Veileder til forskrift om svangerskapsavbrudd (abortforskriften)
Om fremsettelse og behandling av begjæring om svangerskapsavbrudd
§ 1. Fremsettelse av begjæring om svangerskapsavbrudd
Sist faglig oppdatert: 17.02.2023
Forskriftstekst
§ 1. Fremsettelse av begjæring om svangerskapsavbrudd
Kommentarer
Bestemmelsen må leses i sammenheng med abortloven §§ 4 og 5.
Første ledd presiserer at kvinnen kan fremsette begjæring om svangerskapsavbrudd direkte overfor et sykehus eller nemnd uten henvisning fra primærlege. Dersom kvinnen fremsetter begjæring direkte overfor et sykehus, skal sykehuset sørge for at en av legene på sykehuset oppfyller pliktene etter andre og tredje ledd. I henhold til pasient- og brukerrettighetsloven § 2-4 om rett til valg av behandlingssted, kan kvinnen selv bestemme ved hvilket sykehus begjæringen skal behandles og inngrepet eventuelt skal foretas. Kvinners rett til å velge hvilket sykehus eller institusjon godkjent for svangerskapsavbrudd som hun ønsker at skal foreta avbruddet, omfatter kun virksomheter som eies av eller har avtale med et regionalt helseforetak.
Det er utarbeidet et skjema for begjæring om svangerskapsavbrudd. Bruk av skjemaet er frivillig.
Det fremgår av abortloven § 5 at hovedregelen er at en begjæring om svangerskapsavbrudd skal fremsettes overfor en lege. Begjæringen kan etter utgangen av tolvte svangerskapsuke også fremsettes overfor en primærnemnd.
§ 1 tredje ledd må ses i sammenheng med abortlovens § 4 andre ledd, hvor det fremgår at vergen kan fremsette begjæringen når kvinnen er alvorlig sinnslidende eller psykisk utviklingshemmet i betydelig grad. Se vilkår for vergemål i vergemålsloven § 20.
Begrepet «alvorlig sinnslidende» skal fortolkes på samme måte som begrepet "alvorlig sinnslidelse" som gir grunnlag for tvangsinngrep etter psykisk helsevernloven § 3-3. Dette begrepet omfatter diagnostiserte psykoser og visse grensepsykotiske tilstander. For nærmere omtale av begrepet, se rundskriv om psykisk helsevernloven og psykisk helsevernforskriften med kommentarer kapittel 3, kommentarer til § 3-3 (IS-1/2017).
Begrepet «psykisk utviklingshemmet i betydelig grad» forutsettes i forarbeidene til abortloven å omfatte personer med IQ under 55. Det er imidlertid viktig å presisere at resultatet av en IQ-test ikke er avgjørende i seg selv, men må suppleres med en bedømmelse av hele personligheten og situasjonen for øvrig. Diagnosen «psykisk utviklingshemming» er nærmere definert i det medisinske kodeverket International classification of diseases (ICD-10). Se også ytterligere veiledning om begrepet i Helsedirektoratets rundskriv til steriliseringsloven kapittel 5 om psykisk utviklingshemming.
Abortloven gir ikke hjemmel for bruk av tvang i forbindelse med selve gjennomføringen av inngrepet. Se også Helsedirektoratets rundskriv til steriliseringsloven kapittel 2.
Abortforskriftens fjerde ledd omhandler tilfeller hvor aborten ikke kan utføres før etter utgangen av 12. svangerskapsuke. "Utgangen av 12. svangerskapsuke" er det samme som 11 uker og 6 dager, altså 83 dager. Se kommentarer til § 4 om Saksgang når avbruddet kan utføres før utgangen av 12. svangerskapsuke.
Dersom svangerskapets varighet bedømmes med ultralyd, vil følgende mål være veiledende for å bestemme når fosteret er 12 fullgåtte uker:
- BPD (biparietal diameter) ytre/ytre 26 mm
- BPD ytre/indre 23 mm
- CRL (crown-rump length) 66 mm
- FL (femurlengde) 12 mm
Dette er veiledende ultralydmål for 12 ukers gestasjonsalder. Ettersom fostre kan variere i størrelse, og for å sikre at alle kvinner som er inntil 11 uker + 6 dager får selvbestemt abort, blir ultralydmålene oppgitt i yttergrensen av prediksjonsintervallet for 11 uker + 6 dager.
Helsedirektoratet anbefaler i Nasjonal faglig retningslinje for svangerskapsomsorgen at eSnurra brukes som metode for å bestemme svangerskapets varighet, fødetermin og fosteralder. eSnurra er tilgjengelig som et plasthjul, app og en åpen tilgjengelig webversjon (esnurra.no).
Fra 1.1.2019 er fosterreduksjon regnet som svangerskapsavbrudd etter abortloven. Endringene om fosterreduksjon er omtalt nærmere i kapittel 7.
Veiledning
Bruk av skjemaet begjæring om svangerskapsavbrudd
Det er utarbeidet et skjema for begjæring om svangerskapsavbrudd. Det er ingen nedre aldersgrense for å begjære abort. Det er kvinnen selv som skal begjære svangerskapsavbrudd uansett alder, jf abortloven § 4. Er hun under 16 år, skal den eller de som har foreldreansvaret eller vergen gis anledning til å uttale seg, med mindre særlige grunner taler mot det. Er kvinnen psykisk utviklingshemmet, skal hennes verge på tilsvarende måte gis anledning til å uttale seg.
Det er ikke krav om at skjemaet for begjæring av svangerskapsavbrudd benyttes, men kvinnens begjæring om abort må være skriftlig. Legen trenger ikke å underskrive begjæringen, jf. forskrift om fastlegeordning i kommunene § 24 siste ledd.
Kvinnens underskrift på skjemaet er en bekreftelse på at hun har fått informasjon om inngrepets art og medisinske virkninger. Den er også en bekreftelse på at hun har blitt spurt om hun ønsker informasjon og veiledning om den bistand samfunnet kan tilby henne dersom svangerskapet fører til alvorlige vansker for henne.
Bedømmelse av svangerskapets varighet
Utgangspunktet for bestemmelse av svangerskapets varighet i abortloven og lovens forskrift er siste menstruasjons første dag. Ultralydmål skal vektlegges dersom kvinnen har usikker/uregelmessig siste menstruasjon, eller hvis fosterstørrelsen ikke stemmer med oppgitt svangerskapslengde.
Det er grundig dokumentert at ultralydmålinger på befolkningsnivå gir mer korrekt termin- og aldersfastsettelse av fosteret enn menstruasjonsdata. Mange kvinner har forlenget follikelfase og dermed en menstruasjonssyklus på mer enn 28 dager. Disse vil ha en kortere reell svangerskapslengde og et mindre foster enn amenoréperioden tilsier.
Svangerskapets tidfesting i uker og dager
Svangerskapets varighet angis i uker og dager fra siste menstruasjons første dag, ofte omtalt "last menstrual period" og forkortet LMP. Første uke varer til utgangen av dag 6. Dag 7 er det samme som 1 fullgått uke, og fra dag 8 begynner svangerskapets 2. uke.
Tilsvarende blir "utgangen av 12. svangerskapsuke" det samme som 11 uker og 6 dager (11+6), eller 83 dager, og 12 fullgåtte uker er 84 dager. Av dette følger at en ny fullgått uke alltid vil falle på samme ukedag som ukedagen for LMP.
Betydningen av presise anførsler av uker og dager melder seg utover i svangerskapet. I henhold til abortloven §§ 2 og 4 er det kvinnen selv som tar den endelige avgjørelsen om svangerskapsavbrudd, såfremt dette kan utføres før utgangen av 12. uke. Det vil si til og med dag 83/uke 11+6. Hvis denne grensen overskrides, må det skrives søknad for nemndbehandling.
Abortloven setter også en grense ved utgangen av 18. uke, som er til og med dag 125, eller 17+6 uker. Etter denne tid kan ikke et svangerskap avbrytes med mindre det er særlig tungtveiende grunner for det, jf. abortloven § 2 sjette ledd. Levedyktighetsbegrepet knyttes til utgangen av 22. svangerskapsuke, som er til og med dag 153/uke 21+6.
Rettslig grunnlag
- Forskrift om fastlegeordning i kommunene. Forskrift av 29. august 2012 nr.842 om fastlegeordning i kommunene. Hentet fra https://lovdata.no/dokument/SF/forskrift/2012-08-29-842.
- Lov om pasient- og brukerrettigheter (pasient- og brukerrettighetsloven). Lov av 2. juli 1999 nr.63 om pasient- og brukerrettigheter. Hentet fra https://lovdata.no/dokument/NL/lov/1999-07-02-63.
- Lov om rett til innsyn i dokument i offentleg verksemd (offentleglova). Lov av 19. mai 2006 nr.16 om rett til innsyn i dokument i offentleg verksemd. Hentet fra https://lovdata.no/dokument/NL/lov/2006-05-19-16.
- Lov om svangerskapsavbrudd (abortloven). Lov av 13. juni 1975 nr.50 om svangerskapsavbrudd. Hentet fra https://lovdata.no/dokument/NL/lov/1975-06-13-50.
- Forskrift om svangerskapsavbrudd (abortforskriften). Forskrift av 15. juni 2001 nr.635 om svangerskapsavbrudd. Hentet fra https://lovdata.no/dokument/SF/forskrift/2001-06-15-635.
- Lov om vergemål (vergemålsloven). Lov av 26. mars 2010 nr.9 om vergemål. Hentet fra https://lovdata.no/dokument/NL/lov/2010-03-26-9.
§ 2. Informasjon og veiledning til kvinnen
Sist faglig oppdatert: 20.12.2019
Forskriftstekst
§ 2. Informasjon og veiledning til kvinnen
Kommentarer
Det er den som mottar en begjæring om svangerskapsavbrudd skal gi kvinnen opplysninger om inngrepets art og virkninger. Denne opplysningsplikten følger av abortloven § 5 andre ledd. Dersom begjæringen er fremsatt av vergen etter abortloven § 4 andre ledd, skal opplysningene gis til vergen. Opplysningene skal være nøkterne og saklige.
Den som mottar begjæringen har også plikt til å informere kvinnen om at hun kan få informasjon og veiledning om hva samfunnet kan tilby henne dersom hun velger å fullføre svangerskapet. Det er opp til kvinnen å avgjøre om hun ønsker denne veiledningen. Informasjonen skal omfatte aktuelle økonomiske ytelser som kvinnen vil ha rett til, og eventuelle andre aktuelle sosiale hjelpetiltak. Opplysningsplikten følger av abortloven § 5 andre ledd, jf. § 2 første ledd.
Veiledningen skal hjelpe kvinnen til å treffe sitt valg, og formålet skal være å bistå henne slik at hun kan komme frem til hva hun selv mener er den beste løsningen.
Pasient- og brukerrettighetslovens bestemmelser om rett til informasjon er nærmere kommentert i rundskriv om pasient- og brukerrettighetsloven med kommentarer.
Veiledning
Opplysningsplikten er todelt
Merk at opplysningsplikten er todelt, og at den som mottar begjæringen skal opplyse både om:
a) inngrepets art og virkninger og
b) tilbud om informasjon og veiledning om samfunnets støtteordninger.
I et nemndsmøte er det viktig å forsikre seg om at opplysningsplikten er oppfylt.
Informasjon og veiledning om inngrepets art og medisinske virkninger
Kvinnen skal få opplysninger om inngrepets art og medisinske virkninger. Dersom kvinnen ønsker ytterligere informasjon og veiledning, skal dette gis på en slik måte og ha et slikt innhold at det kan hjelpe kvinnen til å ta en beslutning med utgangspunkt i hennes konkrete situasjon og hennes eget verdigrunnlag og livssyn. Informasjonen og veiledningen bør gjennomføres på en objektiv, nøytral måte, med respekt for at ansvaret for beslutningen om svangerskapsavbrudd er kvinnens.
