Prioriteringsveileder – psykisk helsevern for barn og unge
Prioriteringsveileder – psykisk helsevern for barn og unge
Sist faglig oppdatert: 19.06.2024
Pasient- og brukerrettighetsloven
Pasient- og brukerrettighetsloven og forskrift om prioritering av helsetjenester er blant annet det lovmessige grunnlaget for prioritering av pasienter som henvises til spesialisthelsetjenesten. De skal bidra til at de pasientene som trenger det mest, skal komme raskest til den riktige helsehjelpen.
Prioriteringsveilederne
Reviderte prioriteringsveiledere skal tas i bruk fra 1. november 2015. De er revidert for å være i samsvar med endringer i pasient- og brukerrettighetsloven og endringene i prioriteringsforskriften som trer i kraft samme dato. Alle som har behov for helsehjelp fra spesialisthelsetjenesten, skal nå få rett til nødvendig helsehjelp med en juridisk bindende frist for når helsehjelpen seinest skal starte.
Prioriteringsveilederne skal bidra til økt forståelse av prioriteringsvilkårene og mer lik praktisering av dem. Målet er at pasientrettighetene blir oppfylt i lik grad uavhengig av hvor pasientene bor og uavhengig av hvilken sykdom de har. Prioriteringsveilederne er ment å dekke 75-80 % av problemstillingene som tas opp i henvisninger til fagområdene, men alle henviste pasienter skal uansett vurderes.
Veilederen skal være en beslutningsstøtte for dem som vurderer henvisninger til spesialisthelsetjenesten. Veilederen gir råd om tildeling av rettighetsstatus og om maksimumsfrist for start helsehjelp for de pasientene som tildeles «rett til nødvendig helsehjelp i spesialisthelsetjenesten».
Arbeidet med revisjonen av prioriteringsveilederne
Helsedirektoratet har samarbeidet med fagmiljøene i de regionale helseforetakene (RHF-ene), fastleger og brukerrepresentanter om å revidere veilederne for rettighetstildeling og fristfastsettelse innenfor 33 fagområder i spesialisthelsetjenesten.
Arbeidet med prioriteringsveilederne har foregått i grupper, en for hvert fagområde. Arbeidsgruppene har bestått av spesialister fra hvert RHF innen det aktuelle fagområdet, spesialister fra et annet fagområde, fastlege og brukerrepresentanter. Spesialisten fra annet fagområde, fastlegen og brukerrepresentanten har vært avgjørende for vurderingene på tvers av fagområder, samarbeidet mellom fastlegene og sykehusene, og brukernes perspektiver på prioritering og kvalitet. I tillegg har gruppelederne fra arbeidsgruppene deltatt i arbeid med å harmonisere anbefalingene på tvers av fagområder.
Arbeidsgruppene laget en liste over tilstander, eller kliniske bilder, som de mente ville dekke de vanligste henvisningene innenfor hvert fagområde.
Deretter ble hver tilstand systematisk vurdert i forhold til ulike dimensjoner av hovedvilkårene i prioriteringsforskriften (forventet nytte og kostnadseffektivitet ved vurdering av rettighet, og alvorlighet og hastegrad ved vurdering av frist). For å sikre at alle vilkår og dimensjoner ble vurdert og dokumentert, måtte arbeidsgruppene fylle ut et vurderingsskjema der konklusjoner ble begrunnet og dokumentert og eventuell uenighet ble notert.
Alle prioriteringsveilederne har deretter vært på høring og innspillene er vurdert grundig før eventuelle endringer er innarbeidet i veilederne.
Innhold og bruk av prioriteringsveilederne
«Alle prioriteringsveilederne – om lov og forskrift» informerer om endringer og innhold i pasient- og brukerrettighetsloven, prioriteringsforskriften og forklarer hvordan prioriteringsveilederen er ment som beslutningstøtte ved vurdering av henvisninger i spesialisthelsetjenesten.
Den enkelte prioriteringsveileder inneholder en fagspesifikk innledning som er spesifikk for hvert fagområde. I tillegg inneholder den anbefaling av rettighetstildeling og fristfastsettelse for de vanligste henvisningstypene innenfor hvert fagområde. I prioriteringsveilederne gis det anbefalinger om rettigheter på gruppenivå. Ved vurdering av den enkelte henvisning skal spesialisten vurdere om noen av de individuelle forholdene som er nevnt i prioriteringsveilederne gjelder den aktuelle pasienten. Det skal også vurderes om det er andre forhold ved pasienten som skulle tilsi en annen rettighetsvurdering og eventuell frist enn det som er anbefalingen for tilstandsgruppen som pasienten tilhører.
Prioriteringsveilederen har status som faglig veileder og er, som direktoratets øvrige veiledere, ikke bindende for tjenesteyteren. Prioriteringsveilederen beskriver imidlertid nasjonale helsemyndigheters oppfatning av rett fortolkning av regelverk. Prioriteringsveilederen gir også uttrykk for den felles oppfatningen som Helsedirektoratet og de regionale helseforetakene har om god faglig praksis i prioriteringsarbeidet. Dersom tjenesten velger en annen praksis enn den som foreslås i prioriteringsveilederen, bør den være basert på en konkret og begrunnet vurdering.
Fagspesifikk innledning - psykisk helsevern for barn og unge
Sist faglig oppdatert: 10.10.2015
Spesielle trekk ved fagområdet psykisk helsevern for barn og unge
Psykisk helsevern for barn og unge er et vidt fagfelt som primært dekker alderen 0-18 år, men hvor påbegynt behandling før 18 år kan videreføres til 23 år[1]. Arbeidet foregår tverrfaglig i et bio/psyko/sosialt/pedagogisk perspektiv. Psykiske lidelser må avgrenses mot normale utviklingsvansker, normal omsorgsproblematikk og normale livskriser/"livslidelser". Utredning og behandling må ofte ses som habiliterende, med fokus på tilrettelegging for barnet/ungdommen i familie, barnehage, skole og fritid. Det bør legges vekt på en god dialog med foreldre/foresatte. Dette kan kreve samarbeid med andre tjenester for barn i kommunen, som pedagogisk-psykologisk tjeneste, barnevern, helse- og sosialtjeneste, helsestasjoner og fastleger.
Behandlingstiltak kan være rettet mot andre enn pasienten selv. De kan omfatte opplæring, rådgivning og veiledning til foresatte og andre nærpersoner. Tiltak kan også rette seg mot familiesystemet. Tiltak overfor pasientens nærstående blir en del av den helsehjelpen som ytes til barnet/ungdommen fra spesialisthelsetjenesten.
Spesialisthelsetjenesten har viktige oppgaver knyttet til veiledning og kompetanseoverføring til førstelinjetjenester[2].
Faglig grunnlag for arbeidet
Den nasjonale arbeidsgruppen for psykisk helsevern for barn og unge har i arbeidet støttet seg til retningslinjer som har vært utarbeidet regionalt og ved enkelte større poliklinikker innenfor psykisk helsevern for barn og unge. Tilstandsgruppene i prioriteringsveilederen er beskrevet enten som diagnoser eller som kliniske tilstandsbilder.
Foresatte
I tilfeller der barn/ungdom ikke bor sammen med biologiske foreldre brukes betegnelsen «foresatte» om nærmeste omsorgspersoner, herunder barnevernet.
Forventet nytte av helsehjelp i spesialisthelsetjenesten
Det er individets situasjon og belastning som skal tillegges vekt, og ikke spesifikke hendelser i barnets/ungdommens eller familiens liv. Enkelte symptomer er særlig alvorlige, slik som suicidalfare, hurtig vekttap, tap av ferdigheter, utviklingsmessig stagnasjon, betydelig funksjonsfall eller store atferdsendringer. Den forventede nytten av helsehjelpen vil avhenge av problemets karakter, forhold ved barnet selv, eller forhold ved barnets familie/foresatte.
I enkelte tilfeller kan spesialisthelsetjenestens vurdering konkludere med at helsehjelp fra psykisk helsevern for barn og unge ikke vil kunne bedre pasientens psykiske helsetilstand. En slik konklusjon forutsetter inngående kjennskap til barnet/ungdommen og familien/foresatte, slik som nylig gjennomførte utredninger og/eller behandlingsforsøk overfor barnet og/eller deres familie/foresatte. I slike tilfeller må spesialisthelsetjenesten invitere til samarbeid med førstelinjen. Hensikten må være å bedre forutsetningene for at barnet/ungdommen senere skal kunne nyttiggjøre seg individuelt tilpasset helsehjelp.
Det stadig økende omfanget av skolefravær/skolevegring gir liten prediktiv verdi for psykiske lidelser som er så alvorlig at de skal gis helsehjelp i spesialisthelsetjenesten. Tilstanden gis ikke rett til nødvendig helsehjelp i spesialisthelsetjenesten. Skolefravær/skolevegring kan vektlegges som individuell faktor når pasienten er henvist for andre symptomer/lidelser.
