Rundskriv til forskrift om direkte oppgjør for stønad etter folketrygdloven kapittel 5
Innledning
Sist faglig oppdatert: 30.04.2024
Rundskrivet er utarbeidet av Helsedirektoratet 1. januar 2021.
Det ble sist oppdatert 30. april 2024.
Helse- og omsorgsdepartementet har med hjemmel i de ulike bestemmelsene i gitt forskrifter om stønad til dekning av utgifter til helsetjenester.
Bestemmelser om formål og omfang ved stønad etter folketrygdloven kapittel 5 fremgår av og rundskriv til folketrygdloven § 5-1.
Det er som hovedregel et vilkår for stønad etter kapittel 5 at pasienten er medlem av folketrygden, jf. . Som hovedregel er alle som er bosatt i Norge medlem av folketrygden. Reglene om medlemskap reguleres av folketrygdloven kapittel 2. I dette rundskrivet vil medlemmet omtales som «pasienten».
Hvis utgifter til helsetjenester dekkes etter annen lovgiving, gis det ikke stønad etter kapittel 5 i folketrygdloven, jf. § 5-1. Dette kan for eksempel gjelde når pasienter er innlagt i helseinstitusjon i spesialisthelsetjenesten eller når pasienter har opphold i kommunale helse- og omsorgsinstitusjoner.
Dette rundskrivet er Helsedirektoratets fortolkning av hvordan enkelte bestemmelser i folketrygdloven og tilhørende forskrifter skal forstås og praktiseres. Rundskrivet er ikke en sammenhengende beskrivelse av bestemmelsene på området, men gir utdypende kommentarer.
Helfo er Helsedirektoratets ytre etat og forvalter folketrygdloven kapittel 5 om stønad ved helsetjenester.
Rammene for direkte oppgjør
Folketrygdloven § 5-1 fjerde ledd fastslår at det bare kan gis stønad til helsetjenester etter folketrygdlovens bestemmelser når den som gir behandling eller yter tjenester, har direkte oppgjør etter .
Endringene vil berøre følgende tjenester:
- § 5-4 – legehjelp
- § 5-5 – private laboratorier og røntgeninstitutter
- § 5-6 – tannlegehjelp
- § 5-6 a – tannpleierhjelp
- § 5-7 – psykologhjelp
- § 5-8 – fysioterapi
- § 5-9 – behandling hos kiropraktor
- § 5-10 – behandling for språk- og taledefekter
- § 5-10 a – behandling hos ortoptist
- § 5-12 – jordmorhjelp
- § 5-14 – viktige legemidler og spesielt medisinsk utstyr m.m.
I tillegg må behandlere/tjenesteytere som yter helsetjenester til personer som har en skade eller sykdom som regnes som yrkesskade etter kapittel 13, ha direkte oppgjør for at pasienten skal få yrkesskadedekning etter . Se mer om yrkesskadedekningen i rundskriv for den enkelte behandlergruppe.
Bidragsordningen i er ikke omfattet av lovendringen. Det er imidlertid fortsatt mulig å inngå avtale om direkte oppgjør for helsetjenester som kommer inn under bidragsordningen.
Relevant regelverk - direkte oppgjør
- Reglene om direkte oppgjør som forutsetning for trygdeytelser står i fjerde ledd.
- Forskrift om direkte oppgjør er hjemlet i annet ledd.
- Forskriftshjemmelen for plikt til å ha direkte oppgjør for leger som har fastlegeavtale med kommunen, fysioterapeuter som har avtale med kommunen om driftstilskott, og lege- og psykologspesialister som har avtale med et regionalt helseforetak, står i .
Helsedirektoratets kommentarer til folketrygdloven § 5-1 fjerde ledd
Sist faglig oppdatert: 31.01.2024
Oppgjør
Helfo utbetaler oppgjør for helsetjenester som gis etter kapittel 5 i folketrygdloven. Formålet er å gi hel eller delvis kompensasjon for nødvendige utgifter til helsetjenester ved sykdom, skade, lyte, familieplanlegging, svangerskap, fødsel og svangerskapsavbrudd.
Direkte oppgjør med en behandler/tjenesteyter
[Sist endret 01/24]
Den enkelte behandler/tjenesteyter som gir refusjonsberettiget behandling, skal inngå avtale om direkte oppgjør med Helfo, jf. . Avtalen innebærer at behandleren/tjenesteyteren sender digitalt oppgjør til Helfo, som utbetaler stønaden direkte til behandleren/tjenesteyteren.