Den enkelte helsearbeiders egne individuelle vurderinger kan ikke ha innvirkning på hvorvidt en pasient skal få informasjon og veiledning. Helsepersonellets reservasjonsrett gjelder kun for personell som utfører eller assisterer ved selve abortinngrepet, ikke for plikten til å gi nødvendig informasjon og veiledning.
Informasjon om bistanden samfunnet kan tilby kvinner som vurderer svangerskapsavbrudd
Helsetjenesten har et særlig ansvar for å informere om den bistand samfunnet kan tilby kvinner som velger å fullføre svangerskapet. Det skal foreligge rutiner for informasjon om oppfølging og rådgivning utover den rådgivningen som sykehuset selv kan tilby. Aktuelle instanser kan være: primærlegen, medisinsk genetisk veiledning, sosialkontor, familievernkontor og helsestasjon.
I tillegg til en generell veiledning skal kvinnene, hvis det er diagnostisert utviklingsavvik hos fosteret, få tilbud om informasjon og veiledning fra annet personell som arbeider med funksjonshemmede. Dette kan for eksempel være habiliteringsteam og relevante bruker- og interesseorganisasjoner.
Om bruk av tolk
Kvinner med mangelfulle norskkunnskaper som vurderer svangerskapsavbrudd, skal gis et likeverdig tilbud om informasjon og veiledning. Det skal tas utgangspunkt i kvinnenes verdigrunnlag og livssyn.
I henhold til pasient- og brukerrettighetsloven § 3-5 skal informasjonen være tilpasset mottakerens individuelle forutsetninger. I merknadene til denne bestemmelsen i forarbeidene presiseres det at: "I de tilfeller hvor pasienten er minoritetsspråklig og det er avgjørende at han eller hun skjønner innholdet av informasjonen, må det skaffes tolk."
Se også veileder om kommunikasjon via tolk for ledere og personell i helse- og omsorgstjenesten (IS-1924).
Helsenorge.no: Informasjon til kvinner som vurderer abort
Kvinnen skal få informasjon om at hun også kan finne relevant informasjon om abort på helsenorge.no.
Rettslig grunnlag
- Forskrift om fastlegeordning i kommunene. Forskrift av 29. august 2012 nr.842 om fastlegeordning i kommunene. Hentet fra https://lovdata.no/dokument/SF/forskrift/2012-08-29-842.
- Forskrift om svangerskapsavbrudd (abortforskriften). Forskrift av 15. juni 2001 nr.635 om svangerskapsavbrudd. Hentet fra https://lovdata.no/dokument/SF/forskrift/2001-06-15-635.
- Lov om pasient- og brukerrettigheter (pasient- og brukerrettighetsloven). Lov av 2. juli 1999 nr.63 om pasient- og brukerrettigheter. Hentet fra https://lovdata.no/dokument/NL/lov/1999-07-02-63.
- Lov om rett til innsyn i dokument i offentleg verksemd (offentleglova). Lov av 19. mai 2006 nr.16 om rett til innsyn i dokument i offentleg verksemd. Hentet fra https://lovdata.no/dokument/NL/lov/2006-05-19-16.
- Lov om svangerskapsavbrudd (abortloven). Lov av 13. juni 1975 nr.50 om svangerskapsavbrudd. Hentet fra https://lovdata.no/dokument/NL/lov/1975-06-13-50.
- Lov om vergemål (vergemålsloven). Lov av 26. mars 2010 nr.9 om vergemål. Hentet fra https://lovdata.no/dokument/NL/lov/2010-03-26-9.
- Rundskriv om pasient- og brukerrettighetsloven med kommentarer
§ 3. Kompetanse til å treffe vedtak om svangerskapsavbrudd
Sist faglig oppdatert: 20.12.2019
Forskriftstekst
§ 3. Kompetanse til å treffe vedtak om svangerskapsavbrudd
Kommentarer
Bestemmelsen presiserer at det er kvinnen selv som tar den endelige avgjørelsen om svangerskapsavbrudd før utgangen av 12. svangerskapsuke. Dette fremgår også av abortloven § 2 andre ledd, § 4 første ledd og § 7 andre ledd.
Tredje ledd regulerer tilfeller der selve inngrepet blir utsatt av medisinske grunner. Nødvendige undersøkelser eller behandling av kvinnen kan føre til at inngrepet må utsettes i kortere tid, slik at 12-ukersgrensen overskrides. Dette medfører ikke at begjæringen må nemndbehandles, dersom legen i utgangspunktet fant at 12-ukersfristen ikke var passert.
Hva som ligger i «kortere tid» må vurderes konkret ut fra bakgrunnen for utsettelsen og fosterets graderte vern. Nemndbehandling kan vanskelig unnlates dersom det er snakk om utsettelse av inngrepet i over en uke etter at grensen for selvbestemt abort er overskredet.
Etter fjerde ledd skal klager på vedtak i primærnemnd behandles og avgjøres av en sentral klagenemnd, jf. abortloven § 8 andre og tredje ledd.
Veiledning
Utsettelse av inngrepet i kortere tid slik at 12-ukersgrensen overskrides
Hvis det er nødvendig å utsette inngrepet noen dager, og tidsgrensen i loven dermed passeres, skal ikke dette føre til nemndbehandling. Årsaker til slik utsettelse kan være for eksempel nødvendig prøvetaking eller forbehandling av kvinnen, eller interne forhold på sykehuset.
Rettslig grunnlag
- Forskrift om fastlegeordning i kommunene. Forskrift av 29. august 2012 nr.842 om fastlegeordning i kommunene. Hentet fra https://lovdata.no/dokument/SF/forskrift/2012-08-29-842.
- Forskrift om svangerskapsavbrudd (abortforskriften). Forskrift av 15. juni 2001 nr.635 om svangerskapsavbrudd. Hentet fra https://lovdata.no/dokument/SF/forskrift/2001-06-15-635.
- Lov om pasient- og brukerrettigheter (pasient- og brukerrettighetsloven). Lov av 2. juli 1999 nr.63 om pasient- og brukerrettigheter. Hentet fra https://lovdata.no/dokument/NL/lov/1999-07-02-63.
- Lov om rett til innsyn i dokument i offentleg verksemd (offentleglova). Lov av 19. mai 2006 nr.16 om rett til innsyn i dokument i offentleg verksemd. Hentet fra https://lovdata.no/dokument/NL/lov/2006-05-19-16.
- Lov om svangerskapsavbrudd (abortloven). Lov av 13. juni 1975 nr.50 om svangerskapsavbrudd. Hentet fra https://lovdata.no/dokument/NL/lov/1975-06-13-50.
- Lov om vergemål (vergemålsloven). Lov av 26. mars 2010 nr.9 om vergemål. Hentet fra https://lovdata.no/dokument/NL/lov/2010-03-26-9.
§ 4. Saksgang når avbruddet kan utføres før utgangen av 12. svangerskapsuke
Sist faglig oppdatert: 20.12.2019
Forskriftstekst
§ 4. Saksgang når avbruddet kan utføres før utgangen av 12. svangerskapsuke
Kommentarer
Begjæring og henvisning om svangerskapsavbrudd skal behandles raskt. Svangerskapets lengde må vurderes for å kunne avgjøre om et eventuelt avbrudd vil kunne utføres før utgangen av 12. svangerskapsuke. Dette vil være en medisinskfaglig vurdering som må foretas etter de til enhver tid eksisterende metoder. Utgangspunktet for beregningen vil være siste menstruasjons første dag.
Legen må i sin medisinske vurdering ta hensyn til en rekke faktorer, herunder livmorens størrelse og beregnet tidspunkt for befruktning. Ved tvil kan ultralydundersøkelser være til hjelp, se kommentarer til forskriften § 1.
Veiledning
Vurdering av svangerskapets lengde
Det er rett til selvbestemt abort til og med fosteralder 11 uker og 6 dager. Ultralydmålene i yttergrensen av prediksjonsintervallet (95-prosentilen) er 11 uker og 6 dager, og tilsvarer CRL (crown-rump length) på 65 mm. Ultralydmålene sikrer at kvinner som er inntil 11+6 uker får selvbestemt abort.
Hurtige avgjørelser er påkrevd
Ved abort foreligger et klart tidspress. For det første er det lovfestede tidsgrenser for hvilke regler som gjelder, og disse varierer med svangerskapets varighet. For det andre er det medisinsk begrunnet at et eventuelt abortinngrep bør utføres så tidlig som mulig i svangerskapet. Inngrepets art krever derfor at saksbehandlingen ikke utsettes på grunn av andre oppgaver hos involverte leger og sykehus.
Rettslig grunnlag
- Forskrift om fastlegeordning i kommunene. Forskrift av 29. august 2012 nr.842 om fastlegeordning i kommunene. Hentet fra https://lovdata.no/dokument/SF/forskrift/2012-08-29-842.
- Forskrift om svangerskapsavbrudd (abortforskriften). Forskrift av 15. juni 2001 nr.635 om svangerskapsavbrudd. Hentet fra https://lovdata.no/dokument/SF/forskrift/2001-06-15-635.
- Lov om pasient- og brukerrettigheter (pasient- og brukerrettighetsloven). Lov av 2. juli 1999 nr.63 om pasient- og brukerrettigheter. Hentet fra https://lovdata.no/dokument/NL/lov/1999-07-02-63.
- Lov om svangerskapsavbrudd (abortloven). Lov av 13. juni 1975 nr.50 om svangerskapsavbrudd. Hentet fra https://lovdata.no/dokument/NL/lov/1975-06-13-50.
- Lov om vergemål (vergemålsloven). Lov av 26. mars 2010 nr.9 om vergemål. Hentet fra https://lovdata.no/dokument/NL/lov/2010-03-26-9.
- Lov om rett til innsyn i dokument i offentleg verksemd (offentleglova). Lov av 19. mai 2006 nr.16 om rett til innsyn i dokument i offentleg verksemd. Hentet fra https://lovdata.no/dokument/NL/lov/2006-05-19-16.
Saksbehandlingsregler for primær- og klagenemnd
§ 5. Saksforberedelsen i primær- og klagenemnd
Sist faglig oppdatert: 20.12.2019
Forskriftstekst
§ 5. Saksforberedelsen i primær- og klagenemnd
Kommentarer
Siste ledd regulerer tilfeller der kvinnen er under 16 år eller psykisk utviklingshemmet. Når det gjelder informasjon til foreldre, er det viktig å merke seg at dersom særlige grunner taler mot det, skal informasjon ikke gis til foreldrene eller andre som har foreldreansvaret. Dette fremgår også av abortloven § 4 første ledd.
Pasient- og brukerrettighetsloven § 4-4 gir foreldre rett til å samtykke til helsehjelp for pasienter under 16 år. Denne bestemmelsen må leses i sammenheng med pasient- og brukerrettighetsloven § 3-4 om informasjon når pasienten er mindreårig. Unntak fra informasjon til foreldre kan forekomme når pasienter mellom 12 og 16 år, «av grunner som bør respekteres», ikke ønsker at foreldrene skal informeres.
Adgangen til å unnlate å informere foreldre etter pasient- og brukerrettighetsloven er videre enn etter abortloven. Fordi abortloven er en spesiallov så er det denne lovens regler som skal legges til grunn ved vurderingen av om informasjon skal gis til foreldre.