Rustilstander eller avhengighetsvansker er ikke en egen tilstand i prioriteringsveilederen. Barnet/ungdommen skal vurderes ut fra sin psykiske tilstand. Rusatferden eller avhengighetsvanskene skal vurderes som egne tilleggsfaktorer som kan medføre kortere ventetid. Se derfor prioriteringsveileder for tverrfaglig spesialisert rusbehandling.
Utfyllende om sårbare grupper
Spesialisthelsetjenesten bør sammen med førstelinjen ha spesiell oppmerksomhet overfor sårbare grupper som har økt risiko for å utvikle psykiske vansker og lidelser. Sårbarheten kan skyldes forhold ved pasienten selv eller belastninger som barnet eller ungdommen har på grunn av forhold utenfor dem selv. For eksempel vil enkelte barn og deres familier motta tjenester fra barnevernet, og noen barn vil være under barnevernets omsorg. Andre sårbare grupper er mindreårige flyktninger og barn av asylsøkere, barn av rusmisbrukere og/eller foreldre med psykiske tilstander. Da vi vet at barn og unge i disse gruppene er spesielt utsatt for utvikling av alvorlige psykiske tilstander, bør dette kunne medføre kortere ventetid.
Barn og unge som er eller har blitt mobbet og/eller traumatisert bør en også være oppmerksom på, da disse gruppene er utsatt for å utvikle psykiske tilstander eller å ha senvirkninger av sine traumer.
Barnas/ungdommenes samlede situasjon vil kunne kreve koordinert innsats fra spesialisthelsetjenesten, kommunehelsetjenesten, barnevernet og skole/barnehage.
Mistanke om, eller psykisk lidelse hos barn med psykisk utviklingshemning
Blant barn og unge med psykisk utviklingshemning er det store individuelle forskjeller i graden av utviklingshemning. Psykisk utviklingshemning gir økt risiko for psykiske symptomer og lidelser, og psykiatriske symptomer hos mennesker med psykisk utviklingshemning skal vurderes etter relevante tilstandsgrupper i prioriteringsveilederen. Se derfor prioriteringsveilederen for habilitering av barn og unge. Barn og unge med lett eller moderat psykisk utviklingshemning og som har en psykisk lidelse, skal som hovedregel ha sitt tilbud i psykisk helsevern for barn og unge.
Samtykke til helsehjelp til barn og unge
Begge foreldre (med foreldreansvar) skal som hovedregel samtykke til helsehjelp til barnet. Barnet skal alltid ha informasjon, ut fra alder og personlige forutsetninger. Barna har også rett til å bli hørt, og fra 12 år skal de alltid høres. En tilføyelse i pasient- og brukerrettighetsloven § 4-4 gjør det enklere å yte helsehjelp med samtykke fra bare en av foreldrene. Pasient- og brukerrettighetsloven § 4-4 annet ledd bokstav b, regulerer dette også der foreldrene er uenige om hvorvidt barnet skal ha helsehjelp. Dette kan være aktuelt ved familiekonflikter eller ulik vurdering av helsehjelpen. I disse situasjonene kan den ene forelderen alene gi samtykke til helsehjelpen, forutsatt at kvalifisert helsepersonell mener at barnet kan ta skade av ikke å få den aktuelle hjelpen.
[1] Veileder for poliklinikker i psykisk helsevern for barn og unge, Helsedirektoratet IS-1570 (avpublisert og arkivert juni 2022).
[2] Spesialisthelsetjenesten skal etter spesialisthelsetjenesteloven § 6-3 gi slik veiledning som er påkrevd for at kommunehelsetjenesten skal kunne løse sine oppgaver etter lov og forskrift. Plikten omfatter alle forhold som knytter seg til undersøkelse, behandling, pleie, omsorg eller rehabilitering av pasienter.
Tilstander for psykisk helsevern for barn og unge
Angstlidelser
Angstlidelser - lettere (ikke rett)
Sist faglig oppdatert: 19.06.2024
- Veiledende rett til nødvendig helsehjelp i spesialisthelsetjenesten?
- Nei
- Individuelle forhold som kan endre rettighetsstatus eller frist for start helsehjelp for enkelte pasienter
-
- barnets funksjonsnivå før tilstanden utvikles
- foresattes evne til å støtte barnets utvikling
- grad av funksjonstap
- samlet symptombelastning
- symptomer forårsaket av somatiske forhold
- grad av fobiske tilstander
- risiko for ytterligere funksjonsfall
Begrunnelse
- Begrunnelse for ikke å gi rett til nødvendig helsehjelp i spesialisthelsetjenesten
- Helsehjelpen anses ikke å være nyttig
- Helsehjelpen anses under tvil å være kostnadseffektiv
- Begrunnelse for ikke å sette frist for start helsehjelp i spesialisthelsetjenesten
- Tilstanden anses under tvil å være alvorlig
Angstlidelser - lettere (ikke rett)
Sist faglig oppdatert: 19.06.2024
- Veiledende rett til nødvendig helsehjelp i spesialisthelsetjenesten?
- Nei
- Individuelle forhold som kan endre rettighetsstatus eller frist for start helsehjelp for enkelte pasienter
-
- barnets funksjonsnivå før tilstanden utvikles
- foresattes evne til å støtte barnets utvikling
- grad av funksjonstap
- samlet symptombelastning
- symptomer forårsaket av somatiske forhold
- grad av fobiske tilstander
- risiko for ytterligere funksjonsfall
Begrunnelse – dette er rådet basert på
Sammendrag
- Begrunnelse for ikke å gi rett til nødvendig helsehjelp i spesialisthelsetjenesten
- Helsehjelpen anses ikke å være nyttig
- Helsehjelpen anses under tvil å være kostnadseffektiv
- Begrunnelse for ikke å sette frist for start helsehjelp i spesialisthelsetjenesten
- Tilstanden anses under tvil å være alvorlig
Angstlidelser - moderate til alvorlige (veiledende frist 12 uker)
Sist faglig oppdatert: 19.06.2024
- Veiledende rett til nødvendig helsehjelp i spesialisthelsetjenesten?
- Ja
- Veiledende frist for start helsehjelp
- 12 uker
- Individuelle forhold som kan endre rettighetsstatus eller frist for start helsehjelp for enkelte pasienter
-
- barnets funksjonsnivå før tilstanden utvikles
- foresattes evne til å støtte barnets utvikling
- grad av funksjonstap
- samlet symptombelastning
- tilleggsproblematikk/komorbiditet
- symptomer forårsaket av somatiske forhold
- grad av fobiske tilstander
Begrunnelse
- Begrunnelse for rett til nødvendig helsehjelp i spesialisthelsetjenesten
- Helsehjelpen anses sannsynligvis å være nyttig
- Helsehjelpen anses å være kostnadseffektiv
- Begrunnelse for frist start helsehjelp i spesialisthelsetjenesten
- Tilstanden anses å være alvorlig
Angstlidelser - moderate til alvorlige (veiledende frist 12 uker)
Sist faglig oppdatert: 19.06.2024
- Veiledende rett til nødvendig helsehjelp i spesialisthelsetjenesten?
- Ja
- Veiledende frist for start helsehjelp
- 12 uker
- Individuelle forhold som kan endre rettighetsstatus eller frist for start helsehjelp for enkelte pasienter
-
- barnets funksjonsnivå før tilstanden utvikles
- foresattes evne til å støtte barnets utvikling
- grad av funksjonstap
- samlet symptombelastning
- tilleggsproblematikk/komorbiditet
- symptomer forårsaket av somatiske forhold
- grad av fobiske tilstander
Begrunnelse – dette er rådet basert på
Sammendrag
- Begrunnelse for rett til nødvendig helsehjelp i spesialisthelsetjenesten
- Helsehjelpen anses sannsynligvis å være nyttig
- Helsehjelpen anses å være kostnadseffektiv
- Begrunnelse for frist start helsehjelp i spesialisthelsetjenesten
- Tilstanden anses å være alvorlig
Atferdsforstyrrelse/trasslidelse
Atferdsforstyrrelse/trasslidelse (veiledende frist 12 uker)
Sist faglig oppdatert: 19.06.2024
- Veiledende rett til nødvendig helsehjelp i spesialisthelsetjenesten?
- Ja
- Veiledende frist for start helsehjelp
- 12 uker
- Individuelle forhold som kan endre rettighetsstatus eller frist for start helsehjelp for enkelte pasienter
-
- uhensiktsmessige tilknytningsstrategier, herunder tilknytningsforstyrrelser F94.1 og F94.2
- komorbiditet
- rus og kriminalitet
- voldsutøvelse
- alvorlige trusler
- utsetter seg selv og andre for fare
- utestengelse og/eller skulk fra skole og fritidsaktiviteter
- vagabondering
Begrunnelse
- Begrunnelse for rett til nødvendig helsehjelp i spesialisthelsetjenesten
- Helsehjelpen anses sannsynligvis å være nyttig
- Helsehjelpen anses sannsynligvis å være kostnadseffektiv
- Begrunnelse for frist start helsehjelp i spesialisthelsetjenesten
- Tilstanden anses sannsynligvis å være alvorlig
Atferdsforstyrrelse/trasslidelse (veiledende frist 12 uker)
Sist faglig oppdatert: 19.06.2024
- Veiledende rett til nødvendig helsehjelp i spesialisthelsetjenesten?
