Bekkeninfeksjon - akutt

En bekkeninfeksjon rammer indre kvinnelige kjønnsorganer. Ubehandlet kan infeksjonen gi kroniske smerter og vanskeligheter med å bli gravid.
Redaksjonen, Helsebiblioteket.no
Publisert 15.februar.2021 | Sist oppdatert 15.februar.2021

Hva er bekkeninfeksjon?

En bekkeninfeksjon betyr at du har en betennelse i de indre kjønnsorganene. Organene som kan rammes er egglederne, eggstokkene og livmoren og noen ganger bukhinnen.

Den engelske betegnelsen er pelvic inflammatory disease (PID).

Bekkeninfeksjonen skyldes vanligvis en bakterie som smitter ved seksuell omgang. Den vanligste bakterien er klamydia, men gonoré og andre infeksjoner kan også være årsaken.

Infeksjonen starter vanligvis i skjeden eller i livmoren og sprer seg oppover i kjønnsorganene.  Egglederne er passasjen eggene bruker når de beveger seg fra eggstokkene til livmoren. Det kan dannes arrvev i egglederne etter en infeksjon, og det kan blokkere eggets vandring og gjøre det vanskeligere å bli gravid.

Siden det er trangt i egglederne kan eggene også sitte fast her. Blir egget befruktet, begynner fosteranlegget å vokse i egglederen. Dette kalles svangerskap utenfor livmoren eller en ektopisk graviditet og kan være farlig.

Alle seksuelt aktive kvinner kan få bekkeninfeksjon, men det rammer oftere kvinner under 25 år.

Andre forhold som kan øke risikoen for bekkeninfeksjon er:

 • Tidligere seksuelt overførbar sykdom
 • Flere enn én seksualpartner
 • Innsatt spiral

Symptomer

Symptomer kan variere – fra kraftige til milde plager. Her er noen kjennetegn som gjør at du bør oppsøke lege:

 • Smerter i nedre del av magen
 • Smerter under samleie
 • Blødninger under eller etter samleie
 • Unormal/illeluktende utflod
 • smerter i nedre del av ryggen
 • Kvalme
 • Hyppig og smertefull vannlatning
 • Økte smerter under menstruasjonen eller rundt eggløsningen. Menstruasjonen kan også forsvinne helt
 • Feber og sykdomsfølelse

Mistenker legen at du har en bekkeninfeksjon, blir du undersøkt gynekologisk. Legen vil også taen blodprøve, måle temperaturen og ta en bakterieprøve fra livmorhalsen. Ved typiske symptomer og funn vil legen trolig starte behandling med en gang, før prøvesvarene foreligger.

Behandling

Antibiotika har god effekt på bekkeninfeksjonen, og det er sjelden behov for annen behandling. Noen kan imidlertid ha fått skader på egglederne før tilstanden ble diagnostisert og behandlet.

Behandling for mild til moderat bekkeninfeksjon

Du vil sannsynligvis få to typer antibiotika som en tablettkur. Det er viktig å ta legemidlene nøyaktig slik legen har forskrevet. Vanlige bivirkninger av antibiotika er kvalme og diaré. 

Ved påvist gonoré, finnes en spesifikk injeksjonsbehandling.

Har du smerter, kan du bruke smertestillende legemidler som for eksempel ibuprofen eller paracetamol.

Du bør ha avtalt en legetime to dager etter at du har startet antibiotikakuren. Dersom du ikke er bedre, kan det være behov for flere tester eller innleggelse på sykehus.

Behandling for alvorlig bekkeninfeksjon

Er tilstanden alvorlig eller du er gravid kan det være nødvendig med intravenøs antibiotikabehandling på sykehus. Symptomene på en alvorlig bekkeninfeksjon er:

 • Høy feber og oppkast
 • Du ikke er blitt bedre etter noen dager med antibiotika
 • Du ikke kan bruke antibiotika

Noen ganger er det vanskelig å skille bekkeninfeksjon fra blindtarmbetennelse. Dette kan legene finn ut på sykehuset.

En sjelden gang trenger pasienten en laparoskopi (kikkhullsoperasjon) for å finne årsaken til sykdommen. Operasjonen innebærer at kirurgen lager et lit hull ved navlen som kameraet kan passere gjennom.

Selvhjelp

Det beste du kan gjøre for å beskytte deg mot bekkeninfeksjon er å unngå seksuelt overførbare sykdommer.

Du kan redusere risikoen med følgende tiltak:

 • Bruk kondom, og sørg for at den brukes riktig
 • Unngå å ha mange seksualpartnere
 • Teste deg regelmessig for klamydia. Det er lurt å teste deg når du får en ny partner. Noen oppfordrer også den nye partneren om å teste seg.

Har du hatt ubeskyttet sex  eller fått deg ny partner, bør du teste deg for kjønnssykdommer.

Har du fått påvist bekkeninfeksjon, er det viktig at partneren får vite om det og sjekker seg. Du bør unngå å ha sex før antibiotikakuren er avsluttet.

Prognose

9 av 10 kvinner blir friske av bekkeninfeksjonen etter antibiotikabehandlingen, uavhengig om behandling foregår hjemme eller på sykehus. Omtrent 1 av 4 kvinner må innlegges på sykehus. Bruker du spiral, kan det være nødvendig å ta ut denne.

Dessverre kan ikke behandlingen rette på skader som allerede er skjedd i egglederne.

Du kan få bekkeninfeksjon flere ganger, men risikoen blir betraktelig redusert med én stabil partner eller bruk av kondom.

Originalbrosjyren er utgitt av BMJ Publishing Group som en del av oppslagsverket BMJ Best Practice. Teksten er oversatt og noe tilpasset norske forhold av Helsebiblioteket.no. Brosjyren må ikke erstatte kontakt med, undersøkelse hos eller behandling av kvalifisert helsepersonell.

For å lage denne informasjonen har BMJ samlet den beste og mest oppdaterte forskningen om hva slags behandling som virker. Du kan bruke den når du snakker med helsepersonell og apotek. Legemidler er oppgitt med navn på innholdsstoffet i preparatet, og ikke med salgsnavn. Salgsnavn kan variere, snakk derfor med apotekansatte eller legen din dersom du har spørsmål om navn på legemidler.