke har respondert på monoterapi sammen med andre behandlingstilnærminger.
Utilfredsstillende effekt kan være knyttet til manglende symptomlindring, bivirkninger eller avveiingen mellom dem. For å konkludere med utilfredsstillende effekt, skal tre ulike antipsykotiske legemidler, inkludert klozapin (med mindre særskilte forhold taler imot), ha vært forsøkt som monoterapi.
Dersom samtidig bruk av to antipsykotiske legemidler er aktuelt, drøftes fordeler og ulemper ved slik behandling mellom helsepersonellet og pasienten.
Hvilke legemidler som kombineres vurderes individuelt basert på legemidlenes virkemekanismer og hvordan de påvirker hverandre. NICE guideline trekker frem aripiprazol som et alternativ dersom det er aktuelt å supplere klozapinbehandlingen med et antipsykotisk legemiddel (NICE guideline 181, 2020 (nice.org.uk)). For søk etter klinisk relevante legemiddelinteraksjoner, se interaksjonsdatabase (interaksjoner.no). Samtidig bruk av flere legemidler medfører økt fare for bivirkninger og interaksjoner. Behandling med to antipsykotiske legemidler krever derfor tettere oppfølging av bivirkninger og interaksjoner sammenlignet med monoterapi. Samtidig behandling med to antipsykotiske legemidler begrenses til tre måneder med mindre fordelene ved behandlingen åpenbart veier opp for risiko (NICE guideline 181, 2020 (nice.org.uk)).
For informasjon om de enkelte legemidlene, se preparatomtaler (legemiddelsok.no).
Begrunnelse – dette er anbefalingen basert på
Leucht et al. (2017) finner at blant pasienter med akutt forverring av hovedsakelig kronisk schizofreni, hadde 51 % av pasientene som ble behandlet med antipsykotika minst 20 % symptomreduksjon eller minst minimal klinisk bedring, mens 23 % hadde minst 50 % symptomreduksjon eller minst stor klinisk bedring. Blant pasientene som mottok placebo var tilsvarende andeler 30 % og 14 % (Leucht et al., 2017).
Folkehelseinstituttet utførte i 2021 en systematisk oversikt om effekten av antipsykotika ved førstegangspsykose (Jardim et al., 2021). De inkluderte tre randomiserte, kontrollerte studier som sammenlignet antipsykotika med ikke-legemiddelbaserte tiltak og/eller placebo. To av de tre studiene var pilotstudier med hovedmål om å undersøke gjennomførbarheten (“feasibility”) av slike sammenlignende studier. Det ble derfor ikke foretatt formelle styrkeanalyser for å bestemme nødvendig antall studiedeltakere for å påvise eventuelle gruppeforskjeller. Studiene i kunnskapsoppsummeringen hadde metodologiske svakheter. Blant annet kunne deltakere som var randomisert til ikke-legemiddelbaserte tiltak eller placebo likevel motta antipsykotika og vise versa. Dermed mottok sammenligningsgruppene stadig mer lik behandling. Gruppene ble derfor uegnete til å undersøke eventuelle forskjeller mellom antipsykotika og ikke-legemiddelbaserte tiltak og/eller placebo. Rapporten konkluderte med svært lav tillit til resultatene.
I en systematisk oversikt med nettverksanalyser over ulike antipsykotika brukt ved første psykoseepisode ved schizofrenilignende lidelse (n = 2669) hadde 81 % av pasientene minst 20 % symptomreduksjon, mens 52 % hadde minst 50 % symptomreduksjon (Zhu et al., 2017). En svakhet ved forskningsoppsummeringen fra Zhu et al., 2017 er at den ikke inkluderer behandling uten legemidler, men kun sammenligner effekten av ulike antipsykotika. Dette skyldes at forfatterne via sitt systematiske litteratursøk (avsluttet november 2016) ikke identifiserte noen placebokontrollerte studier.
Historisk har randomisering til placebo vært oppfattet som etisk betenkelig for personer med første psykoseepisode fordi studier fra grupper med gjentatte psykoseepisoder viste tydelig effekt av antipsykotika. Placebogrupper vil i praksis få forsinket oppstart med effektiv behandling, og overfor en pasientgruppe med debut av alvorlig psykisk lidelse, ble dette vurdert som etisk problematisk. Derfor er de placebokontrollerte studiene i hovedsak gjennomført blant pasienter som har hatt flere psykoseepisoder, mens oppsummert kunnskap om effekten av antipsykotika hos undergruppen med første psykoseepisode er sparsom.
Til tross for at forskningsgrunnlaget er sparsomt for effekt av antipsykotika ved første psykoseepisode, er det ikke holdepunkt for at pasienter med første episode av schizofreni og schizofrenilignede psykoser har dårligere effekt av antipsykotika enn det vi ser hos pasienter med flere episoder og/eller mer langvarig lidelse. Dette samsvarer også med klinisk erfaring der større effekt av antipsykotika vanligvis observeres ved første episode sammenlignet med etter gjentatte schizofreniepisoder.
