Varikocele - årebrokk i pungen


BMJ-logo

Et varikocele er en bløt klump (årebrokk) ovenfor testikkelen forårsaket av oppsvulmede vener. De fleste har få eller ingen plager og har derfor ikke behov for operasjon. Noen studier viser at et varikocele kan redusere fruktbarheten, og hos tenåringer kan varikocele påvirke testiklenes vekst

Hva er varikocele?

Et varikocele (åreknuter) er utvidelser av vener som fører fra testikkelen og oppstår når venene til testiklene sveller opp med blod. Omtrent 15 av 100 menn får varikocele.

Symptomer

Hevelsen er normalt over testikkelen. Et varikocele forårsakes av oppsvulmede vener, og dermed kan det kjennes ut som en myk fortykkelse baktil og ovenfor testikkelen. Et varikocele oppstår nesten alltid på venstre side, men en sjelden gang kan man få det på den høyre siden eller begge. Dersom varikocele oppstår i puberteten, kan det hindre at testikkelen vokser som normalt.

Noen menn med et varikocele får smerter eller verking i testiklene. I noen tilfeller kan tilstanden påvirke sædkvaliteten og føre til vansker med å få barn. I disse tilfellene kan behandling hjelpe.

Dersom du finner en klump eller hevelse i selve testikkelen, bør du alltid oppsøke lege, for i verste fall kan det være kreft. Testikkelkreft er sjelden, men det er best å sjekke for å være på den sikre siden.

Behandling

Hvis du ikke har noen plager, er det ofte ikke nødvendig med behandling.

Hvis du er i tenårene og det oppstår forskjell i testikkelstørrelse eller er voksen og den reduserer fruktbarheten din, vil legen anbefale kirurgi. Kirurgi kan også hjelpe hvis varikocele gir deg smerter. Det finnes flere typer operasjoner, men alle går ut på å blokkere venene i varikocelet,   

Kirurgi for å blokkere venene

En operasjon stenger av (underbinder) opphovnede vener og fjerner et varikocele. Operasjonen utføres på sykehus, og du vil sannsynligvis kunne dra hjem samme dag. Vanligvis vil du få generell anestesi slik at du ikke er våken under operasjonen.

Operasjonen kan gjøres som kikkhullskirurgi gjennom flere små snitt i nedre del av magen din, eller som åpen kirurgi gjennom ett større snitt. Uansett vil snittet eller snittene være i nedre del av magen, ikke i pungen. Så snart de opphovnede venene i testiklene er avstengt, vil andre vener i testiklene ta over, slik at blodstrømmen i testiklene blir normal etterpå. Enhver operasjon medfører en viss risiko for smerter og infeksjon etter operasjonen. Det er også en liten sjanse for allergiske reaksjoner mot anestesimiddelet, men det er sjelden. Hvis kirurgen skulle være uheldig og skade arterien som fører blod til den aktuelle testikkelen, kan det gjøre at testikkelen krymper. Etter operasjonen kan noen få hydrocele, som er væske rundt en eller begge testikler. Vanligvis går dette bort av seg selv.

En annen type operasjon blokkerer de hovne venene innenfra. Det er en mindre operasjon enn å underbinde venene. Den gjøres på sykehuset, og du vil sannsynligvis kunne reise hjem samme dag. Du vil få lokalbedøvelse slik at du ikke kjenner smerter i lysken. Kirurgen vil føre en nål inn i en vene i lysken din, deretter fører man et tynt rør gjennom nålen og inn i de opphovnede venene. Deretter kan kirurgen bruke en metallcoil eller en liten ballong til å tette venene. Kirurgen kan også injisere et kjemisk middel som gjør at venene klapper sammen.

Komplikasjoner er ikke vanlige, men noen menn kan få et blåmerke der nålen ble satt inn. Det er også mulig at en coil som blokkerer en vene kan flytte på seg, men dette er uvanlig.

Enkelte menn reagerer allergisk mot anestesimiddelet.

Alle typer kirurgi fungerer bra. Omtrent 90 av 100 varikoceler forsvinner i løpet av de første månedene etter behandling. Det finnes tilfeller hvor den kommer tilbake, men dette er uvanlig.

Tenåringer med redusert vekst i en testikkel har 50 til 80 prosent sjanse for å få normal vekstforløp igjen etter operasjon. Studier viser at mer enn 60 av 100 menn har forbedret sædkvalitet etter åpen kirurgi. Og for menn som prøver å få barn, vil 40 av 100 lykkes etter kirurgisk behandling. Kirurgi reduserer også vanligvis smerten folk får fra varikocele.

Prognose

Mange menn får ingen problemer fra deres varikocele og avstår fra behandling. Hvis du er plaget av ditt varikocele, kan kirurgi hjelpe. Hvis du avventer behandling som voksen, kan du alltids skifte mening og få behandling senere.

 

Originalbrosjyren er utgitt av BMJ Publishing Group som en del av oppslagsverket BMJ Best Practice. Teksten er oversatt og noe tilpasset norske forhold av Helsebiblioteket.no. Brosjyren må ikke erstatte kontakt med, undersøkelse hos eller behandling av kvalifisert helsepersonell.

For å lage denne informasjonen har BMJ samlet den beste og mest oppdaterte forskningen om hva slags behandling som virker. Du kan bruke den når du snakker med helsepersonell og apotek. Legemidler er oppgitt med navn på innholdsstoffet i preparatet, og ikke med salgsnavn. Salgsnavn kan variere, snakk derfor med apotekansatte eller legen din dersom du har spørsmål om navn på legemidler.

(/pasientinformasjon/andrologi/varikolece)