Det er den lege som eventuelt skal utføre avbruddet, eller nemnda, som skal vurdere om foreldre eller verge skal gis anledning til å uttale seg. Dersom kvinnen motsetter seg at foreldre eller verge blir orientert om begjæringen om svangerskapsavbrudd, må legen/nemnda vurdere forholdet til taushetspliktsreglene i helsepersonelloven/forvaltningsloven, og om det foreligger særlige grunner i henhold til abortloven.
Legen må foreta en konkret helhetsvurdering, der relevante hensyn blant annet vil være kvinnens alder og modenhet, hennes forhold til foreldrene, om hun bor utenfor hjemmet og om hun forsørger seg selv. Dersom kvinnen aktivt motsetter seg at foreldrene skal få uttale seg, hun har nådd en viss grad av modenhet og det er gode grunner for hennes ønske, bør hennes ønske respekteres. Et eksempel på dette kan være at informasjon til foreldrene vil kunne skape alvorlige konflikter mellom kvinnen og foreldrene.
Veiledning
Reiseutgifter
Gravide som reiser for å delta ved behandling av begjæring om svangerskapsavbrudd i primærnemnd eller den sentrale klagenemnda, har rett til å få dekket nødvendige reiseutgifter, jf. pasient- og brukerrettighetsloven § 2-6 og er unntatt fra kravet om å betale egenandel, jf. pasientreiseforskriften § 24 andre ledd bokstav j.
Når det gjelder dekning av reiseutgifter til ledsager, se Pasientreiser.
Klagemuligheter ved klanderverdige forhold
Hvis det under saksbehandlingen fremkommer at den abortsøkende har vært utsatt for klanderverdige forhold eller oppførsel hos helsetjenesten/legen hun primært henvendte seg til, kan kvinnen klage til fylkesmannen.
Med utgangspunkt i Helsedirektoratets veileder om saksbehandling i abortnemndene kan fylkesmannen gi råd og veiledning i saken. Fylkesmannen kan videre ta initiativ til å bytte ut nemndsmedlemmer dersom noen viser seg å være åpenbart uegnet.
Om abortnemndenes rolleforståelse
Med abortnemndenes rolleforståelse menes at man som nemndsmedlem er klar over skillet mellom nemndas rolle som forvaltningsorgan og den enkeltes rolle som fagperson. Det er viktig at nemndsmedlemmene er bevisst sine roller og har god kunnskap om rammene for arbeidet.
Eksempel på forberedelse og kontaktetablering i nemndsmøtet
I møtet med kvinnen bør nemnda orientere om rammene for nemndsmøtet. Presenter nemndsmedlemmene med navn og yrkestittel. Informer kort om formålet med møtet, møtets forløp, saksgangen og regelverket. Fortell hva nemnda vet om kvinnen og spesifiser hva det er ønskelig at hun sier noe om.
Hvis kvinnen møter sammen med en annen person, må dennes rolle avklares, og det må også avklares om det er kvinnens ønske at vedkommende er tilstede. Nemnda har et spesielt ansvar for å tilrettelegge for at kvinnens egne vurderinger fremkommer så godt som mulig. Samtidig skal nemnda ivareta kvinnens rett til å holde tilbake informasjon.
Rettslig grunnlag
- Lov om svangerskapsavbrudd (abortloven). Lov av 13. juni 1975 nr.50 om svangerskapsavbrudd. Hentet fra https://lovdata.no/dokument/NL/lov/1975-06-13-50.
- Forskrift om svangerskapsavbrudd (abortforskriften). Forskrift av 15. juni 2001 nr.635 om svangerskapsavbrudd. Hentet fra https://lovdata.no/dokument/SF/forskrift/2001-06-15-635.
- Lov om pasient- og brukerrettigheter (pasient- og brukerrettighetsloven). Lov av 2. juli 1999 nr.63 om pasient- og brukerrettigheter. Hentet fra https://lovdata.no/dokument/NL/lov/1999-07-02-63.
- Lov om rett til innsyn i dokument i offentleg verksemd (offentleglova). Lov av 19. mai 2006 nr.16 om rett til innsyn i dokument i offentleg verksemd. Hentet fra https://lovdata.no/dokument/NL/lov/2006-05-19-16.
- Forskrift om fastlegeordning i kommunene. Forskrift av 29. august 2012 nr.842 om fastlegeordning i kommunene. Hentet fra https://lovdata.no/dokument/SF/forskrift/2012-08-29-842.
- Lov om vergemål (vergemålsloven). Lov av 26. mars 2010 nr.9 om vergemål. Hentet fra https://lovdata.no/dokument/NL/lov/2010-03-26-9.
§ 6. Vedtak og begrunnelse i primær- og klagenemnd
Sist faglig oppdatert: 20.12.2019
Forskriftstekst
§ 6. Vedtak og begrunnelse i primær- og klagenemnd
Kommentarer
Det faktiske grunnlaget for nemndas vedtak må fremstilles slik at det er mulig for kvinnen og eventuelt den sentrale klagenemnda å ta stilling til om lovens vilkår er oppfylt eller ikke. Kravene til begrunnelse skjerpes ved avslag. Avslag på en begjæring om svangerskapsavbrudd er et inngripende vedtak.
Kvinnen skal kunne forstå hva nemnda har lagt vekt på og hvorfor. Ved skjønnsmessige vurderinger er det særlig viktig at det fremgår klart hva nemnda har lagt vekt på.
Kravet til begrunnelse framgår også av abortloven § 8. Det fremgår her at kvinnen skal underrettes om grunnen for vedtaket.
Se kapittel 7 om vilkår for svangerskapsavbrudd i abortloven.
Veiledning
Mal for vedtak
Mal for vedtak i abortnemd (DOCX)
Vedtak om å innvilge svangerskapsavbrudd
For at en primærnemnd skal kunne treffe et vedtak om å innvilge svangerskapsavbrudd, må det foreligge enstemmighet. Vedtak i klagenemnda treffes med et enkelt flertall.
I begrunnelsen for vedtaket kan eventuelle tvilsspørsmål som ble avklart under samtalen med kvinnen beskrives. Møteforberedende arbeid, som innhenting av nødvendig bakgrunnsinformasjon, skal redusere grunnlaget for tvil. Uenighet og tvil knyttet til fortolkning og vekting av de ulike hensynene nemnda skal vurdere, kan likevel oppstå.
Håndtering av uenighet og tvil i nemnda
Uenighet og tvil er legitime deler av kompliserte beslutningsprosesser. Det er viktig å finne ut hva uenigheten og usikkerheten består i. Uenighet og tvil kan skyldes skinnuenighet, faktisk uenighet eller mangelfull drøfting i nemnda. For lettere å få oversikt over hva uenigheten skyldes, kan det være hensiktsmessig å skille mellom uenighet knyttet til lovfortolkning, helse- og sosialfaglige vurderinger og verdisyn.
Dersom uenigheten skyldes nemndsmedlemmenes egne normer og verdier, må det avklares i hvilken grad dette skal vektlegges på generelt grunnlag eller om et medlem lar egne verdier få for stor plass i beslutningstakingen. Et eksempel kan være uenighet om hva slags belastninger kvinnen forventes å mestre.
Like saker skal behandles likt
Det er mange skjønnsmessige bestemmelser i lov og forskrift, og dette kan føre til ulik praksis. Målet er at like saker skal behandles likt. Nemndene bør arbeide for å sikre at dette målet oppfylles, både i den enkelte nemnd og på tvers.
Dokumentasjon av nemndenes praksis kan sikre at vedtakene er etterprøvbare og gi tillit til at det ikke er forskjellsbehandling. Vedtakene (i anonymisert form) kan også være veiledende norm for behandling av liknende saker i fremtiden.
Både primærnemndene og klagenemnda bør ha et system for å sikre lik praksis. Selv om hver sak er forskjellig, vil det ofte være likhetspunkter som tilsier at sakene bør behandles på samme måte.
Rettslig grunnlag
- Forskrift om fastlegeordning i kommunene. Forskrift av 29. august 2012 nr.842 om fastlegeordning i kommunene. Hentet fra https://lovdata.no/dokument/SF/forskrift/2012-08-29-842.
- Forskrift om svangerskapsavbrudd (abortforskriften). Forskrift av 15. juni 2001 nr.635 om svangerskapsavbrudd. Hentet fra https://lovdata.no/dokument/SF/forskrift/2001-06-15-635.
- Lov om pasient- og brukerrettigheter (pasient- og brukerrettighetsloven). Lov av 2. juli 1999 nr.63 om pasient- og brukerrettigheter. Hentet fra https://lovdata.no/dokument/NL/lov/1999-07-02-63.
- Lov om rett til innsyn i dokument i offentleg verksemd (offentleglova). Lov av 19. mai 2006 nr.16 om rett til innsyn i dokument i offentleg verksemd. Hentet fra https://lovdata.no/dokument/NL/lov/2006-05-19-16.
- Lov om svangerskapsavbrudd (abortloven). Lov av 13. juni 1975 nr.50 om svangerskapsavbrudd. Hentet fra https://lovdata.no/dokument/NL/lov/1975-06-13-50.
- Lov om vergemål (vergemålsloven). Lov av 26. mars 2010 nr.9 om vergemål. Hentet fra https://lovdata.no/dokument/NL/lov/2010-03-26-9.
§ 7. Underretning om vedtaket
Sist faglig oppdatert: 20.12.2019
Forskriftstekst
§ 7. Underretning om vedtaket
Kommentarer
Utgangspunktet er at underretning om vedtaket med begrunnelse skal gis skriftlig og raskt. Vedtaket kan i særlige tilfeller gis muntlig først, for eksempel hvis det er behov for å spare tid eller kvinnen ber om det.
Inngrepet bør utføres så raskt som mulig etter innvilgelse i nemnd.
Veiledning
Informere kvinnen om vedtaket
Dersom kvinnen orienteres om vedtaket muntlig, bør dette gjøres av en samlet nemnd. Nemnda bør være åpen for eventuelle spørsmål og det er naturlig med noen avsluttende kommentarer.
Ved avslag i primærnemnd skal det informeres om den automatiske klageordningen. Ved avslag i klagenemnd bør det informeres om adgangen til fornyet behandling på spesielle vilkår.
Ved innvilgelse bør det informeres om de praktiske forberedelsene til abort. Hvilken praktisk informasjon som også gis skriftlig vurderes i det enkelte tilfellet.
Oppfølging av kvinner som har fått avslag
Klagenemnda har ikke ansvar for videre oppfølging av kvinner som har fått avslag, men bør medvirke til at kvinner som ønsker og har behov for det får videre oppfølging fra helsetjenesten.
Videreformidling av taushetsbelagte opplysninger om kvinnen, for eksempel til en sosionom ved sykehuset, skal kun skje i samråd med kvinnen.
Rettslig grunnlag
- Forskrift om fastlegeordning i kommunene. Forskrift av 29. august 2012 nr.842 om fastlegeordning i kommunene. Hentet fra https://lovdata.no/dokument/SF/forskrift/2012-08-29-842.
- Forskrift om svangerskapsavbrudd (abortforskriften). Forskrift av 15. juni 2001 nr.635 om svangerskapsavbrudd. Hentet fra https://lovdata.no/dokument/SF/forskrift/2001-06-15-635.
- Lov om pasient- og brukerrettigheter (pasient- og brukerrettighetsloven). Lov av 2. juli 1999 nr.63 om pasient- og brukerrettigheter. Hentet fra https://lovdata.no/dokument/NL/lov/1999-07-02-63.
- Lov om rett til innsyn i dokument i offentleg verksemd (offentleglova). Lov av 19. mai 2006 nr.16 om rett til innsyn i dokument i offentleg verksemd. Hentet fra https://lovdata.no/dokument/NL/lov/2006-05-19-16.