Pasienter har ulike ønsker og erfaringer ved behandling med antipsykotika. Både brukererfaring og klinisk erfaring fremhever at fordelene bør avveies mot ulempene i samvalg med pasienten.
Praktisk informasjon om kartlegging og undersøkelse av somatiske forhold samsvarer med råd utgitt av National Institute for Health and Care Excellence (NICE).
Legemidler som har markedsføringstillatelse i Norge og Europa er av legemiddelmyndighetene vurdert å ha positiv nytte-risikoprofil. Klinisk erfaring viser at det oppleves uforsvarlig å ikke tilby antipsykotika ved psykoselidelse. Brukernes preferanser er at de vil ha informasjon om antipsykotika som grunnlag i samvalgprosessen. På bakgrunn av dette anbefaler Helsedirektoratet at behandling med antipsykotika inngår som et behandlingsalternativ og bør tilbys pasienter ved første psykoseepisode og ved gjentakende psykoseepisoder. Denne anbefalingen samsvarer med britiske og svenske nasjonale faglige retningslinjer (NICE clinical guideline 178, 2014; NICE guideline 181, 2020; Socialstyrelsen, 2018). Den samsvarer også med WHO sine anbefalinger om bruk av antipsykotika ved psykoselidelse (WHO, 2023).
Kombinasjonsbehandling
Det finnes pasienter som ikke responderer på behandling med ett antipsykotisk legemiddel (Siskind et al., 2017). Cochrane-oversikten til Ortiz-Orendain et al., 2017 viste at kombinasjonsbehandling kan gi klinisk forbedring sammenlignet med monoterapi (Ortiz-Orendain et al., 2017). De fant ingen klare forskjeller i bivirkninger. Funnet bygger på lavgradig evidens. Dette samsvarer med anbefaling i NICE om samtidig bruk av to antipsykotiske legemidler som mulig alternativ (NICE guideline 181, 2020).
Sist faglig oppdatert: 13.01.2025
Pasienter med diagnostisert schizofreni eller schizofrenilignende psykose som har nytte av antipsykotika, bør etter individuell vurdering tilbys videre behandling med antipsykotika
Psykologisk behandling og eventuelt andre psykososiale behandlingstiltak bør tilbys sammen med behandling med antipsykotika.
Etter stabilisering av tilstanden bør legen sammen med pasienten gjøre en vurdering av fordeler og ulemper knyttet til videre behandling med antipsykotika.
Pasienten informeres om at det er høyere risiko for tilbakefall dersom man velger å avslutte behandlingen med antipsykotika sammenlignet med å opprettholde behandlingen.
Ansvarlig behandler skal regelmessig og systematisk evaluere behandlingen med antipsykotika og informere pasienten om vurderingen. Dersom behandlingen avsluttes, bør antipsykotika trappes ned gradvis.
Praktisk – slik kan anbefalingen følges
Antipsykotika brukes for å forebygge tilbakefall av psykose.
Det er individuelle forskjeller mellom hva de enkelte pasientene vektlegger når de vurderer hva som gir god livskvalitet ut fra erfaringer med effekt og bivirkninger av antipsykotika. For noen er psykosesymptomer i seg selv så plagsomme at de ønsker å fortsette å bruke antipsykotika, mens andre foretrekker å leve med psykosesymptomer fremfor å leve med bivirkninger som kan følge bruk av antipsykotika.
I fortsettelsen av behandling med antipsykotika drøftes fordeler, risiko og ulemper ved behandlingen med pasienten. For samvalgsverktøy, se Helsenorge (helsenorge.no). Nyttig informasjon kan også finnes på metodebok.no, som er utarbeidet av de regionale helseregionene.
For veiledning om gjennomføring av legemiddelgjennomgang, se Nasjonale faglige råd for legemiddelsamstemming og legemiddelgjennomgang og Direktoratet for medisinske produkters sjekkliste.
Legen utarbeider en plan for videre behandling med antipsykotika. I planen beskrives årsak til forordning, planlagt varighet av behandling, behov for videre oppfølging inkludert somatisk oppfølging og hvem som har ansvar for oppfølgingen.
Dersom pasienten samtykker eller det foreligger lovhjemmel jamfør pasient- og brukerrettighetsloven kapittel 3 (lovdata.no), inkluderes pårørende i oppfølging av legemiddelbehandling.
Effekt av behandling og mulige bivirkninger evalueres systematisk. Ved mangelfull effekt avsluttes behandlingen. Ved nedtrapping av antipsykotika gjøres dette gradvis, og pasienten observeres for å fange opp tilbakefall av psykosesymptomer. For nedtrapping av antipsykotika, se Kliniske råd for nedtrapping og seponering av antipsykotiske legemidler (legeforeningen.no, PDF).
For oppfølging av somatisk helse i forbindelse med behandling med antipsykotika, se Hjertefrisk (oslo-universitetssykehus.no, PDF). For detaljer om de enkelte legemidlene, se preparatomtaler (legemiddelsok.no).