- Ja
- Veiledende frist for start helsehjelp
- 12 uker
- Individuelle forhold som kan endre rettighetsstatus eller frist for start helsehjelp for enkelte pasienter
-
- uhensiktsmessige tilknytningsstrategier, herunder tilknytningsforstyrrelser F94.1 og F94.2
- komorbiditet
- rus og kriminalitet
- voldsutøvelse
- alvorlige trusler
- utsetter seg selv og andre for fare
- utestengelse og/eller skulk fra skole og fritidsaktiviteter
- vagabondering
Begrunnelse – dette er rådet basert på
Sammendrag
- Begrunnelse for rett til nødvendig helsehjelp i spesialisthelsetjenesten
- Helsehjelpen anses sannsynligvis å være nyttig
- Helsehjelpen anses sannsynligvis å være kostnadseffektiv
- Begrunnelse for frist start helsehjelp i spesialisthelsetjenesten
- Tilstanden anses sannsynligvis å være alvorlig
Bekymring for barn under 6 år
Bekymring for barn under 6 år - mellom 0-2 år, alvorlig bekymring (veiledende frist 6 uker)
Sist faglig oppdatert: 19.06.2024
- Veiledende rett til nødvendig helsehjelp i spesialisthelsetjenesten?
- Ja
- Veiledende frist for start helsehjelp
- 6 uker
- Individuelle forhold som kan endre rettighetsstatus eller frist for start helsehjelp for enkelte pasienter
-
- barnets biologiske forutsetninger
- grad av barnets eventuelle utviklingsforstyrrelse
- foresattes omsorgsevne
- ressurser/belastninger i familie og nærmiljø
Begrunnelse
- Begrunnelse for rett til nødvendig helsehjelp i spesialisthelsetjenesten
- Helsehjelpen anses sannsynligvis å være nyttig
- Helsehjelpen anses å være kostnadseffektiv
- Begrunnelse for frist start helsehjelp i spesialisthelsetjenesten
- Tilstanden anses å være alvorlig
Bekymring for barn under 6 år - mellom 0-2 år, alvorlig bekymring (veiledende frist 6 uker)
Sist faglig oppdatert: 19.06.2024
- Veiledende rett til nødvendig helsehjelp i spesialisthelsetjenesten?
- Ja
- Veiledende frist for start helsehjelp
- 6 uker
- Individuelle forhold som kan endre rettighetsstatus eller frist for start helsehjelp for enkelte pasienter
-
- barnets biologiske forutsetninger
- grad av barnets eventuelle utviklingsforstyrrelse
- foresattes omsorgsevne
- ressurser/belastninger i familie og nærmiljø
Begrunnelse – dette er rådet basert på
Sammendrag
- Begrunnelse for rett til nødvendig helsehjelp i spesialisthelsetjenesten
- Helsehjelpen anses sannsynligvis å være nyttig
- Helsehjelpen anses å være kostnadseffektiv
- Begrunnelse for frist start helsehjelp i spesialisthelsetjenesten
- Tilstanden anses å være alvorlig
Bekymring for barn under 6 år - mellom 3-6 år, alvorlig bekymring (veiledende frist 8 uker)
Sist faglig oppdatert: 19.06.2024
- Veiledende rett til nødvendig helsehjelp i spesialisthelsetjenesten?
- Ja
- Veiledende frist for start helsehjelp
- 8 uker
- Individuelle forhold som kan endre rettighetsstatus eller frist for start helsehjelp for enkelte pasienter
-
- barnets biologiske forutsetninger
- grad av barnets eventuelle utviklingsforstyrrelse
- foresattes omsorgsevne
- ressurser/belastninger i familie og nærmiljø
Begrunnelse
- Begrunnelse for rett til nødvendig helsehjelp i spesialisthelsetjenesten
- Helsehjelpen anses sannsynligvis å være nyttig
- Helsehjelpen anses å være kostnadseffektiv
- Begrunnelse for frist start helsehjelp i spesialisthelsetjenesten
- Tilstanden anses å være alvorlig
Bekymring for barn under 6 år - mellom 3-6 år, alvorlig bekymring (veiledende frist 8 uker)
Sist faglig oppdatert: 19.06.2024
- Veiledende rett til nødvendig helsehjelp i spesialisthelsetjenesten?
- Ja
- Veiledende frist for start helsehjelp
- 8 uker
- Individuelle forhold som kan endre rettighetsstatus eller frist for start helsehjelp for enkelte pasienter
-
- barnets biologiske forutsetninger
- grad av barnets eventuelle utviklingsforstyrrelse
- foresattes omsorgsevne
- ressurser/belastninger i familie og nærmiljø
Begrunnelse – dette er rådet basert på
Sammendrag
- Begrunnelse for rett til nødvendig helsehjelp i spesialisthelsetjenesten
- Helsehjelpen anses sannsynligvis å være nyttig
- Helsehjelpen anses å være kostnadseffektiv
- Begrunnelse for frist start helsehjelp i spesialisthelsetjenesten
- Tilstanden anses å være alvorlig
Bipolar lidelse
Bipolar lidelse (veiledende frist 8 uker)
Sist faglig oppdatert: 19.06.2024
- Veiledende rett til nødvendig helsehjelp i spesialisthelsetjenesten?
- Ja
- Veiledende frist for start helsehjelp
- 8 uker
- Individuelle forhold som kan endre rettighetsstatus eller frist for start helsehjelp for enkelte pasienter
-
- kontekstuelle miljø
- rus
- aktuell hypomani/mani
- aktuell moderat og alvorlig depresjon
- atferdsforstyrrelse (gjentatt og vedvarende mønster av dyssosial, aggressiv og trassig atferd)
- pasientens funksjonsnivå
- den samlede symptombelastning
- ressurser og/eller belastninger i familie/nærmiljø
- tilleggsproblematikk/komorbiditet
- somatiske forhold
- søvnvansker
Øyeblikkelig hjelp må vurderes ved alvorlige symptomer.
Begrunnelse
- Begrunnelse for rett til nødvendig helsehjelp i spesialisthelsetjenesten
- Helsehjelpen anses å være nyttig
- Helsehjelpen anses å være kostnadseffektiv
- Begrunnelse for frist start helsehjelp i spesialisthelsetjenesten
- Tilstanden anses å være alvorlig
Bipolar lidelse (veiledende frist 8 uker)
Sist faglig oppdatert: 19.06.2024
- Veiledende rett til nødvendig helsehjelp i spesialisthelsetjenesten?
- Ja
- Veiledende frist for start helsehjelp
- 8 uker
- Individuelle forhold som kan endre rettighetsstatus eller frist for start helsehjelp for enkelte pasienter
-
- kontekstuelle miljø
- rus
- aktuell hypomani/mani
- aktuell moderat og alvorlig depresjon
- atferdsforstyrrelse (gjentatt og vedvarende mønster av dyssosial, aggressiv og trassig atferd)
- pasientens funksjonsnivå
- den samlede symptombelastning
- ressurser og/eller belastninger i familie/nærmiljø
- tilleggsproblematikk/komorbiditet
- somatiske forhold
- søvnvansker
Øyeblikkelig hjelp må vurderes ved alvorlige symptomer.
Begrunnelse – dette er rådet basert på
Sammendrag
- Begrunnelse for rett til nødvendig helsehjelp i spesialisthelsetjenesten
- Helsehjelpen anses å være nyttig
- Helsehjelpen anses å være kostnadseffektiv
- Begrunnelse for frist start helsehjelp i spesialisthelsetjenesten
- Tilstanden anses å være alvorlig
Depresjon
Depresjon - alvorlig (veiledende frist 4 uker)
Sist faglig oppdatert: 19.06.2024
- Veiledende rett til nødvendig helsehjelp i spesialisthelsetjenesten?
- Ja
- Veiledende frist for start helsehjelp
- 4 uker
- Individuelle forhold som kan endre rettighetsstatus eller frist for start helsehjelp for enkelte pasienter
-
- raskt funksjonsfall
- grad av suicidalfare
- selvskading
- psykoselignede fenomener
- betydelige søvnvansker og vektendringer
- lav fungering og liten støtte fra familie og/eller øvrig nettverk
- fare for rusmisbruk
Hvis flere alvorlighetsfaktorer er tilstede, må øyeblikkelig hjelp vurderes.
Begrunnelse
- Begrunnelse for rett til nødvendig helsehjelp i spesialisthelsetjenesten
- Helsehjelpen anses å være nyttig
- Helsehjelpen anses å være kostnadseffektiv
- Begrunnelse for frist start helsehjelp i spesialisthelsetjenesten
- Tilstanden anses å være alvorlig
Depresjon - alvorlig (veiledende frist 4 uker)
Sist faglig oppdatert: 19.06.2024
- Veiledende rett til nødvendig helsehjelp i spesialisthelsetjenesten?