- Lov om svangerskapsavbrudd (abortloven). Lov av 13. juni 1975 nr.50 om svangerskapsavbrudd. Hentet fra https://lovdata.no/dokument/NL/lov/1975-06-13-50.
- Lov om vergemål (vergemålsloven). Lov av 26. mars 2010 nr.9 om vergemål. Hentet fra https://lovdata.no/dokument/NL/lov/2010-03-26-9.
§ 8. Automatisk klageordning
Sist faglig oppdatert: 20.12.2019
Forskriftstekst
§ 8. Automatisk klageordning
Kommentarer
Reglene om automatisk klage følger av abortloven. Som det fremgår av forskriften § 3 fjerde ledd skal klager på avslag i primærnemnd behandles i den sentrale klagenemnda. Det skal normalt ikke gå mer enn syv virkedager fra den sentrale abortklagenemnda mottar søknaden til et eventuelt abortinngrep utføres.
Kvinnen har anledning til å supplere behandlingen i klagenemnd med ytterligere opplysninger, og kan på ethvert tidspunkt trekke søknaden tilbake.
Veiledning
Rutiner for oversendelse av sakspapirer til den sentrale abortklagenemnda
1. Dersom kvinnen får avslag i primærnemnd, skal saken umiddelbart sendes til klagebehandling i den sentrale abortklagenemnda. En klagesak skal behandles og et eventuelt abortinngrep utføres senest innen syv virkedager etter at saken er mottatt. Det kan innkalles til ekstra møter når svangerskapets varighet krever det.
2. Sykehuset hvor kvinnen har fått avslag i primærnemnd, tar kontakt med sekretær/møteforbereder ved Sentral klagenemnd for abortsaker, Oslo universitetssykehus, for behandling i klagenemnd. Saken redegjøres kort for på telefon.
3. Sakens dokumenter, uten personidentifiserbare opplysninger (direkte og indirekte), oversendes på e-post til møteforbereder/sekretær ved Oslo universitetssykehus.
4. Sakspapirer som sendes per e-post skal ikke inneholde personidentifiserbare opplysninger. All informasjon som kan knyttes opp mot kvinnen (både direkte eller indirekte), som personnummer, navn, adresse, telefonnummer med videre, skal tas bort.
Papirer som skal oversendes er:
- begjæring om svangerskapsavbrudd
- nemndas behandling av begjæring om svangerskapsavbrudd
- journalpapirer
- øvrige dokumenter som belyser saken
5. De originale papirene sendes i posten til sekretær/møteforbereder ved den sentrale abortklagenemnda:
Navn på sekretær/møteforbereder, Oslo universitetssykehus HF
Ullevål sykehus, Gynekologisk poliklinikk, Gynekologisk avdeling,
ostboks 4956 Nydalen
0427 Oslo
6. Møteforbereder ved Oslo universitetssykehus tar kontakt med kvinnen når dato og klokkeslett er satt for den sentrale klagenemnda.
7. Kvinnens reiseutgifter skal dekkes av det helseforetaket hvor kvinnen er hjemmehørende. Ledsager og nærmeste pårørendes rett til dekning av reiseutgifter reguleres av pasientreiseforskriften, kapittel 2.
Rettslig grunnlag
- Forskrift om fastlegeordning i kommunene. Forskrift av 29. august 2012 nr.842 om fastlegeordning i kommunene. Hentet fra https://lovdata.no/dokument/SF/forskrift/2012-08-29-842.
- Forskrift om svangerskapsavbrudd (abortforskriften). Forskrift av 15. juni 2001 nr.635 om svangerskapsavbrudd. Hentet fra https://lovdata.no/dokument/SF/forskrift/2001-06-15-635.
- Lov om pasient- og brukerrettigheter (pasient- og brukerrettighetsloven). Lov av 2. juli 1999 nr.63 om pasient- og brukerrettigheter. Hentet fra https://lovdata.no/dokument/NL/lov/1999-07-02-63.
- Lov om rett til innsyn i dokument i offentleg verksemd (offentleglova). Lov av 19. mai 2006 nr.16 om rett til innsyn i dokument i offentleg verksemd. Hentet fra https://lovdata.no/dokument/NL/lov/2006-05-19-16.
- Lov om svangerskapsavbrudd (abortloven). Lov av 13. juni 1975 nr.50 om svangerskapsavbrudd. Hentet fra https://lovdata.no/dokument/NL/lov/1975-06-13-50.
- Lov om vergemål (vergemålsloven). Lov av 26. mars 2010 nr.9 om vergemål. Hentet fra https://lovdata.no/dokument/NL/lov/2010-03-26-9.
§ 10. Fornyet behandling etter avslag i klagenemnd
Sist faglig oppdatert: 20.12.2019
Forskriftstekst
§ 10. Fornyet behandling etter avslag i klagenemnd
Kommentarer
Klagenemnda må ved underretning om sitt vedtak informere kvinnen om denne adgangen til fornyet behandling på spesielle vilkår.
Veiledning
Opplysninger som tilsier fornyet behandling
Opplysninger som kan tilsi fornyet behandling i primærnemnd kan være at kvinnen først har fått avslag på sosialt grunnlag, men at fosterdiagnostisk undersøkelse senere viser at fosteret lider av en tilstand som kan gi grunnlag for abort. Søknaden skal da vurderes etter en annen indikasjon i abortloven § 2 tredje ledd.
Da vil kvinnen kunne sette fram en ny søknad, og hun har rett til å få denne behandlet.
Også en helt endret sosial situasjon som samlivsbrudd, oppsigelse fra arbeidsforhold eller lignende kan være «nye» opplysninger i henhold til abortforskriften.
Da skal det foretas en ny vurdering av om vilkåret for abort i abortloven nå er oppfylt, selv om det ikke var det ved første gangs behandling. Se kommentarene til abortloven § 2 tredje ledd i kapittel 7.
Rettslig grunnlag
- Forskrift om fastlegeordning i kommunene. Forskrift av 29. august 2012 nr.842 om fastlegeordning i kommunene. Hentet fra https://lovdata.no/dokument/SF/forskrift/2012-08-29-842.
- Forskrift om svangerskapsavbrudd (abortforskriften). Forskrift av 15. juni 2001 nr.635 om svangerskapsavbrudd. Hentet fra https://lovdata.no/dokument/SF/forskrift/2001-06-15-635.
- Lov om pasient- og brukerrettigheter (pasient- og brukerrettighetsloven). Lov av 2. juli 1999 nr.63 om pasient- og brukerrettigheter. Hentet fra https://lovdata.no/dokument/NL/lov/1999-07-02-63.
- Lov om rett til innsyn i dokument i offentleg verksemd (offentleglova). Lov av 19. mai 2006 nr.16 om rett til innsyn i dokument i offentleg verksemd. Hentet fra https://lovdata.no/dokument/NL/lov/2006-05-19-16.
- Lov om svangerskapsavbrudd (abortloven). Lov av 13. juni 1975 nr.50 om svangerskapsavbrudd. Hentet fra https://lovdata.no/dokument/NL/lov/1975-06-13-50.
- Lov om vergemål (vergemålsloven). Lov av 26. mars 2010 nr.9 om vergemål. Hentet fra https://lovdata.no/dokument/NL/lov/2010-03-26-9.
Oppnevning av primær- og klagenemnd m.m.
§ 11. Oppnevning og sammensetning av primærnemnd
Sist faglig oppdatert: 20.12.2019
Forskriftstekst
§ 11. Oppnevning og sammensetning av primærnemnd
Kommentarer
De regionale helseforetakene kan bestemme at noen av sykehusene som utfører nemndbehandlede svangerskapsavbrudd, ikke skal ha primærnemnd. Det skal imidlertid være minst én primærnemnd i hver helseregion.
Forutsetningen for å redusere antall primærnemnder er at de regionale helseforetakene forsikrer seg om at kvinner som får lengre reisevei, kan få tilbud om å delta i nemndsmøtet gjennom tilstrekkelig sikret og tilrettelagt videokonferanse.
Primærnemnda skal bestå av to leger. I henhold til likestillingsloven § 28 skal nemnda bestå av en kvinne og en mann. Fylkesmannen oppnevner det medlem som ikke skal arbeide ved den avdeling hvor svangerskapsavbrudd utføres.
Leger som av samvittighetsgrunner har benyttet seg av retten til å reservere seg mot å utføre eller assistere ved abortinngrep jf. abortloven § 14 og forskriften § 15, kan ikke sitte i nemnda.
Veiledning
Om krav til sammensetning av primærnemnd
For å sikre kvalitet, kontinuitet og ensartet etterlevelse av regelverket presiseres det at:
- Minst ett av medlemmene i primærnemnd bør være en kvinne.
- Antall varamedlemmer bør begrenses. Det bør kun oppnevnes ett personlig varemedlem for hvert av nemndas medlemmer. Varamedlemmene skal ha tilsvarende kvalifikasjoner som de faste nemndsmedlemmene. På sykehus der det utføres mange svangerskapsavbrudd etter 12. uke, kan det eventuelt være to varamedlemmer.
- Nye medlemmer i nemndene bør ha fått tilstrekkelig innføring i nemndsarbeidet.
Det ene faste medlemmet, som er lege ved sykehusavdelingen, oppnevnes av helseforetaket. Det andre faste medlemmet oppnevnes av fylkesmannen og kan ikke være tilsatt ved avdelingen. En har vanligvis sett det hensiktsmessig at denne legen kommer fra primærhelsetjenesten. Det skal oppnevnes varamedlemmer med tilsvarende kvalifikasjoner.
Varamedlemmer
Antallet varamedlemmer bør begrenses for å sikre mest mulig kontinuitet i nemndsarbeidet.
Hvis verken medlemmet eller varamedlemmet som fylkesmannen har oppnevnt ikke kan møte, må fylkesmannen oppnevne et settemedlem for det aktuelle møtet. For sykehusets medlem/varamedlem er det ledelsen som utpeker settemedlem blant legene på avdelingen. Dette vil som regel være delegert til avdelingsoverlegen.
Oversikt over primærnemndenes sammensetning
Helseforetakene skal melde fra til fylkesmannen ved oppnevning av nye nemndsmedlemmer og varamedlemmer ved sykehuset. Fylkesmannen har ansvar for å ha en ajourført liste over medlemmer og varamedlemmer i primærnemndene i fylket, og må forsikre seg om at oppnevningene skjer i tråd med gjeldende regelverk. Fylkesmannen skal holde Helsedirektoratet orientert ved endringer i nemndenes sammensetning.
Rettslig grunnlag
- Forskrift om fastlegeordning i kommunene. Forskrift av 29. august 2012 nr.842 om fastlegeordning i kommunene. Hentet fra https://lovdata.no/dokument/SF/forskrift/2012-08-29-842.
- Forskrift om svangerskapsavbrudd (abortforskriften). Forskrift av 15. juni 2001 nr.635 om svangerskapsavbrudd. Hentet fra https://lovdata.no/dokument/SF/forskrift/2001-06-15-635.
- Lov om pasient- og brukerrettigheter (pasient- og brukerrettighetsloven). Lov av 2. juli 1999 nr.63 om pasient- og brukerrettigheter. Hentet fra https://lovdata.no/dokument/NL/lov/1999-07-02-63.
- Lov om rett til innsyn i dokument i offentleg verksemd (offentleglova). Lov av 19. mai 2006 nr.16 om rett til innsyn i dokument i offentleg verksemd. Hentet fra https://lovdata.no/dokument/NL/lov/2006-05-19-16.
- Lov om svangerskapsavbrudd (abortloven). Lov av 13. juni 1975 nr.50 om svangerskapsavbrudd. Hentet fra https://lovdata.no/dokument/NL/lov/1975-06-13-50.