Begrunnelse – dette er anbefalingen basert på
Forskning har vist at ved schizofreni og lignende psykoselidelser har vedlikeholdsbehandling med antipsykotika tilbakefallsforebyggende effekt på gruppenivå (Ceraso et al., 2020; Kishi et al., 2019). Få av de studiene som inngår i de systematiske oversiktene som ble identifisert i litteratursøket varte i mer enn ett år. Mange pasienter opplever at behandling med antipsykotika hindrer tilbakefall av psykose. Samtidig opplever mange at antipsykotika medfører bivirkninger som vektøkning og andre somatiske komplikasjoner i tillegg til opplevd intellektuell og emosjonell hemming. Erfaringer viser også at vedlikeholdsbehandling med antipsykotika kan gi trygghet både for pasienter og pårørende. Brukererfaring og klinisk erfaring har vist at det er ulike ønsker og erfaringer knyttet til behandling med antipsykotika. Det er derfor viktig at fordeler avveies mot ulemper i samvalg med pasienten og at behandlingen tilpasses individuelt og evalueres regelmessig.
Det er stilt spørsmål ved om personer som har psykose for første gang reagerer annerledes ved behandling med antipsykotika enn gruppen samlet. For personer med første psykoseepisode kan risiko og nytte av videre behandling være vanskeligere å forutsi sammenlignet med de som har en etablert psykoselidelse og tidligere erfaring med antipsykotika. Forskning har vist at også personer med første psykoseepisode har effekt av antipsykotika ved å forebygge tilbakefall av psykose (Kishi et al., 2019). Forskning har også vist at for en undergruppe av pasienter, som har hatt første psykoseepisode, ikke får tilbakefall når de ikke fortsetter med forebyggende behandling (Kishi et al., 2019). Det finnes dog ingen måte å på forhånd identifisere den gruppen som ikke får tilbakefall. Pasienter har ulike preferanser. Det er derfor viktig at fordeler avveies mot ulemper i samvalg med pasienten og at behandlingen tilpasses individuelt.
Klinisk erfaring har vist at, avhengig av legemiddel (forskjellig bivirkningsprofil), kan bruk av antipsykotika være forbundet med blant annet vektøkning, søvnighet, ugunstig påvirkning av fettstoffer og blodsukkernivå samt bevegelses- og hormonforstyrrelser. Legemidlene har ulik bivirkningsprofil, og pasientene kan ha ulike erfaringer med bivirkninger ved bruk av samme legemiddel. Folkehelseinstituttet publiserte i 2018 en systematisk oversikt om effekt og bivirkninger ved bruk av antipsykotika i over to år (Smedslund et al., 2018). Forfatterne kunne ikke fastslå om det er en årsakssammenheng mellom bruk av antipsykotika og dødelighet. Helsedirektoratet har søkt etter systematiske oversikter fra perioden 2018-2022, men ikke funnet noen som svarer på problemstillingen.
I tillegg har det blitt stilt spørsmål om bruk av antipsykotika over lang tid kan være assosiert med redusert utsikt til normalisering av funksjonsnivå (recovery) eller tap av hjernevolum. Helsedirektoratet har ikke identifisert systematisk oppsummert forskning på dette området. Den forskningen som finnes er usikker og delvis motstridende (Wunderink et al., 2013; Hui et al., 2018; Andreassen et al., 2013).
Det har blitt hevdet at bruk av antipsykotika kan føre til overfølsomhet for dopamin (supersensitivering av dopaminreseptorene) og at denne overfølsomheten kan øke risiko for tilbakefall når antipsykotika trappes ned og seponeres. Funn fra eldre dyrestudier antydet at enkelte antipsykotika kan påvirke dopaminsystemet i retning av overfølsomhet (Thompson et al., 2020), mens for andregenerasjon antipsykotika og i kliniske studier er funnene langt mindre tydelige og til dels motstridende (Thompson et al., 2020). En nyere systematisk oversikt gir ikke holdepunkt for at supersensitivering er et vesentlig problem, men anbefaler langsom nedtrapping av antipsykotika fordi fenomenet supersensitiveringspsykose ikke kan utelukkes (Ceraso et al., 2020).
Helsedirektoratets anbefaling om å vurdere videre behandling med antipsykotika hos de som har hatt effekt samsvarer med britiske og svenske nasjonale faglige retningslinjer (NICE clinical guideline 178, 2014; Socialstyrelsen, 2018). Den samsvarer også med WHO sine anbefalinger om bruk av antipsykotika ved psykoselidelse (WHO, 2023).
Forskningsgrunnlag
Populasjon (P): pasienter med psykose
Tiltak (I): behandling med antipsykotika
Sammenligning (C): NOTSET!
Beskrivelse av inkluderte studier
Sist faglig oppdatert: 13.01.2025
Pasienter med sterk angst og uro i forbindelse med akutt psykose kan tilbys behandling med benzodiazepiner i en tidsbegrenset periode
Benzodiazepiner kan tilbys pasienter med sterk angst, uro og søvnvansker i akuttfasen av en psykose.
På grunn av fare for tilvenning, skadelig bruk og avhengighet ved bruk av benzodiazepiner over lengre tid, bør behandlingen foregå i en tidsavgrenset periode, maksimalt fire uker.