- Ja
- Veiledende frist for start helsehjelp
- 4 uker
- Individuelle forhold som kan endre rettighetsstatus eller frist for start helsehjelp for enkelte pasienter
-
- raskt funksjonsfall
- grad av suicidalfare
- selvskading
- psykoselignede fenomener
- betydelige søvnvansker og vektendringer
- lav fungering og liten støtte fra familie og/eller øvrig nettverk
- fare for rusmisbruk
Hvis flere alvorlighetsfaktorer er tilstede, må øyeblikkelig hjelp vurderes.
Begrunnelse – dette er rådet basert på
Sammendrag
- Begrunnelse for rett til nødvendig helsehjelp i spesialisthelsetjenesten
- Helsehjelpen anses å være nyttig
- Helsehjelpen anses å være kostnadseffektiv
- Begrunnelse for frist start helsehjelp i spesialisthelsetjenesten
- Tilstanden anses å være alvorlig
Depresjon - moderat (veiledende frist 8 uker)
Sist faglig oppdatert: 19.06.2024
- Veiledende rett til nødvendig helsehjelp i spesialisthelsetjenesten?
- Ja
- Veiledende frist for start helsehjelp
- 8 uker
- Individuelle forhold som kan endre rettighetsstatus eller frist for start helsehjelp for enkelte pasienter
-
- raskt funksjonsfall
- grad av suicidalfare
- selvskading
- psykoselignede fenomener
- betydelige søvnvansker og vektendringer
- lav fungering og liten støtte fra familie og/eller øvrig nettverk
- fare for rusmisbruk
Hvis flere alvorlighetsfaktorer er tilstede, må øyeblikkelig hjelp vurderes.
Begrunnelse
- Begrunnelse for rett til nødvendig helsehjelp i spesialisthelsetjenesten
- Helsehjelpen anses å være nyttig
- Helsehjelpen anses å være kostnadseffektiv
- Begrunnelse for frist start helsehjelp i spesialisthelsetjenesten
- Tilstanden anses å være alvorlig
Depresjon - moderat (veiledende frist 8 uker)
Sist faglig oppdatert: 19.06.2024
- Veiledende rett til nødvendig helsehjelp i spesialisthelsetjenesten?
- Ja
- Veiledende frist for start helsehjelp
- 8 uker
- Individuelle forhold som kan endre rettighetsstatus eller frist for start helsehjelp for enkelte pasienter
-
- raskt funksjonsfall
- grad av suicidalfare
- selvskading
- psykoselignede fenomener
- betydelige søvnvansker og vektendringer
- lav fungering og liten støtte fra familie og/eller øvrig nettverk
- fare for rusmisbruk
Hvis flere alvorlighetsfaktorer er tilstede, må øyeblikkelig hjelp vurderes.
Begrunnelse – dette er rådet basert på
Sammendrag
- Begrunnelse for rett til nødvendig helsehjelp i spesialisthelsetjenesten
- Helsehjelpen anses å være nyttig
- Helsehjelpen anses å være kostnadseffektiv
- Begrunnelse for frist start helsehjelp i spesialisthelsetjenesten
- Tilstanden anses å være alvorlig
Depresjon - lettere (ikke rett)
Sist faglig oppdatert: 19.06.2024
- Veiledende rett til nødvendig helsehjelp i spesialisthelsetjenesten?
- Nei
- Individuelle forhold som kan endre rettighetsstatus eller frist for start helsehjelp for enkelte pasienter
-
- begynnende tilbaketrekking fra sosiale arenaer
- risiko for ytterligere funksjonsfall
- grad av intellektuelle ressurser og det kontekstuelle miljøet
- rus
- grad av motivasjon
- samarbeid hos pasient, familie og nettverk
Begrunnelse
- Begrunnelse for ikke å gi rett til nødvendig helsehjelp i spesialisthelsetjenesten
- Helsehjelpen anses ikke å være nyttig
- Helsehjelpen anses under tvil å være kostnadseffektiv
- Begrunnelse for ikke å sette frist for start helsehjelp i spesialisthelsetjenesten
- Tilstanden anses ikke å være alvorlig
Depresjon - lettere (ikke rett)
Sist faglig oppdatert: 19.06.2024
- Veiledende rett til nødvendig helsehjelp i spesialisthelsetjenesten?
- Nei
- Individuelle forhold som kan endre rettighetsstatus eller frist for start helsehjelp for enkelte pasienter
-
- begynnende tilbaketrekking fra sosiale arenaer
- risiko for ytterligere funksjonsfall
- grad av intellektuelle ressurser og det kontekstuelle miljøet
- rus
- grad av motivasjon
- samarbeid hos pasient, familie og nettverk
Begrunnelse – dette er rådet basert på
Sammendrag
- Begrunnelse for ikke å gi rett til nødvendig helsehjelp i spesialisthelsetjenesten
- Helsehjelpen anses ikke å være nyttig
- Helsehjelpen anses under tvil å være kostnadseffektiv
- Begrunnelse for ikke å sette frist for start helsehjelp i spesialisthelsetjenesten
- Tilstanden anses ikke å være alvorlig
Forstyrrelse av aktivitet og oppmerksomhet (ADHD) - mistanke
Forstyrrelse av aktivitet og oppmerksomhet (ADHD) - mistanke (veiledende frist 13 uker)
Sist faglig oppdatert: 19.06.2024
- Utdypende forklaring på tilstand
- Kan også omfatte tilstander der oppmerksomhetsvanskene er de sentrale vanskene (ADD).
- Veiledende rett til nødvendig helsehjelp i spesialisthelsetjenesten?
- Ja
- Veiledende frist for start helsehjelp
- 13 uker
- Individuelle forhold som kan endre rettighetsstatus eller frist for start helsehjelp for enkelte pasienter
-
- atferdsforstyrrelse karakterisert ved et gjentatt og vedvarende mønster av dyssosial, aggressiv og trassig atferd
- stor samlet symptombelastning
- tilleggsproblematikk/komorbiditet
- symptomer forårsaket av somatiske forhold
Begrunnelse
- Begrunnelse for rett til nødvendig helsehjelp i spesialisthelsetjenesten
- Helsehjelpen anses å være nyttig
- Helsehjelpen anses å være kostnadseffektiv
- Begrunnelse for frist start helsehjelp i spesialisthelsetjenesten
- Tilstanden anses sannsynligvis å være alvorlig
Forstyrrelse av aktivitet og oppmerksomhet (ADHD) - mistanke (veiledende frist 13 uker)
Sist faglig oppdatert: 19.06.2024
- Utdypende forklaring på tilstand
- Kan også omfatte tilstander der oppmerksomhetsvanskene er de sentrale vanskene (ADD).
- Veiledende rett til nødvendig helsehjelp i spesialisthelsetjenesten?
- Ja
- Veiledende frist for start helsehjelp
- 13 uker
- Individuelle forhold som kan endre rettighetsstatus eller frist for start helsehjelp for enkelte pasienter
-
- atferdsforstyrrelse karakterisert ved et gjentatt og vedvarende mønster av dyssosial, aggressiv og trassig atferd
- stor samlet symptombelastning
- tilleggsproblematikk/komorbiditet
- symptomer forårsaket av somatiske forhold
Begrunnelse – dette er rådet basert på
Sammendrag
- Begrunnelse for rett til nødvendig helsehjelp i spesialisthelsetjenesten
- Helsehjelpen anses å være nyttig
- Helsehjelpen anses å være kostnadseffektiv
- Begrunnelse for frist start helsehjelp i spesialisthelsetjenesten
- Tilstanden anses sannsynligvis å være alvorlig
Psykiske symptomer - alvorlige, sekundært til somatisk sykdom
Psykiske symptomer - alvorlige, sekundært til somatisk sykdom (veiledende frist 12 uker)
Sist faglig oppdatert: 19.06.2024
- Utdypende forklaring på tilstand
- Tilstanden omfatter alvorlige konversjonslidelser (F44) med symptomer som lammelser, besvimelser, kramper eller sansemessig svikt, og somatoforme lidelser (F45), der særlig langvarige, invalidiserende smertetilstander dominerer.
- Veiledende rett til nødvendig helsehjelp i spesialisthelsetjenesten?
- Ja
- Veiledende frist for start helsehjelp
- 12 uker
- Individuelle forhold som kan endre rettighetsstatus eller frist for start helsehjelp for enkelte pasienter
-
- type og grad av somatiske sykdommer
- psykisk og somatisk helse i familien
- sosial situasjon og nettverk
- sårbarheter knyttet til grad av komorbiditet
- kulturelle forhold
Begrunnelse
- Begrunnelse for rett til nødvendig helsehjelp i spesialisthelsetjenesten
- Helsehjelpen anses å være nyttig
- Helsehjelpen anses å være kostnadseffektiv
- Begrunnelse for frist start helsehjelp i spesialisthelsetjenesten
- Tilstanden anses å være alvorlig
Psykiske symptomer - alvorlige, sekundært til somatisk sykdom (veiledende frist 12 uker)
Sist faglig oppdatert: 19.06.2024
- Utdypende forklaring på tilstand
- Tilstanden omfatter alvorlige konversjonslidelser (F44) med symptomer som lammelser, besvimelser, kramper eller sansemessig svikt, og somatoforme lidelser (F45), der særlig langvarige, invalidiserende smertetilstander dominerer.