- Lov om vergemål (vergemålsloven). Lov av 26. mars 2010 nr.9 om vergemål. Hentet fra https://lovdata.no/dokument/NL/lov/2010-03-26-9.
§ 12. Oppnevning av en sentral klagenemnd
Sist faglig oppdatert: 20.12.2019
Forskriftstekst
§ 12. Oppnevning av en sentral klagenemnd
Kommentarer
Helse- og omsorgsdepartementet oppnevner den sentrale abortklagenemnda etter reglene i abortloven. Klagenemnda skal bestå av fem medlemmer, og skal ha følgende sammensetning:
- Minst to medlemmer skal være leger
- Ett medlem skal være jurist
- Nemnda skal inneha høy sosialfaglig kompetanse og spesialkompetanse på feltet psykisk helse
- Nemnda skal bestå av tre kvinner og to menn
Det oppnevnes to varamedlemmer for hvert medlem. Medlemmer og varamedlemmer oppnevnes for fire år av gangen med mulighet for gjenoppnevning inntil to ganger. Medlemmene i den sentrale klagenemnda kan ikke samtidig sitte i primærnemnd.
Leger som av samvittighetsgrunner har benyttet seg av retten til å reservere seg mot å utføre eller assistere ved abortinngrep jf. abortloven § 14 og forskriften § 15, kan verken sitte i primærnemnd eller sentral klagenemnd.
Rettslig grunnlag
- Lov om likestilling og forbud mot diskriminering (likestillings og diskrimineringsloven)
- Forskrift om fastlegeordning i kommunene. Forskrift av 29. august 2012 nr.842 om fastlegeordning i kommunene. Hentet fra https://lovdata.no/dokument/SF/forskrift/2012-08-29-842.
- Forskrift om svangerskapsavbrudd (abortforskriften). Forskrift av 15. juni 2001 nr.635 om svangerskapsavbrudd. Hentet fra https://lovdata.no/dokument/SF/forskrift/2001-06-15-635.
- Lov om pasient- og brukerrettigheter (pasient- og brukerrettighetsloven). Lov av 2. juli 1999 nr.63 om pasient- og brukerrettigheter. Hentet fra https://lovdata.no/dokument/NL/lov/1999-07-02-63.
- Lov om rett til innsyn i dokument i offentleg verksemd (offentleglova). Lov av 19. mai 2006 nr.16 om rett til innsyn i dokument i offentleg verksemd. Hentet fra https://lovdata.no/dokument/NL/lov/2006-05-19-16.
- Lov om svangerskapsavbrudd (abortloven). Lov av 13. juni 1975 nr.50 om svangerskapsavbrudd. Hentet fra https://lovdata.no/dokument/NL/lov/1975-06-13-50.
- Lov om vergemål (vergemålsloven). Lov av 26. mars 2010 nr.9 om vergemål. Hentet fra https://lovdata.no/dokument/NL/lov/2010-03-26-9.
§ 13. Primærnemndsmedlemmenes funksjonstid mv.
Sist faglig oppdatert: 20.12.2019
Forskriftstekst
§ 13. Primærnemndsmedlemmenes funksjonstid mv.
Kommentarer
Fylkesmannens kompetanse til å frita oppnevnte medlemmer fra vervet som primærnemndsmedlem gjelder for de medlemmene som er oppnevnt av fylkesmannen.
Rettslig grunnlag
- Forskrift om svangerskapsavbrudd (abortforskriften). Forskrift av 15. juni 2001 nr.635 om svangerskapsavbrudd. Hentet fra https://lovdata.no/dokument/SF/forskrift/2001-06-15-635.
- Lov om rett til innsyn i dokument i offentleg verksemd (offentleglova). Lov av 19. mai 2006 nr.16 om rett til innsyn i dokument i offentleg verksemd. Hentet fra https://lovdata.no/dokument/NL/lov/2006-05-19-16.
- Lov om svangerskapsavbrudd (abortloven). Lov av 13. juni 1975 nr.50 om svangerskapsavbrudd. Hentet fra https://lovdata.no/dokument/NL/lov/1975-06-13-50.
§ 14. Godtgjørelse til nemndsmedlemmer
Sist faglig oppdatert: 20.12.2019
Forskriftstekst
§ 14. Godtgjørelse til nemndsmedlemmer
Kommentarer
Bestemmelsen gir regler om godtgjørelse og reisedekning for nemndsmedlemmer.
Veiledning
Godtgjørelse for arbeid i primær- og klagenemnd
For leger ansatt ved sykehuset vil arbeidet i abortnemnd inngå som en naturlig del av oppgavene i tjenesten. Legen som er oppnevnt av fylkesmannen har rett til utvalgsgodtgjørelse etter Statens personalhåndbok kapittel 10.14.2 Godtgjørelse til leder, medlemmer og sekretærer i statlige utvalg.
Leger i egen praksis regnes som selvstendig næringsdrivende og skal ha godtgjørelse etter spesielle satser.
Statens personalhåndbok kapittel 10.14.2 omtaler de til enhver tid fastsatte bestemmelsene og satsene for godtgjøring til leder, medlemmer og sekretærer i statlige utvalg.
I Statens personalhåndbok kapittel 9.2 omtales bestemmelser for dekning av utgifter til reise og kost innenlands.
Utgifter til godtgjørelse og reiseregning for medlemmer i primærnemnd dekkes av Fylkesmannen over belastningsfullmakt på kapittel post 0781 21.
Utgifter til godtgjørelse og reiseregning for medlemmer i sentral abortklagenemnd dekkes av Helsedirektoratet og registreres i DFØ selvbetjeningsportal.
Rettslig grunnlag
- Forskrift om svangerskapsavbrudd (abortforskriften). Forskrift av 15. juni 2001 nr.635 om svangerskapsavbrudd. Hentet fra https://lovdata.no/dokument/SF/forskrift/2001-06-15-635.
- Lov om rett til innsyn i dokument i offentleg verksemd (offentleglova). Lov av 19. mai 2006 nr.16 om rett til innsyn i dokument i offentleg verksemd. Hentet fra https://lovdata.no/dokument/NL/lov/2006-05-19-16.
- Lov om svangerskapsavbrudd (abortloven). Lov av 13. juni 1975 nr.50 om svangerskapsavbrudd. Hentet fra https://lovdata.no/dokument/NL/lov/1975-06-13-50.
- Statens personalhåndbok. Hentet fra https://lovdata.no/dokument/SPH/sph-2020.
Fritak av samvittighetsgrunner
§ 15. Fritak av samvittighetsgrunner
Sist faglig oppdatert: 20.12.2019
Forskriftstekst
§ 15. Fritak av samvittighetsgrunner
Kommentarer
Reservasjonsretten gjelder alle former for svangerskapsavbrudd, uansett hvilken metode som anvendes. Det er altså ikke anledning til å reservere seg for eksempel bare mot senaborter eller fosterreduksjoner. Retten til fritak avhenger imidlertid av hvilke oppgaver som utføres i forbindelse med svangerskapsavbruddet. Reservasjonsretten omfatter å forskrive og administrere/utlevere medikamentene til kvinnen.
Når aborten utføres ved hjelp av medikamenter, både ved avbrudd tidlig og sent i svangerskapet, omfatter reservasjonsretten bare helsepersonell som deltar ved selve avbruddet. Ved medikamentelt utført abort sent i svangerskapet vil det gjelde helsepersonell som gir kvinnen riestimulerende medikamenter.
Rettslig grunnlag
- Forskrift om svangerskapsavbrudd (abortforskriften). Forskrift av 15. juni 2001 nr.635 om svangerskapsavbrudd. Hentet fra https://lovdata.no/dokument/SF/forskrift/2001-06-15-635.
- Lov om rett til innsyn i dokument i offentleg verksemd (offentleglova). Lov av 19. mai 2006 nr.16 om rett til innsyn i dokument i offentleg verksemd. Hentet fra https://lovdata.no/dokument/NL/lov/2006-05-19-16.
- Lov om svangerskapsavbrudd (abortloven). Lov av 13. juni 1975 nr.50 om svangerskapsavbrudd. Hentet fra https://lovdata.no/dokument/NL/lov/1975-06-13-50.
§ 16. Melding om antall personer som har fritak
Sist faglig oppdatert: 20.12.2019
Forskriftstekst
§ 16. Melding om antall personer som har fritak
Kommentarer
For at eier av sykehus og institusjoner som utfører svangerskapsavbrudd skal ha oversikt over hvor mange ansatte som har reservert seg og hvor mange som deltar ved svangerskapsavbrudd, skal sykehuset eller institusjonen årlig underrette det regionale helseforetaket om dette.
Rettslig grunnlag
- Forskrift om svangerskapsavbrudd (abortforskriften). Forskrift av 15. juni 2001 nr.635 om svangerskapsavbrudd. Hentet fra https://lovdata.no/dokument/SF/forskrift/2001-06-15-635.
- Lov om rett til innsyn i dokument i offentleg verksemd (offentleglova). Lov av 19. mai 2006 nr.16 om rett til innsyn i dokument i offentleg verksemd. Hentet fra https://lovdata.no/dokument/NL/lov/2006-05-19-16.
- Lov om svangerskapsavbrudd (abortloven). Lov av 13. juni 1975 nr.50 om svangerskapsavbrudd. Hentet fra https://lovdata.no/dokument/NL/lov/1975-06-13-50.
§ 17. Stillingsutlysning og opplysning om reservasjonsrett
Sist faglig oppdatert: 20.12.2019
Forskriftstekst
§ 17. Stillingsutlysning og opplysning om reservasjonsrett
Kommentarer
Bestemmelsen har sammenheng med retten til å reservere seg mot å assistere eller utføre svangerskapsavbrudd, samt rapporteringen av antall ansatte som har reservert seg.
For å opprettholde en reell adgang for kvinner til å få utført svangerskapsavbrudd, kan det ved ansettelse av helsepersonell tas hensyn til om vedkommende søker er villig til utføre eller assistere ved svangerskapsavbrudd.
Rettslig grunnlag
- Forskrift om svangerskapsavbrudd (abortforskriften). Forskrift av 15. juni 2001 nr.635 om svangerskapsavbrudd. Hentet fra https://lovdata.no/dokument/SF/forskrift/2001-06-15-635.
- Lov om rett til innsyn i dokument i offentleg verksemd (offentleglova). Lov av 19. mai 2006 nr.16 om rett til innsyn i dokument i offentleg verksemd. Hentet fra https://lovdata.no/dokument/NL/lov/2006-05-19-16.
- Lov om svangerskapsavbrudd (abortloven). Lov av 13. juni 1975 nr.50 om svangerskapsavbrudd. Hentet fra https://lovdata.no/dokument/NL/lov/1975-06-13-50.
§ 18. Fosterets levedyktighet
Sist faglig oppdatert: 20.12.2019
Forskriftstekst
§ 18. Fosterets levedyktighet
Kommentarer
Forståelsen av levedyktighetsbegrepet er sentralt når det gjelder adgangen til å innvilge abort sent i svangerskapet. Med unntak av nødrettssituasjonene etter abortloven § 10 fastsetter levedyktighetsbegrepet den øvre grensen for når abort kan innvilges.
Vurderingen av levedyktighet skal være en konkret vurdering i hvert enkelt tilfelle. Spørsmålet er om fosteret ville vært i stand til å overleve utenfor mors liv på det tidspunktet inngrepet tenkes utført. I denne vurderingen skal det legges vekt på hvilke muligheter det til enhver tid er for behandling. Dersom fosteret vil være i stand til å overleve med intensiv behandling, er det å anse som levedyktig.