Behandling med benzodiazepiner skal skje i samvalg med pasienten og vurderes individuelt. Lege er ansvarlig for legemiddelbehandlingen. Pasienten skal informeres om at behandling med benzodiazepiner er ment å være kortvarig på grunn av fare for tilvenning, skadelig bruk og avhengighet.
Ved oppstart av behandling med benzodiazepiner bør det lages en plan for varighet og oppfølging av legemiddelbehandlingen.
Praktisk – slik kan anbefalingen følges
Akuttfasen av en psykose kan være preget av angst, uro og søvnvansker. Hensikten med bruk av benzodiazepiner i forbindelse med psykose kan være å redusere stress og uro eller å bidra til søvn dersom pasienten har søvnvansker. For mer informasjon om indikasjoner for behandling med benzodiazepiner, se nasjonal veileder for vanedannende legemidler. Nyttig informasjon kan også finnes på metodebok.no, som er utarbeidet av de regionale helseregionene.
Indikasjon for bruk av benzodiazepiner vurderes individuelt for hver pasient. Risikoen for avhengighet veies opp mot nytten av behandlingen. Pasienten informeres om risiko ved bruk av benzodiazepiner før oppstart av behandling. For mer informasjon om forordning av vanedannende legemidler, se nasjonal veileder for vanedannende legemidler.
Dersom pasienten ønsker det, inkluderes pårørende ved vurdering av legemiddelbruk. Begrens bruk av benzodiazepiner til maksimalt fire uker. For mer informasjon om varighet og avslutning av behandling med benzodiazepiner, se nasjonal veileder for vanedannende legemidler. Behandling med benzodiazepiner vurderes avsluttet før utskrivelse fra døgnavdeling.
En plan for behandling med benzodiazepiner utarbeides for å sikre nødvendig oppfølging. I planen beskrives årsak til forordning, planlagt varighet av behandling, behov for videre oppfølging og hvem som har ansvar for oppfølgingen, nedtrapping og avslutning av behandling. For mer informasjon om behandlingsplan, se nasjonal veileder for vanedannende legemidler. Pasientens fastlege informeres om behandlingsplanen.
Preparatomtale for de enkelte legemidlene finnes hos Statens legemiddelverk (legemiddelsok.no).
Begrunnelse – dette er anbefalingen basert på
Benzodiazepiner er en legemiddelgruppe med blant annet angstdempende og beroligende virkning. De virker også søvnfremkallende og muskelavslappende. Virkningen inntrer som regel raskt. Benzodiazepiner har ikke selvstendig antipsykotisk effekt. Faren med benzodiazepiner er skadelig bruk, avhengighet og behov for stadig høyere dose for å opprettholde effekten. Dette kan skje etter et par ukers bruk.
Den forskningen som er undersøkt gir ikke tydelig svar på om benzodiazepiner gir bedre eller dårligere effekt på angst og uro enn antipsykotika i akuttfasen av en psykose (Dold et al, 2012; Zaman et al., 2017).
Enkelte antipsykotiske legemidler virker beroligende og kan derfor være virkningsfulle i akuttfasen av en psykose dersom denne er preget av angst, uro og søvnvansker. Benzodiazepiner virker også beroligende og kan derfor også brukes i denne sykdomsfasen. Noen pasienter med sterk psykotisk betinget angst, uro og søvnvansker er fornøyd med å bruke antipsykotika, mens andre foretrekker å bruke benzodiazepiner. Noen pasienter opplever mindre plagsomme bivirkninger ved bruk av benzodiazepiner sammenlignet med antipsykotika.
Forskningsgrunnlag
Populasjon (P): pasienter i akuttfasen av en psykoselidelse
Tiltak (I): behandling med benzodiazepiner i akuttfasen
Sammenligning (C): NOTSET!
Beskrivelse av inkluderte studier
Sist faglig oppdatert: 13.01.2025
Pasienter med psykoselidelse som har tolerert antipsykotika, kan tilbys antipsykotika i form av langtidsvirkende injeksjoner
Når det foreligger indikasjon for bruk av antipsykotiske legemidler, kan pasienter tilbys behandling med antipsykotika i form av langtidsvirkende injeksjoner dersom pasienten i forkant har tolerert legemiddelets virkestoff.
Praktisk – slik kan anbefalingen følges
Før oppstart med langtidsvirkende antipsykotisk legemiddel forsøkes det aktuelle virkestoffet i korttidsvirkende formulering, vanligvis i tablettform, for å sikre at det tolereres. Ofte vil det være hensiktsmessig å fortsette med legemiddelet i tablettform en tid etter oppstart med langtidsvirkende injeksjoner ettersom det tar lengre tid å nå et stabilt terapeutisk nivå i blodet med de langtidsvirkende formuleringene sammenlignet med tabletter. For nærmere anbefalinger vises til preparatomtalene for de enkelte legemidlene.
Preparatomtale, Direktoratet for medisinske prdodukter (legemiddelsok.no).