- Veiledende rett til nødvendig helsehjelp i spesialisthelsetjenesten?
- Ja
- Veiledende frist for start helsehjelp
- 12 uker
- Individuelle forhold som kan endre rettighetsstatus eller frist for start helsehjelp for enkelte pasienter
-
- type og grad av somatiske sykdommer
- psykisk og somatisk helse i familien
- sosial situasjon og nettverk
- sårbarheter knyttet til grad av komorbiditet
- kulturelle forhold
Begrunnelse – dette er rådet basert på
Sammendrag
- Begrunnelse for rett til nødvendig helsehjelp i spesialisthelsetjenesten
- Helsehjelpen anses å være nyttig
- Helsehjelpen anses å være kostnadseffektiv
- Begrunnelse for frist start helsehjelp i spesialisthelsetjenesten
- Tilstanden anses å være alvorlig
Psykiske vansker - lettere
Psykiske vansker - lettere (ikke rett)
Sist faglig oppdatert: 24.09.2015
- Utdypende forklaring på tilstand
- Lettere psykiske vansker hos barn med normal utvikling. Inkluderer normale reaksjoner på belastende livshendelser.
- Veiledende rett til nødvendig helsehjelp i spesialisthelsetjenesten?
- Nei
- Individuelle forhold som kan endre rettighetsstatus eller frist for start helsehjelp for enkelte pasienter
-
- samlet symptombelastning
- tilleggsproblematikk
- symptomer forårsaket av somatiske forhold
- situasjonsbestemt manglende støtte fra familie
Begrunnelse
- Begrunnelse for ikke å gi rett til nødvendig helsehjelp i spesialisthelsetjenesten
- Helsehjelpen anses ikke å være nyttig
- Helsehjelpen anses under tvil å være kostnadseffektiv
- Begrunnelse for ikke å sette frist for start helsehjelp i spesialisthelsetjenesten
- Tilstanden anses ikke å være alvorlig
Psykiske vansker - lettere (ikke rett)
Sist faglig oppdatert: 24.09.2015
- Utdypende forklaring på tilstand
- Lettere psykiske vansker hos barn med normal utvikling. Inkluderer normale reaksjoner på belastende livshendelser.
- Veiledende rett til nødvendig helsehjelp i spesialisthelsetjenesten?
- Nei
- Individuelle forhold som kan endre rettighetsstatus eller frist for start helsehjelp for enkelte pasienter
-
- samlet symptombelastning
- tilleggsproblematikk
- symptomer forårsaket av somatiske forhold
- situasjonsbestemt manglende støtte fra familie
Begrunnelse – dette er rådet basert på
Sammendrag
- Begrunnelse for ikke å gi rett til nødvendig helsehjelp i spesialisthelsetjenesten
- Helsehjelpen anses ikke å være nyttig
- Helsehjelpen anses under tvil å være kostnadseffektiv
- Begrunnelse for ikke å sette frist for start helsehjelp i spesialisthelsetjenesten
- Tilstanden anses ikke å være alvorlig
Psykose
Psykose (veiledende frist 2 uker)
Sist faglig oppdatert: 19.06.2024
- Veiledende rett til nødvendig helsehjelp i spesialisthelsetjenesten?
- Ja
- Veiledende frist for start helsehjelp
- 2 uker
- Individuelle forhold som kan endre rettighetsstatus eller frist for start helsehjelp for enkelte pasienter
-
- komorbiditet spesielt rusmiddelavhengighet og depressive symptomer
- grad av funksjonstap
- grad av tankeforstyrrelser
- grad av angst og uro
- symptomer forårsaket av andre somatiske forhold
- alvorlige familiære belastninger
- intellektuelle ressurser
- kontekstuelle miljø
- rus
- stressnivå i pasientens nettverk
Begrunnelse
- Begrunnelse for rett til nødvendig helsehjelp i spesialisthelsetjenesten
- Helsehjelpen anses å være nyttig
- Helsehjelpen anses å være kostnadseffektiv
- Begrunnelse for frist start helsehjelp i spesialisthelsetjenesten
- Tilstanden anses å være alvorlig
Psykose (veiledende frist 2 uker)
Sist faglig oppdatert: 19.06.2024
- Veiledende rett til nødvendig helsehjelp i spesialisthelsetjenesten?
- Ja
- Veiledende frist for start helsehjelp
- 2 uker
- Individuelle forhold som kan endre rettighetsstatus eller frist for start helsehjelp for enkelte pasienter
-
- komorbiditet spesielt rusmiddelavhengighet og depressive symptomer
- grad av funksjonstap
- grad av tankeforstyrrelser
- grad av angst og uro
- symptomer forårsaket av andre somatiske forhold
- alvorlige familiære belastninger
- intellektuelle ressurser
- kontekstuelle miljø
- rus
- stressnivå i pasientens nettverk
Begrunnelse – dette er rådet basert på
Sammendrag
- Begrunnelse for rett til nødvendig helsehjelp i spesialisthelsetjenesten
- Helsehjelpen anses å være nyttig
- Helsehjelpen anses å være kostnadseffektiv
- Begrunnelse for frist start helsehjelp i spesialisthelsetjenesten
- Tilstanden anses å være alvorlig
Selvskading
Selvskading - alvorlig (veiledende frist 4 uker)
Sist faglig oppdatert: 19.06.2024
- Veiledende rett til nødvendig helsehjelp i spesialisthelsetjenesten?
- Ja
- Veiledende frist for start helsehjelp
- 4 uker
- Individuelle forhold som kan endre rettighetsstatus eller frist for start helsehjelp for enkelte pasienter
-
- grad av komorbiditet
- psykososial situasjon
- individuelle ressurser
- mistenkt grunnlidelse
- suicidalitet
- depresjon
- ustabil og impulsive personlighetstrekk
- antall av skademetoder
Begrunnelse
- Begrunnelse for rett til nødvendig helsehjelp i spesialisthelsetjenesten
- Helsehjelpen anses sannsynligvis å være nyttig
- Helsehjelpen anses sannsynligvis å være kostnadseffektiv
- Begrunnelse for frist start helsehjelp i spesialisthelsetjenesten
- Tilstanden anses å være alvorlig
Selvskading - alvorlig (veiledende frist 4 uker)
Sist faglig oppdatert: 19.06.2024
- Veiledende rett til nødvendig helsehjelp i spesialisthelsetjenesten?
- Ja
- Veiledende frist for start helsehjelp
- 4 uker
- Individuelle forhold som kan endre rettighetsstatus eller frist for start helsehjelp for enkelte pasienter
-
- grad av komorbiditet
- psykososial situasjon
- individuelle ressurser
- mistenkt grunnlidelse
- suicidalitet
- depresjon
- ustabil og impulsive personlighetstrekk
- antall av skademetoder
Begrunnelse – dette er rådet basert på
Sammendrag
- Begrunnelse for rett til nødvendig helsehjelp i spesialisthelsetjenesten
- Helsehjelpen anses sannsynligvis å være nyttig
- Helsehjelpen anses sannsynligvis å være kostnadseffektiv
- Begrunnelse for frist start helsehjelp i spesialisthelsetjenesten
- Tilstanden anses å være alvorlig
Selvskading - moderat (veiledende frist 10 uker)
Sist faglig oppdatert: 19.06.2024
- Veiledende rett til nødvendig helsehjelp i spesialisthelsetjenesten?
- Ja
- Veiledende frist for start helsehjelp
- 10 uker
- Individuelle forhold som kan endre rettighetsstatus eller frist for start helsehjelp for enkelte pasienter
-
- grad av komorbiditet
- psykososial situasjon
- individuelle ressurser
- mistenkt grunnlidelse
- depresjon
- ustabil og impulsive personlighetstrekk
- antall av skademetoder
Begrunnelse
- Begrunnelse for rett til nødvendig helsehjelp i spesialisthelsetjenesten
- Helsehjelpen anses sannsynligvis å være nyttig
- Helsehjelpen anses sannsynligvis å være kostnadseffektiv
- Begrunnelse for frist start helsehjelp i spesialisthelsetjenesten
- Tilstanden anses å være alvorlig
Selvskading - moderat (veiledende frist 10 uker)
Sist faglig oppdatert: 19.06.2024
- Veiledende rett til nødvendig helsehjelp i spesialisthelsetjenesten?
- Ja
- Veiledende frist for start helsehjelp
- 10 uker
- Individuelle forhold som kan endre rettighetsstatus eller frist for start helsehjelp for enkelte pasienter
-
- grad av komorbiditet
- psykososial situasjon
- individuelle ressurser
- mistenkt grunnlidelse
- depresjon
- ustabil og impulsive personlighetstrekk
- antall av skademetoder
Begrunnelse – dette er rådet basert på
Sammendrag
- Begrunnelse for rett til nødvendig helsehjelp i spesialisthelsetjenesten
- Helsehjelpen anses sannsynligvis å være nyttig
- Helsehjelpen anses sannsynligvis å være kostnadseffektiv
- Begrunnelse for frist start helsehjelp i spesialisthelsetjenesten
- Tilstanden anses å være alvorlig
Skolevegring
Skolevegring (ikke rett)
Sist faglig oppdatert: 19.06.2024
- Veiledende rett til nødvendig helsehjelp i spesialisthelsetjenesten?