Normalt vil fosteret måtte ansees levedyktig rundt utgangen av 22. svangerskapsuke. Et 22 uker gammelt foster vil kunne være så utviklet at det vil være i stand til å overleve dersom det ble født og fikk optimal behandling. Dersom fosteret har en tilstand som er såkalt uforenlig med liv, eksempelvis er uten hjerne, og uansett ikke vil være i stand til å overleve, er det ingen øvre grense for når aborten kan utføres.
Som en veiledende grense knyttes levedyktighetsbegrepet altså opp mot utgangen av 22. svangerskapsuke, som er til og med uke 21+6 eller dag 153. Der hvor siste menstruasjons første dag er usikker, eller hvor fastsettelsen av svangerskapets varighet med ultralydmåling av fosteret rundt 18. uke gir et avvik på mer enn 7 dager, bør ultralydmåling legges til grunn ved vurderingen av svangerskapets varighet. Helsedirektoratet etablerte i 2013 en ekspertgruppe for senaborter som leverte en rapport 2013. Det vises til uttalelse fra ekspertgruppen fra 2013:
«Ekspertgruppen anbefaler en grense på 21 uker og 6 dager (21+6) for nemndsbehandlet innvilgelse av svangerskapsavbrudd. Ved misdannelser eller sykdommer (tilstander uforenlig med liv) hos fosteret kan derimot svangerskapsavbrudd innvilges uavhengig av svangerskapets varighet.»
Rettslig grunnlag
- Forskrift om svangerskapsavbrudd (abortforskriften). Forskrift av 15. juni 2001 nr.635 om svangerskapsavbrudd. Hentet fra https://lovdata.no/dokument/SF/forskrift/2001-06-15-635.
- Lov om rett til innsyn i dokument i offentleg verksemd (offentleglova). Lov av 19. mai 2006 nr.16 om rett til innsyn i dokument i offentleg verksemd. Hentet fra https://lovdata.no/dokument/NL/lov/2006-05-19-16.
- Lov om svangerskapsavbrudd (abortloven). Lov av 13. juni 1975 nr.50 om svangerskapsavbrudd. Hentet fra https://lovdata.no/dokument/NL/lov/1975-06-13-50.
- Rapport Helsedirektoratet: Uavhengig ekspertgruppe for vurdering av svangerskapsavbrudd Oslo 8. april 2013
Protokollførsel og meldinger
§ 19. Journal og nemndsprotokoll
Sist faglig oppdatert: 20.12.2019
Forskriftstekst
§ 19. Journal og nemndsprotokoll
Kommentarer
Nemndsprotokollen og alle sakens dokumenter i forbindelse med behandlingen av begjæringen om svangerskapsavbrudd (inkludert vedtaket) er ikke del av kvinnens pasientjournal, og skal oppbevares helt atskilt fra pasientjournalen.
Nemndsprotokollen og sakens dokumenter skal oppbevares på sykehuset separat fra kvinnens pasientjournal i 10 år. Sykehuset må ha et system som sikrer at nemndsprotokollen og øvrige saksdokumenter oppbevares etter reglene i arkivloven med tilhørende forskrifter. Arkivverket har mer informasjon om dette regelverket.
Det er kun opplysninger som er relevante og nødvendige for å yte helsehjelp til kvinnen som skal dokumenteres i journalen, se forskrift om pasientjournal (pasientjournalforskriften) §§ 4 til 8. Hva som anses som "relevant og nødvendig" vil være en konkret vurdering.
Når abortbegjæringen og resultatet fra nemndsbehandlingen er relevant og nødvendig for å yte helsehjelp til kvinnen, må dette dokumenteres i journalen i tillegg til i nemndsprotokollen. Da må abortbegjæringen og resultatet fra nemndsbehandlingen stå både i journalen og i nemndsprotokollen. Begrunnelsen i vedtaket vil normalt ikke være relevant og nødvendig for å yte helsehjelp til kvinnen, og skal ikke stå i journalen.
Bestemmelsens første ledd omhandler rapportering til Abortregisteret. Alle sykehus som utfører svangerskapsavbrudd, skal elektronisk melde inn opplysninger om svangerskapsavbrudd til Abortregisteret ved Folkehelseinstituttet, avdeling for helseregister. I forskriftens første ledd omtales denne rapporteringen som nemndsprotokoll.
Bestemmelsens andre ledd omhandler nemndenes dokumentasjonsplikt. Fjerde ledd omhandler nemndenes oppbevaring av saksdokumentene og nemndsprotokollen.
Nemndsbehandling av søknader om svangerskapsavbrudd er en forvaltningsoppgave som sykehusene utfører for å ivareta abortlovens bestemmelser. Når helsepersonell deltar både i saksbehandling og som helsepersonell, er det viktig å være bevisst hvilken rolle man har.
Oppsummering
Dokumentasjonen fra nemndas behandling av saken skal omfatte:
- Begjæringen om svangerskapsavbrudd
- Vedtaket, inkludert begrunnelsen
- Nemndsprotokoll
- Sakens øvrige dokumenter i forbindelse med behandlingen av begjæringen om svangerskapsavbrudd
Journalen skal inneholde:
- Begjæringen om svangerskapsavbrudd
- Dersom relevant og nødvendig for helsehjelpen skal vedtaket, men ikke begrunnelsen, også inn i journalen
Veiledning
Begreper
Nemndsprotokoll/protokoll: En nedtegnelse (protokollføring) over opplysninger om behandling av krav om svangerskapsavbrudd.
Vedtak: Innvilgelse eller avslag av kvinnens begjæring om svangerskapsavbrudd etter 12. svangerskapsuke. Vedtaket skal angis i nemndsprotokollen (jf. abortforskriften § 19, andre ledd).
Begrunnelse: Primær- og klagenemndas begrunnelse ved behandling av kvinnens begjæring om svangerskapsavbrudd etter 12. svangerskapsuke. Begrunnelsen skal beskrive de regler og/eller faktiske forhold vedtaket bygger på.
Journal: opplysninger om pasienten og helsehjelpen, jf. helsepersonelloven § 40 første ledd.
Slik meldes behandling av krav om svangerskapsavbrudd og utførte svangerskapsavbrudd til abortregisteret
Meldingene om behandling av krav om svangerskapsavbrudd skal sendes inn elektronisk via helseinstitusjonens egne nettsider. Meldingen sendes fortløpende, og senest en uke etter at behandlingen er foretatt. Det skal sendes en melding per sak.
Brukerveiledning for elektronisk melding av svangerskapsavbrudd (fhi.no).
Innsyn i nemndsprotokoll og saksdokumenter fra primær- og klagenemnd
Utlevering av opplysninger fra abortregisteret kan bare skje innenfor formålet med forskriften, jf. abortregisterforskriften § 1-3.
Spørsmål om innsyn fra allmenheten i saksdokumenter fra primær- og klagenemnd reguleres av reglene i offentleglova.
I offentleglova § 13 første ledd fremkommer det at "Opplysningar som er underlagde teieplikt i lov eller medhald av lov, er unntekne frå innsyn." Det innebærer en plikt til å nekte innsyn i opplysninger som er underlagt taushetsplikt. Det er ikke adgang til å vurdere merinnsyn i slike opplysninger.
Allmennheten kan kun få innsyn i opplysninger uten navn, fødselsnummer, adresse og andre opplysninger som kan identifisere den enkelte. Anonymiserte opplysninger kan kun utleveres i de tilfeller der det ikke er noen fare for at opplysningene kan knyttes til identifiserbare personer. Det er nemnda som har behandlet saken som må vurdere en eventuell innsynsanmodning.
Rettslig grunnlag
- Forskrift om svangerskapsavbrudd (abortforskriften). Forskrift av 15. juni 2001 nr.635 om svangerskapsavbrudd. Hentet fra https://lovdata.no/dokument/SF/forskrift/2001-06-15-635.
- Lov om pasient- og brukerrettigheter (pasient- og brukerrettighetsloven). Lov av 2. juli 1999 nr.63 om pasient- og brukerrettigheter. Hentet fra https://lovdata.no/dokument/NL/lov/1999-07-02-63.
- Forskrift om innsamling og behandling av helseopplysninger i register over svangerskapsavbrudd (abortregisterforskriften). Forskrift av 14. desember 2007 nr. 1418. Hentet fra https://lovdata.no/dokument/SF/forskrift/2007-12-14-1418
- Forskrift om innsamling og behandling av helseopplysninger i Medisinsk fødselsregister (Medisinsk fødselsregisterforskriften). Forskrift av 21. desember 2001 nr. 1483. Hentet fra https://lovdata.no/dokument/SF/forskrift/2001-12-21-1483
- Lov om rett til innsyn i dokument i offentleg verksemd (offentleglova). Lov av 19. mai 2006 nr.16 om rett til innsyn i dokument i offentleg verksemd. Hentet fra https://lovdata.no/dokument/NL/lov/2006-05-19-16.
- Lov om svangerskapsavbrudd (abortloven). Lov av 13. juni 1975 nr.50 om svangerskapsavbrudd. Hentet fra https://lovdata.no/dokument/NL/lov/1975-06-13-50.
- Forskrift om fastlegeordning i kommunene. Forskrift av 29. august 2012 nr.842 om fastlegeordning i kommunene. Hentet fra https://lovdata.no/dokument/SF/forskrift/2012-08-29-842.
Forholdet til annen lovgivning
§ 21. Forholdet til forvaltningsloven
Sist faglig oppdatert: 20.12.2019
Forskriftstekst
§ 21. Forholdet til forvaltningsloven
Rettslig grunnlag
- Forskrift om svangerskapsavbrudd (abortforskriften). Forskrift av 15. juni 2001 nr.635 om svangerskapsavbrudd. Hentet fra https://lovdata.no/dokument/SF/forskrift/2001-06-15-635.
- Lov om behandlingsmåten i forvaltningssaker (forvaltningsloven). Lov av 10. februar 1967 nr.10 om behandlingsmåten i forvaltningssaker. Hentet fra https://lovdata.no/dokument/NL/lov/1967-02-10?q=forvaltningsloven.
- Lov om svangerskapsavbrudd (abortloven). Lov av 13. juni 1975 nr.50 om svangerskapsavbrudd. Hentet fra https://lovdata.no/dokument/NL/lov/1975-06-13-50.
§ 22. Forholdet til pasient- og brukerrettighetsloven
Sist faglig oppdatert: 18.02.2022
Forskriftstekst
§ 22. Forholdet til pasient- og brukerrettighetsloven
Kommentarer
Det følger av pasient- og brukerrettighetsloven § 1-3 bokstav c og Ot.prp.nr.12 (1998–1999) side 126 at lovens bestemmelser gjelder ved abortinngrep. Pasient- og brukerrettighetsloven gir generelle regler som gjelder i tillegg til reglene i abortloven med mindre de strider mot abortlovens bestemmelser. Ved en eventuell motstrid vil abortlovens bestemmelser gå foran reglene i pasient- og brukerrettighetsloven.
Pasient- og brukerrettighetsloven § 2-4 om rett til valg av behandlingssted gjelder både vurdering og behandling. Denne bestemmelsen gir kvinnen rett til å velge hvilket sykehus eller institusjon godkjent for svangerskapsavbrudd som skal foreta avbruddet, eventuelt hvilken primærnemnd som skal behandle abortbegjæringen. Kvinnens rett til å velge hvilket sykehus eller institusjon godkjent for svangerskapsavbrudd som hun ønsker at skal foreta avbruddet, omfatter kun virksomheter som eies av eller har avtale med et regionalt helseforetak.
Rettslig grunnlag
- Forskrift om svangerskapsavbrudd (abortforskriften). Forskrift av 15. juni 2001 nr.635 om svangerskapsavbrudd. Hentet fra https://lovdata.no/dokument/SF/forskrift/2001-06-15-635.