Informasjon om forskning på samvalg (helse-sorost.no)
For oppfølging av somatisk helse i forbindelse med behandling med antipsykotika, se Hjertefrisk (oslo-universitetssykehus.no, PDF).
Begrunnelse – dette er anbefalingen basert på
Noen pasienter foretrekker å ta tabletter fordi det gir større grad av egenkontroll, mer ansvar for egen behandling og bedre muligheter til å finjustere dosen for eksempel hvis det skulle oppstå bivirkninger. Andre foretrekker langtidsvirkende injeksjoner fordi de da ikke trenger å huske på å ta tabletter hver dag. Ved kognitive vansker eller tankemessig desorganisering kan bruk av antipsykotika i form av langtidsvirkende injeksjoner bidra til stabilt inntak av legemiddelet. Dette kan skape trygghet for pasientene og pårørende. Det kan oppleves som tungvint å måtte oppsøke poliklinikken eller fastlegen for å få injeksjon. Det å få en sprøyte i seg selv oppleves av mange som vanskelig.
Randomiserte kontrollerte studier (RCTer) viser ikke forskjell i effekt eller bivirkninger av antipsykotika tatt som depotinjeksjoner sammenlignet med antipsykotika tatt i tablettform.
Imidlertid er det grunn til å sette spørsmålstegn ved representativiteten til utvalgene i RCT-ene. Hvis det legges til grunn at eventuelle fordeler ved langtidsvirkende injeksjoner sammenlignet med tabletter er særlig relevant for pasienter der etterlevelsen av tablettbehandling er utfordrende, er denne pasientgruppen sannsynligvis dårlig representert i RCT-ene. Systematiske oversikter over for eksempel før-etter-studier finner at langtidsvirkende injeksjoner med antipsykotika er fordelaktig med hensyn til forebygging av innleggelser sammenlignet med bruk av tabletter (Kishimoto et al., 2018; Kishimoto et al., 2021). Med tanke på at det ikke er vist tydelig forskjell i effekt eller bivirkninger mellom legemiddelformene vil det være andre hensyn som må vektlegges i valg av legemiddelform.
Vurderingene samsvarer med britiske og svenske nasjonale faglige retningslinjer (NICE clinical guideline 178, 2014; Socialstyrelsen, 2018). De samsvarer også med WHO sine anbefalinger om bruk av antipsykotika i form av langtidsvirkende injeksjoner (WHO 2023).
Forskningsgrunnlag
Populasjon (P): Pasienter med psykoselidelse
Tiltak (I): Antipsykotika som depotinjeksjon
Sammenligning (C): NOTSET!
Beskrivelse av inkluderte studier
Sist faglig oppdatert: 13.01.2025
Bakgrunn, metode og prosess
Sist faglig oppdatert: 13.01.2025
Bakgrunn for anbefalingene
Nasjonal faglig retningslinje for utredning, behandling og oppfølging av personer med psykoselidelser (IS-1957) ble utgitt i 2013. Det har vært uenighet i fagfeltet og blant brukere om deler av kunnskapsgrunnlaget som dannet grunnlag for anbefalingene om behandling med antipsykotika i retningslinjen. Dette førte til en offentlig debatt i 2019, som skapte usikkerhet om de faglige anbefalingene fra 2013 fortsatt var gyldige. På bakgrunn av dette ble det besluttet at kunnskapsgrunnlaget skulle oppdateres og kapittel om legemidler revideres.
Anbefalingene i denne retningslinjen tar kun for seg legemiddelbehandling ved psykoselidelser. For andre behandlingsformer enn legemidler, vises til Overview | Psychosis and schizophrenia in adults: prevention and management | Guidance | NICE (nice.org.uk).
Formål med anbefalingene
Anbefalingene skal bidra til mindre uønsket variasjon i tjenestene. Formålet med revisjonen er å bidra til trygg og god behandling med antipsykotika for personer med psykoselidelser. Oppdaterte anbefalinger skal oppleves som god beslutningsstøtte for tjenesten og gi best mulig behandling for pasienten.
Målgruppe
Målgruppen for retningslinjen er primært helsepersonell som arbeider med legemiddelbehandling av personer med psykoselidelser og relevante beslutningstakere i spesialisthelsetjenesten. Retningslinjen gir også nyttig informasjon for helsepersonell i primærhelsetjenesten, pasienter/brukere og pårørende.
Omfang og avgrensninger
Utgangspunktet for revideringen av anbefalinger om legemiddelbehandling var kapittel 8.13 «behandling med legemidler» i nasjonal faglig retningslinje for utredning, behandling og oppfølging av personer med psykoselidelser (IS-1957). For andre behandlingsformer, vises til Overview | Psychosis and schizophrenia in adults: prevention and management | Guidance | NICE (nice.org.uk).
Alle anbefalingene gis på gruppenivå og ikke på enkeltindividnivå. Samvalg, fokus på pasientens preferanser og medvirkning er forankret i pasient- og brukerrettighetsloven og FNs konvensjon om rettigheter til mennesker med nedsatt funksjonsevne (CRPD).