- Nei
- Individuelle forhold som kan endre rettighetsstatus eller frist for start helsehjelp for enkelte pasienter
-
- underliggende psykopatologi (som for eksempel gjennomgripende utviklingsforstyrrelse, psykose og alvorlig depresjon og angst)
- underliggende store lærevansker
- alvorlig spillavhengighet, særlig internettspill med forstyrret døgnrytme
- alvorlige belastninger i familien som rus, vold og alvorlig psykisk og/eller fysisk sykdom hos foreldre/foresatte
- kontekstuelle miljø (herav foreldres ressurser, motivasjon og samarbeid)
- mulighet for samarbeid med kommunale instanser
- konstitusjonelle forhold hos barnet/ungdommen (som for eksempel gjennomgripende utviklingsforstyrrelser)
- fastlåste tilstandsbilder og langvarig skolefravær
Begrunnelse
- Begrunnelse for ikke å gi rett til nødvendig helsehjelp i spesialisthelsetjenesten
- Helsehjelpen anses ikke å være nyttig
- Helsehjelpen anses ikke å være kostnadseffektiv
- Begrunnelse for ikke å sette frist for start helsehjelp i spesialisthelsetjenesten
- Tilstanden anses under tvil å være alvorlig
Skolevegring (ikke rett)
Sist faglig oppdatert: 19.06.2024
- Veiledende rett til nødvendig helsehjelp i spesialisthelsetjenesten?
- Nei
- Individuelle forhold som kan endre rettighetsstatus eller frist for start helsehjelp for enkelte pasienter
-
- underliggende psykopatologi (som for eksempel gjennomgripende utviklingsforstyrrelse, psykose og alvorlig depresjon og angst)
- underliggende store lærevansker
- alvorlig spillavhengighet, særlig internettspill med forstyrret døgnrytme
- alvorlige belastninger i familien som rus, vold og alvorlig psykisk og/eller fysisk sykdom hos foreldre/foresatte
- kontekstuelle miljø (herav foreldres ressurser, motivasjon og samarbeid)
- mulighet for samarbeid med kommunale instanser
- konstitusjonelle forhold hos barnet/ungdommen (som for eksempel gjennomgripende utviklingsforstyrrelser)
- fastlåste tilstandsbilder og langvarig skolefravær
Begrunnelse – dette er rådet basert på
Sammendrag
- Begrunnelse for ikke å gi rett til nødvendig helsehjelp i spesialisthelsetjenesten
- Helsehjelpen anses ikke å være nyttig
- Helsehjelpen anses ikke å være kostnadseffektiv
- Begrunnelse for ikke å sette frist for start helsehjelp i spesialisthelsetjenesten
- Tilstanden anses under tvil å være alvorlig
Spiseforstyrrelser
Spiseforstyrrelser - anorexi, alvorlig forverring (veiledende frist 4 uker)
Sist faglig oppdatert: 19.06.2024
- Veiledende rett til nødvendig helsehjelp i spesialisthelsetjenesten?
- Ja
- Veiledende frist for start helsehjelp
- 4 uker
- Individuelle forhold som kan endre rettighetsstatus eller frist for start helsehjelp for enkelte pasienter
-
- økt renselsesatferd
- alvorlige somatiske tilleggssymptomer
- KMI under 15
- stor og rask vektreduksjon
Øyeblikkelig hjelp ved livstruende somatiske symptomer og suicidalitet.
Begrunnelse
- Begrunnelse for rett til nødvendig helsehjelp i spesialisthelsetjenesten
- Helsehjelpen anses å være nyttig
- Helsehjelpen anses å være kostnadseffektiv
- Begrunnelse for frist start helsehjelp i spesialisthelsetjenesten
- Tilstanden anses å være alvorlig
Spiseforstyrrelser - anorexi, alvorlig forverring (veiledende frist 4 uker)
Sist faglig oppdatert: 19.06.2024
- Veiledende rett til nødvendig helsehjelp i spesialisthelsetjenesten?
- Ja
- Veiledende frist for start helsehjelp
- 4 uker
- Individuelle forhold som kan endre rettighetsstatus eller frist for start helsehjelp for enkelte pasienter
-
- økt renselsesatferd
- alvorlige somatiske tilleggssymptomer
- KMI under 15
- stor og rask vektreduksjon
Øyeblikkelig hjelp ved livstruende somatiske symptomer og suicidalitet.
Begrunnelse – dette er rådet basert på
Sammendrag
- Begrunnelse for rett til nødvendig helsehjelp i spesialisthelsetjenesten
- Helsehjelpen anses å være nyttig
- Helsehjelpen anses å være kostnadseffektiv
- Begrunnelse for frist start helsehjelp i spesialisthelsetjenesten
- Tilstanden anses å være alvorlig
Spiseforstyrrelser - anorexi (veiledende frist 8 uker)
Sist faglig oppdatert: 19.06.2024
- Veiledende rett til nødvendig helsehjelp i spesialisthelsetjenesten?
- Ja
- Veiledende frist for start helsehjelp
- 8 uker
- Individuelle forhold som kan endre rettighetsstatus eller frist for start helsehjelp for enkelte pasienter
-
- nyoppståtte tilstander
- varighet av tilstanden
- raskt vekttap
- familiekonflikter og traumer
- komorbide tilstander som angst og tvang
- motivasjon
- sykdomsinnsikt
- grad av undervekt
- alvorlig somatiske symptomer og funn, herav hyppig oppkast med elektrolyttforstyrrelser
- økt renselsesatferd
- hurtigheten i utvikling av symptomene
- KMI-krav etter ICD-10
- manglende forventet vekst
- familiens mestringsevne
Øyeblikkelig hjelp må vurderes hvis flere alvorlighetsfaktorer opptrer.
Begrunnelse
- Begrunnelse for rett til nødvendig helsehjelp i spesialisthelsetjenesten
- Helsehjelpen anses å være nyttig
- Helsehjelpen anses å være kostnadseffektiv
- Begrunnelse for frist start helsehjelp i spesialisthelsetjenesten
- Tilstanden anses å være alvorlig
Spiseforstyrrelser - anorexi (veiledende frist 8 uker)
Sist faglig oppdatert: 19.06.2024
- Veiledende rett til nødvendig helsehjelp i spesialisthelsetjenesten?
- Ja
- Veiledende frist for start helsehjelp
- 8 uker
- Individuelle forhold som kan endre rettighetsstatus eller frist for start helsehjelp for enkelte pasienter
-
- nyoppståtte tilstander
- varighet av tilstanden
- raskt vekttap
- familiekonflikter og traumer
- komorbide tilstander som angst og tvang
- motivasjon
- sykdomsinnsikt
- grad av undervekt
- alvorlig somatiske symptomer og funn, herav hyppig oppkast med elektrolyttforstyrrelser
- økt renselsesatferd
- hurtigheten i utvikling av symptomene
- KMI-krav etter ICD-10
- manglende forventet vekst
- familiens mestringsevne
Øyeblikkelig hjelp må vurderes hvis flere alvorlighetsfaktorer opptrer.
Begrunnelse – dette er rådet basert på
Sammendrag
- Begrunnelse for rett til nødvendig helsehjelp i spesialisthelsetjenesten
- Helsehjelpen anses å være nyttig
- Helsehjelpen anses å være kostnadseffektiv
- Begrunnelse for frist start helsehjelp i spesialisthelsetjenesten
- Tilstanden anses å være alvorlig
Spiseforstyrrelser - bulimi (veiledende frist 12 uker)
Sist faglig oppdatert: 19.06.2024
- Veiledende rett til nødvendig helsehjelp i spesialisthelsetjenesten?
- Ja
- Veiledende frist for start helsehjelp
- 12 uker
- Individuelle forhold som kan endre rettighetsstatus eller frist for start helsehjelp for enkelte pasienter
-
- nyoppståtte tilstander
- økt renselsesatferd
- alvorlige somatiske
- tilleggssymptomer
Begrunnelse
- Begrunnelse for rett til nødvendig helsehjelp i spesialisthelsetjenesten
- Helsehjelpen anses å være nyttig
- Helsehjelpen anses å være kostnadseffektiv
- Begrunnelse for frist start helsehjelp i spesialisthelsetjenesten
- Tilstanden anses å være alvorlig
Spiseforstyrrelser - bulimi (veiledende frist 12 uker)
Sist faglig oppdatert: 19.06.2024
- Veiledende rett til nødvendig helsehjelp i spesialisthelsetjenesten?