- Lov om pasient- og brukerrettigheter (pasient- og brukerrettighetsloven). Lov av 2. juli 1999 nr.63 om pasient- og brukerrettigheter. Hentet fra https://lovdata.no/dokument/NL/lov/1999-07-02-63.
- Lov om svangerskapsavbrudd (abortloven). Lov av 13. juni 1975 nr.50 om svangerskapsavbrudd. Hentet fra https://lovdata.no/dokument/NL/lov/1975-06-13-50.
Vilkår for abort etter utgangen av 12. svangerskapsuke (abortloven)
§ 2. Vilkår for abort etter utgangen av 12. svangerskapsuke
Sist faglig oppdatert: 20.12.2019
Lovtekst
§ 2.
svangerskapet, fødselen eller omsorgen for barnet kan føre til urimelig belastning for kvinnens fysiske eller psykiske helse. Det skal tas hensyn til om hun har disposisjon for sykdom; svangerskapet, fødselen eller omsorgen for barnet kan sette kvinnen i en vanskelig livssituasjon; det er stor fare for at barnet kan få alvorlig sykdom, som følge av arvelige anlegg, sykdom eller skadelige påvirkninger under svangerskapet; hun ble gravid under forhold som nevnt i straffeloven §§ 312, 313 og 314, eller svangerskapet er et resultat av omstendigheter som omtalt i straffeloven §§ 291, 293, 294, 295, 296, 299, 301, 302 og 314; eller hun er alvorlig sinnslidende eller psykisk utviklingshemmet i betydelig grad.
Kommentarer
Svangerskapsavbrudd etter utgangen av 12. svangerskapsuke kan bare innvilges på bestemte vilkår. Abortnemnden avgjør, etter begjæring fra kvinnen eller vergen, hvorvidt det foreligger grunnlag for å innvilge abort etter vilkårene i abortloven § 2 tredje ledd.
Selv om hvert enkelt vilkår alene ikke ville gitt grunnlag for svangerskapsavbrudd, kan kvinnen likevel ha rett til å få innvilget abort dersom flere vilkår til sammen fører til at vilkårene er oppfylt. Det er viktig at det også i slike tilfeller fremgår hva som er grunnlaget for vedtaket. Se kommentarene til forskriften § 6.
Det har også betydning for Abortregisteret at eventuelle grunnlag i kombinasjon blir registrert korrekt.
Helsemessige forhold, jf. abortloven § 2 tredje ledd bokstav a
Med uttrykket «urimelig belastning» menes en belastning som går ut over den vanlige belastning som blir påført kvinnen ved svangerskap, fødsel eller omsorg for barnet.
Det skal spesielt tas hensyn til om kvinnen har disposisjon for sykdom. Det skal videre tas hensyn til individuelle forskjeller når det gjelder ressurser til å tåle belastninger og til å løse problemer. Som nevnt over, skal kvinnens egen vurdering av hva som vil føre til en urimelig belastning for henne tillegges vesentlig vekt.
Sosiale forhold, jf. abortloven § 2 tredje ledd bokstav b
Loven forutsetter at nemnda skal ta hensyn til kvinnens sosiale forhold på lik linje med hennes fysiske og psykiske tilstand. Sosiale og helsemessige grunner vil ofte foreligge samtidig.
Ved vurderingen av hva som skal anses som en «vanskelig livssituasjon», må nemnda legge vekt på at det foreligger vanskelige forhold av en viss varighet, og som ikke kan avhjelpes på en tilfredsstillende måte med vanlige sosiale hjelpetiltak. Det må også tas hensyn til de virkninger det å fullføre et svangerskap og få et barn vil få for kvinnens situasjon og fungeringsevne.
Selv om kvinnen fungerer tilfredsstillende og lever under gode sosiale forhold på tidspunktet for begjæringen, kan det tenkes at det å få et barn vil innebære så drastiske endringer i hennes liv. Dette i seg selv kan representere en betydelig sosial og psykisk belastning som kvinnen ikke bør utsettes for.
Ved vurderingen bør det legges vekt på:
- Kvinnens alder. Svært unge kvinner vil kunne påføres både fysiske og psykiske belastninger utover det et svangerskap og omsorgen for et barn vanligvis medfører. Dette kan også være situasjonen for kvinner i slutten av sin fruktbare periode.
- Antall barn kvinnen har omsorgen for. Kvinner som har omsorg for mange barn kan settes i en særlig vanskelig livssituasjon hvis hun uønsket får ansvaret for ytterligere ett barn.
- Kvinnens familieforhold. Kvinnens forhold til barnefaren, muligheter for støtte fra ham, familie eller venner er av stor betydning for hennes og barnets fremtidige livssituasjon. Nemnda bør vurdere belastningen i familien, og om kvinnen møter avvisning der.
- Kvinnens levekår. Kvinnens boligforhold, utdannings- og/eller arbeidssituasjon kan også være forhold som medfører at et svangerskap og omsorgen for et barn vil forverre kvinnens livssituasjon. Det må foreligge vanskelige forhold som ikke kan avhjelpes på en tilfredsstillende måte med sosiale hjelpetiltak.
Personlige ressurser og evne til å mestre livssituasjonen varierer. Derfor må kvinnens egne vurderinger tillegges betydelig vekt. Det er viktig at nemnda får etablert en god kontakt med kvinnen, slik at hun kan gi uttrykk for egne ønsker, og også kan gi uttrykk for tvil og usikkerhet.
Stor fare for alvorlig sykdom hos barnet, jf. abortloven § 2 tredje ledd bokstav c
Kravet om «stor fare for» innebærer en bedømmelse av risikoen for at barnet skal få sykdom eller skade, enten det skyldes arvelig anlegg eller sykdom, eller skadelig påvirkning under svangerskapet. Risikoen må være større enn forventet i den vanlige befolkningen. Det kan ikke angis noen fast grense for hvor sterkt forøket risikoen skal være.
Med «alvorlig sykdom» siktes det først og fremst til alvorlige sykdomstilfeller hvor behandlingsmulighetene er små.
Dersom eventuell risiko for alvorlig sykdom eller utviklingsavvik kan påvises eller utelukkes ved hjelp av fosterdiagnostikk, bør kvinnen henvises til utredning ved en virksomhet som er godkjent for å utføre slike undersøkelser. Resultatet av utredningen bør foreligge før nemnda fatter vedtak. Dersom utredningen viser at det er risiko for alvorlig sykdom eller utviklingsavvik, bør nemnda legge vekt på dette.
I andre tilfeller som omfattes av § 2 tredje ledd bokstav c skal avgjørelsen baseres på nemndas vurdering av innhentede opplysninger i saken. Den antatte sykdomstilstanden skal aldri alene utgjøre vurderingsgrunnlaget.
Nemndas avgjørelse må videre bygge på en skjønnsmessig vurdering av om sykdommens alvorlighetsgrad. Den må også vurdere om risikoen for at den skal inntreffe er så stor at hensynet til denne faren er overveiende, sammenlignet med betenkeligheten ved et svangerskapsavbrudd.
Graviditeten er resultat av forhold nevnt i straffeloven jf. abortloven § 2 tredje ledd bokstav d
Ved iverksettelse av straffeloven i 2005 ble det foretatt en endring i abortloven § 2 tredje ledd bokstav d, slik at denne nå henviser til relevante bestemmelser i straffeloven.
Avbrudd etter denne bestemmelsen faller i to deler:
-
- Kvinnen ble gravid under forhold som nevnt i straffeloven §§ 312-314 (incest eller seksuell omgang mellom andre nærstående)
- Svangerskapet er et resultat av omstendigheter som omtalt i straffeloven § 291 (voldtekt), § 293 (grov voldtekt), § 294 (grov uaktsom voldtekt), § 295 (misbruk av overmaktsforhold og lignende), § 296 (seksuell omgang med innsatte mv. i institusjon), § 299 (voldtekt av barn under 14 år), § 301 (grov voldtekt av barn under 14 år), § 302 (seksuell omgang med barn mellom 14 og 16 år) og § 314 (seksuell omgang mellom andre nærstående)
I saker fremmet etter abortloven § 2 tredje ledd bokstav d er det ikke forutsatt at nemnda skal vurdere kvinnens samlede livssituasjon. Omstendighetene er så alvorlige at en kvinne ikke bør tvinges til å fullføre svangerskapet.
På bakgrunn av at kvinner som har vært utsatt for slik forbrytelse kan ha et ønske om ikke å bli trukket inn i en straffesak, stilles det ikke krav om anmeldelse til politiet. Nemnda må på bakgrunn av de opplysningene den mottar, foreta en vurdering av om det er sannsynliggjort at det foreligger brudd på en av de aktuelle straffebestemmelsene.
Kvinnen er alvorlig sinnslidende eller psykisk utviklingshemmet, jf. abortloven § 2 tredje ledd bokstav e
Begrepet «alvorlig sinnslidende» skal fortolkes på samme måte som begrepet «alvorlig sinnslidelse» som grunnlag for tvangsinngrep etter psykisk helsevernloven § 3-3 Dette begrepet omfatter diagnostiserte psykoser og visse grensepsykotiske tilstander.
Begrepet «psykisk utviklingshemmet i betydelig grad» forutsettes i forarbeidene til abortloven å omfatte personer med IQ under 55. Det er imidlertid viktig å presisere at resultatet av en IQ-test ikke er avgjørende i seg selv, men må suppleres med en bedømmelse av hele personligheten og situasjonen for øvrig.
Det skal legges vesentlig vekt på hvordan kvinnen selv bedømmer sin situasjon. Dette innebærer at det skal tas hensyn til hennes synspunkter og vurderinger. Kvinnen vet mest om hvordan hun ut fra sine forutsetninger og livsforhold vil kunne makte å fullføre svangerskapet, fødselen og å ha omsorg for barnet. I abortloven § 7 andre ledd er det lovfestet at vedtak om svangerskapsavbrudd treffes etter samråd med kvinnen.
I abortloven § 2 femte ledd forutsettes det at kravene til innvilgelse av svangerskapsavbrudd skal øke med svangerskapets lengde. Det skal stilles krav om gradvis mer tungtveiende grunner til avbrudd, i takt med fosterets biologiske utvikling til og med uke 17+6 (fosterets graderte vern). Fra 18 fullgåtte uker er svangerskapet kommet så langt at det kreves særlig tungtveiende grunner for å avbryte det. Hvis det er grunn til å tro at fosteret er levedyktig utenfor mors liv på det tidspunkt aborten eventuelt vil bli foretatt, kan svangerskapsavbrudd ikke innvilges. Normalt vil fosteret anses levedyktig fra 22 fullgåtte uker av svangerskapet.
I noen tilfeller vil fosteret ha en tilstand som er uforenlig med liv utenfor livmoren uansett tidspunkt for forløsning. Tilstanden vil kunne være forenlig med overlevelse i minutter, timer, dager eller noen uker. Tilstanden kan her likevel være uforenlig med liv dersom erfaringer klart tilsier at overlevelsesmulighetene er tilnærmet ikke-eksisterende utover en slik tidsperiode. Det kan i disse tilfellene for eksempel dreie seg om akrani (manglende utvikling av skallen), anencephali (manglende utvikling av hjernen) og en del andre utviklingsavvik som er entydig uforenlige med liv.
Etter abortloven § 2 sjette ledd kan tillatelse til svangerskapsavbrudd ikke gis dersom det er grunn til å anta at fosteret er levedyktig, normalt fra 22 fullgåtte uker.