Retningslinjen er ikke heldekkende. Enkeltlegemidler er ikke anbefalt, og dosering er ikke omtalt. For informasjon om dette, vises det til preparatomtaler (legemiddelsok.no).
Behandling uten pasientens samtykke er ikke et tema i retningslinjen. Retningslinjen legger til grunn at det foreligger et gyldig rettslig grunnlag for behandlingen (samtykke eller lovhjemmel). Se nærmere om de rettslige grunnlagene på Lovdata og rundskriv om psykisk helsevernloven med kommentarer.
Retningslinjen er begrenset til voksenpopulasjonen. For legemiddelbehandling av barn og unge vises til Nasjonale faglige råd psykofarmaka barn og unge. I tillegg jobber Nasjonalt kompetansenettverk for psykofarmaka til barn og unge med utarbeidelse av veileder for blant annet psykoselidelser. Andre spesifikke undergrupper av pasienter er heller ikke omtalt da den individuelle tilnærmingen ivaretar den enkelte pasients situasjon og behov.
Definisjoner
Psykose: Psykose betegner en tilstand med nedsatt eller manglende evne til realitetstesting. Schizofreni er eksempel på en lidelse som kjennetegnes av psykosesymptomer.
Antipsykotika i form av langtidsvirkende injeksjoner (depotinjeksjoner): Mange antipsykotiske legemidler foreligger i flere formuleringer, inkludert langtidsvirkende injeksjoner. Disse omtales også som depotinjeksjoner. Det antipsykotiske legemiddelet gis da i flytende form med sprøyte. Det antipsykotiske legemiddelet (virkestoffet) er det samme enten det gis som tablett, mikstur, kort- eller langtidsvirkende injeksjon. Forskjellen er at ved langtidsvirkende injeksjon frisettes virkestoffet gradvis til blodet over flere uker eller måneder. På denne måten virker antipsykotiske legemidler gitt som langtidsvirkende injeksjoner over en lengre tidsperiode sammenlignet med tabletter. Dette gjør at langtidsvirkende injeksjoner med antipsykotika kan gis sjeldnere enn samme legemiddel i tablettform. Intervallene varierer fra uker til måneder mellom hver injeksjon.
Benzodiazepiner: Benzodiazepiner er en legemiddelgruppe med blant annet angstdempende og beroligende virkning. De virker også søvnfremkallende. Virkningen inntrer som regel raskt. Benzodiazepiner har ikke selvstendig antipsykotisk effekt. Faren med benzodiazepiner er skadelig bruk, avhengighet og behov for stadig høyere dose for å opprettholde effekten. Dette kan skje etter et par ukers bruk.
Grad av normering
Grad av normering angis av teksten:
- Når Helsedirektoratet skriver «skal», er enten innholdet regulert i lov eller forskrift eller anbefalingen/rådet så klart faglig forankret at det sjelden er forsvarlig ikke å gjøre som anbefalt.
- Når det står bør» eller «anbefaler», er det en sterk anbefaling/råd som vil gjelde de aller fleste.
- Når det står «kan» eller «foreslår», er det en svak anbefaling/råd der ulike valg kan være riktig.
Rettslig betydning
Helsedirektoratet skal utvikle, formidle og vedlikeholde normerende produkter, det vil si nasjonale faglige retningslinjer, nasjonale veiledere, nasjonal faglige råd og pasientforløp, som bidrar til å nå målene som er satt for helse- og omsorgstjenesten.
Nasjonale anbefalinger og råd skal baseres på kunnskap om god praksis og skal bidra til kontinuerlig forbedring av virksomhet og tjenester, jf. spesialisthelsetjenesteloven § 7-3 (lovdata.no), helse- og omsorgstjenesteloven § 12-5 (lovdata.no) og folkehelseloven § 24 (lovdata.no).
Nasjonale anbefalinger og råd inngår som et akseptert grunnlag og setter en norm for hva som er faglig forsvarlig. Anbefalinger utgitt av Helsedirektoratet er ikke rettslig bindende, men er faglig normerende for valg man anser fremmer kvalitet, god praksis og likhet i tjenesten på utgivelsestidspunktet.
Det er et ledelsesansvar å sørge for at anbefalinger og råd i nasjonale faglige retningslinjer, faglige råd og veiledere implementeres i virksomheten, jf. Forskrift om ledelse og kvalitetsforbedring i helse- og omsorgstjenesten (lovdata.no).
I situasjoner der helsepersonell velger løsninger som i vesentlig grad avviker fra gitte anbefalinger skal dette dokumenteres, jf. pasientjournalforskriften § 6, bokstav g (lovdata.no). Helsepersonell bør være forberedt på å begrunne sine valg i eventuelle klagesaker eller ved tilsyn.
Tilstøtende normerende produkter
Anbefalingene ses i sammenheng med andre tilgresende retningslinjer, veiledere, nasjonale pasientforløp og rundskriv:
- Nasjonale faglige råd psykofarmaka barn og unge inneholder kunnskapsbasert veiledning til helsepersonell og pasienter om behandlingsalternativer og bruk og oppfølgning av psykofarmaka til barn og unge
- Nasjonal veileder for vanedannende legemidler gir faglige rammer for ordinering og rekvirering av vanedannende legemidler, deriblant benzodiazepiner
- Nasjonal faglig retningslinje for utredning, behandling og oppfølging av personer med ROP-lidelser (PDF) omtaler behandling med legemidler hos denne pasientgruppen.