- Ja
- Veiledende frist for start helsehjelp
- 12 uker
- Individuelle forhold som kan endre rettighetsstatus eller frist for start helsehjelp for enkelte pasienter
-
- nyoppståtte tilstander
- økt renselsesatferd
- alvorlige somatiske
- tilleggssymptomer
Begrunnelse – dette er rådet basert på
Sammendrag
- Begrunnelse for rett til nødvendig helsehjelp i spesialisthelsetjenesten
- Helsehjelpen anses å være nyttig
- Helsehjelpen anses å være kostnadseffektiv
- Begrunnelse for frist start helsehjelp i spesialisthelsetjenesten
- Tilstanden anses å være alvorlig
Språk- og lærevansker - spesifikke, uten alvorlige psykiske symptomer
Språk- og lærevansker - spesifikke, uten alvorlige psykiske symptomer (ikke rett)
Sist faglig oppdatert: 19.06.2024
- Veiledende rett til nødvendig helsehjelp i spesialisthelsetjenesten?
- Nei
- Individuelle forhold som kan endre rettighetsstatus eller frist for start helsehjelp for enkelte pasienter
-
Fonologiske språkvansker (anses som mindre alvorlige) gir ikke rett til helsehjelp i spesialisthelsetjenesten.
Sammensatte lærevansker kan endre rettighetsstatus.
Begrunnelse
- Begrunnelse for ikke å gi rett til nødvendig helsehjelp i spesialisthelsetjenesten
- Helsehjelpen anses ikke å være nyttig
- Helsehjelpen anses ikke å være kostnadseffektiv
- Begrunnelse for ikke å sette frist for start helsehjelp i spesialisthelsetjenesten
- Tilstanden anses under tvil å være alvorlig
Språk- og lærevansker - spesifikke, uten alvorlige psykiske symptomer (ikke rett)
Sist faglig oppdatert: 19.06.2024
- Veiledende rett til nødvendig helsehjelp i spesialisthelsetjenesten?
- Nei
- Individuelle forhold som kan endre rettighetsstatus eller frist for start helsehjelp for enkelte pasienter
-
Fonologiske språkvansker (anses som mindre alvorlige) gir ikke rett til helsehjelp i spesialisthelsetjenesten.
Sammensatte lærevansker kan endre rettighetsstatus.
Begrunnelse – dette er rådet basert på
Sammendrag
- Begrunnelse for ikke å gi rett til nødvendig helsehjelp i spesialisthelsetjenesten
- Helsehjelpen anses ikke å være nyttig
- Helsehjelpen anses ikke å være kostnadseffektiv
- Begrunnelse for ikke å sette frist for start helsehjelp i spesialisthelsetjenesten
- Tilstanden anses under tvil å være alvorlig
Tourettes syndrom
Tourettes syndrom (veiledende frist 13 uker)
Sist faglig oppdatert: 19.06.2024
- Veiledende rett til nødvendig helsehjelp i spesialisthelsetjenesten?
- Ja
- Veiledende frist for start helsehjelp
- 13 uker
- Individuelle forhold som kan endre rettighetsstatus eller frist for start helsehjelp for enkelte pasienter
-
- symptombelastning
- grad av tilleggsproblemer
Begrunnelse
- Begrunnelse for rett til nødvendig helsehjelp i spesialisthelsetjenesten
- Helsehjelpen anses sannsynligvis å være nyttig
- Helsehjelpen anses å være kostnadseffektiv
- Begrunnelse for frist start helsehjelp i spesialisthelsetjenesten
- Tilstanden anses sannsynligvis å være alvorlig
Tourettes syndrom (veiledende frist 13 uker)
Sist faglig oppdatert: 19.06.2024
- Veiledende rett til nødvendig helsehjelp i spesialisthelsetjenesten?
- Ja
- Veiledende frist for start helsehjelp
- 13 uker
- Individuelle forhold som kan endre rettighetsstatus eller frist for start helsehjelp for enkelte pasienter
-
- symptombelastning
- grad av tilleggsproblemer
Begrunnelse – dette er rådet basert på
Sammendrag
- Begrunnelse for rett til nødvendig helsehjelp i spesialisthelsetjenesten
- Helsehjelpen anses sannsynligvis å være nyttig
- Helsehjelpen anses å være kostnadseffektiv
- Begrunnelse for frist start helsehjelp i spesialisthelsetjenesten
- Tilstanden anses sannsynligvis å være alvorlig
Traumer, kriser eller katastrofer - alvorlige psykiske reaksjoner
Traumer, kriser eller katastrofer - alvorlige psykiske reaksjoner (veiledende frist 8 uker)
Sist faglig oppdatert: 19.06.2024
- Veiledende rett til nødvendig helsehjelp i spesialisthelsetjenesten?
- Ja
- Veiledende frist for start helsehjelp
- 8 uker
- Individuelle forhold som kan endre rettighetsstatus eller frist for start helsehjelp for enkelte pasienter
-
- generell endring av funksjonsnivå etter traume (atferdsendring, endring av generell psykisk fungering, angst, tilbaketrekking, endring av søvnkvalitet, endring av spisevaner, nedstemthet osv.)
- varighet og intensitet av symptomer
- ressurser og/eller belastninger i familie og nærmiljø
- tilleggsproblematikk psykisk/sosialt/familiært før traumet
- symptomatologi som er alvorligere enn det familie og nettverk kan mestre
Begrunnelse
- Begrunnelse for rett til nødvendig helsehjelp i spesialisthelsetjenesten
- Helsehjelpen anses å være nyttig
- Helsehjelpen anses å være kostnadseffektiv
- Begrunnelse for frist start helsehjelp i spesialisthelsetjenesten
- Tilstanden anses sannsynligvis å være alvorlig
Traumer, kriser eller katastrofer - alvorlige psykiske reaksjoner (veiledende frist 8 uker)
Sist faglig oppdatert: 19.06.2024
- Veiledende rett til nødvendig helsehjelp i spesialisthelsetjenesten?
- Ja
- Veiledende frist for start helsehjelp
- 8 uker
- Individuelle forhold som kan endre rettighetsstatus eller frist for start helsehjelp for enkelte pasienter
-
- generell endring av funksjonsnivå etter traume (atferdsendring, endring av generell psykisk fungering, angst, tilbaketrekking, endring av søvnkvalitet, endring av spisevaner, nedstemthet osv.)
- varighet og intensitet av symptomer
- ressurser og/eller belastninger i familie og nærmiljø
- tilleggsproblematikk psykisk/sosialt/familiært før traumet
- symptomatologi som er alvorligere enn det familie og nettverk kan mestre
Begrunnelse – dette er rådet basert på
Sammendrag
- Begrunnelse for rett til nødvendig helsehjelp i spesialisthelsetjenesten
- Helsehjelpen anses å være nyttig
- Helsehjelpen anses å være kostnadseffektiv
- Begrunnelse for frist start helsehjelp i spesialisthelsetjenesten
- Tilstanden anses sannsynligvis å være alvorlig
Tvangstanker og/eller tvangshandlinger - tilbakevendende
Tvangstanker og/eller tvangshandlinger - tilbakevendende (veiledende frist 12 uker)
Sist faglig oppdatert: 19.06.2024
- Veiledende rett til nødvendig helsehjelp i spesialisthelsetjenesten?
- Ja
- Veiledende frist for start helsehjelp
- 12 uker
- Individuelle forhold som kan endre rettighetsstatus eller frist for start helsehjelp for enkelte pasienter
-
- grad av funksjonstap sekundært til tilstanden
- motivasjon hos pasient/foreldre
- evnenivå
Evnesvake barn vil ikke ha den samme nytten av kognitiv terapi.
Begrunnelse
- Begrunnelse for rett til nødvendig helsehjelp i spesialisthelsetjenesten
- Helsehjelpen anses å være nyttig
- Helsehjelpen anses å være kostnadseffektiv
- Begrunnelse for frist start helsehjelp i spesialisthelsetjenesten
- Tilstanden anses sannsynligvis å være alvorlig
Tvangstanker og/eller tvangshandlinger - tilbakevendende (veiledende frist 12 uker)
Sist faglig oppdatert: 19.06.2024
- Veiledende rett til nødvendig helsehjelp i spesialisthelsetjenesten?
- Ja
- Veiledende frist for start helsehjelp
- 12 uker
- Individuelle forhold som kan endre rettighetsstatus eller frist for start helsehjelp for enkelte pasienter
-
- grad av funksjonstap sekundært til tilstanden
- motivasjon hos pasient/foreldre
- evnenivå
Evnesvake barn vil ikke ha den samme nytten av kognitiv terapi.
Begrunnelse – dette er rådet basert på
Sammendrag
- Begrunnelse for rett til nødvendig helsehjelp i spesialisthelsetjenesten
- Helsehjelpen anses å være nyttig
- Helsehjelpen anses å være kostnadseffektiv
- Begrunnelse for frist start helsehjelp i spesialisthelsetjenesten
- Tilstanden anses sannsynligvis å være alvorlig
Utviklingsforstyrrelser/autismespekter tilstander, mistanke om gjennomgripende forstyrrelser/tilstander
Utviklingsforstyrrelser/autismespekter tilstander, mistanke om gjennomgripende forstyrrelser/tilstander (veiledende frist 12 uker)
Sist faglig oppdatert: 19.06.2024
- Veiledende rett til nødvendig helsehjelp i spesialisthelsetjenesten?