Utvidelsen av direkte oppgjør som forutsetning for rett til ytelser etter kapittel 5, endrer ikke utgangspunktet om at det er pasienten som er rettighetssubjekt, jf. folketrygdloven kapittel 22. Det kan oppstå tilfeller der pasienten ikke har fått riktig stønad gjennom direkteoppgjørsordningen. Dette kan for eksempel være der yrkesskade er innvilget etter behandlingen fant sted, men for en skade som var omfattet av den utførte behandlingen. Pasienten må da ha mulighet til å få Helfos vurdering av dette kravet.
Forslag om endringer i forskrift om egenandelstak skal sendes på høring tidlig i 2024. Endringene innebærer registrering av egenandel selv om det ikke er inngått avtale om direkte oppgjør.
Dette gjelder for egenandeler for behandling hos leger som har fastlegeavtale med kommunen, fysioterapeuter som har avtale med kommunen om driftstilskott, lege- og psykologspesialister som har avtale med et regionalt helseforetak om driftstilskott, og legevaktsleger.
I påvente av endringene i forskriften skal egenandeler registreres i Egenandelsregisteret på tilsvarende måte som det fremgår av underkapittel «Opptjening til frikort» i .
Avtale om direkte oppgjør er en forutsetning for refusjon, og det kan ikke utbetales refusjon for behandling gitt før dato for inngått direkteoppgjørsavtale. I en avsluttende overgangsperiode frem til 31. mars 2024 kan det likevel utbetales refusjon for behandling som er utført inntil 21 dager før direkteoppgjørsavtale med Helfo er inngått, forutsatt at alle øvrige vilkår er oppfylt.
Opphevelse av avtale om direkte oppgjør
Helfo vil oppheve avtalen om direkte oppgjør hvis behandleren/tjenesteyteren blir fratatt retten til å praktisere for trygdens regning, jf. og .
Dersom retten til trygderefusjon faller bort eller behandleren/tjenesteyteren mister autorisasjonen, vil også retten til direkte oppgjør oppheves.
Helsedirektoratets kommentarer til forskrift om direkte oppgjør for stønad etter folketrygdloven kapittel 5
Sist faglig oppdatert: 30.04.2024
Se .
§ 1 Virkeområde
Lovtekst
§ 1. Virkeområde
Helsedirektoratets kommentar
Forskriften gjelder behandling av krav om direkte oppgjør fra behandlere/tjenesteytere i Norge for utgifter til helsetjenester etter kapittel 5 i lov om folketrygd med tilhørende forskrifter.
Forskriften gjelder behandlere/tjenesteytere med avtale om direkte oppgjør etter .
Enkelte behandlere/tjenesteytere kan velge om de vil ha direkte oppgjør og dermed gi behandling som gir rett til refusjon fra folketrygden. Leger som har fastlegeavtale med kommunen, fysioterapeuter som har avtale om driftstilskudd med kommunen, og lege- og psykologspesialister som har avtale om driftstilskudd med regionalt helseforetak, kan ikke velge, men plikter å gi refusjonsberettiget behandling og ha direkte oppgjør.
Regelen om direkte oppgjør gjelder bare behandlere/tjenesteytere som praktiserer i Norge.
§ 2 Digital fremsettelse av oppgjørskrav
Sist faglig oppdatert: 30.04.2024
Lovtekst
§ 2. Digital fremsettelse av oppgjørskrav
Behandlere og tjenesteytere med gjennomsnittlig refusjonsinntekt inntil det beløp som Helsedirektoratet fastsetter. Beløpsgrensen er lik for alle behandlere og tjenesteytere. Behandlere og tjenesteytere som ikke er helsepersonell. Kommuner.
Helsedirektoratets kommentar
Innsending via sikkert nett
Sikkert nett er definert som ende-til-ende-kryptert tilkobling. Helsenettet er et eksempel på sikkert nett i henhold til norm for informasjonssikkerhet og personvern i helse- og omsorgstjenesten. Eventuelle andre leverandører som ønsker å levere sikkert nett, må følge de kravene som følger av norm for informasjonssikkerhet og personvern i helsetjenesten.