- Nasjonale pasientforløp beskriver organisering av utredning, behandling og oppfølging, kommunikasjon med pasient og pårørende, samhandling mellom aktørene, samt ansvarsplassering: Psykoselidelser, inkludert mistanke om psykoseutvikling – barn, unge og voksne
- Pårørendeveilederen omhandler involvering og støtte til pårørende. Pårørendes rettigheter og helse- og omsorgstjenestens plikter og anbefalinger om god praksis er beskrevet.
- Rundskriv om psykisk helsevernloven med kommentarer beskriver forståelsen av loven.
Helsedirektoratets roller, finansiering og høring
Helsedirektoratet er et fag- og myndighetsorgan underlagt Helse- og omsorgsdepartementet. Utredningsinstruksjonen (lovdata.no) legger krav for utredninger i staten, inkludert utarbeidelse av normerende produkter. Veileder til utredningsinstruksen (dfo.no) gir en veiledning til og nærmere beskrivelse av statlige utredninger.
Helsedirektoratet er et statlig myndighetsorgan som er helfinansiert via statsbudsjettet. Når fagpersoner og klinikere inviteres til deltakelse i arbeidsgrupper og referansegrupper, er hovedregelen at det ikke gis godtgjørelse for deltakelse hvis personen er offentlig ansatt. Praksis om godtgjøring i Helsedirektoratet bygger på veiledende bestemmelser i statens personalhåndbok, men med presiseringer og utfyllende bestemmelser tilpasset Helsedirektoratets behov for ekstern bistand.
Utkast til revidert legemiddelkapittel i psykoseretningslinjen har vært på høring i tre måneder, som er normal høringsfrist jamfør utredningsinstruksen. Høringen var åpen for alle via Helsedirektoratets nettside. Informasjon om høringen ble i tillegg sendt til antatte interessenter. Alle høringssvarene ble gjennomgått i Helsedirektoratet før publisering. Det endelige produktet er besluttet av helsedirektøren.
Helsedirektoratet står ansvarlig for innholdet i de nasjonale faglige anbefalingene.
Kunnskapsbasert tilnærming
Nasjonale anbefalinger og råd har en kunnskapsbasert tilnærming (Helsedirektoratet, 2012). Det innebærer at forskningslitteratur, klinisk erfaring og brukererfaring på en systematisk måte vurderes opp mot ønskede og uønskede konsekvenser av et tiltak. På områder der det er funnet mindre forskningsbasert kunnskap og/eller overføringsverdien fra internasjonal til norsk helsetjeneste er lav, blir klinisk kunnskap og brukerkunnskap tillagt større vekt.
Den forskningsbaserte kunnskapen i dette arbeidet er hovedsakelig basert på forskning identifisert i anerkjente internasjonale retningslinjer og i systematiske litteratursøk. Det kommer fram i hver enkelt anbefaling hva den bygger på.
For å identifisere relevant forskningslitteratur er det gjennomført systematiske litteratursøk, og publikasjoner er vurdert opp mot forhåndsdefinerte problemstillinger. Dokumentasjonsark for prosessene er tilgjengelig ved de respektive anbefalingene. Publikasjonene er kvalitetsvurdert ved hjelp av Folkehelseinstituttets sjekkliste for systematiske oversikter (fhi.no, PDF). Tillit til effektestimatene er vurdert ved hjelp av GRADE-tilnærming (Grading of Recommendations Assessment, Development and Evaluation) (Balshem et al., 2011).
For å gå fra kunnskapsgrunnlag til anbefaling har det vært benyttet en standardisert arbeidsmetode som har som mål å strukturere diskusjoner om ulike perspektiver for utforming av anbefalingene, DECIDE (decide-collaboration.eu). Metoden sikrer at brukerrepresentanter og klinikere går gjennom relevante forhold slik som verdier, ønskede og uønskede effekter, ressursbruk, likhet, akseptabilitet og gjennomførbarhet knyttet til de aktuelle problemstillingene.
Folkehelseinstituttet publiserte i 2018 «Langtidsbehandling med antipsykotika hos personer med schizofrenispektrumlidelser: en systematisk oversikt» (fhi.no). Det ble gjort et systematisk litteratursøk etter systematiske oversikter om effekt og bivirkninger ved bruk av antipsykotika i over to år, men det ble ikke funnet relevante studier. Vi har derfor begrenset søket vårt til tiden etter 2018.
Bibliotek for helseforvaltning, Folkehelseinstituttet, har foretatt et systematisk litteratursøk etter systematiske oversikter om problemstillingen (PICO) publisert i perioden 2018-juni 2022. Kvaliteten på artiklene er vurdert med FHIs sjekkliste, og det er gjennomført vurdering av vår tillit til resultatene ved hjelp av GRADE-systematikk.