- Ja
- Veiledende frist for start helsehjelp
- 12 uker
- Individuelle forhold som kan endre rettighetsstatus eller frist for start helsehjelp for enkelte pasienter
-
- manglende språkutvikling
- selvskading eller alvorlig utagerende atferd
- epilepsi
- store søvnforstyrrelser / endring av døgnrytme
- urotilstand som vanskeliggjør omsorg og opplæring
- samtidige tvangssymptomer
- tics
- depresjon
- sansedefekter
- grad av utviklingshemming
- skolefravær/vegring
- symptomer forårsaket av somatiske forhold
Begrunnelse
- Begrunnelse for rett til nødvendig helsehjelp i spesialisthelsetjenesten
- Helsehjelpen anses å være nyttig
- Helsehjelpen anses å være kostnadseffektiv
- Begrunnelse for frist start helsehjelp i spesialisthelsetjenesten
- Tilstanden anses å være alvorlig
Utviklingsforstyrrelser/autismespekter tilstander, mistanke om gjennomgripende forstyrrelser/tilstander (veiledende frist 12 uker)
Sist faglig oppdatert: 19.06.2024
- Veiledende rett til nødvendig helsehjelp i spesialisthelsetjenesten?
- Ja
- Veiledende frist for start helsehjelp
- 12 uker
- Individuelle forhold som kan endre rettighetsstatus eller frist for start helsehjelp for enkelte pasienter
-
- manglende språkutvikling
- selvskading eller alvorlig utagerende atferd
- epilepsi
- store søvnforstyrrelser / endring av døgnrytme
- urotilstand som vanskeliggjør omsorg og opplæring
- samtidige tvangssymptomer
- tics
- depresjon
- sansedefekter
- grad av utviklingshemming
- skolefravær/vegring
- symptomer forårsaket av somatiske forhold
Begrunnelse – dette er rådet basert på
Sammendrag
- Begrunnelse for rett til nødvendig helsehjelp i spesialisthelsetjenesten
- Helsehjelpen anses å være nyttig
- Helsehjelpen anses å være kostnadseffektiv
- Begrunnelse for frist start helsehjelp i spesialisthelsetjenesten
- Tilstanden anses å være alvorlig
Om prioriteringsveilederen
Sist faglig oppdatert: 02.11.2015
Pasient- og brukerrettighetsloven
Pasient- og brukerrettighetsloven og forskrift om prioritering av helsetjenester er blant annet det lovmessige grunnlaget for prioritering av pasienter som blir henvist til spesialisthelsetjenesten. Prioriteringsreglene skal bidra til at de pasientene som trenger det mest, skal komme raskest til den riktige helsehjelpen.
Prioriteringsveilederne
Prioriteringsveilederne skal bidra til økt forståelse av prioriteringsvilkårene og mer lik praktisering av dem. Målet er at pasientrettighetene blir oppfylt i lik grad uavhengig av hvor pasientene bor og uavhengig av hvilken sykdom de har. Prioriteringsveilederne er ment å dekke 75-80 % av problemstillingene som tas opp i henvisninger til fagområdene, men alle henviste pasienter skal uansett vurderes.
Veilederne skal være en beslutningsstøtte for dem som vurderer henvisninger til spesialisthelsetjenesten. Veilederen gir råd om tildeling av rettighetsstatus og om maksimumsfrist for start helsehjelp for de pasientene som tildeles «rett til nødvendig helsehjelp i spesialisthelsetjenesten».
Revisjonen av veilederne etter endringer i regelverket i 2015 og i 2019
Prioriteringsveilederne ble revidert i 2015 for å være i samsvar med endringer i pasient- og brukerrettighetsloven og endringene i prioriteringsforskriften som trådte i kraft fra 1. november 2015. Alle som har behov for helsehjelp fra spesialisthelsetjenesten, skulle fra da få rett til nødvendig helsehjelp med en juridisk bindende frist for når helsehjelpen seinest skal starte.
Prioriteringsforskriftens § 2 og § 2a ble igjen endret 1. februar 2019, blant annet for å gjøre innholdet i vurderingen av rett til helsehjelp tydeligere for helsepersonell i den kliniske hverdagen. Den største endringen er at vurderingstemaet "kostnadseffektivitet" er byttet ut med en vurdering av forholdet mellom forventet nytte og forventet ressursbruk. Aktuell informasjon om lov og forskrift for prioriteringsveilederne er oppdatert som følge av endringene.
Helsedirektoratet har ikke endret begrepsbruken i kapittel 1 og 2 i prioriteringsveilederne for de enkelte fagområdene. Prioriteringsveilederne for de enkelte fagområdene er utviklet med utgangspunkt i begrepsbruken i prioriteringsforskriften slik den var i 2015.
Anbefalingene om rettighet og frist i kapittel 1 og 2 i de fagspesifikke prioriteringsveilederne er metodisk utarbeidet etter regelverket som gjaldt fra 1. november 2015[1]. Direktoratet mener at anbefalingene fremdeles har gyldighet. Bakgrunnen for dette er at Helse- og omsorgsdepartementet har uttalt at endringene i forskriftens § 2 og § 2a fra 1. februar 2019 ikke er ment å endre rettstilstanden og dermed heller ikke prioriteringspraksis ute i tjenesten.
Innhold og bruk av prioriteringsveilederne
Aktuell informasjon om lov og forskrift for prioriteringsveilederne informerer om endringer og innhold i pasient- og brukerrettighetsloven og prioriteringsforskriften, og forklarer hvordan prioriteringsveilederen er ment som beslutningstøtte ved vurdering av henvisninger i spesialisthelsetjenesten.
Den enkelte prioriteringsveileder inneholder en fagspesifikk innledning som er spesifikk for hvert fagområde. I tillegg inneholder den anbefaling av rettighetstildeling og fristfastsettelse for de vanligste henvisningstilstandene innenfor hvert fagområde. I prioriteringsveilederne gis det anbefalinger om rettigheter på gruppenivå. Ved vurdering av den enkelte henvisning skal spesialisten vurdere om noen av de individuelle forholdene som er nevnt i prioriteringsveilederne gjelder den aktuelle pasienten. Det skal også vurderes om det er andre forhold ved pasienten som skulle tilsi en annen rettighetsvurdering, og eventuell frist, enn det som er anbefalingen for tilstandsgruppen som pasienten tilhører.
Prioriteringsveilederen har status som faglig veileder og er, som direktoratets øvrige veiledere, ikke bindende for tjenesteyteren. Prioriteringsveilederen beskriver imidlertid nasjonale helsemyndigheters oppfatning av rett fortolkning av regelverk. Prioriteringsveilederen gir også uttrykk for den felles oppfatningen som Helsedirektoratet og de regionale helseforetakene har om god faglig praksis i prioriteringsarbeidet. Dersom tjenesten velger en annen praksis enn den som foreslås i prioriteringsveilederen, bør den være basert på en konkret og begrunnet vurdering.
Arbeidet med prioriteringsveilederne
Helsedirektoratet samarbeidet i 2015 med fagmiljøene i de regionale helseforetakene (RHF-ene), fastleger og brukerrepresentanter om å revidere veilederne for rettighetstildeling og fristfastsettelse innenfor 33 fagområder i spesialisthelsetjenesten.
Arbeidet med prioriteringsveilederne foregikk i grupper, en for hvert fagområde. Arbeidsgruppene besto av spesialister fra hvert RHF innen det aktuelle fagområdet, spesialister fra et annet fagområde, fastlege og brukerrepresentanter. Spesialisten fra annet fagområde, fastlegen og brukerrepresentanten var avgjørende for vurderingene på tvers av fagområder, samarbeidet mellom fastlegene og sykehusene, og brukernes perspektiver på prioritering og kvalitet. I tillegg deltok gruppelederne fra arbeidsgruppene i arbeid med å harmonisere anbefalingene på tvers av fagområder.
Arbeidsgruppene laget en liste over tilstander, eller kliniske bilder, som de mente ville dekke de vanligste henvisningene innenfor hvert fagområde.
Deretter ble hver tilstand systematisk vurdert i forhold til ulike dimensjoner av hovedvilkårene i prioriteringsforskriften (forventet nytte og kostnadseffektivitet ved vurdering av rettighet, og alvorlighet og hastegrad ved vurdering av frist). For å sikre at alle vilkår og dimensjoner ble vurdert og dokumentert, måtte arbeidsgruppene fylle ut et vurderingsskjema der konklusjoner ble begrunnet og dokumentert og eventuell uenighet ble notert.
Alle prioriteringsveilederne ble deretter sendt på høring, og innspillene ble vurdert grundig før eventuelle endringer ble innarbeidet i veilederne.
Om metode
[1] Rapport: Metode ved utarbeiding av Helsedirektoratets prioriteringsveiledere (PDF)