Unntak – innsending via opplastingstjenesten
Hvis det er ventetid for å få tilkobling til Helsenettet, kan behandler/tjenesteytere benytte opplastingstjenesten frem til de har fått tilkoblingen på plass.
De som er omfattet av unntakene, kan velge å ikke være tilknyttet et sikkert nett, men må da fremsette sine krav og egenandelsopplysninger gjennom en sikker opplastningstjeneste. Opplastingstjenesten er tilgjengelig som en innlogget tjeneste via https://internett-portal.helsedirektoratet.no.
Opplastingstjenesten består av
- en filopplasting for behandler/tjenesteytere som har EPJ med BKM, men som ikke er på Helsenettet
- et standardisert skjema med manuell registrering for de som hverken har EPJ eller er på Helsenettet
Refusjonsinntekt under 720 000 kroner per kalenderår
[Endret 04/24]
Behandlere/tjenesteytere som har refusjonsinntekt på under 720 000 kroner per kalenderår, vil kunne sende sine oppgjør via opplastningstjenesten.
Beløpsgrensen er felles for alle behandlere/tjenesteytere. Beløpet beregnes etterskuddsvis og refusjonsinntekten beregnes per praksis.
Behandler/tjenesteytere som overstiger beløpsgrensen, vil fra neste kalenderår måtte levere oppgjør over sikkert nett.
Behandlere og tjenesteytere som ikke er helsepersonell
[Endret 11/23]
Logopeder og audiopedagoger er ikke autorisert helsepersonell, men yter refusjonsberettiget behandling, jf. . Disse kan benytte opplastingstjenesten uavhengig av beløpsgrensen.
Oksygenleverandører som leverer oksygen til medlemmer på midlertidig opphold, jf. folketrygdloven § 5-24 andre ledd, kan benytte en sikker opplastningstjeneste uavhengig av beløpsgrensen.
Utbetaling
Helfo utbetaler refusjonskrav og administrerer direkte oppgjør.
§ 3 Formkrav
Sist faglig oppdatert: 26.01.2021
Lovtekst
§ 3. Formkrav
Helsedirektoratets kommentar
[Endret 01/21]
Behandlere/tjenesteytere som har elektronisk pasientjournal (EPJ), skal bruke gjeldende versjon av . Behandlere/tjenesteytere som ikke har BKM, kan benytte et standardisert skjema som er tilgjengelig for utfylling i portalen.
Apotek og bandasjist skal sende , jf. blåreseptforskriften § 12.
benyttes av helseforetak for poliklinisk behandling og for private laboratorier og røntgeninstitutter. Den kan også benyttes til å innrapportere refusjonskrav som gjelder fritt behandlingsvalg og refusjonskrav fra rehabiliteringsinstitusjoner.
Avviste krav kan fremmes innen foreldelsesfristen på seks måneder etter at kravet oppsto, jf. .
Krav som er avvist på grunn av manglende oppfyllelse av krav i forskriftens § 3, kan fremmes på nytt innenfor direkteoppgjørsordningen innen seks måneder.
§ 4 Ikrafttredelse
Lovtekst
§ 4. Ikrafttredelse
Helsedirektoratets kommentar
Alle krav skal fremmes digitalt via Helsenettet, opplastingstjeneste eller web-skjema. Krav om refusjon for utført behandling til og med 31. desember 2020 kan også fremmes via CD, minnepinne eller papir innenfor gjeldende regelverk.
For behandling som inngår i egenandelsrapportering, gjelder fristen på 14 dager, jf. .
For stønadskrav generelt gjelder reglene om foreldelse 6 måneder etter at kravet oppsto, jf. .
For tannbehandling gjelder egne regler vedrørende påbegynt behandling i et behandlingsforløp, se .
Mønsteravtale - direkte oppgjør
Inntil videre må nye behandlere/tjenesteytere inngå mønsteravtale med Helfo om direkte oppgjør via Altinn.
Behandlere/tjenesteytere som er uten tilknytning til Helsenettet og har inngått avtale om direkte oppgjør med Helfo, kan logge seg på https://internett-portal.helsedirektoratet.no og benytte opplastingstjenesten eller webskjema for å innrapportere kravene.
Leger som er medlem av Den norske legeforening, må også inngå avtale med Helfo, men de kan velge å oppgi kollektivavtalen som grunnlag for avtalen i stedet for mønsteravtalen.