Arbeidsform og deltakere
Helsedirektoratet har ledet arbeidet og fått innspill fra en arbeidsgruppe, som har bestått av representanter fra klinikken, representanter fra forskermiljø og representanter med pasient- og pårørendeerfaringer. Representanter fra arbeidsgruppen har deltatt i en redaksjonsgruppe som har bidratt inn i arbeidet før ekstern høring.
Det har til sammen blitt avholdt åtte digitale arbeidsgruppemøter.
Prosjekteier: Torunn Janbu, Helsedirektoratet, avdeling spesialisthelsetjenester
Prosjektgruppe
- Kristin Mosaker Granborg (prosjektleder til august 2021), Helsedirektoratet, avdeling prosjekt og tjenestedesign
- Tone Kaldestad (prosjektleder fra august 2021), Helsedirektoratet, avdeling spesialisthelsetjenester
- Erik Johnsen, spesialist i psykiatri og professor, klinikkoverlege Haukland universitetssykehus, Helse Vest
- Karin Irene Gravbrøt, Helsedirektoratet, avdeling spesialisthelsetjenester, frem til 2021
- Tove Ringerike, Helsedirektoratet, avdeling retningslinjer og fagutvikling, fra 2021
- Kjersti Skjold Rønningen, Helsedirektoratet, avdeling retningslinjer og fagutvikling, frem til 2022
Prosjektet har hatt juridisk støtte samt støtte for metode, litteratursøk, kunnskapsoppsummeringer, samt digital utforming
- Bibliotek for helseforvaltningen, FHI, har bidratt med systematiske litteratursøk.
- Avdeling Helserett og rettsaker, Helsedirektoratet, har gitt juridisk bistand.
- Seksjon innholdsutvikling, Helsedirektoratet har bidratt i digitalisering og publisering av produktet.
Prosjektet opprettet en redaksjonsgruppe i 2021. Medlemmene, som også var med i arbeidsgruppen, har bistått med gjennomgang av kunnskapsgrunnlag, samt utforming av anbefalingene og øvrig innhold i retningslinjen.
- Erik Johnsen, spesialist i psykiatri og professor, klinikkoverlege Haukland universitetssykehus, Helse Vest
- Åse Lyngstad, spesialist i psykiatri, Helse Sør-Øst
- Roy Palmer Huse, spesialist i psykiatri, Helse Midt
- Janne Synnøve Sund, spesialist i psykiatri, Helse Nord
Arbeidsgruppe
- Inger-Mari Eidsvik, We Shall Overcome
- Marta Engevik Fjæreide, Mental helse ung
- Judith Helen Fredriksen, sykepleier med videreutdanning innen psykisk helsearbeid, Helse Sør-Øst
- Andrea Holst, erfaringskonsulent, Erfaringssentrum
- Roy Palmer Huse, spesialist i psykiatri, Helse Midt
- Erik Johnsen, spesialist i psykiatri og professor, klinikkoverlege Haukland universitetssykehus, Helse Vest
- Johannes Hendrik Langeveld, psykologspesialist og professor, Helse Vest
- Christina Langnes, sykepleier med videreutdanning innen psykisk helsearbeid, Helse Nord
- Åse Lyngstad, spesialist i psykiatri, Helse Sør-Øst
- Ingrid Matheussen, Landsforeningen for Pårørende innen Psykisk helse (LPP)
- Torgeir Hoff Skavøy, fastlege i Bergen, nestleder i Norsk forening for allmennmedisin
- Eli Ringstad Skeid, fastlege i Oslo (frem til 2021)
- Janne Synnøve Sund, spesialist i psykiatri, Helse Nord
Dissens
To deltakere i arbeidsgruppen har tatt dissens på anbefalingene.
- En av brukerrepresentantene i arbeidsgruppen har tatt dissens på alle anbefalingene (PDF).
- Janne Sund har tatt dissens på alle anbefalingene om legemiddelbehandling.
Habilitet
Eksterne deltakere har fylt ut skjema for kartlegging av interessekonflikter. Disse er vurdert, og Helsedirektoratet har ikke funnet grunn til å trekke deltakernes habilitet i tvil i forbindelse med arbeidet.
Det er sjelden deltakere ekskluderes fra Helsedirektoratets retningslinjeutvikling på grunn av inhabilitet. Helsedirektoratet ønsker bidragsytere med ulike ståsted inn i arbeidet for diskusjoner som kan bidra til fagutvikling. Det etterstrebes faglig enighet, men det foretas ingen avstemninger i arbeidsgruppene. Det endelige produktet er besluttet av helsedirektøren.
Referanser
Helsedirektoratet. (2012). Veileder for utvikling av kunnskapsbaserte retningslinjer (IS-1870). ISBN-nr. 978-82-8081-225-4. Hentet fra https://www.helsedirektoratet.no/
Balshem H, Helfand M, Schünemann HJ, Oxman AD, Kunz R, Brozek J, et al. GRADE guidelines: 3. Rating the quality of evidence. Journal of clinical epidemiology 2011;64(4):401-6