Rettslig grunnlag
- Lov om straff (straffeloven). Lov av 20. mai 2005 nr. 28. Hentet fra: https://lovdata.no/dokument/NL/lov/2005-05-20-28
- Lov om etablering og gjennomføring av psykisk helsevern (psykisk helsevernloven). Lov av 02. juli 1999 nr. 62. Hentet fra: https://lovdata.no/dokument/NL/lov/1999-07-02-62
- Lov om svangerskapsavbrudd (abortloven). Lov av 13. juni 1975 nr.50 om svangerskapsavbrudd. Hentet fra https://lovdata.no/dokument/NL/lov/1975-06-13-50.
§ 10. Svangerskapsavbrudd ved fare for kvinnens liv og helse (nødrettsregelen)
Sist faglig oppdatert: 20.12.2019
Lovtekst
§ 10.
Kommentarer
Vilkåret for svangerskapsavbrudd etter denne bestemmelsen er at svangerskapet medfører overhengende fare for kvinnens liv eller helse. Dersom dette er tilfelle, skal svangerskapet kunne avbrytes uten hensyn til de øvrige bestemmelsene i abortloven.
Abortloven § 10 er en nødrettsregel som gir kvinnens helse forrang foran fosterets rettsvern, dersom det å fortsette svangerskapet representerer en helsetrussel for kvinnen.
Det er på bakgrunn av lovens forarbeider klart at bestemmelsen tar sikte på tilfeller der det på grunn av akutt og alvorlig fare for kvinnens liv eller helse er påkrevd å utføre svangerskapsavbrudd etter utgangen av 12. svangerskapsuke uten nemndbehandling.
I vurderingen av om det foreligger en "overhengende fare for kvinnens liv eller helse», er det visse minstekrav som må være oppfylt. Særlig må man vurdere hvilken risiko det er ved ikke å foreta inngrepet. Er det reell fare for kvinnens liv, vil vilkårene for abort etter denne bestemmelsen ofte være oppfylt. Er det ikke fare for kvinnens liv, stilles det strengere krav til sannsynligheten for at det foreligger en alvorlig fare for kvinnens helse.
Et viktig moment i denne sammenheng er fosterets tilstand. Dersom det kan antas at fosteret er levedyktig, må det stilles betydelige krav til sannsynligheten for at det foreligger "overhengende fare for kvinnens liv og helse". Når det gjelder alvorlighetsgraden, må det dreie seg om varige virkninger av betydning for normal livsutfoldelse.
Dersom vilkårene i abortloven § 10 anses oppfylt, kan svangerskapet avbrytes uten hensyn til bestemmelsene i abortloven. Dette innebærer at kvinnen ikke skal måtte begjære abort, og spørsmålet om svangerskapsavbrudd etter utgangen av 12. uke skal ikke nemndbehandles.
Hvis vilkårene i abortloven § 10 ikke anses oppfylt, er alternativet abortloven § 2 tredje ledd a. Da bør den praktiske framgangsmåten ved nemndsbehandlingen ta hensyn til situasjonen med avbrudd av et i utgangspunktet ønsket svangerskap på grunn av helsemessige forhold hos kvinnen, og hennes fysiske og psykiske tilstand. Det er for eksempel ikke noe krav at hun skal møte i nemnd.
I henhold til lov om helsepersonell § 35 fjerde ledd plikter lege eller jordmor å gi melding om fødsel eller svangerskapsavbrudd etter 12. uke til Medisinsk fødselsregister. Dette må også gjelde svangerskapsavbrudd som utføres på grunnlag av overhengende fare for kvinnens liv eller helse etter abortloven § 10. Det vises for øvrig til meldeplikten i helsepersonelloven § 35. Bestemmelsen omfatter melding om fødsel, dødfødsel og svangerskapsavbrudd etter 12. svangerskapsuke.
Rettslig grunnlag
- Lov om svangerskapsavbrudd (abortloven). Lov av 13. juni 1975 nr.50 om svangerskapsavbrudd. Hentet fra https://lovdata.no/dokument/NL/lov/1975-06-13-50.
- Lov om helsepersonell mv (helsepersonelloven). Lov av 02. juli 1999 nr. 64. Hentet fra: https://lovdata.no/dokument/NL/lov/1999-07-02-64
Håndtering av aborterte fostre
Sist faglig oppdatert: 20.12.2019
Rutinemessig håndtering av aborterte foster
Ved abort før utgangen av 12. svangerskapsuke håndteres fosteret på samme måte som annet biologisk materiale ved sykehuset, jf. forskrift om smittevern i helsetjenesten.
Ved abort etter utgangen av 12. svangerskapsuke settes fosteret ned anonymisert på en kirkegård, dersom kvinnen ikke gir uttrykk for at hun velger en annen håndtering av fosteret. Se Rundskriv IK-9/2001 fra Statens helsetilsyn om retningslinjer for håndtering av aborterte fostre.
Andre ordninger for håndtering av aborterte foster
Dersom kvinnen velger en annen ordning enn sykehusets rutinemessige håndtering, skal sykehuset så langt som mulig etterkomme dette. Det gjelder ved abort både før og etter 12 uker. Opplysninger om på hvilken måte det aborterte fosteret er håndtert skal nedtegnes i kvinnens journal.
Andre ordninger kvinnen kan velge er:
- Gravplass ved abort før 12 uker.
- Fosteret håndteres på samme måte som annet biologisk materiale ved abort etter 12 uker.
- Avskjedsseremoni eller begravelse av fosteret. Sykehuset bør formidle kontakt med sykehusprest eller forstander av trossamfunn hvis dette er aktuelt.
Informasjon til kvinnen
Kvinner som får utført provosert abort bør få informasjon om sykehusets rutiner for håndtering av aborterte foster. Kvinnene bør, der dette er relevant, også orienteres om obduksjon av aborterte fostre og bakgrunnen for at dette utføres.
Rutiner for oppbevaring og oversendelse til kirkegård
Aborterte fostre som skal nedsettes på gravplass oppbevares på egnet og respektfull måte ved sykehuset. Dette foregår inntil det er hensiktsmessig med en samlet og anonymisert oversendelse til gravplass eller krematorium, minst en gang per halvår. Ved sykehus med avdeling for patologi gjøres det avtaler som sikrer mulighet for kremering.
Sykehuset bør inngå avtale med ansvarlige på gravplassen om nedsetting av aborterte fostre. Ved tidspunkt for oversendelse til gravplassmyndigheten, legges aborterte fostre i emballasje av materiale som er nedbrytbart i jord. Dette må skje innen den fredningstid som er i henhold til gjeldende forskrifter for gravplassen. Ved oversendelse til kremasjon benyttes emballasje som kan brennes i kremasjonsovn uten å avgi skadelige gasser eller gi skade på ovn, jf. gravferdsloven.
Taushetsplikten, jf. helsepersonelloven § 21, innebærer et forbud om å opplyse om kvinnens navn til de som har ansvaret for gravplassen, med mindre kvinnen samtykker til det. Oversendelsen skal være anonymisert. Sykehuset holder oversikt over hvilken periode aborterte fostre er oppsamlet fra. I tillegg holder sykehuset oversikt over når og til hvilken gravplass de er sendt for nedsetting.
Referanser
- Forskrift om smittevern i helse- og omsorgstjenesten. Forskrift av 17.06.2005 nr. 610. Hentet fra https://lovdata.no/dokument/SF/forskrift/2005-06-17-610
- Rundskriv IK-9/2001 fra Statens helsetilsyn om retningslinjer for håndtering av aborterte fostre.
- Lov om gravplasser, kremasjon og gravferd (gravferdsloven). Lov av 07. juni 1996 nr. 32. Hentet fra https://lovdata.no/dokument/NL/lov/1996-06-07-32
- Lov om helsepersonell mv (helsepersonelloven). Lov av 2. juli 1999 nr. 64. Hentet fra https://lovdata.no/dokument/NL/lov/1999-07-02-64
Om veilederen
Sist faglig oppdatert: 20.12.2019
Veileder til forskrift om svangerskapsavbrudd (abortforskriften) handler først og fremst om hvordan forskriftens paragrafer skal forstås og etterleves. Primær målgruppe for veilederen er medlemmer i primærnemndene og sentral klagenemnd, men også helsepersonell som kommer i kontakt med abortsøkende kvinner bør gjøre seg kjent med innholdet.
Formålet med veilederen er å bidra til felles forståelse av abortforskriften (lovdata.no). Selv om veilederen i hovedsak gjelder abortforskriftens bestemmelser, gir den også veiledning til bestemmelser i abortloven (lovdata.no). Målet er at det blir gitt et forsvarlig og likeverdig tilbud til abortsøkende kvinner i alle deler av landet. Veilederen erstatter Håndbok for abortnemndarbeid (IS-1496).
Forskriften har bestemmelser om:
- fremsettelse og behandling av begjæring om svangerskapsavbrudd
- saksbehandlingsregler for primær- og klagenemnd
- oppnevning av nemndene
- bestemmelser om helsepersonells fritak av samvittighetsgrunner
Loven har bestemmelser om:
- vilkår for svangerskapsavbrudd
- begjæring om svangerskapsavbrudd
- nemndas vedtak
- automatisk klageordning
- oppnevning av klagenemnd
- saksbehandling i klagenemnda
- avbrytelse av svangerskap som trenger samtykke fra fylkesmannen
- avbrytelse av svangerskap på grunn av fare for kvinnens liv eller helse
- innhenting av taushetsbelagte opplysninger
Det er vist til relevant lovtekst under omtalen av forskriftens bestemmelser. Kommentarer til abortloven §§ 2, 2a og 10 (lovdata.no) om vilkår for abort etter 12. svangerskapsuke og om fosterreduksjon står i kapittel 7.
Generell informasjon om abort finnes på helsenorge.no:
Veilederen er organisert etter paragrafene. Lov, forskrift og veileder bør leses i sammenheng for å få en best mulig forståelse av regelverket.
For hver paragraf kan det være opptil tre underfaner:
- Forskriftstekst
- Kommentarer (presisering av forskriftsteksten)
- Veiledning (eksempler på hvordan ulike oppgaver kan løses)
- Rettslig grunnlag: Lov- eller forskriftskrav som teksten er forankret i, og kilder og lenker til relevant dokumentasjon
Fremskyndelse av fødsel faller i utgangspunktet utenfor regelverket om abort. Spørsmålet om grensen mellom abort og indusert fødsel oppstår hvis det i siste trimester er klart at fosterets tilstand er uforenlig med liv på grunn av alvorlig utviklingsavvik.
Utgangspunktet ved vurderingen er hensikten med inngrepet. Dersom fødselen fremskyndes sent i svangerskapet på grunn av utviklingsavvik som er uforenlig med liv, anses inngrepet som et svangerskapsavbrudd og reguleres av regelverket om abort.
I likhet med abortloven og abortforskriften bruker også denne veilederen «svangerskapsavbrudd» og «abort» som synonyme begrep.
Innholdet i rundskriv til abortloven og abortforskriften er tatt inn i veilederen, og oppheves når veilederen publiseres. Dette gjelder rundskriv:
- I-4/2006: presisering av enkelte bestemmelser i lov 13. juni 1975 nr. 50 om svangerskapsavbrudd (abortloven) og forskrift 15. juni 2001 nr. 635 om svangerskapsavbrudd (abortforskriften)
- I-40/2001. Indikasjon for innvilgelse av svangerskapsavbrudd etter utgangen av 12. svangerskapsuke - retningslinjer for abortnemndenes skjønnsutøvelse
- I-41/2001: Grensen mellom indusert fødsel og abort
- I-42/2001: Selektiv fosterreduksjon etter lov om svangerskapsavbrudd § 2 tredje ledd bokstav c
- I-43/2001: Lov om svangerskapsavbrudd § 10 - svangerskapsavbrudd på vital indikasjon